12 C
Kastoria

    Μεγάλο ενδιαφέρον για τη Σήραγγα της Κλεισούρας και τα μεγάλα έργα της Εορδαίας

    spot_img
    spot_img

    Μεγάλη ήταν η προσέλευση των φορέων και των πολιτών της χωρικής ενότητας της Εορδαίας στο ξενοδοχείο ΠΑΝΤΕΛΙΔΗΣ, την Κυριακή το απόγευμα για να παρακολουθήσουν την παρουσίαση «Σήραγγα Κλεισούρας και Έργα στο Δήμο Εορδαίας», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

    Η παρουσίαση ξεκίνησε με μια σύντομη αναφορά στο ιστορικό από την ιδέα έως και την υπογραφή της σύμβασης από τον Αντιπεριφερειάρχη και πρώην Δήμαρχο Πτολεμαΐδας Γρηγόρη Τσιούμαρη.

    Όλα ξεκίνησαν, όπως είπε, από μια επίσκεψη της Διευθύντριας της Τεχνικής Υπηρεσίας Καστοριάς, της αείμνηστης Πόπη Μοσχίδου, με τους νέους Μηχανικούς της υπηρεσίας Στέλιο Κωτσάκο (νυν Διευθυντή Τεχνικής Υπηρεσίας Καστοριάς) και Θωμά Δαλάκη στην κοινότητατης Βέργας για ένα αρδευτικό έργο και οραματίστηκαν πώς με μια σήραγγα από εκεί θα περνούσαν απέναντι στο Βαρικό, παρακάμπτοντας τη δαιδαλώδη και αρκετά επικίνδυνη διαδρομή τους χειμερινούς μήνες.

    Η ιδέα μεταφέρθηκε στον ισχυρό πολιτικό άνδρα της Καστοριάς, Κώστα Σημαιοφορίδη, ο οποίος έγινε υπέρμαχος του χρησιμότερου αυτού έργου που θα έβγαζε την Καστοριά από τη συγκοινωνιακή της απομόνωση προς τον κάθετο άξονα Πτολεμαΐδας – Φλώρινας – Νίκης.

    Έκτοτε, με εισήγηση του κ.Τσιούμαρη (ως Προέδρου της ΤΕΔΚ) και του τότε Νομάρχη Καστοριάς Κώστα Λιάντση γίνεται εισήγηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού Δυτικής Μακεδονίας και για πρώτη φορά αναγράφεται στα πρακτικά (29-05-2003) η αναγκαιότητα της σύνδεσης της Καστοριάς (τούνελ) με τον κάθετο άξονα προς τα Βαλκάνια.

    Ακολούθησε, το 2008, η ένταξη της προμελέτης του έργου, με 2 εκ. ευρώ, από τον πρώην Περιφερειάρχη Αντρέα Λεούδη και έτσι το 2012 παραδίδεται στο Περιφερειακό Συμβούλιο η μελέτη με πλήρη ωρίμανση για ένταξη στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 αλλά οι προσπάθειές του πρώην Περιφερειάρχη Γιώργου Δακή παρέμειναν άκαρπες κι έκτοτε η μελέτη φώλιασε παρατημένη στα συρτάρια της Περιφέρειας.

    Με την ανάληψη των καθηκόντων της η νέα Περιφερειακή Αρχή (01-09-2019) και προσωπικά ο Γιώργος Κασαπίδης ανασύρει τη μελέτη και στο 2ο ήδη Περιφερειακό Συμβούλιο, της 16ης Οκτωβρίου του 2019, εισηγείται την ένταξη του μεγάλου αυτού έργου, προϋπολογισμού 74.003.505,15€ στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 και μετά από μεγάλη αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση ψηφίζεται κατά πλειοψηφία και παίρνει το δρόμο της ένταξης του.

    Στις 13/04/2022 Δημοπρατείται το έργο και στις 21/10/2022 υπογράφεται στην Καστοριά, από τον Περιφερειάρχη Γιώργο Κασαπίδη, η σύμβαση του έργου με την ανάδοχο εταιρεία «ΑΚΤΩΡ» Α.Τ.Ε. η οποία ξεκίνησε ήδη τις προκαταρκτικές εργασίες για το έργο την άνοιξη του 2023 και με χρόνο παράδοσης τα 3 χρόνια.

