Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
19.1 C
Kastoria

    Πολιτιστικές Εκδηλώσεις Αυγούστου που στηρίζει ενεργά η Π.Ε. Καστοριάς

    spot_img

    Πολιτιστικές Εκδηλώσεις  Αυγούστου που στηρίζει ενεργά η Π.Ε. Καστοριάς.

    Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς,  μέσω πολιτιστικών εκδηλώσεων, συμμετέχει ενεργά στη στήριξη δράσεων, που αναδεικνύουν την πολιτιστική κληρονομιά και τη φυσική ομορφιά του τόπου, στοχεύοντας στην ολοκληρωμένη τουριστική ανάπτυξη της Περιφέρειάς μας.

    Παρακάτω περιγράφονται εκδηλώσεις που στηρίζει ενεργά η Π.Ε. Καστοριάς και θα υλοποιηθούν τις επόμενες ημέρες.

    • 12 Αυγούστου, Συνδιοργάνωση εκδήλωσης με τον Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αμμουδάρας. Πρόκειται για υπαίθριες εκδηλώσεις αναβίωσης ηθών και εθίμων της τοπικής παράδοσης με ζωντανή μουσική και επίδειξη χορών.
    • 12-13 Αυγούστου, Συνδιοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυροχωρίου ‘‘Έμπνοος’’ για το 6ο Συναπάντημα των Απόδημων Καστοριανών στο Μαυροχώρι. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στην άκρη της λίμνης, στον μόλο του χωριού, όπου θα περιλαμβάνει:έκθεση βιβλίου, φαγητό δρόμου (street food) με συμμετοχή τοπικών εκθετών, αποσπάσματα από την «Έκθεση Φωτογραφίας της Ιστορίας του Μαυροχωρίου» με εικόνες από την προβλήτα Μαυροχωρίου και από τα «Μοτόρια» της λίμνης, σχεδόν όλα ναυπηγημένα στο Μαυροχώρι και νηολογημένα από Μαυροβινούς, έκθεση φωτογραφίας, γνωριμίας με τοπικούς δημιουργούς καλλιτέχνες, παρουσίαση βιολογικών-καινοτόμων προϊόντων διατροφής, γνωριμία με συγγραφείς το τόπου, αναγνώσεις παιδικών παραμυθιών, παρουσίαση μουσικών σχημάτων κ.α. Παράλληλα, στον ίδιο χώρο το βράδυ στις 13 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με ζωντανή μουσική προς τιμήν των απόδημων Καστοριανών, στους οποίους θα δοθούν αναμνηστικές πλακέτες.
    • 13-15 Αυγούστου Συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πενταβρύσου «Ο Πόντος». Με αφορμή τον εορτασμό της Παναγίας, στον αύλειο χώρο του νηπιαγωγείου της Πενταβρύσου, ο σύλλογος πραγματοποιεί υπαίθριες εκδηλώσεις αναβίωσης ηθών και εθίμων της ποντιακής παράδοσης με ζωντανή μουσική και επίδειξη χορών.
    • 14-15 Αυγούστου, Συνδιοργάνωση εκδήλωσης με τον Πολιτιστικό-Λαογραφικό Σύλλογο Γυναικών Τοιχιού. Με αφορμή τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο σύλλογος διοργανώνει διήμερο Παραδοσιακό Πανηγύρι. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν  στις 14 και 15 Αυγούστου στον χώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων με ακούσματα της γνήσιας λαϊκής παράδοσης του τόπου μας και την συμμετοχή χορευτικών ομάδων.
    • 14-15 Αυγούστου, Συν-διοργάνωση εκδήλωσης με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πευκοφύτου. Με αφορμή τον εορτασμό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο σύλλογος διοργανώνει διήμερο Παραδοσιακό Πανηγύρι στην πλατεία του χωριού, με ακούσματα παραδοσιακών ήχων του τόπο. Επίσης θα πραγματοποιηθεί και η παρουσίαση του εθίμου του ¨παραδοσιακού γάμου¨ που γινόταν τα προηγούμενα χρόνια στο Πευκόφυτο.
    • 14-15 Αυγούστου, Συν-διοργάνωση εκδηλώσεων με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μελανθίου Ν. Καστοριάς. Με αφορμή τον εορτασμό της Παναγίας Θεοτόκου, ο σύλλογος πραγματοποιεί διήμερες εκδηλώσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν παραδοσιακό ποντιακό γλέντι στον προαύλιο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου, που πλέον λειτουργεί ο σύλλογος, και παρουσιάζονται εκθέματα της λαϊκής παραδοσιακής τέχνης του χωριού (Λαογραφικό Μουσείο), με έκθεση αντικειμένων καθημερινής χρήσης και φωτογραφιών, που ζωντανεύουν την ιστορία του τόπου στο πέρασμα  του χρόνου. Ο χώρος θα παραμείνει ανοικτός για τους επισκέπτες καθ’ όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων.
    • 15 Αυγούστου, Συνδιοργάνωση εκδηλώσεων με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ποριάς. Πρόκειται για υπαίθριες καλοκαιρινές πολιτιστικές εκδηλώσεις που γίνονται,  με αφορμή τον εορτασμό της Θεοτόκου, στον αύλειο χώρο του Δημοτικού νηπιαγωγείου. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν, επίδειξη παραδοσιακών χορών από χορευτικά τμήματα με ζωντανή μουσική.
    • 19 Αυγούστου, Συν-διοργάνωση εκδήλωσης με τον Σύλλογο Υποτροφιών Καστοριάς. Στον αύλειο χώρο του αρχοντικού Τσατσαπά, στην παραδοσιακή συνοικία Απόζαρι, ο σύλλογος προγραννατίζει μια μουσική εκδήλωση με ζωντανό μουσικό σχήμα, αναδεικνύοντας παραδοσιακά και σύγχρονα ακούσματα. Ο χώρος του αρχοντικού θα βρίσκεται ανοιχτός κατά τις εκδηλώσεις, δίνοντας τη δυνατότητα σε όλους τους συμμετέχοντες και επισκέπτες της περιοχής να ξεναγηθούν και να θαυμάσουν από κοντά, ένα από τα μεγαλύτερα κτίρια λαϊκής αρχιτεκτονικής στη χώρα,  ένα τριώροφο αρχοντικό, που μαρτυρά πως ζούσαν κάποτε οι παλιοί Καστοριανοί, την περίοδο του 18ου-19ου αιώνα που η πόλη γνώριζε μεγάλη οικονομική ανάπτυξη. Πρόκειται για εκδηλώσεις ευρείας απήχησης, ανοιχτές για τον κόσμο που κάθε χρόνο ανταποκρίνονται και τις επισκέπτονται.
    • 30-31 Αυγούστου, Συν-διοργάνωση του 1ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών με τον Μουσικοφιλολογικό Σύλλογο «Αρμονία» Καστοριάς. Οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας με καλεσμένα χορευτικά συγκροτήματα από την ευρύτερη περιοχή όπως Κοζάνη, Φλώρινα, Γρεβενά, Ιωάννινα, Πτολεμαΐδα, Έδεσσα καθώς και χορευτικά συγκροτήματα του νομού, με στόχο να καθιερωθεί  το φεστιβάλ και τις επόμενες χρονιές.

