Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
15.9 C
Kastoria

    Στο τραπέζι έκτακτο Δώρο Πάσχα για τους ευάλωτους: Οι δυο προϋποθέσεις για να κλειδώσει το επίδομα

    spot_img

    Τυχόν υπέρβαση των στόχων για την περυσινή χρονιά και ειδικότερα του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα του 1,1% του ΑΕΠ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού και κατά συνέπεια για την υλοποίηση των μέτρων υπέρ των ευάλωτων.

    Σχέδια για τη χορήγηση μιας νέας έκτακτης παροχής πριν το Πάσχα σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες κάνουν στην κυβέρνηση, με βασικό γνώμονα ότι δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης μιλώντας χθες στον ΣΚΑΙ υποστήριξε ότι κάθε υπερβάλλον ποσό από τον προϋπολογισμό θα επιστρέφεται στην κοινωνία, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για μία έκτακτη παροχή, εφόσον η δημοσιονομική εικόνα το επιτρέπει.

    «Στις 40 ημέρες που έχουν περάσει από την Πρωτοχρονιά, έχουμε ανακοινώσει ήδη πέραν των προβλέψεων του προϋπολογισμού, έχουμε δεσμευτεί για εφημερίες των γιατρών και έχουμε δεσμευτεί για την αύξηση του επιδόματος γέννησης. Αυτά κοστίζουν 210-212 εκ. ευρώ. Όλο αυτό είναι σε συνάρτηση με την πρόοδο της οικονομίας.

    Νοιαζόμαστε να μην φύγει η κατάσταση από την τροχιά που έχει μπεί. Εάν έχουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, εάν, όπως έγινε τα προηγούμενα χρόνια, έχουμε υπέρβαση θετική σε σχέση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, είμαστε εδώ για να επιστρέψει το υπερβάλλον πίσω στην κοινωνία», ανέφερε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας.

    Δύο προϋποθέσεις

    Δύο είναι οι κρίσιμες προϋποθέσεις  που θα «ζυγίσουν» στη λήψη της τελικής  απόφασης για την παροχή προς τους ευάλωτους:

    1. Η πορεία των φορολογικών εσόδων έως και τα τέλη Φεβρουαρίου που λήγει η προθεσμία για την είσπραξη σημαντικών φορολογικών εσόδων, τα οποία θα εγγραφούν ως έσοδα στο 2023. Σημειώνεται ότι ήταν εκρηκτική η αύξηση των φορολογικών εσόδων του 2023, καθώς κατέγραψαν καθαρή υπέρβαση 337 εκατ. ευρώ έναντι του ήδη πολύ υψηλού στόχου του προϋπολογισμού.
    2. Η ανακοίνωση  του ΑΕΠ του 2023 που θα δημοσιοποιηθεί από την Ελληνική Στατιστική Αρχή στις 7 Μαρτίου και θα οριστικοποιήσει τις προβλέψεις του κρατικού προϋπολογισμού.

    Από τα αποτελέσματα θα είναι πλέον ξεκάθαρο το πλεόνασμα των φορολογικών εσόδων του προηγούμενου χρόνου ενώ τυχόν υπέρβαση των στόχων για την περυσινή χρονιά και ειδικότερα του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα του 1,1% του ΑΕΠ δημιουργεί τις προϋποθέσεις για καλύτερη εκτέλεση του προϋπολογισμού και κατά συνέπεια για την υλοποίηση των μέτρων υπέρ των ευάλωτων, λόγω του θετικού εκ μεταφοράς αποτελέσματος  (carry over) για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου.

    Οι δικαιούχοι

    Σε κάθε περίπτωση, για οποιοδήποτε έκτακτο επίδομα αποφασιστεί να δοθεί, δεν αρκεί να υπάρχει μόνο ταμειακό απόθεμα. Πρέπει ταυτόχρονα να υπάρχει και δημοσιονομικό περιθώριο έναντι του στόχου που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό. Η κυβέρνηση όμως έχει φροντίσει και για αυτό, καθώς διαμορφώνει τους αναγκαίους όρους και στο δημοσιονομικό πεδίο, για να πετύχει την αξιοποίηση των πόρων αυτών, πέραν όσων έχει εξαγγείλει ήδη στο οικονομικό πρόγραμμα της κυβερνήσεως για φέτος και την επόμενη τετραετία ο πρωθυπουργός.

    Εάν η εικόνα που θα προκύψει από την πορεία των φορολογικών εσόδων του πρώτου διμήνου του 2024 και η τελική πρόβλεψη του ΑΕΠ του 2023 είναι υψηλότερη από τον στόχο τότε θα εξεταστεί μία έκτακτη παροχή ανάλογη με αυτή που δόθηκε τα Χριστούγεννα ως έκτακτο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης σε 2,3 εκ. πολίτες οικογένειες με παιδιά και τα άτομα με ειδικές ανάγκες -δικαιούχους των επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ και χαμηλοσυνταξιούχους.

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Και επίσημα τέλος στο έκτακτο δώρο Πάσχα

    Κόβει κάθε συζήτηση για έκτακτο δώρο Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα το πρωί...

    ΟΠΕΚΑ: Πληρώνονται αύριο επιδόματα συνολικού ύψους 185.881.154 ευρώ

    Επιδόματα συνολικού ύψους 185.881.154 ευρώ σε 680.417 δικαιούχου για τον μήνα Φεβρουάριο, θα καταβληθούν αύριο Πέμπτη 29...

    Επίδομα παιδιού: Ποιοι θα πάρουν αναδρομικά έξτρα 1,5 δόση, πότε η τελευταία πληρωμή για το 2023

    Ειδικότερα όσοι υπέβαλαν αίτηση για το επίδομα παιδιού από τις 19 Δεκεμβρίου 2023 και...

    Επίδομα θέρμανσης: Τελευταία ημέρα για τις αιτήσεις – Πότε αναμένεται να γίνουν οι πληρωμές

    Κλείνει σήμερα, Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης με...

    Διαβάστε ακόμη

    Πρωτογενές πλεόνασμα – έκπληξη: Στο 1,9% του ΑΕΠ και μείωση του χρέους το 2023

    Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της...

    Εγνατία: Από 28% έως 32% οι αναπροσαρμογές στα διόδια

    Στην αναπροσαρμογή των διοδίων της Εγνατίας Οδού από 28% έως 32% προχωρεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,...

    Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

    Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του...

    Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

    Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...