Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
19.9 C
Kastoria

  ΛΑΡΚΟ: Σε προγράμματα απασχόλησης οι εργαζόμενοι – Έληξαν στις 12 Μαΐου οι συμβάσεις τους

  Μιχαηλίδου: Εξασφαλίζουμε εργασιακή ασφάλεια στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ

  spot_img
  spot_img

  Δεύτερη επαγγελματική ευκαιρία στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου παρέχει μέσω δύο στοχευμένων προγραμμάτων απασχόλησης η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

  Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Μάρτιο τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης αποφάσισαν την υλοποίηση δέσμης παρεμβάσεων αφενός για τη στήριξη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ και αφετέρου για την προστασία των Ελλήνων φορολογούμενων πολιτών που έχουν επιβαρυνθεί με αρκετά δισ. ευρώ. Μάλιστα, το Ελληνικό Δημόσιο έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παράνομες κρατικές ενισχύσεις προς την εταιρεία.

  Η ΛΑΡΚΟ, η οποία τελεί υπό ειδική διαχείριση από τον Φεβρουάριο του 2020, ύστερα από απόφαση του Μονομελούς Εφετείου Αθηνών, λόγω της αδυναμίας της να αποπληρώνει συσσωρευμένα χρέη, έχει παύσει να λειτουργεί τους τελευταίους μήνες. Στο διάστημα αυτό (από το 2020) η μισθοδοσία των εργαζομένων καλύπτεται από το Δημόσιο με δαπάνη, που έχει ξεπεράσει μέχρι στιγμής τα 100 εκατ. ευρώ.

  Η δέσμη μέτρων στήριξης

  Ειδικότερα, η εν λόγω ΚΥΑ, που υπογράφουν οι υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Δόμνα Μιχαηλίδου, Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης, Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Κυριάκος Πιερρακάκης, οι αναπληρωτές υπουργοί Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος, Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη και ο υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Αθανάσιος Πετραλιάς, προβλέπει τα εξής:

  Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για τους άνω των 55 ετών

  Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απασχόλησης, προϋπολογισμού άνω των 40,416 εκατ. ευρώ, αφορά τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου. Συγκεκριμένα αφορά όσους είναι ηλικίας άνω των 55 ετών συμπεριλαμβανομένων και όσων διανύουν το 55ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2024, ήτοι έχουν γεννηθεί́ έως και την 31η/12/1970 και δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για θεμελίωση πλήρους συνταξιοδοτικού́ δικαιώματος λόγω γήρατος.

  Αντικείμενο του προγράμματος είναι η δημιουργία 320 νέων θέσεων απασχόλησης μέσω της τοποθέτησης τους στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού́, και συγκεκριμένα στους Δήμους: Αλιάρτου, Θηβαίων, Λεβαδέων, Ορχομενού́, Χαλκιδέων, Κύμης-Αλιβερίου, Διρφύων-Μεσσαπίων, Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας, Καστοριάς, Σερβίων – Βελβεντού και Λοκρών και στις Περιφέρειες Στερεάς Ελλάδας, Αττικής και Δυτικής Μακεδονίας.

  Οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές των ωφελούμενων ανέρχονται στο ποσό́ των 1.210 ευρώ́ και η συνολική́ χρονική́ διάρκεια απασχόλησης τους ορίζεται έως 7 έτη.

  Ειδικό πρόγραμμα απασχόλησης για τους έως 54 ετών

  Το εν λόγω πρόγραμμα, προϋπολογισμού 19,525 εκατ. ευρώ, αφορά τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου, και είναι ηλικίας έως 54 ετών, ήτοι έχουν γεννηθεί́ από́ 1η/1/1971 και εφεξής.

  Αντικείμενο του προγράμματος, είναι η δημιουργία 536 νέων θέσεων πλήρους απασχόλησης μέσω της τοποθέτησης τους σε φορείς του υπουργείου Υγείας, στη Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α), στον e-ΕΦΚΑ, στην Περιφέρεια Αττικής και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

  Οι ακαθάριστες μηνιαίες αποδοχές των ωφελούμενων ανέρχονται στο ποσό́ των 1.210 ευρώ́ και η συνολική́ χρονική́ διάρκεια απασχόλησης τους ορίζεται σε 12 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 12 μήνες.

