Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024
13.7 C
Kastoria

    Ολυμπία Τελιγιορίδου: «”Κύμβαλα αλαλάζοντα” οι δημόσιες υποσχέσεις της κυβέρνησης για το δίκτυο φυσικού αερίου σε Καστοριά»

    spot_img

    Με νέα ερώτηση επανέρχεται η Βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, για την ανικανότητα της Κυβέρνησης ΝΔ να διαχειριστεί τον τρόπο παροχής του φυσικού αερίου στην ΠΕ Καστοριάς.

    Η αξιοποίηση της διέλευσης του αγωγού TAP, με τη δημιουργία σταθμού αποσυμπίεσης στην Πορειά, με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση και ως η πλέον ενδεδειγμένη λύση, με έναν ανεκδιήγητο παραλογισμό, παραβλέπεται και προτείνεται πλέον η παροχή του φυσικού αερίου να γίνεται με μεταφερόμενο με φορτηγά (υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG) από τη Ρεβυθούσα.

    Ενώ με το πέρας του 2022 θα έπρεπε να συζητάμε για την ολοκλήρωση του έργου και την τελική σύνδεση των καταναλωτών με το δίκτυο φυσικού αερίου, αλλάζει τελευταία στιγμή ο σχεδιασμός, ο οποίος θα αποφέρει ένα δυσβάσταχτο κόστος στον Καστοριανό καταναλωτή, τη στιγμή που έχει ίσως τη μεγαλύτερη ανάγκη από περιορισμό του ενεργειακού κόστους.

    Η προχειρότητα και η ανικανότητα με την οποία η Κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει όλα τα μείζονα ζητήματα που ταλανίζουν τους πολίτες της Καστοριάς, είναι τουλάχιστον προκλητική και θα πρέπει, έστω και την ύστατη ώρα, να προασπίσει τα συμφέροντα των πολιτών της ΠΕ Καστοριάς και να μην καθοδηγείται μόνο από το όφελος των μεγάλων συμφερόντων.

    Γραφείο Τύπου

    Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

    %CE%A3%CE%A5%CE%A1%CE%99%CE%96%CE%91 %CE%9D%CE%95%CE%9F LOGO 1

    Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2022

    Ερώτηση

    Προς τον Υπουργό

    Περιβάλλοντος και Ενέργειας

    Θέμα: «”Κύμβαλα αλαλάζοντα” οι δημόσιες υποσχέσεις της κυβέρνησης για το δίκτυο φυσικού αερίου σε Καστοριά» 

    Η Κυβερνητική ανικανότητα δεν έχει τέλος για τον τρόπο παροχής του φυσικού αερίου στην Καστοριά. Και ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να αλλάξει τη σύμβαση με τον TAP και να εντάξει την περιοχή μας στο δίκτυο παροχής, καθώς και να προετοιμάσει όλο τον απαιτούμενο σχεδιασμό και τις χρηματοδοτήσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ καθυστέρησε αναιτιολόγητα 3 χρόνια την έναρξη κατασκευής του έργου, με μόνο στόχο τον σφετερισμό του.

    Η καθυστέρηση του έργου και οι ανερμάτιστες κωλυσιεργίες επισημάνθηκαν από την πλευρά μας με πλήθος δημόσιων παρεμβάσεων και κοινοβουλευτικών ερωτήσεων.

    Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει για την έστω και με 3 χρόνια έναρξη των εργασιών να οδηγήσει και πάλι σε πισωγύρισμα.

    Αντί να συνεχίσει την κατασκευή του έργου για δημιουργία σταθμού αποσυμπίεσης στην Πορειά, για παροχή φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP, με έναν ανεκδιήγητο παραλογισμό, προτείνει την παροχή του φυσικού αερίου να γίνεται με μεταφερόμενο με φορτηγά (υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG) από τη Ρεβυθούσα.

    Αυτή η επιλογή εκτός από την αλλαγή για δημιουργία σταθμού εξόδου στην Πορειά που θα αξιοποιεί τον διερχόμενο αγωγό TAP, αποτελεί και την πιο ακριβή επιλογή για τους πολίτες.

    Η επιλογή της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τις εγκεκριμένες διακρατικές συμφωνίες και τις αντίστοιχες με την κοινοπραξία του TAP αποτελεί την πιο επωφελή πρόταση, καθώς αξιοποιεί τη διέλευση του αγωγού από την περιοχή και είναι, όπως προαναφέρθηκε, η πλέον οικονομική, καθώς δεν θα επιφορτίσει με επιπλέον κόστη τον καταναλωτή, ο οποίος με τα νέα δεδομένα θα αναγκάζεται να επωμιστεί και το κόστος μεταφοράς του αερίου από τη Ρεβυθούσα.

