10.5 C
Kastoria

  Νέα σημαντική μείωση στα 65 ευρώ/MWh για τις τιμές του φυσικού αερίου – Οι εκτιμήσεις

  Πίσω από την νέα υποχώρηση των τιμών βρίσκεται η συνεχιζόμενη υποτονική ζήτηση εξαιτίας των ήπιων καιρικών συνθηκών. Οι αποθήκες της ΕΕ είναι πλήρεις σε ποσοστό 84%.

  spot_img

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Νέα σημαντική υποχώρηση κατέγραψε η τιμή του φυσικού αερίου, η οποία έκλεισε χθες στα 65,022 ευρώ/MWh καταγράφοντας νέο χαμηλό 12μήνου. Η τελευταία φορά που είχαμε ξανά τις τιμές του φυσικού αερίου σε αυτά τα επίπεδα ήταν στα μέσα Ιανουαρίου του 2022, δηλαδή πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

  Πίσω από την νέα υποχώρηση βρίσκεται η συνεχιζόμενη υποτονική ζήτηση για το καύσιμο εξαιτίας των ήπιων για την εποχή καιρικών συνθηκών και του ζεστού μέχρι στιγμής χειμώνα που βιώνει η Ευρώπη. Η χαμηλή κατανάλωση έχει ως αποτέλεσμα οι αποθηκευτικοί χώροι της Ευρώπης να παραμένουν πλήρεις σε ποσοστό 84%, ποσοστό που είναι σημαντικά υψηλότερο σε σχέση με πέρυσι και περίπου 30% υψηλότερο από το μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας. 

  Παρά την θετική εξέλιξη της τιμής του φυσικού αερίου μέχρι στιγμής το φετινό χειμώνα, οι αναλυτές επιμένουν ότι η κατάσταση στην ευρωπαϊκή αγορά παραμένει εύθραυστη και πιθανή ξαφνική αλλαγή των καιρικών συνθηκών σε συνδυασμό με ενδεχόμενη πλήρη διακοπή των ροών του ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε να πυροδοτήσει αστάθεια στις τιμές και εξάντληση των αποθεμάτων μέχρι το τέλος του χειμώνα.

  Εξάλλου, όπως έχουν επισημάνει κατά καιρούς τόσο παράγοντες της αγοράς ενέργειας όσο και αναλυτές, η κρισιμότερη περίοδος για την Ευρώπη θα είναι η ερχόμενη άνοιξη, περίοδος κατά την οποία θα ξεκινήσουν οι προσπάθειες για να γεμίσουν οι αποθήκες στο πλαίσιο της προετοιμασίας για τον επόμενο χειμώνα του 2023 – 2024. Τότε, υπάρχουν φόβοι ότι θα υπάρξει εκ νέου αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου, πιθανότατα στα επίπεδα των 120 ευρώ/MWh σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των οίκων. Την επίμαχη περίοδο εκτιμάται ότι ο όγκος του φυσικού αερίου που θα παρέχεται από τους ρωσικούς αγωγούς θα είναι σημαντικά χαμηλότερος, ενώ και η αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου, από την οποία η Ευρώπη εξαρτάται πλέον σημαντικά, αναμένεται να παραμείνει σφιχτή.

  Τέλος άλλοι αναλυτές κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, μέχρι το 2030 οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν υψηλότερες σε σχέση με τα προ κρίσης επίπεδα. Σε κάθε περίπτωση, όπως έχει επισημάνει και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας ΙΕΑ, για την Ευρώπη παραμένουν οι κίνδυνοι για την ασφάλεια της ενεργειακής τροφοδοσίας. Το χειρότερο σενάριο για την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ε.Ε. είναι ο συνδυασμός μηδενισμού των ρωσικών εξαγωγών με ταυτόχρονη αύξηση της ζήτησης LNG από την Κίνα. Σε μια τέτοια περίπτωση εκτιμάται ότι το έλλειμμα φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα μπορούσε να φτάσει έως και τα 57 δις. κυβικά μέτρα ή αλλιώς στο 15% της προβλεπόμενης ζήτησης. 

  Πηγήcapital.gr
  spot_img

  Παρόμοια αρθρα

  Νέες μειώσεις 15% στα τιμολόγια του ρεύματος – Πόσα πληρώνουμε τον Απρίλιο ανά εταιρεία – Μηδενίζονται οι επιδοτήσεις

  Μεγάλες μειώσεις στα τιμολόγια λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Φεβρουάριο ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ...

  Ξεκινά η επιδότηση συστημάτων φυσικού αερίου σε νοικοκυριά της Φλώρινας

  Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα (ΦΕΚ, Τεύχος B’ 1094/28.02.2023), ξεκινάει η δράση «Αντικατάσταση συστημάτων...

  Εορδαία: Καταγγελία για την διαδικασία απαλλοτριώσεων και αποζημιώσεων του αγωγού φυσικού αερίου

  Την μεθοδολογία που ακολουθεί ο διαχειριστής του έργου για την κατασκευή του αγωγού Φυσικού...

  Ένα βήμα πιο κοντά στην κλιματική ουδετερότητα η Κοζάνη: Ένταξη στις πιλοτικές πόλεις της Ευρωπαϊκής Αποστολής των Πόλεων

  Η Κοζάνη αποτελεί την μοναδική ελληνική πόλη, που επιλέχθηκε για να ξεκινήσει μια καινοτόμα...

  Διαβάστε ακόμη

  Φορολογικές δηλώσεις: Καινοτομίες και απλοποιήσεις – Τι πρέπει να προσέξετε

  Με σημαντικές καινοτομίες και απλοποιήσεις, οι πολίτες καλούνται να υποβάλουν τις φετινές δηλώσεις φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Αναλυτικότερα,...

  ΔΥΠΑ: Από σήμερα η προπληρωμή επιδομάτων και Δώρου Πάσχα

  Σήμερα, Παρασκευή 31 Μαρτίου, θα ξεκινήσει η προπληρωμή της τακτικής επιδότησης ανεργίας, της επιδότησης...

  Moody’s: Ισχυρή ψήφος στις ελληνικές τράπεζες

  Η διεθνής τραπεζική αναταραχή μπορεί να επηρέασε τις τραπεζικές μετοχές και στην Ελλάδα, αλλά δεν φαίνεται...

  Στις αγορές η Ελλάδα: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετές ομόλογο

  Άνοιξε πριν από λίγο το βιβλίο των προσφορών για την νέα κοινοπρακτική έκδοση 5ετούς ομολόγου του...