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Ολοκλήρωση του έργου : «Κατασκευή Τοιχίου ανάσχεσης Βραχοπτώσεων στην έξοδο Λαχανοκήπων», πρ. 70.000€ από την ΠΕ Καστοριάς

    Ολοκλήρωση του έργου : «Κατασκευή Τοιχίου ανάσχεσης Βραχοπτώσεων στην έξοδο Λαχανοκήπων», πρ. 70.000€ από...

    Παράδοση Τροφίμων προς το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητρόπολης από την Π.Ε Καστοριάς

    Παράδοση Τροφίμων προς το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητρόπολης από την Π.Ε Καστοριάς Η  Περιφερειακή Ενότητα...

    Πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα για τα Ιδιαίτερα Χαρακτηριστικά του Μελιού της Καστοριάς

    Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17-04-2024 στο Ενυδρείο Καστοριάς, ημερίδα με Θέμα: «Διερεύνηση παραγόντων προσδιορισμού ιδιαίτερης...

    Προετοιμασία διαδρομών από την Π.Ε. Καστοριάς για το 11ο BAJA Greece

    Ξεκίνησε πριν από δύο εβδομάδες, από την περιοχή Κρανιώνας Μακροχωρίου, η προετοιμασία από τα...

    Διαβάστε ακόμη

    Αποτελέσματα Εκλογών Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς

    (Ανεπίσημα) Αποτελέσματα Εκλογών Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς, 24ης Απριλίου 2024. Για το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς  Σύνολο Ψηφισάντων: 137,...

    Ολοκλήρωση του έργου : «Κατασκευή Τοιχίου ανάσχεσης Βραχοπτώσεων στην έξοδο Λαχανοκήπων», πρ. 70.000€ από την ΠΕ Καστοριάς

    Ολοκλήρωση του έργου : «Κατασκευή Τοιχίου ανάσχεσης Βραχοπτώσεων στην έξοδο Λαχανοκήπων», πρ. 70.000€ από...

    Παράδοση Τροφίμων προς το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητρόπολης από την Π.Ε Καστοριάς

    Παράδοση Τροφίμων προς το Γενικό Φιλόπτωχο Ταμείο της Μητρόπολης από την Π.Ε Καστοριάς Η  Περιφερειακή Ενότητα...

    Αντωνίου και Παπαδόπουλος στην 49η Διεθνή Έκθεση Γούνας (φωτογραφίες)

    Η Βουλευτής Καστοριάς Μαρία Αντωνίου επισκέφθηκε μαζί με τον Βουλευτή Κοζάνης Μιχάλη Παπαδόπουλο την...