17.1 C
Kastoria

  Νέες μειώσεις 15% στα τιμολόγια του ρεύματος – Πόσα πληρώνουμε τον Απρίλιο ανά εταιρεία – Μηδενίζονται οι επιδοτήσεις

  Προς το… μηδέν οι κρατικές επιδοτήσεις – Μειωμένες κατά 80% οι χρεώσεις στο ρεύμα σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο.

  spot_img

  Μεγάλες μειώσεις στα τιμολόγια λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Φεβρουάριο ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.

  Η ΔΕΗ κατέβασε την τιμή της κιλοβατώρας στα 0,165 ευρώ (από 0,195 ευρώ τον Μάρτιο) προσφέροντας πρόσθετη μείωση της τάξεως του 15,4%.

  Αντίστοιχα μειωμένη είναι και η τιμή για τις μεγάλες καταναλώσεις (από τα 0,207 ευρώ τον Μάρτιο στα 0,177 ευρώ τον Απρίλιο) ενώ στο νυχτερινό τιμολόγιο υπάρχει χρέωση 0,124 ευρώ για τον Απρίλιο αντί για 0,154 ευρώ για τον Μάρτιο). Αντίστοιχα κινήθηκαν και οι “ιδιώτες” πάροχοι με την αγορά να προσφέρει ήδη (και χωρίς τις κρατικές επιδοτήσεις) τιμολόγια που ξεκινούν από τα 0,14 ευρώ ανά κιλοβατώρα για όσους πληρώνουν τον λογαριασμό στην ώρα τους.

  Η νέα μείωση στα τιμολόγια του ρεύματος ανοίγει τον δρόμο και για κατακόρυφη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων, καθώς οι τιμές λιανικής έχουν πλησιάσει πλέον πολύ κοντά στην “τιμή στόχο”. Για τον Απρίλιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει πλέον τα περιθώρια να ρίξει τις επιδοτήσεις από τα 4 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ήταν για τον Φεβρουάριο και για τον Μάρτιο ακόμη και στο… 1 λεπτό κάτι που πριν από μήνες θα φαινόταν αδιανόητο αν θυμηθεί κανείς ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο χρειάστηκε κάθε κιλοβατώρα να επιδοτηθεί με 0,677 ευρώ. Τι έχει γίνει συγκριτικά με τον περασμένο Σεπτέμβριο; Η τιμή λιανικής του ρεύματος έχει υποχωρήσει κατά 79% και οι κρατικές επιδοτήσεις θα μειωθούν κατά 98,5%.

  Εκτός από τη ΔΕΗ, διψήφιες μειώσεις στα τιμολόγια λιανικής ανακοίνωσαν και οι υπόλοιποι παίκτες της αγοράς:

  · Η Protergia, στο τιμολόγιο οικιακό MVP reward χρεώνει προς 0,1998 ευρώ την μία κιλοβατώρα (από 0,248 ευρώ τον Μάρτιο) για τον μήνα Απρίλιο ενώ μετά την εφαρμογή της “ρήτρας συνέπειας” (ενεργοποιείται όταν ο λογαριασμός πληρώνεται εμπρόθεσμα) το κόστος πέφτει από τα 0,188 ευρώ στα 0,1398 ευρώ.

  · Η Elpedison, στο δικό της πρόγραμμα “Συνέπεια” έχει αρχική τιμή για τον Απρίλιο στα 0,2277 ευρώ και ρίχνει το κόστος στα 0,1677 ευρώ με την εφαρμογή της ρήτρας συνέπειας.

  · Όσο για τον Ήρωνα, έχει αρχική τιμή κιλοβατώρας στα 0,196 ευρώ για να ρίξει την χρέωση με την έκπτωση συνέπειας (20% στη συγκεκριμένη εταιρεία στα 0,1568 ευρώ. Συγκριτικά με τον Μάρτιο υπάρχει μείωση της τάξεως του 24%.

  · Η NRG από την πλευρά της κατεβάζει (στο πρόγραμμα nrg οn time) την τιμή της κιλοβατώρας ακόμη και στα 0,1394 ευρώ με την έκπτωση συνέπειας του 15% από 0,164 ευρώ που είναι η χρέωση χωρίς τη ρήτρα συνέπειας.

  Για να οριστικοποιηθεί η εικόνα θα αναμένουμε βεβαίως και τις ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος.

  Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι η επιδότηση θα διαμορφωθεί στο 1 λεπτό για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και ότι δεν θα υπάρχει για ακόμη έναν μήνα επιδότηση για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις οι οποίες άλλωστε, με τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην αγορά, δεν θα έχουν ουσιαστικά μεγαλύτερη επιβάρυνση σε σχέση με τις πρώτες 500 κιλοβατώρες (σ.σ λόγω της μεγάλης μείωσης της κρατικής επιδότησης). Κοντά στα 5 λεπτά αναμένεται να παραμείνει η επιδότηση για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου προκειμένου η τελική χρέωση να παραμείνει στα 11 λεπτά.

  Οι μειώσεις στα τιμολόγια του ρεύματος είναι αποτέλεσμα της κατακόρυφης μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου που έχει υποχωρήσει στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα αλλά και της μείωσης στη χρηματιστηριακή τιμή του ρεύματος η οποία κλείνει για τον Μάρτιο ακόμη και κάτω από τα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

  Πηγήthetoc.gr
  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  ΑΣΕΠ: Αιτήσεις εξπρές για 1.501 προσλήψεις στο δημόσιο, οι προκηρύξεις του Μαΐου

  Αιτήσεις τώρα σε δήμους και ΔΕΔΗΕ, ΔΕΗ αλλά και μουσεία για προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ....

  ΔΕΗ: Νέα μείωση στην τιμή του ρεύματος τον Μάιο – Στα 15,9 σεντς η κιλοβατώρα

  Περαιτέρω μείωση στα 15,9 σεντς ανά κιλοβατώρα για το τιμολόγιο ρεύματος του Μαΐου, ανακοίνωσε...

  Ένα βήμα πιο κοντά στην κλιματική ουδετερότητα η Κοζάνη: Ένταξη στις πιλοτικές πόλεις της Ευρωπαϊκής Αποστολής των Πόλεων

  Η Κοζάνη αποτελεί την μοναδική ελληνική πόλη, που επιλέχθηκε για να ξεκινήσει μια καινοτόμα...

  Σκρέκας: 40 ευρώ επιδότηση ανά μεγαβατώρα για όλους τον Μάρτιο – Δείτε τις τιμές των παρόχων

  Τις επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος για τον μήνα Μάρτιο ανακοίνωσε ο υπoυργός Περιβάλλοντος και...

  Διαβάστε ακόμη

  Από 1η Ιουνίου 2023 ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022

  Σκοπός του καθεστώτος «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» είναι η ενίσχυση του συνόλου των επενδυτικών...

  Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πότε πληρώνονται οι ενστάσεις – Ποιοι θα επιστρέψουν ολόκληρο το δάνειο

  Προθεσμία μέχρι το τέλος Μαΐου έχουν χιλιάδες επιχειρήσεις προκειμένου να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής που πήραν....

  “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους”: Νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 32.500 ευρώ – Οι προϋποθέσεις

  Σε λειτουργία τίθεται από την επόμενη Πέμπτη 18 Μαΐου ένα πρόγραμμα στήριξης των νέων,...

  Σήμερα ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες και επιχορήγηση 14.800 ευρώ

  Σήμερα, Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 και ώρα 13:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων γιατον...