Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024
17.4 C
Kastoria

    Ορθοπεδικές παθήσεις – Πώς μπορούν να επηρεάσουν την ζωή μας και τι υπόσχεται η σύγχρονη αρθροπλαστική

    spot_img

    Ορθοπεδικές παθήσεις – Πώς μπορούν να επηρεάσουν την ζωή μας και τι υπόσχεται η σύγχρονη αρθροπλαστική

    Τα τελευταία χρόνια, η ορθοπεδική έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο χάρη στις εξελίξεις στην τεχνολογία και τις χειρουργικές τεχνικές. Η  ρομποτική έχει βοηθήσει αρκετά σε αυτόν τον τομέα με τις αναίμακτες επεμβάσεις, οδηγώντας σε γρήγορη αποκατάσταση και απαλλαγή από τον δυσάρεστο πόνο. Μία από τις πιο σημαντικές εξελίξεις στην ορθοπεδική είναι η αρθροπλαστική γόνατος. Η επέμβαση αυτή έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στην βελτίωση της λειτουργικότητας του γόνατου και αποτελεί μια από τις πιο επιτυχημένες χειρουργικές επεμβάσεις στην ορθοπεδική που την κάνει εξειδικευμένος ορθοπεδικός.

    Ποιες παθήσεις θεραπεύει η αρθροπλαστική γόνατος;

    Η αρθροπλαστική γόνατος είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για μια σειρά από παθήσεις που προκαλούν πόνο και δυσκαμψία στο γόνατο. 

    Οστεοαρθρίτιδα: Η πιο συνηθισμένη αιτία για αρθροπλαστική γόνατος. Πρόκειται για μια πάθηση που προκαλεί την τριβή και τη φθορά του χόνδρου του γόνατος.

    Ρευματοειδής αρθρίτιδα: Μια αυτοάνοση πάθηση που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις και μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή φθορά του γόνατος.

    Τραυματισμοί: Σοβαροί τραυματισμοί στο γόνατο, όπως κατάγματα ή σκισίματα των συνδέσμων, μπορεί να καταλήξουν σε ανάγκη για αρθροπλαστική.

    Πολύποδες: Οι πολύποδες είναι μικρές αναπτύξεις που μπορούν να εμφανιστούν στο γόνατο. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορούν να προκαλέσουν πόνο και δυσκαμψία.

    Συγγενείς ανωμαλίες του γόνατος: Κάποιες γενετικές ή συγγενείς παθήσεις που επηρεάζουν τη δομή ή τη λειτουργία του γόνατος μπορεί να απαιτούν αρθροπλαστική.

    Πώς γίνεται η αρθροπλαστική γόνατος;

    Η αρθροπλαστική γόνατος γίνεται συνήθως με γενική αναισθησία. Ο χειρουργός κάνει μια τομή στο γόνατο και αφαιρεί τις φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες. Στη συνέχεια, τοποθετεί τα τεχνητά εμφυτεύματα τα οποία είναι κατασκευασμένα από μέταλλο και πλαστικό.

    Υπάρχουν δύο κύριες τεχνικές για την αρθροπλαστική γόνατος: η συμβατική τεχνική και η λαπαροσκοπική τεχνική.

    Η συμβατική τεχνική είναι η πιο συχνή. Ο χειρουργός κάνει μια τομή στο μπροστινό μέρος του γόνατος, περίπου 15-20 εκατοστά. Η τομή αυτή επιτρέπει στον χειρουργό να αφαιρέσει τις φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες και να τοποθετήσει τα τεχνητά εμφυτεύματα.

    Η λαπαροσκοπική τεχνική είναι μια πιο πρόσφατη τεχνική που γίνεται με μικρότερες τομές. Ο χειρουργός χρησιμοποιεί μικροσκοπικές κάμερες και εργαλεία για να αφαιρέσει τις φθαρμένες αρθρικές επιφάνειες και να τοποθετήσει τα τεχνητά εμφυτεύματα.

    Πόσο διαρκεί η ανάρρωση από την αρθροπλαστική γόνατου;

    Η ανάρρωση από την αρθροπλαστική γόνατου διαρκεί συνήθως 6-12 εβδομάδες. Κατά τη διάρκεια της ανάρρωσης, ο ασθενής θα πρέπει να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας για να βελτιώσει την κίνηση και τη δύναμη του γόνατου.

    Ποια είναι τα αποτελέσματα της αρθροπλαστικής γόνατος;

    Τα αποτελέσματα της αρθροπλαστικής γόνατος είναι συνήθως πολύ καλά. Συνήθως γίνεται μία θεραπεία για αποκατάσταση και μετά ο ασθενής μπορεί να κινείται κανονικά, αποφεύγοντας εργασίες που θα επιβαρύνουν περισσότερο το γόνατο. Επίσης, η έντονη γυμναστική απαγορεύεται. Μετά το χειρουργείο ο ορθοπεδικός σε συνεργασία με τον φυσικοθεραπευτή μπορεί να υποδείξει τις κατάλληλες ασκήσεις που μπορεί να κάνει για να απαλλαγεί από τους μετεγχειρουργικούς πόνους και να δυναμώσει περισσότερο το γόνατο βελτιώνοντας την κινητικότητα του.

    Ο ασθενής, ακολουθώντας ένας σταθερό πρόγραμμα με προσοχή, είναι σίγουρο ότι θα μπορεί να επανέλθει στην καθημερινότητα, χωρίς να χρειαστεί δεύτερο διορθωτικό χειρουργείο.

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Εκδήλωση ΕΔΔΥΠΠΥ: “Οι Επιδημίες του Χειμώνα, – Οι Πολίτες ρωτούν, οι Ειδικοί Ιατροί απαντούν”

    Ο Δήμος Καστοριάς ως μέλος του του Ελληνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Π.Ο.Υ....

    Πτολεμαΐδα: Τέσσερις νέοι ειδικευόμενοι γιατροί στο Μποδοσάκειο Νοσοκομείο

    Ορκίστηκαν τρείς ειδικευόμενοι γιατροί που θα ενισχύσουν την πολύπαθη  Παθολογική κλινική του Μποδοσάκειου Νοσοκομείου...

    Νέος μόνιμος ορθοπεδικός στο νοσοκομείο Καστοριάς

    Ορκίστηκε σήμερα και ανέλαβε υπηρεσία ως μόνιμος πλέον ιατρός στο Νοσοκομείο Καστοριάς ο ορθοπεδικός...

    Ξηρή βελόνα – Dry Needling και Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος

    Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας και το γόνατο είναι μια από τις...

    Διαβάστε ακόμη

    Τεστ Παπ από Κέντρο Υγείας Καστοριάς για τον Απρίλιο

    Σας ενημερώνουμε ότι τα απογευματινά ραντεβού των Τεστ Παπανικολάου για τον μήνα Απρίλιο θα πραγματοποιηθούν στις...

    Μετρήσεις σακχάρου και αρτηριακής πίεσης στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας

    Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2024: «Η υγεία μου, το δικαίωμά μου» Ο Δήμος Καστοριάς ενημερώνει ότι...

    Συνεργασία Δήμου Άργους Ορεστικού και Κέντρου Υγείας για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων σε θέματα υγείας

    Σειρά επισκέψεων σε χωριά του Δήμου Άργους Ορεστικού θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα με...

    Ο εξωτικός καρπός που «αγαπά» τον θυρεοειδή, θωρακίζει την καρδιά και ενισχύει το νου

    Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δοκιμάσει μια ποικιλία ξηρών καρπών, είτε ως ένα υγιεινό,...