  Επίσης, οι ωφελούμενοι του συγκεκριμένου προγράμματος μπορούν να συμμετέχουν σε ειδικά́ προγράμματα Συνεχιζόμενης Επαγγελματικής Κατάρτισης με πιστοποίηση. Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων των ωφελούμενων (upskilling) ή/ και την επανακατάρτιση τους (reskilling) σε θεματικά́ αντικείμενα σχετικά́ με τις ειδικότητες που απασχολούνται στο πλαίσιο του οικείου προγράμματος και η πιστοποίηση των γνώσεων, ικανοτήτων και δεξιοτήτων που θα αποκτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος κατάρτισης.

  «Με γνώμονα τη στήριξη των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου, η κυβέρνηση προχωρά στην υλοποίηση δύο στοχευμένων προγραμμάτων εξασφαλίζοντας την εργασιακή τους ασφάλεια. Στους άνω των 55 ετών παρέχουμε τη δυνατότητα να εργαστούν έως 7 έτη, σε δήμους και περιφέρειες, προκειμένου να συμπληρώσουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση. Ειδική πρόνοια υπάρχει και για όσους είναι έως 54 ετών, στους οποίους έχουμε εξασφαλίσει εργασία για δύο έτη σε φορείς του δημόσιου τομέα», δήλωσε η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου.

  Όπως σημείωσε, η απόφαση αυτή εντάσσεται στη δέσμη μέτρων που ανέλαβε η κυβέρνηση για την παροχή δεύτερης επαγγελματικής ευκαιρίας στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 12 Μαΐου και τη δυνατότητα να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους σε θεματικά αντικείμενα των ειδικοτήτων τους.

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Τα 6 «ανοιχτά» προγράμματα της ΔΥΠΑ με επιχορήγηση έως 16.800 ευρώ ανά νέα θέση εργασίας

  Η ΔΥΠΑ ενημερώνει ότι αυτό το χρονικό διάστημα υλοποιούνται 5 προγράμματα επιδότησης της εργασίας...

  Μαρία Αντωνίου: 20 Μαΐου οι πληρωμές για τις Αναστολές Απριλίου

  Έπειτα από επικοινωνία που είχε η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου με το γραφείο της...

  Συνάντηση εργασίας Μαρίας Αντωνίου με τον διοικητή της ΔΥΠΑ

  Συνάντηση εργασίας με το Διοικητή της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) Σπύρο Πρωτοψάλτη πραγματοποίησε στην...

  Φθιώτιδος Συμεών για ΛΑΡΚΟ: “Ναι, ρε. Μου πέφτει λόγος γιατί οι εργαζόμενοι είναι παιδιά μου” (βίντεο)

  Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, με αφορμή την ομιλία του στο STAR FORUM 2024 για το...

  Διαβάστε ακόμη

  Διαμόρφωση αγροτικής & δασικής οδοποιίας σε Μανιάκους και Χαλάρα

  Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Π.Ε. Καστοριά, με το ανθρώπινο δυναμικό και τα μηχανήματα...

  Υποψήφιοι για εκλογές του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς για ανάδειξη μελών ΔΣ, ΕΕ και αντιπροσώπων για το ΝΤ ΑΔΕΔΥ

  Ανακήρυξη υποψηφίων για εκλογές του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς για ανάδειξη μελών ΔΣ,...

  Οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί για αντιπρόσωποι για τη ΔΟΕ

  Ανακήρυξη υποψηφίων για εκλογές του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α'βάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς για αντιπροσώπους για τη...

  Πρόγραμμα Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου (Δευτέρα 27 Μαΐου – Κυριακή 2 Ἰουνίου 2024)

  Πρόγραμμα Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου (Δευτέρα 27 Μαΐου – Κυριακή 2 Ἰουνίου 2024) Δευτέρα, 27...