Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
17.1 C
Kastoria

    Κοζάνη: «Θεμέλια» για τη δημιουργία Ενεργειακής Κατασκήνωσης βάζει ο Δήμος

    spot_img

    Με την υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, ο Δήμος Κοζάνης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, βρίσκεται έπειτα από ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία Ενεργειακής Κατασκήνωσης (Energy Camp) στη ΖΕΠ.

    Η συνεργασία τις αναπτυξιακής του Δήμου Κοζάνης με την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΑΠΘ αφορά στην ωρίμανση των τεχνοοικονομικών παραμέτρων δημιουργίας της Ενεργειακής Κατασκήνωσης και ενός Ζωντανού Εργαστηρίου Κυκλικής Οικονομίας στο Δήμο Κοζάνης.

    Η σύμβαση υπογράφηκε από το Δήμαρχο Κοζάνης Λάζαρο Μαλούτα και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Αρχιτεκτονικής του ΑΠΘ και Επιστημονικά υπεύθυνο του έργου, Θέμη Χατζηγιαννόπουλο.

    Στόχος του δήμου, δήλωσε ο κ. Μαλούτας «είναι η ανάδειξη της ΖΕΠ σε Εθνικό Πόλο Αειφορίας. Σήμερα υφίστανται δυο κτήρια με αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού με ΑΠΕ ( το Πρότυπο Βιοκλιματικό Σχολικό Συγκρότημα Δημοτικού – Νηπιαγωγείου και ο Πρότυπος Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας), ενώ σε φάση δημοπράτησης είναι έργα όπως το Κέντρο Διάδοσης Τεχνολογίας η Κλειστή Κολυμβητική Δεξαμενή και οι Υποδομές Τεχνικής Εκπαίδευσης – ΕΠΑΛ». Ο δήμαρχος Κοζάνης ανέφερε ότι  «στην περιοχή θα φιλοξενηθεί επίσης ο Θύλακας Καινοτομίας, ενώ εκεί γειτνιάζει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας με το Data Center. Tο Βιοκλιματικό Πάρκο, η Ενεργειακή Κατασκήνωση και το Μαγαζάκι της Γειτονιάς θα είναι επίσης στη ΖΕΠ».

    Στρατηγικός στόχος, σύμφωνα με τον κ. Μαλούτα, είναι «η αξιοποίηση κάθε δυνατότητας, ώστε η τοπική κοινωνία να ανταποκριθεί στις προκλήσεις της μετάβασης σε ένα νέο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο».

    Το αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης αποτελεί η εκπόνηση των προβλεπόμενων μελετών και η δρομολόγηση των προπαρασκευαστικών δράσεων με στόχο την ωρίμανση και τεκμηρίωση όλων των τεχνοοικονομικών παραμέτρων προκειμένου η Ενεργειακή Κατασκήνωση να ενταχθεί για υλοποίηση στο πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Δυτικής Μακεδονίας ή και σε επιλέξιμα χρηματοδοτικά εργαλεία σε ευρωπαϊκό, εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο.

    Το ερευνητικό έργο χρηματοδοτείται από το Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Δήμου Κοζάνης 2012 – 2016.

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Συνάντηση με Αυγενάκη για τον αγροτικό τομέα στη ΖΕΠ

    Πρόσκληση σε Ενημερωτική Συνάντηση για τον αγροτικό τομέα (1-4-2024) Σας προσκαλούμε στην ενημερωτική συνάντηση για...

    Κοζάνη: Ο Αλέξανδρος, ένας 27χρονος νέος με σύνδρομο Down, παρουσιάζει την πρώτη του έκθεση έργων τέχνης

    Πρόκειται για 90 έργα σε χαρτί και αποτυπωμένα με στυλό, μολύβι και ξυλομπογιές Ο Αλέξανδρος Χάτσιος από...

    Αντίθετοι με τα πλωτά φωτοβολταϊκά στη λίμνη Πολυφύτου οι δήμαρχοι Κοζάνης, Σερβίων και Βελβεντού

    Κάθετα αντίθετοι με την ανάπτυξη πλωτών φωτοβολταϊκών στην τεχνητή λίμνη Πολυφύτου, χωρίς τη συγκατάθεση...

    Κοζανίτικη Αποκριά 2024: Τα ποντιακά σωματεία στην κεντρική πλατεία της Κοζάνης (βίντεο | φωτογραφίες)

    Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων της Κοζανίτικης Αποκριάς, τα...

    Διαβάστε ακόμη

    Η Ρόζα Εσκενάζυ στην Κοζάνη

    «ΡΟΖΑ ΕΣΚΕΝΑΖΥ» – Η Βασίλισσα του Ρεμπέτικου Του Παναγιώτη Μέντη  Σκηνοθεσία Αντώνης Λουδάρος «Ρόζα» η Παυλίνα Χαρέλα ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΟΔΕΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ...

    Χρήστος Κολοβός: “Καύση σκουπιδιών στην Κοζάνη; Όχι, ευχαριστώ!”

    Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα, η ΔΙ.Α.ΔΥ.ΜΑ.Α.Ε. σχεδιάζει να δέχεται 450.000 τόνους απορριμμάτων από πέντε περιφέρειες: από...

    Κοζάνη: Προσποιήθηκε λογιστή και καταχράστηκε χρήματα

    Εξιχνιάσθηκε υπόθεση απάτης που διαπράχθηκε σε βάρος 56χρονου ημεδαπού στην πόλη της Κοζάνης Σχηματίσθηκε ποινική δικογραφία σε βάρος...

    Κοζάνη: Ο Αλέξανδρος, ένας 27χρονος νέος με σύνδρομο Down, παρουσιάζει την πρώτη του έκθεση έργων τέχνης

    Πρόκειται για 90 έργα σε χαρτί και αποτυπωμένα με στυλό, μολύβι και ξυλομπογιές Ο Αλέξανδρος Χάτσιος από...