    Ενώ λοιπόν με το πέρας του 2022 θα έπρεπε να συζητάμε για την ολοκλήρωση του έργου και την τελική σύνδεση των καταναλωτών με το δίκτυο φυσικού αερίου, και ενώ ήδη έχουν εγκαινιαστεί πολλάκις από τα τοπικά στελέχη της ΝΔ τα έργα του δικτύου φυσικού αερίου, αλλάζει όλος ο σχεδιασμός, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που αυτός θα έχει στην τσέπη του τελικού καταναλωτή. Αυτό το ενεργειακό κόστος, που θα κληθεί να καλύψει ο Καστοριανός καταναλωτής, τείνει να αποτελέσει «βρόχο στο λαιμό» του και όχι λύση, που τόσο ανάγκη έχει.

    Επειδή, είναι απαράδεκτο ο σχεδιασμός του έργου να αλλάζει από μήνα σε μήνα και να επιφέρει επιπλέον καθυστερήσεις,

    Επειδή, είναι πέρα από κάθε λογική ο αγωγός να διέρχεται από την ΠΕ Καστοριάς και να προτείνεται η προμήθεια υγροποιημένου LNG από τη Ρεβυθούσα που θα μεταφέρεται με φορτηγά,

    Επειδή, το μεγαλύτερο διάστημα του έτους η ΠΕ Καστοριάς πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, κάνοντας απαραίτητη την ανάγκη εξεύρεσης της οικονομικότερης λύσης,

    Επειδή, ευθύνη της Κυβέρνησης είναι να προάγει το συμφέρον των πολιτών της και όχι των μεγάλων συμφερόντων που εμπλέκονται στη μεταφορά,

    Ερωτάται ο Υπουργός: 

    1. Για ποιο λόγο αλλάζει ξαφνικά ο σχεδιασμός κατασκευής του έργου 3 μήνες μετά την έναρξή του; 
    2. Πως είναι δυνατόν μία ολοκληρωμένη μελέτη, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, να αγνοείται και να προτείνεται μια εντελώς νέα και ακριβότερη λύση;
    3. Ποια είναι τα κριτήρια βάσει των οποίων προκρίθηκε ως μόνιμη λύση για την ΠΕ Καστοριάς, η μεταφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, με φορτηγά από τη Ρεβυθούσα;
    4. Ποιο είναι το κόστος ευκαιρίας που αναγνώρισε η Κυβέρνηση της ΝΔ για τον καταναλωτή της Καστοριάς από την επιλογή της παροχής του φυσικού αερίου από τη Ρεβυθούσα έναντι της παροχής από τον προβλεπόμενο σταθμό εξόδου στην Πορειά; 
    5. Ποιο το χρονοδιάγραμμα των οριστικών αποφάσεων για τον τρόπο παροχής και ποιο το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου; 

    Η Ερωτώσα Βουλευτής 

    Τελιγιορίδου Ολυμπία

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Ολυμπία Τελιγιορίδου: “Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη η εμπιστοσύνη σας”

    Ευχαριστώ από καρδιάς όλους και όλες που συμμετείχαν στην καινοτόμα εκλογική διαδικασία για την...

    ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρώτοι υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές – Ποιοι είναι από Δυτική Μακεδονία

    Τους πρώτους υποψηφίους για τις προκριματικές εκλογές της 14ης Απριλίου, παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο...

    Νέο εργαλείο για προσωποποιημένη σύγκριση τιμών ενέργειας στο e-Καταναλωτής

    Νέο εργαλείο προσωποποιημένης σύγκρισης τιμών για την αλλαγή συμβολαίου ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου...

    ΔΕΗ: Βάζει «μπουρλότο» στην μπλε κιλοβατώρα με χρέωση 17,5 λεπτά για έναν χρόνο

    Ποδαρικό με ανταγωνιστικές χρεώσεις και στα σταθερά προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας κάνει η ΔΕΗ, προσφέροντας μέχρι στιγμής το...

    Διαβάστε ακόμη

    Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ» για το διάστημα 19-21 Απριλίου 2024

    Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ» για το διάστημα 19-21 Απριλίου 2024 Ο Δήμος Καστοριάς ενημερώνει ότι...

    Από την ημερίδα για το Digital Marketing του Φοιτητικού Συλλόγου Καστοριάς

    Φωτογραφικό υλικό απ την ημερίδα του Φοιτητικού συλλόγου

    Απαγόρευση Αλιείας στη Λίμνη της Καστοριάς, στα Λιμνοφράγματα και στον Αλιάκμονα ποταμό και τους παραποτάμους του

    Απαγόρευση Αλιείας στη Λίμνη της Καστοριάς, στα Λιμνοφράγματα και στον Αλιάκμονα ποταμό και τους παραποτάμους...

    Ο Μπάνε Πρέλεβιτς στην Καστοριά για την παρουσίαση του βιβλίου του

    Ο Μπάνε Πρέλεβιτς θα βρεθεί στην Καστοριά για την παρουσίαση του βιβλίου του με...