3.3 C
Kastoria

  Συντάξεις: Αναδρομικά μόνο σε όσους προσέφυγαν

  Προχωρά νομοθετική ρύθμιση που θα εμποδίζει τη γενίκευση των δικαστικών αποφάσεων - Ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν μετά την κόντρα κυβέρνησης - δικαστών

  Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος από τις επιχειρήσεις

  spot_img

  Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα η πόρτα, λόγω έλλειψης δημοσιονομικού χώρου, για την καταβολή των αναδρομικών 11μήνου σε όλους τους συνταξιούχους.

  Την ίδια ώρα, εισηγήσεις να προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση για να πληρωθούν σταδιακά μέχρι το 2027 τα αναδρομικά 11μήνου (Ιουνίου 2015 – Μαΐου 2016) στους περίπου 350.000 συνταξιούχους που έχουν καταθέσει αγωγές και μέχρι στιγμής όλες οι δικαστικές αποφάσεις τούς δικαιώνουν, δέχεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

  Με το σενάριο που εξετάζεται τώρα, θα λάβουν επιστροφές ως 4.000 ευρώ από περικοπές συντάξεων και δώρων περίπου 350.000 συνταξιούχοι από όλα τα Ταμεία, οι οποίοι κατέθεσαν αγωγές έως τον Ιούλιο του 2020, όπως έχει αποφανθεί το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το κόστος των επιστροφών σε αυτή την περίπτωση είναι μικρό, περίπου 750 εκατ. ευρώ.

  anadromika

  Νέα εξέλιξη

  Πρόκειται για νέα εξέλιξη, η οποία βρίσκεται στο τραπέζι, μετά την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ κυβέρνησης και  δικαστικών. Η κόντρα ξεκίνησε όταν το Ελεγκτικό Συνέδριο διευκρίνισε ότι η απόφαση της Ολομέλειας για την επαναφορά των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών στα επίπεδα πριν από το 2012 είναι πιλοτική και δεν αφορά δηλαδή μόνο τους τρεις προσφεύγοντες πρώην ανώτατους δικαστές.

  Η απάντηση ήρθε αμέσως από τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκη, ο οποίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση «θα αναλάβει χωρίς καθυστέρηση σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, που όμως ως βασικό της άξονα θα έχει την προστασία του ασφαλιστικού συστήματος από νέα ελλείμματα, των οποίων θύματα θα ήταν τελικά οι φορολογούμενοι και οι υπόλοιποι συνταξιούχοι».

  Η κυβέρνηση εξετάζει το σενάριο να λάβουν επιστροφές οι συνταξιούχοι που κατέθεσαν αγωγές έως τον Ιούλιο του 2020

  Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης μιλώντας στον ΑΝΤ1, δήλωσε ότι «θα σεβαστούμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης αλλά θα σεβαστούμε και το δεδομένο δημοσιονομικό περιθώριο που έχουμε. Ερχεται αξιολόγηση της οικονομίας μας από τον οίκο S&P στις 20 Οκτωβρίου και έπεται από άλλη αξιολόγηση από τον οίκο Fitch. Δεν μπορούμε να διακινδυνεύσουμε το πρόγραμμα σταθερότητας της χώρας».

  Οι αποφάσεις

  Την ίδια στιγμή, ελάχιστοι από τους 350.000 συνταξιούχους που δικαιώθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας και είχαν ασκήσει αγωγές μέχρι 31/7/2020 έχουν πληρωθεί παρά τις θετικές δικαστικές αποφάσεις. Υπενθυμίζεται ότι οι συνταξιούχοι είχαν ζητήσει αναδρομικά 84 μηνών (2012-2021) που τους είχαν επιδικάσει οι υπ’ αριθ. 2287-2288/2015 αποφάσεις της Ολομέλειας του ΣτΕ.

  Ωστόσο, το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ανέτρεψε τις δικές του αποφάσεις του 2015 που είχαν κρίνει αντισυνταγματικές τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των δώρων και επιδίκασε αναδρομικά μόνο 11 μηνών και μάλιστα μόνο για όσους είχαν ασκήσει αγωγή έως 31/7/2020.

  Σύμφωνα με το διατακτικό των αποφάσεων του ΣτΕ, τα αναδρομικά για δημοσιονομικούς λόγους, ενώ τα δικαιούνται όλοι οι συνταξιούχοι, πρέπει να τα λάβουν μόνο όσοι εξ αυτών άσκησαν αγωγή έως 31/7/2020, όταν δηλαδή δημοσιεύτηκε ο νόμος Βρούτση 4714/2020 που απαγόρευε τη διεκδίκηση μετά την έκδοσή του.

  Το οικονομικό επιτελείο, λόγω της σοβαρής δημοσιονομικής στενότητας, αποκλείει κατηγορηματικά  το ενδεχόμενο καταβολής αναδρομικών του 11μηνου σε όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους (κόστος 2,5 δισ. ευρώ).

  Σύμφωνα με πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο ανέκρουσε πρύμναν όσον αφορά την καθολική και σε βάθος χρόνου χορήγηση των αναδρομικών αυτών, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, για το σύνολο των συνταξιούχων, μετά τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές και την αναδιάταξη των κονδυλίων. Και περιορίζεται στη χορήγηση των αναδρομικών, μέχρι το 2027, μόνο για τους 350.000 συνταξιούχους που είχαν προσφύγει στα δικαστήρια.

  Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

  Πηγήin.gr

  spot_img


  Παρόμοια αρθρα

  Αύξηση κύριων συντάξεων από 1-1-2024

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ για την αύξηση συντάξεων...

  Έως 31 Δεκεμβρίου η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στους συνταξιούχους

  Με το άρθρο 123  του νέου ασφαλιστικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή, προτείνεται η χορήγηση...

  Συνταξιούχοι: Ποιες αυξήσεις θα πάρουν από την 1η Ιανουαρίου – Τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους συνταξιούχους (βίντεο)

  Συνταξιούχοι: Ποιες αυξήσεις θα πάρουν από την 1η Ιανουαρίου – Τι θα ισχύσει για...

  Νέο Ασφαλιστικό: Οι μεγάλες αλλαγές σε επιδόματα και ασφαλισμένους

  Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με τίτλο: «Αναμόρφωση...

  Διαβάστε ακόμη

  ΔΥΠΑ: Παράταση για τις αιτήσεις voucher Πολιτισμού και Θεάματος

  Παρατάθηκε μέχρι τις 23:59 σήμερα, Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023, η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων...

  Ενεργοποίηση του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας – Αυξημένο κατά 40 εκατ. €

  Κοινό Δελτίο Τύπου Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών   Ενεργοποίηση του...

  Εννέα καινούρια προγράμματα για όλες τις ηλικίες φέρνει η ΔΥΠΑ το 2024: Δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι

  Οι δράσεις αυτές έχουν συνολική αξία άνω του ενός δισεκατομμυρίου και θα χρηματοδοτηθούν με...

  Αύξηση κύριων συντάξεων από 1-1-2024

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ για την αύξηση συντάξεων...