Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
22.2 C
Kastoria

  Νέα σημαντική μείωση στα 65 ευρώ/MWh για τις τιμές του φυσικού αερίου – Οι εκτιμήσεις

  Πίσω από την νέα υποχώρηση των τιμών βρίσκεται η συνεχιζόμενη υποτονική ζήτηση εξαιτίας των ήπιων καιρικών συνθηκών. Οι αποθήκες της ΕΕ είναι πλήρεις σε ποσοστό 84%.

  spot_img
  spot_img

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Νέα σημαντική υποχώρηση κατέγραψε η τιμή του φυσικού αερίου, η οποία έκλεισε χθες στα 65,022 ευρώ/MWh καταγράφοντας νέο χαμηλό 12μήνου. Η τελευταία φορά που είχαμε ξανά τις τιμές του φυσικού αερίου σε αυτά τα επίπεδα ήταν στα μέσα Ιανουαρίου του 2022, δηλαδή πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

  Πίσω από την νέα υποχώρηση βρίσκεται η συνεχιζόμενη υποτονική ζήτηση για το καύσιμο εξαιτίας των ήπιων για την εποχή καιρικών συνθηκών και του ζεστού μέχρι στιγμής χειμώνα που βιώνει η Ευρώπη. Η χαμηλή κατανάλωση έχει ως αποτέλεσμα οι αποθηκευτικοί χώροι της Ευρώπης να παραμένουν πλήρεις σε ποσοστό 84%, ποσοστό που είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι και περίπου 30% υψηλότερο από το μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας. 

  Παρά την θετική εξέλιξη της τιμής του φυσικού αερίου μέχρι στιγμής το φετινό χειμώνα, οι αναλυτές επιμένουν ότι η κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά παραμένει εύθραυστη και πιθανή ξαφνική αλλαγή των καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με ενδεχόμενη πλήρη διακοπή των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε να πυροδοτήσει αστάθεια στις τιμές και εξάντληση των αποθεμάτων μέχρι το τέλος του χειμώνα.

  Εξάλλου, όπως έχουν επισημάνει κατά καιρούς τόσο παράγοντες της αγοράς ενέργειας όσο και αναλυτές, η κρισιμότερη περίοδος για την Ευρώπη θα είναι η ερχόμενη άνοιξη, περίοδος κατά την οποία θα ξεκινήσουν οι προσπάθειες για να γεμίσουν οι αποθήκες στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον επόμενο χειμώνα του 2023 – 2024. Τότε, υπάρχουν φόβοι ότι θα υπάρξει εκ νέου αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, πιθανότατα στα επίπεδα των 120 ευρώ/MWh σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οίκων. Την επίμαχη περίοδο εκτιμάται ότι ο όγκος του φυσικού αερίου που θα παρέχεται από τους ρωσικούς αγωγούς θα είναι σημαντικά χαμηλότερος, ενώ και η αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, από την οποία η Ευρώπη εξαρτάται πλέον σημαντικά, αναμένεται να παραμείνει σφιχτή.

  Τέλος άλλοι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, μέχρι το 2030 οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλότερες σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει επισημάνει και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ΙΕΑ, για την Ευρώπη παραμένουν οι κίνδυνοι για την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας. Το χειρότερο σενάριο για την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ε.Ε. είναι ο συνδυασμός μηδενισμού των ρωσικών εξαγωγών με ταυτόχρονη αύξηση της ζήτησης LNG από την Κίνα. Σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμάται ότι το έλλειμμα φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 57 δις. κυβικά μέτρα ή αλλιώς στο 15% της προβλεπόμενης ζήτησης. 

  Πηγήcapital.gr

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις

  Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα. Το...

  Νέο εργαλείο για προσωποποιημένη σύγκριση τιμών ενέργειας στο e-Καταναλωτής

  Νέο εργαλείο προσωποποιημένης σύγκρισης τιμών για την αλλαγή συμβολαίου ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου...

  ΔΕΗ: Βάζει «μπουρλότο» στην μπλε κιλοβατώρα με χρέωση 17,5 λεπτά για έναν χρόνο

  Ποδαρικό με ανταγωνιστικές χρεώσεις και στα σταθερά προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας κάνει η ΔΕΗ, προσφέροντας μέχρι στιγμής το...

  Πράσινο τιμολόγιο: Τι προβλέπεται για την εφαρμογή του – Υπεγράφη η υπουργική απόφαση

  Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του ειδικού, πράσινου τιμολογίου, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η.1.2024, προσδιορίζονται...

  Διαβάστε ακόμη

  Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ»: Μέχρι τις 26 Ιουνίου η υποβολή των αιτήσεων από τους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος

  Σε συνέχεια των μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, που...

  Πώς πληρώνουμε ακριβότερα τα προϊόντα των πολυεθνικών στην Ελλάδα – Τα “κόλπα” για να ανεβάζουν τις τιμές

  Η επιστολή Μητσοτάκη εστάλη στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το βασικό αίτημα δεν...

  Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα γλιτώσετε από άδικους φόρους στα ακίνητα

  Οι φορολογούμενοι που εισέπραξαν το 2023 ενοίκια από εκμίσθωση κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, όσοι παραχώρησαν δωρεάν κάποια ιδιόκτητη κατοικία...

  Πρωτογενές πλεόνασμα – έκπληξη: Στο 1,9% του ΑΕΠ και μείωση του χρέους το 2023

  Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της...