4.9 C
Kastoria

  Ολυμπία Τελιγιορίδου: «”Κύμβαλα αλαλάζοντα” οι δημόσιες υποσχέσεις της κυβέρνησης για το δίκτυο φυσικού αερίου σε Καστοριά»

  spot_img

  Με νέα ερώτηση επανέρχεται η Βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, για την ανικανότητα της Κυβέρνησης ΝΔ να διαχειριστεί τον τρόπο παροχής του φυσικού αερίου στην ΠΕ Καστοριάς.

  Η αξιοποίηση της διέλευσης του αγωγού TAP, με τη δημιουργία σταθμού αποσυμπίεσης στην Πορειά, με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση και ως η πλέον ενδεδειγμένη λύση, με έναν ανεκδιήγητο παραλογισμό, παραβλέπεται και προτείνεται πλέον η παροχή του φυσικού αερίου να γίνεται με μεταφερόμενο με φορτηγά (υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG) από τη Ρεβυθούσα.

  Ενώ με το πέρας του 2022 θα έπρεπε να συζητάμε για την ολοκλήρωση του έργου και την τελική σύνδεση των καταναλωτών με το δίκτυο φυσικού αερίου, αλλάζει τελευταία στιγμή ο σχεδιασμός, ο οποίος θα αποφέρει ένα δυσβάσταχτο κόστος στον Καστοριανό καταναλωτή, τη στιγμή που έχει ίσως τη μεγαλύτερη ανάγκη από περιορισμό του ενεργειακού κόστους.

  Η προχειρότητα και η ανικανότητα με την οποία η Κυβέρνηση της ΝΔ αντιμετωπίζει όλα τα μείζονα ζητήματα που ταλανίζουν τους πολίτες της Καστοριάς, είναι τουλάχιστον προκλητική και θα πρέπει, έστω και την ύστατη ώρα, να προασπίσει τα συμφέροντα των πολιτών της ΠΕ Καστοριάς και να μην καθοδηγείται μόνο από το όφελος των μεγάλων συμφερόντων.

  Γραφείο Τύπου

  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

  %CE%A3%CE%A5%CE%A1%CE%99%CE%96%CE%91 %CE%9D%CE%95%CE%9F LOGO 1

  Αθήνα, 4 Οκτωβρίου 2022

  Ερώτηση

  Προς τον Υπουργό

  Περιβάλλοντος και Ενέργειας

  Θέμα: «”Κύμβαλα αλαλάζοντα” οι δημόσιες υποσχέσεις της κυβέρνησης για το δίκτυο φυσικού αερίου σε Καστοριά» 

  Η Κυβερνητική ανικανότητα δεν έχει τέλος για τον τρόπο παροχής του φυσικού αερίου στην Καστοριά. Και ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε καταφέρει να αλλάξει τη σύμβαση με τον TAP και να εντάξει την περιοχή μας στο δίκτυο παροχής, καθώς και να προετοιμάσει όλο τον απαιτούμενο σχεδιασμό και τις χρηματοδοτήσεις, η κυβέρνηση της ΝΔ καθυστέρησε αναιτιολόγητα 3 χρόνια την έναρξη κατασκευής του έργου, με μόνο στόχο τον σφετερισμό του.

  Η καθυστέρηση του έργου και οι ανερμάτιστες κωλυσιεργίες επισημάνθηκαν από την πλευρά μας με πλήθος δημόσιων παρεμβάσεων και κοινοβουλευτικών ερωτήσεων.

  Παρά τις προειδοποιήσεις μας, η Κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει για την έστω και με 3 χρόνια έναρξη των εργασιών να οδηγήσει και πάλι σε πισωγύρισμα.

  Αντί να συνεχίσει την κατασκευή του έργου για δημιουργία σταθμού αποσυμπίεσης στην Πορειά, για παροχή φυσικού αερίου από τον αγωγό TAP, με έναν ανεκδιήγητο παραλογισμό, προτείνει την παροχή του φυσικού αερίου να γίνεται με μεταφερόμενο με φορτηγά (υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG) από τη Ρεβυθούσα.

  Αυτή η επιλογή εκτός από την αλλαγή για δημιουργία σταθμού εξόδου στην Πορειά που θα αξιοποιεί τον διερχόμενο αγωγό TAP, αποτελεί και την πιο ακριβή επιλογή για τους πολίτες.

  Η επιλογή της Κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τις εγκεκριμένες διακρατικές συμφωνίες και τις αντίστοιχες με την κοινοπραξία του TAP αποτελεί την πιο επωφελή πρόταση, καθώς αξιοποιεί τη διέλευση του αγωγού από την περιοχή και είναι, όπως προαναφέρθηκε, η πλέον οικονομική, καθώς δεν θα επιφορτίσει με επιπλέον κόστη τον καταναλωτή, ο οποίος με τα νέα δεδομένα θα αναγκάζεται να επωμιστεί και το κόστος μεταφοράς του αερίου από τη Ρεβυθούσα.