    Συγκινητική ήταν η στιγμή που στους χαιρετισμούς τους στην εκδήλωση τόσο ο πρώην Νομάρχης Καστοριάς Κώστας Λιάντσης όσο και ο πρώην δήμαρχος Καστοριάς Γιάννης Τσαμίσης τόνισαν τους κοινούς και σθεναρούς αγώνες που έδωσαν από τη θέση τους μαζί με τον πρώην δήμαρχο Πτολεμαΐδας Γρηγόρη Τσιούμαρη για να φθάσουν μέχρι την υπογραφή της σύμβασης.

    Χαιρετισμό απεύθυναν επίσης:

    • Ο πρωτοσύγκελος της μητρόπολης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, αρχιμανδρίτης Νικηφόρος Μανάδης
    • Ο Δήμαρχος Εορδαίας Παναγιώτης Πλακεντάς
    • Οι βουλευτές Κοζάνης Στάθης Κωνσταντινίδης, Παρασκευή Βρυζίδου και Γιώργος Αμανατίδης
    • Οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Καστοριάς και Κοζάνης, Δέσποινα Κοζατσάνη και Κατερίνα Δαδαμόγια και
    • Ο Δήμαρχος Αμυνταίου Άνθιμος Μπιτάκης

    που εστίασαν κυρίως στην αναγκαιότητα του μεγάλου αυτού έργου.

    Στη συνέχεια έγινε η παρουσίαση της μελέτης της Σήραγγας από τον Διευθυντή της Τεχνικής Υπηρεσίας Καστοριάς Στέλιο Κωτσάκο (βασικός πυλώνας της υλοποίησης του έργου από τη σύλληψη του, τις ενέργειες δημοπράτησης και έπεται συνέχεια μέχρι την ολοκλήρωσή του) ο οποίος ενημέρωσε κυρίως για τα τεχνικά στοιχεία της καθ’ αυτού σήραγγας, το δρόμο 10χλμ. ένθεν κακείθεν της σήραγγας, τις κοιλαδογέφυρες και τους συγκοινωνιακούς κόμβους που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του έργου.

    Ακολούθησε η παρουσίαση των έργων του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας 2014-2020 για τα έργα της χωρικής ενότητας της Εορδαίας  από τον προϊστάμενο της Διαχειριστικής Αρχής Γιάννη Παπαδόπουλο (επίσης σημαντικό παράγοντα, που με τους συναδέλφους του στη Διαχειριστική Αρχή φρόντισαν επιμελώς για την άψογη ένταξη του έργου της Σήραγγας).

    Ο Πίνακας των έργων στον υπερσύνδεσμο εδώ.

    Η εκδήλωση έκλεισε με ομιλία του Περιφερειάρχη Γιώργου Κασαπίδη που αφού αναφέρθηκε στην κατάσταση που παρέλαβε αλλά και τις απρόσμενες εξελίξεις της απολιγνιτοποίησης, της πανδημίας, της κρίσης της γούνας και τον πόλεμο στην Ουκρανία κατόρθωσε όχι μόνο να κρατήσει την Περιφέρεια στις επάλξεις αλλά και να ξεβαλτώσει χρόνιες υποθέσεις και καταστάσεις ενώ με τη συγκροτημένη δουλειά υπηρεσιών και αυτοδιοικητικών να αρχίσει η Περιφέρεια να αλλάζει προς το θετικό πρόσημο αγγίζοντας ενίοτε και πρωτιές σε τοπικό, εγχώριο και Ευρωπαϊκό επίπεδο.

    Αφού ανέπτυξε τη μεθοδολογία των αναπτυξιακών παρεμβάσεων στάθηκε στα μεγάλα έργα της Εορδαίας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας:

    • Τη Σήραγγα της Κλεισούρας
    • Τον καθαρισμό των λυμάτων της λεκάνης Εορδαίας
    • Τις πλούσιες χρηματοδοτήσεις στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο για ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό
    • Την ολοκλήρωση του πρώην Γηροκομείου σε Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και Στέγης Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Ατόμων με Νοητική Υστέρηση
    • Το 12-θέσιο Δημοτικό Σχολείο στο ΚΕΠΤΣΕ
    • Αναβάθμιση του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΚΕΤΑ)

