8.3 C
Kastoria

  Συνέντευξη με τον Διευθυντή του 10ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς κ. Γεώργιο Μασλάρη

  spot_img

  Ο Διευθυντής του 10ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς κ. Γεώργιος Μασλάρης, παραχώρησε συνέντευξη στο KastoriaNews. Μίλησε για την λειτουργία του σχολείου κατά τη νέα σχολική χρονιά, καθώς και για τους “Ομίλους” που για ακόμη μια χρονιά θα λειτουργήσουν στο πλαίσιο των νέων αναλυτικών προγραμμάτων.


  Καλημέρα σας κ. Μασλάρη. Το 10ο Δημοτικό, ως πειραματικό σχολείο, είναι έτοιμο για την νέα σχολική χρονιά;

  Καλημέρα. Σήμερα έγινε η τελετή του αγιασμού και το σχολείο είναι σε πλήρη ετοιμότητα από άποψη εκπαιδευτικού προσωπικού (δάσκαλοι και ειδικότητες), οπότε μπορούμε από αύριο να ξεκινήσουμε με ανεπτυγμένο όλο το πρόγραμμα, από την πρωινή ζώνη μέχρι και το ολοήμερο. Είναι η δεύτερη χρονιά λειτουργίας του σχολείου μας ως πειραματικό. Πέρυσι έγινε πιλοτική εφαρμογή των νέων αναλυτικών προγραμμάτων και φέτος θα συνεχιστεί υποχρεωτικά σε όλες τις τάξεις το μάθημα των μαθηματικών να διδάσκεται πιλοτικά και ενδεχομένως να δοθεί η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιμορφωθούν και σε ένα δεύτερο γνωστικό αντικείμενο για να γίνει η ανάλογη πιλοτική εφαρμογή. Ξεκινάμε με αισιοδοξία, ξεκινάμε με την ελπίδα ότι όλα θα πάνε καλά. Μετά από 2 χρόνια κορονοϊού, με τα μέτρα, τα πρωτόκολλα και τον φόβο που είχε επικρατήσει μέσα στις σχολικές μονάδες, φέτος τα πράγματα φαίνεται να είναι πιο αισιόδοξα και ελπίζουμε όλα να πάνε καλά και να έχουμε μια καλή σχολική χρονιά.

  Και εμείς ευχόμαστε το ίδιο. Θα μπορούσατε να μας εξηγήσετε τι είναι και πώς θα λειτουργήσουν οι «Όμιλοι»; 

  Ναι, οι όμιλοι στο σχολείο μας, από τη στιγμή που χαρακτηρίστηκε ως πειραματικό, ξεκίνησαν να λειτουργούν από την περσινή σχολική χρονιά. Είναι κάποιες δραστηριότητες στις οποίες μπορούν να συμμετέχουν μαθητές όχι μόνο από το δικό μας σχολείο αλλά και από όλα τα δημοτικά σχολεία της περιοχής μας. Το σχολείο ελέγχεται για την εκπαιδευτική του λειτουργία από το επιστημονικό συμβούλιο. Κατ’ επέκταση, οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να λειτουργήσουν έναν «όμιλο», εισηγούνται στο συμβούλιο του σχολείου την λειτουργία ενός «ομίλου», εγκρίνεται και στη συνέχεια βγαίνει μια σχετική ανακοίνωση όπου δηλώνονται οι συμμετοχές. Ένας όμιλος χρειάζεται να έχει τουλάχιστον 12 συμμετέχοντες μαθητές και για να ολοκληρωθεί θα πρέπει να γίνουν τουλάχιστον 20 δίωρες συναντήσεις, δηλαδή να συμπληρωθούν τουλάχιστον 40 διδακτικές ώρες. Στο τέλος της σχολικής χρονιάς, οπότε και έρχεται η λήξη του ομίλου, δίνεται μια βεβαίωση συμμετοχής στους μαθητές που ολοκλήρωσαν όλο τον κύκλο, που πιστοποιεί ότι παρακολούθησαν το σχετικό όμιλο.

  Ποια είναι η θεματολογία των «ομίλων»; Ποιος την επιλέγει;

  Ο εκπαιδευτικός που επιθυμεί να λειτουργήσει έναν «όμιλο» καταθέτει και τη σχετική πρόταση με το ανάλογο θέμα. Πέρσι παραδείγματος χάρη είχαμε έναν όμιλο ρομποτικής για την τέταρτη τάξη, έναν όμιλο stem για την πέμπτη τάξη, έναν όμιλο εθελοντισμού για την τρίτη τάξη και ένα τμήμα ενισχυτικής διδασκαλίας, όχι όμως με την έννοια της ενίσχυσης των αδύνατων μαθητών, αλλά της ενίσχυσης των μαθητών στις μαθηματικές τους δεξιότητες. Και φέτος θα λειτουργήσει κάτι ανάλογο.

  Πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά που μας είπατε. Σας ευχαριστούμε πολύ. Καλή σχολική χρονιά.

  Και εγώ σας ευχαριστώ. Να είστε καλά.

  spot_img
  Παρόμοια αρθρα

  Εξαιρετικές ομιλίες και πλήθος κόσμου στο 2ο Modus Vivo στο 10ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς

  Με εξαιρετικές ομιλίες και πλήθος κόσμο το σημερινό Modus Vivo στο 10 Πειραματικό Εξαιρετικές...

  Τρεις Γυναίκες, Τρεις Ιστορίες, Τρεις Ζωές – 2ο Modus Vivo – Ανθρώπων Ιστορίες από το 10ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς

  Τρεις Γυναίκες, Τρεις Ιστορίες, Τρεις Ζωές – 2ο Modus Vivo – Ανθρώπων Ιστορίες από...

  Ξεκίνησαν σήμερα οι αιτήσεις για την εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία για το σχ. έτος 2023-24

  Αιτήσεις για την εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία για το σχ. έτος...

  Το 10ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς πραγματοποίησε δράση για την ημέρα κατά της σχολικής βίας (βίντεο)

  Η Α', η Β' και ΣΤ' τάξη του 10ου Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς σε...

  Διαβάστε ακόμη

  Επίσημη ανακοίνωση υποψηφιότητας του κ. Γρηγόρη Γρηγοριάδη για τον δήμο Καστοριάς

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Σας προσκαλώ στην επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας μου για τον δήμο Καστοριάς, την Κυριακή...

  Η Δέσποινα Κοζατσάνη στο ΕΝΕΕΓΥΛ Καστοριάς

  Γιορτή για την 25η Μαρτίου πραγματοποιήθηκε χθες στο ΕΝΕΕΓΥΛ Καστοριάς. Οι μαθητές ανέβασαν σκηνές...

  Επιπλέον δρομολόγια του καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ» το απόγευμα της Κυριακής 26 Μαρτίου

  Ο Δήμος Καστοριάς ενημερώνει ότι την Κυριακή 26 Μαρτίου, λόγω του εορτασμού της 25ης Μαρτίου,...

  Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης για τον  Εορτασμό της Εθνικής Επετείου 25ης Μαρτίου στην Καστοριά

  Σας γνωστοποιούμε ότι κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις της Εθνικής Επετείου  της 25ης Μαρτίου στην Καστοριά, την Κυβέρνηση...