10 C
Kastoria

    Νέες μειώσεις 15% στα τιμολόγια του ρεύματος – Πόσα πληρώνουμε τον Απρίλιο ανά εταιρεία – Μηδενίζονται οι επιδοτήσεις

    Προς το… μηδέν οι κρατικές επιδοτήσεις – Μειωμένες κατά 80% οι χρεώσεις στο ρεύμα σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο.

    spot_img
    spot_img

    Μεγάλες μειώσεις στα τιμολόγια λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Φεβρουάριο ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας.

    Η ΔΕΗ κατέβασε την τιμή της κιλοβατώρας στα 0,165 ευρώ (από 0,195 ευρώ τον Μάρτιο) προσφέροντας πρόσθετη μείωση της τάξεως του 15,4%.

    Αντίστοιχα μειωμένη είναι και η τιμή για τις μεγάλες καταναλώσεις (από τα 0,207 ευρώ τον Μάρτιο στα 0,177 ευρώ τον Απρίλιο) ενώ στο νυχτερινό τιμολόγιο υπάρχει χρέωση 0,124 ευρώ για τον Απρίλιο αντί για 0,154 ευρώ για τον Μάρτιο). Αντίστοιχα κινήθηκαν και οι “ιδιώτες” πάροχοι με την αγορά να προσφέρει ήδη (και χωρίς τις κρατικές επιδοτήσεις) τιμολόγια που ξεκινούν από τα 0,14 ευρώ ανά κιλοβατώρα για όσους πληρώνουν τον λογαριασμό στην ώρα τους.

    Η νέα μείωση στα τιμολόγια του ρεύματος ανοίγει τον δρόμο και για κατακόρυφη μείωση των κρατικών επιδοτήσεων, καθώς οι τιμές λιανικής έχουν πλησιάσει πλέον πολύ κοντά στην “τιμή στόχο”. Για τον Απρίλιο, το υπουργείο Περιβάλλοντος έχει πλέον τα περιθώρια να ρίξει τις επιδοτήσεις από τα 4 λεπτά ανά κιλοβατώρα που ήταν για τον Φεβρουάριο και για τον Μάρτιο ακόμη και στο… 1 λεπτό κάτι που πριν από μήνες θα φαινόταν αδιανόητο αν θυμηθεί κανείς ότι τον περασμένο Σεπτέμβριο χρειάστηκε κάθε κιλοβατώρα να επιδοτηθεί με 0,677 ευρώ. Τι έχει γίνει συγκριτικά με τον περασμένο Σεπτέμβριο; Η τιμή λιανικής του ρεύματος έχει υποχωρήσει κατά 79% και οι κρατικές επιδοτήσεις θα μειωθούν κατά 98,5%.

    Εκτός από τη ΔΕΗ, διψήφιες μειώσεις στα τιμολόγια λιανικής ανακοίνωσαν και οι υπόλοιποι παίκτες της αγοράς:

    · Η Protergia, στο τιμολόγιο οικιακό MVP reward χρεώνει προς 0,1998 ευρώ την μία κιλοβατώρα (από 0,248 ευρώ τον Μάρτιο) για τον μήνα Απρίλιο ενώ μετά την εφαρμογή της “ρήτρας συνέπειας” (ενεργοποιείται όταν ο λογαριασμός πληρώνεται εμπρόθεσμα) το κόστος πέφτει από τα 0,188 ευρώ στα 0,1398 ευρώ.

    · Η Elpedison, στο δικό της πρόγραμμα “Συνέπεια” έχει αρχική τιμή για τον Απρίλιο στα 0,2277 ευρώ και ρίχνει το κόστος στα 0,1677 ευρώ με την εφαρμογή της ρήτρας συνέπειας.

    · Όσο για τον Ήρωνα, έχει αρχική τιμή κιλοβατώρας στα 0,196 ευρώ για να ρίξει την χρέωση με την έκπτωση συνέπειας (20% στη συγκεκριμένη εταιρεία στα 0,1568 ευρώ. Συγκριτικά με τον Μάρτιο υπάρχει μείωση της τάξεως του 24%.

    · Η NRG από την πλευρά της κατεβάζει (στο πρόγραμμα nrg οn time) την τιμή της κιλοβατώρας ακόμη και στα 0,1394 ευρώ με την έκπτωση συνέπειας του 15% από 0,164 ευρώ που είναι η χρέωση χωρίς τη ρήτρα συνέπειας.

    Για να οριστικοποιηθεί η εικόνα θα αναμένουμε βεβαίως και τις ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος.

    Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι η επιδότηση θα διαμορφωθεί στο 1 λεπτό για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες και ότι δεν θα υπάρχει για ακόμη έναν μήνα επιδότηση για τις μεγαλύτερες καταναλώσεις οι οποίες άλλωστε, με τα δεδομένα που διαμορφώνονται στην αγορά, δεν θα έχουν ουσιαστικά μεγαλύτερη επιβάρυνση σε σχέση με τις πρώτες 500 κιλοβατώρες (σ.σ λόγω της μεγάλης μείωσης της κρατικής επιδότησης). Κοντά στα 5 λεπτά αναμένεται να παραμείνει η επιδότηση για τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου προκειμένου η τελική χρέωση να παραμείνει στα 11 λεπτά.

    Οι μειώσεις στα τιμολόγια του ρεύματος είναι αποτέλεσμα της κατακόρυφης μείωσης της τιμής του φυσικού αερίου που έχει υποχωρήσει στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα αλλά και της μείωσης στη χρηματιστηριακή τιμή του ρεύματος η οποία κλείνει για τον Μάρτιο ακόμη και κάτω από τα 150 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

    Πηγήthetoc.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Ρεύμα: Βουτιά στα πράσινα τιμολόγια τον Μάρτιο με μειώσεις έως και 30%

    Από τα 8 λεπτά ξεκινούν οι τιμές του πράσινου τιμολογίου που ανακοίνωσαν οι προμηθευτές ενέργειας, ακολουθώντας την...

    Προγραμματισμένες Διακοπές Ηλεκτροδότησης για Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη

    12/2/2024 8:00:00 πμ12/2/2024 12:00:00 μμΝΕΣΤΟΡΙΟΥΑ) ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΑΠΟ 08:00 ΕΩΣ 12:00 ΣΤΑ Δ/Δ...

    Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις

    Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα. Το...

    «Βουτιά» στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος – ΥΠΕΝ: Ενισχύεται ο ανταγωνισμός

    Ο συνδυασμός της υποχώρησης των διεθνών τιμών με τα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα για την...

    Διαβάστε ακόμη

    Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

    Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...

    Έρχονται κίνητρα για φορολογούμενους, επιχειρηματικότητα, καινοτομία και προσλήψεις σε ΔΕΚΟ

    Με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα...

    ΕΝΦΙΑ: Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

    Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων...

    Έως τις 15 Απριλίου η υποβολή αιτήσεων στο πρόγραμμα «Αλλάζω συσκευή για τις επιχειρήσεις»

    Έως τις 15 Απριλίου 2024, στις 18:00 μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους οι...