Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
31.8 C
Kastoria

  Μαρία Αντωνίου: Εκπρόσωπος της Βουλής στη συνεδρίαση για τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην εκλογική διαδικασία

  spot_img
  spot_img

  Εκπροσώπηση της Βουλής των Ελλήνων στη διακοινοβουλευτική συνεδρίαση της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην εκλογική διαδικασία

  Στο πλαίσιο της Εβδομάδας για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου συνεδρίαση της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του θεσμικού αυτού οργάνου της Ε.Ε. αναφορικά με τη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία στην εκλογική διαδικασία, κατά την οποία έλαβαν μέρος μέλη των εθνικών Κοινοβουλίων (τόσο με φυσική παρουσία όσο και απομακρυσμένα μέσω τηλεδιάσκεψης). Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε η Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κυρία Μαρία Αντωνίου. 

  Επισημαίνεται ότι η επιτροπή EMPL του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι αρμόδια για την απασχόληση και για όλες τις πτυχές της κοινωνικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών εργασίας, της κοινωνικής ασφάλισης, της κοινωνικής ένταξης και της κοινωνικής προστασίας. Τις εργασίες της 4ης Δεκεμβρίου χαιρέτησε η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κυρία Roberta Metsola (με βιντεοσκοπημένο μήνυμα), καθώς και η Αντιπρόεδρος, κυρία Evelyn Regner. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν απόψεις και να ενημερωθούν για την προσβασιμότητα και τις δυνατότητες συμμετοχής των ατόμων με αναπηρία στην εκλογική διαδικασία στα κράτη-μέλη της Ε.Ε., καθώς και για τα σχετικά μέτρα που έχουν υιοθετήσει οι ευρωπαϊκές χώρες ενόψει και των επικείμενων ευρωεκλογών. 

  Η κα Αντωνίου κατά την παρέμβασή της επισήμανε ότι η ελληνική εκλογική νομοθεσία προβλέπει την υποχρεωτική διευκόλυνση με κάθε πρόσφορο μέσο των ατόμων με αναπηρία από τον πρόεδρο και τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής κατά την εκλογική διαδικασία, υπογραμμίζοντας ότι πρόσφατα θεσπίστηκε νομοθεσία για τη δημιουργία ειδικού χώρου υποδοχής και τον καθορισμό συγκεκριμένης διαδικασίας υποστήριξης των ατόμων με μειωμένη κινητικότητα κατά την προσέλευσή τους στα εκλογικά κέντρα και την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος. Πρόσθεσε στη συνέχεια ότι στις ιστοσελίδες του Υπουργείου Εσωτερικών, συμπεριλαμβανομένων εκείνων μέσω των οποίων δημοσιεύονται εκλογικές πληροφορίες, ενσωματώθηκαν υπηρεσίες προσβασιμότητας συμβατές με τα διεθνή πρότυπα, ενώ επισήμανε ότι διερευνάται η δυνατότητα υιοθέτησης μέτρων για την περαιτέρω υποστήριξη των ατόμων με αναπηρία κατά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος στις προσεχείς ευρωεκλογές. Τέλος, η κα Αντωνίου ανέφερε ότι η πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού και της κυβέρνησης για τη θεσμοθέτηση επιστολικής ψήφου, η οποία θα έχει εφαρμογή από τις ευρωεκλογές, θα στηρίξει περαιτέρω τα άτομα με αναπηρία, τα οποία θα μπορούν να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα χωρίς την ανάγκη μετακίνησης. 

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Συνάντηση Αντωνίου με Yael Sherer

  Συνάντηση με την ιδρύτρια της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για την υποστήριξη των επιζώντων σεξουαλικής...

  Υπογραφή σύμβασης για το αρδευτικό δίκτυο στο Γέρμα

  Η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου παρέστη σήμερα στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την...

  Δήλωση Μαρίας Αντωνίου για τις σημερινές εκλογές

  Δήλωση Μαρίας Αντωνίου για τις σημερινές εκλογές Σήμερα, με βαθύ αίσθημα ευθύνης, δίνουμε μαζικό "παρών"...

  Σύσκεψη φορέων για τις αρκούδες στην Κορησό

  Η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου συγκάλεσε την Παρασκευή 7 Ιουνίου έκτακτη σύσκεψη στην Κορησό...

  Διαβάστε ακόμη

  Ο Μητροπολίτης Καστορίας σε νεανικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις (φωτογραφίες)

  -Ἡ Παιδικὴ Χορωδία τῆς Ἱ. Μητροπόλεως σέ Φεστιβάλ στήν Πτολεμαΐδα  Τὸ ἀπόγευμα τοῦ Σαββάτου 15...

  Τηλεδιάσκεψη για τον Πύργου Ελέγχου του αεροδρομίου Καστοριάς

  Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 18 Ιουνίου, με θέμα το αεροδρόμιο Καστοριάς και  την ολοκλήρωση...

  Δεκαπενθήμερο Πρόγραμμα Μητροπολίτου Καστορίας Καλλινίκου (Δευτέρα 17 Ἰουνίου – Κυριακή 30 Ἰουνίου 2024) – Ανανεωμένο

  Δεκαπενθήμερο Πρόγραμμα Μητροπολίτου Καστορίας Καλλινίκου (Δευτέρα 17 Ἰουνίου – Κυριακή 30 Ἰουνίου 2024) Δευτέρα, 17...

  Αποχαιρετιστήρια μουσική βραδιά του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς

  Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η αποχαιρετιστήρια μουσική βραδιά, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Π.Ε....