    ενώ από τα έργα των άλλων χρηματοδοτικών Προγραμμάτων στάθηκε:

    • Στον ηλεκτρολέβητα 4 εκατομμυρίων που ζέστανε τον περασμένο χρόνο και συνεχίζει φέτος και για κάποια χρόνια να ζεσταίνει τους καταναλωτές της τηλεθέρμανσης Πτολεμαΐδας.
    • Στο μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο της Δυτικής Εορδαίας που τόσα χρόνια περίμεναν οι κάτοικοι για να σωθούν από τις καταστροφές των έντονων πλημμυρικών φαινομένων και κατόρθωσε να δρομολογήσει άμεσα ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στον καθαρισμό της περιφερειακής τάφρου Πτολεμαΐδας από τις πρωτόγνωρες, στα χρονικά όλων των εποχών, καταιγίδες.
    • Ο κ. Κασαπίδης στάθηκε και στη βελτίωση των υποδομών πρωτογενούς τομέα όπου με τη β’ φάση (που ολοκληρώθηκαν) και τη γ’ φάση (που ξεκινά την άνοιξη) αναμένεται να ευεργετηθούν 163 επιχειρηματίες του κλάδου.
    • Επίσης ο κ. Κασαπίδης αναφέρθηκε στη βελτίωση των οδικών αξόνων που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα
      • Από Φούφα έως Πύργους, ύψους 2,943 εκ.€
      • Από όρια Φλώρινας, μέσω Περδίκκα έως τα Κοίλα, ύψους 1,874 εκ. €
      • Από Αναρράχη προς Βλάστη – Σισάνι, ύψους 1,709 εκ. €

    Ενώ προετοιμάζεται το τμήμα από κόμβο Δροσερού – Φούφα που θα φθάνει έως την είσοδο της Κλεισούρας.

    Αναλυτικά τα έργα για την περιοχή της Εορδαίας φαίνονται εδώ.

    Τέλος, αναφερόμενος στο Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης (Π.Δ.Α.Μ.) ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην πρωτοπορία της περιοχής και της Χώρας στην Ε.Ε., που μας ενέκρινε το 1,26 δις.

    Και μαζί με τα υπόλοιπα χρηματοδοτικά εργαλεία θα «πέσουν» κοντά στα 5 δις € στην περιοχή τα επόμενα χρόνια, δίνοντας ισχυρά κίνητρα για την ανάπτυξη και την άρση της απομόνωσης της περιοχής.

    Άλλωστε, η Πτολεμαΐδα ξεκινά με τον κόμβο καινοτομίας στην ΑΕΒΑΛ, ενώ αναμένεται η εγκατάσταση της εταιρείας ADVENT, με επένδυση 784 εκ. € και 650 θέσεις εργασίας για την παραγωγή κυψελών υδρογόνου.

    Για το Πρόγραμμα Δ.Α.Μ. θα γίνει εκ νέου ειδική παρουσίαση στην Εορδαία, για να ενημερωθούν οι πολίτες σχετικά με την προοπτική ανάπτυξης, που ξεκίνησε ήδη και «ξεκλειδώνει» τις προτεραιότητες των αξόνων ένταξης των επενδυτικών σχεδίων.

    Στην εκδήλωση παρέστησαν, πέραν των προαναφερθέντων:

