3.2 C
Kastoria

  Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καστοριάς για συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς σχολικών μονάδων

  spot_img

  Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καστοριάς δηλώνει για πολλοστή φορά την αντίθεσή του στις συγχωνεύσεις και υποβιβασμούς σχολικών μονάδων.

  Την Πέμπτη 09 Νοεμβρίου 2023 συνεδρίασε η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Καστοριάς, όπου συζητήθηκε η εισήγηση της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, με την οποία προτείνεται ο υποβιβασμός του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς από 5/θέσιο σε 4/θέσιο και του Δημοτικού Σχολείου Κολοκυνθούς από 4/θέσιο σε 2/θέσιο. Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας με ομόφωνη απόφαση καταψήφισε αυτές τις προτάσεις.

  Οι υποβιβασμοί – συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων με «λογιστικά» μόνο κριτήρια αγνοώντας τις εκπαιδευτικές ανάγκες, τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών/τριών και τον πολύπλευρο ρόλο του σχολείου στην τοπική κοινωνία-γειτονιά μόνο αρνητικό αντίκτυπο θα έχει στην ακριτική περιοχή μας και στην «αποψίλωσή» της. Ταυτόχρονα αποτελεί μία επίθεση στις πραγματικές ανάγκες των μαθητών/τριών, των γονιών τους αλλά και των εργασιακών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών. 

  Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για δύο σχολεία που παρουσιάζουν αρκετές ιδιαιτερότητες και χρήζουν στήριξης, αυξημένης προσοχής και ιδιαίτερης μέριμνας. Ειδικότερα, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο από 16 μαθητές που έχει σήμερα, του χρόνου θα έχει θεωρητικά 15. Ο υπολογισμός αυτός είναι ανακριβής, καθώς υπάρχουν γνωματεύσεις για φοίτηση στο Ειδικό Σχολείο, οι οποίες δε γίνονται αποδεκτές εξαρχής, τα παιδιά γράφονται στο γενικό σχολείο και στην πορεία αλλάζουν γνώμη οι γονείς και αποφασίζουν να γράψουν τα παιδιά αυτά στο Ειδικό Σχολείο. Στο Δημοτικό Σχολείο Κολοκυνθούς, από την άλλη, οπού φοιτούν και μαθητές από τον καταυλισμό των Ρομά, συναντάται το φαινόμενο να εγγράφονται μαθητές ακόμα και στη μέση της χρονιάς, αλλάζοντας τον αριθμό των φοιτούντων μαθητών. Επομένως, οποιοσδήποτε αριθμητικός υπολογισμός είναι ανακριβής. Επίσης, μια ιδιαιτερότητα του συγκεκριμένου σχολείου, που θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, είναι η ανομοιογένεια των μαθητών, αφού σε μια τάξη μπορεί να φοιτούν ταυτόχρονα μαθητές που έχουν κατακτημένη τη γλωσσική ικανότητα σε πολύ διαφορετικό επίπεδο με αποτέλεσμα ο εκπαιδευτικός να πρέπει να αφιερώσει πολύ περισσότερο χρόνο σε κάθε μαθητή χωριστά για να γεφυρώσει το χάσμα των γνωστικών και μαθησιακών ανισοτήτων. Για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι ο μικρότερος αριθμός μαθητών μέσα στις τάξεις. Τέλος, το «κλείσιμο» του Νηπιαγωγείου Κολοκυνθούς ήταν ένα ακόμα πλήγμα για τους γονείς και γενικότερα τους κατοίκους του συγκεκριμένου χωριού. 

  Κατανοούμε ότι η συνεχής μείωση του μαθητικού δυναμικού στην πόλη μας  και ο μικρός αριθμός μαθητών που συναντάται σε κάποια σχολεία οδηγεί εύκολα στις ορθολογικές, αλλά πολλές φορές βεβιασμένες πρακτικές των συγχωνεύσεων – υποβιβασμών σχολικών μονάδων, αγνοώντας όμως τον κύριο και πρωταρχικό παιδαγωγικό και κοινωνικό ρόλο που έχει να επιτελέσει ένα σχολείο. 

