Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
9.2 C
Kastoria

  «Όχι» της Ιεράς Συνόδου για γάμο και τεκνοθεσία ομόφυλων ζευγαριών

  spot_img

  Συνήλθε σήμερα, Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024, στη Συνεδρία της εκτάκτου συγκλήσεώς Της η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, στην Αίθουσα Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας.

  Προ της Συνεδρίας ετελέσθη Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Ασωμάτων Πετράκη, ιερουργήσαντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας κ. Ειρηναίου.

  Περί την 9η πρωινή, στη μεγάλη Αίθουσα των Συνεδριών της Ιεράς Συνόδου, εψάλη η Ακολουθία για την έναρξη των εργασιών Αυτής.

  Αναγνωσθέντος του Καταλόγου των συμμετεχόντων Ιεραρχών, διεπιστώθη απαρτία.

  Ακολούθως, συνεκροτήθη η Επιτροπή Τύπου από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμονα και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμόθεο.

  Στη συνέχεια, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, στη σύντομη προσφώνησή του, αναφέρθηκε στον λόγο της απόφασής του να συγκαλέσει το Σώμα της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος σε έκτακτη Συνεδρία, ο οποίος είναι ο προς κατάθεση νέος νόμος για τον πολιτικό γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και για επιμέρους διατάξεις υιοθεσίας τέκνων υπ’ αυτών.

  Σχολιάζοντας τον προς κατάθεση νόμο, τόνισε ότι «πρόκειται για μια νέα πραγματικότητα, που στόχο έχει μόνο να αλλοιώσει την κοινωνική συνοχή της πατρίδος μας, αλλά και να εισαγάγει ‘’νέες μορφές οικογένειας’’, καθώς και να κανονικοποιήσει τη σχέση μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου. Παράλληλα δημιουργούνται πολλές προκλήσεις του ιερού και ‘’μεγάλου’’ μυστηρίου του γάμου, θίγονται τα παραδοσιακά πρότυπα του πατέρα και της μητέρας, ενώ επιχειρείται αλλαγή στις διατάξεις του οικογενειακού δικαίου, με κεντρική βεβαίως αυτήν του θεσμού της οικογενείας».

  Ο Μακαριώτατος, αφού εξέφρασε τις θερμές ευχαριστίες του προς τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες, οι οποίοι διατύπωσαν δημόσια τις θεολογικές θέσεις τους, και τόνισε ιδιαιτέρως ότι «από εδώ και στο εξής θα ομιλήσει η Ιεραρχία», ανέφερε ότι επιθυμεί να διατηρηθεί άρρηκτη η ενότητα του Σώματος της Ιεραρχίας και ότι προσεύχεται στον Θεό να μας φωτίσει για τις δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να λάβουμε.

  Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ, ως Αντιπρόεδρος της Ιεραρχίας, αντιφώνησε εκ μέρους των Σεβασμιωτάτων Ιεραρχών.

  Κατόπιν, σύμφωνα με την Ημερήσια Διάταξη, ανέγνωσε την Εισήγησή του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, με θέμα: «Εκκλησία και “θέσπιση γάμου μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου”».

  Στην Εισήγηση αναπτύχθηκαν οι ακόλουθες υποενότητες: Η σημερινή πραγματικότητα, ελληνική επικαιρότητα, δικαίωμα και υποχρέωση της Ιεράς Συνόδου, βιολογικό υπόβαθρο του φύλου, τι είναι ο Γάμος – Αγιασμός του φύλου, εκτροπές από τη φυσιολογία, η αξία του ανθρώπου, συνέπειες του προτεινόμενου νόμου, νομική διάσταση, γενικές σκέψεις – συνοπτικά σχόλια, σχόλιο στους χειρισμούς της Κυβέρνησης, καταληκτικές σκέψεις.

  Μετά το διάλειμμα, ακολούθησε συζήτηση επί της Εισηγήσεως, κατά την οποία έλαβαν τον λόγο πολλοί Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς και συντάχθηκε το σχετικό Ανακοινωθέν.

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Ο Μητροπολίτης Καστορίας Καλλίνικος για το γάμο των ομοφυλόφιλων (βίντεο)

  Ο Μητροπολίτης Καστορίας Καλλίνικος για το γάμο των ομοφυλόφιλων μιλά στην εκπομπή +news του...

  Θέσεις τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος γιά τόν «γάμο» τῶν ὁμοφυλόφιλων (τοῦ Μητροπολίτη Καστορίας Καλλινίκου)

  Βρίσκεται στήν ἐπικαιρότητα τό θέμα τοῦ λεγομένου «γάμου τῶν ὁμοφυλόφιλων» καί γίνονται πολλές δημόσιες...

  Η λίστα με τα χρηματικά ποσά που διατέθηκαν από την Εκκλησία της Ελλάδος για φιλανθρωπικούς σκοπούς το 2022

  Ἡ Ἱερά Σύνοδος διὰ τοῦ ὑπ’ ἀριθμ. πρωτ. 4967/2328/6-10-2023 Ἐγκυκλίου Σημειώματος Αὐτῆς καταγράφει τὰ...

  Διαβάστε ακόμη

  Η ΕΜΥ αναβαθμίζει την κακοκαιρία με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Στη Θεσσαλία ο Κικίλιας

  Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230 αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων...

  Θεσσαλονίκη: Αναστέλλονται προσωρινά τα έργα κατασκευής του flyover

  Με προσωρινή διαταγή της προέδρου του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαργαρίτας Γκορτολίδου σταματούν προσωρινά τα έργα...

  ΕΣΕΕ: Το συνέδριο Future of Retail 2024 στις 5 – 6 Απριλίου

  Future of Retail 2024 της ΕΣΕΕ: Μοναδική συνεδριακή εμπειρία με συνάντηση των «αστέρων» του παγκόσμιου Λιανικού Εμπορίου και του ελληνικού επιχειρείν στην Αθήνα στις 5 - 6 Απριλίου Τα mega-trends, οι μετασχηματισμοί, οι προβληματισμοί και οι προτάσεις...

  Φθιώτιδος Συμεών για ΛΑΡΚΟ: “Ναι, ρε. Μου πέφτει λόγος γιατί οι εργαζόμενοι είναι παιδιά μου” (βίντεο)

  Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, με αφορμή την ομιλία του στο STAR FORUM 2024 για το...