    • Ο Διοικητής του Γ΄ Σ.Σ. Στρατηγός Σωτήριος Κωστάκογλου (με καταγωγή από τον Περδίκκα)
    • Ο Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου και πρώην Δήμαρχος Αμυνταίου κ. Ιωάννης Λιάσης
    • Ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Φλώρινας κ. Σωτήριος Βόσδου
    • Ο Αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας κ. Θωμάς Μάνος
    • Ο Αντιπρόεδρος του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου κ. Κοσμάς Πουγαρίδης
    • Ο εκπρόσωπος της “ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ” κ. Γεώργιος Εμμανουηλίδης
    • Ο Πρόεδρος της ΔΕΤΗΠ κ. Δημήτριος Καρακασίδης
    • Ο Διευθυντής του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου κ. Γρηγόριος Τσαλιάνης
    • Ο Τομεάρχης ΠΤΚΕΔΜ του ΑΔΜΗΕ κ. Θεόφιλος Λάζογλου
    • Ο Αντιπρόεδρος του Ε.Β.Ε. Κοζάνης κ. Αντώνιος Πουγαρίδης
    • Η Αντιπρόεδρος του Τ.Ε.Ε. Δυτικής Μακεδονίας κ. Ευαγγελία Μπάγκαβου
    • Το μέλος ΣτΑ της Ένωσης Ελλήνων Χημικών κ. Βασίλειος Γκανάτσιος
    • Ο Διευθυντής της Τοπικής Διεύθυνσης e-ΕΦΚΑ Β΄Κοζάνης με έδρα την Πτολεμαϊδα κ. Κωνσταντίνος Μίχος
    • Ο Διοικητής του Τμήματος Ασφαλείας Εορδαίας Αστυνόμος Α΄ Ιωάννης Τσομπανίδης
    • Ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Πτολεμαΐδας Επιπυραγός Βασίλειος Ζιώγου
    • Ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Αστικών Λεωφορείων Πτολεμαΐδας κ. Θεόδωρος Καζαντζίδης
    • Ο Πρόεδρος του ΚΤΕΛ Υπεραστικών Λεωφορείων Κοζάνης κ. Νικόλαος Τσέτσινας
    • Οι πρόεδροι και εκπρόσωποι πολλών πολιτιστικών συλλόγων και αθλητικών σωματείων της Εορδαίας
    • Όλοι οι Αντιδήμαρχοι και πολλοί Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δ. Εορδαίας, ενώ εντυπωσιακή ήταν η παρουσία των Προέδρων και των Τοπικών Συμβούλων της περιοχής της Εορδαίας, του Βαρικού, της Κλεισούρας και του Λεχόβου.
    • Εκπρόσωποι εργατικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων, του συλλόγου ΑΜΕΑ Π.Ε. Κοζάνης, των ΤΟΕΒ, συλλόγων αγροτών και κτηνοτρόφων, της εκπαιδευτικής κοινότητας, των εφεδροπολεμικών οργανώσεων και πλήθους ακόμη φορέων.

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Σύλληψη δύο ατόμων σε Φλώρινα και Πτολεμαΐδα για ναρκωτικά

    Συνελήφθη από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας του Τμήματος Ασφάλειας Φλώρινας, στην...

    Εορδαία: Γυρίσματα ταινίας μικρού μήκους στη Βλάστη

    Κινηματογραφικό συνεργείο βρέθηκε την τελευταία εβδομάδα στη Βλάστη όπου και έγιναν τα γυρίσματα ταινίας...

    Eορδαία: Προετοιμάζονται οι Αγρότες για κινητοποιήσεις

    Οι Αγροτικές κινητοποιήσεις, βρέθηκαν στο επίκεντρο της χθεσινοβραδινής σύσκεψης που κάλεσε ο Αγροτικός Σύλλογος...

    Πτολεμαΐδα: Oι “Μωμόγεροι” δίνουν ραντεβού στην Κεντρική πλατεία

    Το ποντιακό λαϊκό δρώμενο, «Μωμόγεροι», που διαδραματίζεται κατά το δωδεκαήμερο των εορτών, Χριστούγεννα- Πρωτοχρονιά-...

    Διαβάστε ακόμη

    7 συλλήψεις σε 7 ημέρες για ναρκωτικά στη Δυτική Μακεδονία

    Συλλήψεις 7 ατόμων σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας, για παραβάσεις της νομοθεσίας περί ναρκωτικών...

    Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την εβδομάδα (από 11-03-2024 έως 17-03-2024)

    ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Αναλυτικά τα δρομολόγια των Κινητών Αστυνομικών Μονάδων για την επόμενη εβδομάδα (από 11-03-2024...

    «Θερμικό Ισοδύναμο» για τη Δυτική Μακεδονία

    Εδώ και δεκαετίες όλοι οι Έλληνες στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος καταβάλλουμε τις περίφημες «Υποχρεώσεις...

    Αποκριάτικες εκδηλώσεις στην Δυτική Μακεδονία

    Ξεκινούν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις σε περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας την Τσικνοπέμπτη. Στην Κοζάνη το πρόγραμμα...