  Ενώ λοιπόν με το πέρας του 2022 θα έπρεπε να συζητάμε για την ολοκλήρωση του έργου και την τελική σύνδεση των καταναλωτών με το δίκτυο φυσικού αερίου, και ενώ ήδη έχουν εγκαινιαστεί πολλάκις από τα τοπικά στελέχη της ΝΔ τα έργα του δικτύου φυσικού αερίου, αλλάζει όλος ο σχεδιασμός, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις που αυτός θα έχει στην τσέπη του τελικού καταναλωτή. Αυτό το ενεργειακό κόστος, που θα κληθεί να καλύψει ο Καστοριανός καταναλωτής, τείνει να αποτελέσει «βρόχο στο λαιμό» του και όχι λύση, που τόσο ανάγκη έχει.

  Επειδή, είναι απαράδεκτο ο σχεδιασμός του έργου να αλλάζει από μήνα σε μήνα και να επιφέρει επιπλέον καθυστερήσεις,

  Επειδή, είναι πέρα από κάθε λογική ο αγωγός να διέρχεται από την ΠΕ Καστοριάς και να προτείνεται η προμήθεια υγροποιημένου LNG από τη Ρεβυθούσα που θα μεταφέρεται με φορτηγά,

  Επειδή, το μεγαλύτερο διάστημα του έτους η ΠΕ Καστοριάς πλήττεται από ακραία καιρικά φαινόμενα και εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, κάνοντας απαραίτητη την ανάγκη εξεύρεσης της οικονομικότερης λύσης,

  Επειδή, ευθύνη της Κυβέρνησης είναι να προάγει το συμφέρον των πολιτών της και όχι των μεγάλων συμφερόντων που εμπλέκονται στη μεταφορά,

  Ερωτάται ο Υπουργός: 

  1. Για ποιο λόγο αλλάζει ξαφνικά ο σχεδιασμός κατασκευής του έργου 3 μήνες μετά την έναρξή του; 
  2. Πως είναι δυνατόν μία ολοκληρωμένη μελέτη, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, να αγνοείται και να προτείνεται μια εντελώς νέα και ακριβότερη λύση;
  3. Ποια είναι τα κριτήρια βάσει των οποίων προκρίθηκε ως μόνιμη λύση για την ΠΕ Καστοριάς, η μεταφορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG, με φορτηγά από τη Ρεβυθούσα;
  4. Ποιο είναι το κόστος ευκαιρίας που αναγνώρισε η Κυβέρνηση της ΝΔ για τον καταναλωτή της Καστοριάς από την επιλογή της παροχής του φυσικού αερίου από τη Ρεβυθούσα έναντι της παροχής από τον προβλεπόμενο σταθμό εξόδου στην Πορειά; 
  5. Ποιο το χρονοδιάγραμμα των οριστικών αποφάσεων για τον τρόπο παροχής και ποιο το χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση του έργου; 

  Η Ερωτώσα Βουλευτής 

  Τελιγιορίδου Ολυμπία

  spot_img


  Παρόμοια αρθρα

  Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καστοριάς τιμά την 50ή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της δικτατορίας 

  Η ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Καστοριάς τιμά την 50ή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου κατά της...

  Ολυμπία Τελιγιορίδου: «Είναι το δεύτερο Πανεπιστημιακό τμήμα που καταργείται οριστικά επί ΝΔ και με θητεία Αντωνίου»

  Είναι η δεύτερη φορά που σε κοινοβουλευτική θητεία της κυρίας Αντωνίου καταργείται οριστικά από...

  Η Ολυμπία Τελιγιορίδου για την κατάργηση του Πανεπιστημιακού τμήματος και άλλα θέματα επικαιρότητας

  Συνέντευξή Ολυμπίας Τελιγιορίδου στο diktyo1 και τη δημοσιογράφο Χρύσα Κοσμίδου για την κατάργηση του...

  Η Ολυμπία Τελιγιορίδου για την κατάργηση του πανεπιστημιακού τμήματος στην Καστοριά

  Όταν ψήφισαν την αναστολή των Πανεπιστημιακών τμημάτων της Καστοριάς, είχα πει με Δελτία τύπου...

  Διαβάστε ακόμη

  Δημοτικό Σχολείο Δισπηλιού: επίσκεψη στο Δήμο Καστοριάς

  Το Δημαρχείο Καστοριάς επισκέφτηκαν χθες το πρωί οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Δισπηλιού. Τους μαθητές...

  Ημερίδα για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου

  Ημερίδα για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία την Κυριακή 3 Δεκεμβρίου Ο Γενικός Περιφερειακός...

  Παραλαβή νέου εξοπλισμού για τα ΚΑΠΗ, το ΔΗΝΑΚ και τους Παιδικούς Σταθμούς

  Στην προμήθεια εξοπλισμού που θα αναβαθμίσει τη λειτουργία του ΚΑΠΗ, του ΔΗΝΑΚ και των...

  Η Ποντιακή Παράδοση μένει ζωντανή στην Καστοριά

  Η Οργάνωση Ποντίων Ν. Καστοριάς "Ο Εύξεινος Πόντος" συνεχίζει το μεγάλο έργο που επιτελεί...