Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024
17.6 C
Kastoria

    Μερικές αλήθειες για τον Τουρισμό (του Νότη Μαρτάκη)

    spot_img
    spot_img

    Μερικές αλήθειες για τον Τουρισμό

    του Νότη Μαρτάκη

    MTC group consulting


    Κωδικοποιώντας μερικά από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ΙΝΣΕΤΕ και αφορούν τον τουρισμό μπορούν να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα. Έτσι λοιπόν:

    – με βάση τον πολλαπλασιαστή για τον τομέα που χρησιμοποιεί το ΙΟΒΕ σε συνδυασμό με τους πολλαπλασιαστές των επιμέρους κλάδων της ελληνικής οικονομίας του ΚΕΠΕ (καταλύματα, εστίαση, θαλάσσιες- οδικές- εναέριες μεταφορές, εμπόριο, ψυχαγωγία, ταξιδιωτικά γραφεία, ενοικίαση αυτοκινήτων, συνέδρια) για κάθε 1 ευρώ από την τουριστική δραστηριότητα, δημιουργείται έμμεση και προκαλούμενη πρόσθετη οικονομική δραστηριότητα 1,65 ευρώ και άρα, συνολικά το ΑΕΠ αυξάνει κατά 2,65 ευρώ.

    – η συνολική συνεισφορά του τουρισμού στην οικονομία της χώρας το 2023 εκτιμάται μεταξύ 62,8 δισ. ευρώ και 75,6 δισ. ευρώ, μεγέθη που αντιστοιχούν μεταξύ 28,5% έως 34,3% του ΑΕΠ.

    – η Μέση Κατά κεφαλή Δαπάνη, στα 605,8 ευρώ το 2023 κατέγραψε μικρή πτώση (-2,3%) έναντι του 2022, ενώ μείωση από τις 7,8 στις 7 διανυκτερεύσεις σημείωσε πέρυσι και η Μέση Διάρκεια Παραμονής.

    Τα συμπεράσματα είναι αυτονόητα:

    – Ο τουρισμός αποτελεί σημαντικό πυλώνα της εθνικής οικονομίας και καλά θα κάνουν όσοι μιλούν για δήθεν “μονοκαλλιέργεια” να το ξανασκεφτούν αφού πρώτα αναζητήσουν άλλες εναλλακτικές παραγωγικές βάσεις.  Καλά θα κάνουν επίσης κάποιοι άλλοι, αντί να μετράνε κεφάλια να δούνε και τα έσοδα αλλά και τη Μέση Κατά κεφαλή Δαπάνη και τη Μέση Παραμονή, πριν πανηγυρίσουν για την τουριστική τους επιτυχία. Και καλά θα κάνουν όλοι μαζί, να αντιληφθούν την αξία του τομέα που μπορεί να αποτελέσει σημαντικό πυλώνα στήριξης της τοπικής οικονομίας με πολλαπλά αποτελέσματα, σύμφωνα με όσα εκτέθηκαν παραπάνω.

    – Όπως διαφαίνεται από τον πολλαπλασιαστή, δικαιώνεται η άποψη που εδώ και χρόνια έχω υποστηρίξει ότι ο τουρισμός, ως εξαγωγική δραστηριότητα (αφού εισάγει έσοδα από το εξωτερικό), σε αντίθεση με όλες τις άλλες, είναι η μόνη που καλεί τον καταναλωτή να αγοράσει το προϊόν (δηλαδή την υπηρεσία) στο τόπο παραγωγής και όχι διάθεσης, καθιστώντας ως εξαγωγικές και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες, που υπό άλλες συνθήκες δεν θα είχαν αυτή τη δυνατότητα (εστίαση, περίπτερο, κομμωτήριο, λιανική πώληση κλπ).

    – Η μείωση των διανυκτερεύσεων (Μέση Παραμονή) πρέπει να προβληματίσει τόσο από την άποψη της μονοδιάστατης προβολής (ήλιος-θάλασσα και..τίποτε άλλο) όσο και από την πολιτική τιμών που, όταν δεν ανταποκρίνεται στη σχέση αξίας – τιμής ή υπερβάλλει σε τιμολόγηση μειώνει , στην ουσία,το συνολικό τζίρο αφού περιορίζει τον πολλαπλασιαστή.

    Με λίγα λόγια : Για να αντιμετωπιστεί με την ανάλογη σοβαρότητα το θέμα της τουριστικής ανάπτυξης, χρειάζεται οργάνωση, στρατηγικός προσανατολισμός στις αγορές ενδιαφέροντος, συνέπεια και συνέχεια. Αποσπασματικές κινήσεις με μέτρια έως ελλιπή οφέλη δεν χωρούν στην ανάγκη συστηματικής προσπάθειας.

    Νότης Μαρτάκης

    Αφήστε μια απάντηση

    Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Το TRAVELS DEVELOPMENT διοργανώνει οδική εκδρομή στη Βουδαπέστη του Αγίου Πνεύματος

    Ταξιδέψτε μαζί μας στη μαγευτική Βουδαπέστη! Οδική εκδρομή στη Βουδαπέστη - Αναχώρηση από Καστοριά 23/06 -...

    Πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των επαγγελματιών του τουριστικού κλάδου

    Οι επαγγελματίες του τουριστικού κλάδου της ΠΕ Καστοριάς κατέθεσαν τις προτάσεις τους για την...

    Δυτική Μακεδονία: Στην 1η θέση η Κοζάνη στον τουρισμό για το 2023 – Σε ποια θέση είναι η Καστοριά – Τα πρώτα στοιχεία του...

    Τα μεγέθη του ετήσιου κύκλου εργασιών στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας επεξεργάστηκε η εταιρία...

    Ημερίδα για τον βιώσιμο τουρισμό στις Πρέσπες

    Ο Δήμος Πρεσπών διοργανώνει ημερίδα για τον βιώσιμο τουρισμό στις Πρέσπες, την Παρασκευή 29...

    Διαβάστε ακόμη

    Φέτος το καλοκαίρι δες την αλλιώς! – με το Travels Development

    Φέτος το καλοκαίρι διάλεξε προορισμούς που θα σου προσφέρουν μοναδικές εμπειρίες. Το Travels Development και οι...

    Τιμές ηλεκτρισμού: ΑΧΑΛΙΝΩΤΗ η κερδοσκοπία! (του Χρήστου Κολοβού)

    Τιμές ηλεκτρισμού: ΑΧΑΛΙΝΩΤΗ η κερδοσκοπία! Στο 1ο διάγραμμα βλέπουμε τη μεταβολή της τιμής αγοράς επόμενης ημέρας...

    Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα (του Γεώργιου Παπαδόπουλου και της Αγγελικής Άννα)

    Πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα Χαίρετε πάντοτε, Η Αναστάσιμη χαρά όλης αυτής της περιόδου ευχόμαστε να...

    Μάνα είναι μόνο μία (του Παναγιώτη Μυργιώτη)

    Μάνα είναι μόνο μία του Παναγιώτη Μυργιώτη Μητέρα, μάνα, μαμά, μάδερ (για τους προχωρημένους!). Όπως και...