  Με την ευρύτερη περιοχή της Καστοριάς να πλήττεται σε όλους τους τομείς, αυτές οι προτάσεις μόνον επιπλέον προβλήματα θα δημιουργήσουν.

  Μικρότερος αριθμός μαθητών ανά τμήμα, σωστά μελετημένη χωροταξική κατανομή, θα βοηθούσαν τα σχολεία του νομού μας να διατηρήσουν τη λειτουργικότητα, αλλά και την οργανικότητά τους.

  Γνωρίζουμε πως δεν είναι σύνηθες να λειτουργούν σχολεία με μικρό αριθμό μαθητών, αλλά κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι δεν είναι λειτουργικά και δεν επωφελούνται οι λίγοι μαθητές τους και γνωστικά και παιδαγωγικά! Ας είναι αυτό το αντιστάθμισμα σε όσα στερούνται εξαιτίας της γενικευμένης κρίσης που ταλανίζει τα τελευταία χρόνια τον ακριτικό νομό μας.

  Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Καστοριάς καταδικάζει κάθε ενέργεια που οδηγεί στη συγχώνευση – υποβάθμιση των σχολικών μονάδων του ακριτικού νομού μας και καλεί τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου να μην αποδεχτούν σχεδιασμούς που ελαχιστοποιούν την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης και ιδιαίτερα στα σχολεία Ειδικής Αγωγής.

  «Εκεί που ανοίγει ένα σχολείο, κλείνει μια φυλακή»  Β. Ουγκώ

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Εκδήλωση από Σύλλογο Εκπαιδευτικών και ΕΛΜΕ

  Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Α/θμιας Εκπ/σης Ν. Καστοριάς συνδιοργανώνει με την ΕΛΜΕ Καστοριάς επιστημονική εκδήλωση...

  Ώρα έναρξης σχολείων για Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26 σε Καστοριά και Άργος Ορεστικό

  Ώρα έναρξης σχολείων για Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26 σε Καστοριά και Άργος Ορεστικό Δήμος...

  Σχολεία: Η απόφαση για τα σχολεία στους Δήμους Καστοριάς και Άργους Ορεστικού

  Δήμος Καστοριάς Εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών, με απόφαση του Δημάρχου Καστοριάς, αύριο Τετάρτη 24 Ιανουαρίου...

  Δήμος Άργους Ορεστικού: στις 10:00 το πρωί θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους αύριο Τρίτη 23/1 τα σχολεία

  Με απόφαση του Δημάρχου Άργους Ορεστικού, αύριο Τρίτη 23/1/2024, τα σχολεία Α΄/βάθμιας και Β΄/βάθμιας...

  Διαβάστε ακόμη

  Τιμητική Πλακέτα σε δύο Διευθυντές  απένειμε η Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

  Τιμητική Πλακέτα στον Διευθυντή Ανάπτυξης Χαράλαμπο Φωτιάδη και στον Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών Στυλιανό Κοτσάκο...

  Έγκριση Υπηρεσίας καθαρισμού Πρανών-Τάφρων-Τεχνικών και Οδοστρωμάτων προϋπ. 150.000,00€ από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς

  Την έγκριση των όρων διακήρυξης και διενέργειας ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού για την «Υπηρεσία καθαρισμού...

  Συνάντηση Μαρίας Αντωνίου με Αυγενάκη για αγροτικά θέματα της Καστοριάς

  Σε συνέχεια της δέσμευσής μου στον αγροτικό κόσμο της Καστοριάς και της συνάντησης εργασίας...

  Πρόγραμμα Μητροπολίτου Καστορίας Καλλινίκου (Δευτέρα 19 – Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024)

  Πρόγραμμα Μητροπολίτου Καστορίας Καλλινίκου (Δευτέρα 19 – Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024) Δευτέρα, 19 Φεβρουαρίου Αὐτοψία στά...