8.2 C
Kastoria

  Tι αλλάζει με τις συντάξεις χηρείας – Πότε θα περικοπούν κατά 50%

  Tι θα ισχύσει για όσους συνεχίζουν να εργάζονται

  Καλά Χριστούγεννα και Ευτυχισμένο το Νέο Έτος από τις επιχειρήσεις

  spot_img

  Σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο, σε συνεργασία με το Μέγαρο Μαξίμου θα ληφθεί η απόφαση για την περικοπή των συντάξεων χηρείας στο μισό στην περίπτωση απασχόλησης ή συνταξιοδότησης του δικαιούχου. Το θέμα είναι ευαίσθητο και οι χειρισμοί πρέπει να είναι λεπτοί προκειμένου να αποφευχθούν οι έντονες αντιδράσεις.

  Υπενθυμίζουμε ότι το 2020, κόπηκαν οι συντάξεις 5.500 δικαιούχων συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα χωρίς οι ίδιοι να έχουν ενημερωθεί με αποτέλεσμα να προκληθεί αγανάκτηση και ο ΕΦΚΑ να αναγκαστεί να επιστρέψει πίσω τα ποσά.

  Οπότε δεν είναι ακόμα σαφές αν η εν λόγω διάταξη θα περιληφθεί στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο θα παρουσιαστεί στο υπουργικό συμβούλιο στις 11 Οκτωβρίου.

  Σύμφωνα με το νόμο οι δικαιούχοι λαμβάνουν σύνταξη χηρείας ίση με το 70% της σύνταξης του θανόντος, ενώ μετά την τριετία το ποσό της χηρείας μειώνεται κατά 50% και η σύνταξη χηρείας περιορίζεται από το 70% στο 35% της σύνταξης του θανόντος. Δηλαδή η περικοπή θα πρέπει να επιβληθεί σε όλες τις συντάξεις χηρείας (ανδρών και γυναικών) που δόθηκαν πριν την 1η Οκτωβρίου 2020 αν σήμερα ο δικαιούχος εργάζεται ή συνταξιοδοτείται. Ωστόσο, ο συνταξιούχος να μπορεί να επιλέξει ποια από τις δύο συντάξεις θα περιοριστεί στο 50% ώστε να επιλέξει προφανώς το μικρότερο ποσό και να έχουν μικρότερες απώλειες.

  Παράλληλα οι ευνοϊκές αλλαγές στο καθεστώς των εργαζόμενων συνταξιούχων επεκτείνονται και στους συνταξιούχους με αναπηρία.

  Σήμερα οι συνταξιούχοι με αναπηρία δεν είχαν δικαίωμα για εργασία χωρίς να διακόπτεται η αναπηρική σύνταξη και το επίδομα με εξαίρεση τους ασθενείς με ψυχιατρικά προβλήματα η νοητική υστέρηση.

  Με τη νέα διάταξη θα επιτρέπεται η εργασία, χωρίς περικοπή της σύνταξης αλλά με την παρακράτηση της μηνιαίας εισφοράς, προκειμένου όσοι αισθάνονται ικανοί προς εργασία να συμμετέχουν στο κοινωνικό γίγνεσθαι και να ενισχύουν το εισόδημά τους . Απαραίτητη προϋπόθεση να αποδεικνύεται η ασφαλιστική τους αναπηρία.

  Υπενθυμίζουμε ότι η διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους προβλέπει από την 1/1/2024 την κατάργηση του πέναλτι 30% στη σύνταξή τους. Αντί αυτού ορίζεται μηνιαία εισφορά 10% στο εισόδημα από την εργασία τους. Το νέο καθεστώς ευνοεί την πλειοψηφία των εργαζόμενων συνταξιούχων και έχει στόχο να τους ενθαρρύνει να δηλώνουν τα εισοδήματά τους προκειμένου να περιοριστεί η μαύρη εργασία.

  Εγκλωβισμένοι οφειλέτες: Σήμερα οι οφειλέτες έως 20.000 ευρώ, ελεύθεροι επαγγελματίες , δεν παίρνουν καθόλου σύνταξη. Με τη νέα ρύθμιση αυξάνεται το όριο της οφειλής στις 30.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στις 10.000 ευρώ για τους αγρότες με κάποιους όρους και προϋποθέσεις. ( Να αποδεικνύεται με την άρση των τραπεζικών τους λογαριασμών ότι είναι αναξιοπαθούντες και όχι κακοπληρωτές). Συγκεκριμένα δεν θα πρέπει να διαθέτουν καταθέσεις, άνω των 15.000 ευρώ. Για τους αγρότες, το όριο της οφειλής θα ανέλθει στα 10.000 ευρώ και θα ακολουθούν την ίδια διαδικασία.

  Για το διάστημα αυτό ωστόσο θα μπορούν να παίρνουν το 50% της σύνταξής τους . Όταν φτάσουν στο κατώφλι των 30.000 ξεμπλοκάρεται η σύνταξή τους και περνούν στο σημερινό καθεστώς σύμφωνα με το οποίο αποπληρώνουν την υπόλοιπη οφειλή σε 60 δόσεις.

  Πηγήnewmoney.gr

  spot_img


  Παρόμοια αρθρα

  Αύξηση κύριων συντάξεων από 1-1-2024

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ για την αύξηση συντάξεων...

  Συνταξιούχοι: Ποιες αυξήσεις θα πάρουν από την 1η Ιανουαρίου – Τι θα ισχύσει για τους εργαζόμενους συνταξιούχους (βίντεο)

  Συνταξιούχοι: Ποιες αυξήσεις θα πάρουν από την 1η Ιανουαρίου – Τι θα ισχύσει για...

  Συντάξεις Νοεμβρίου: Ποιες πληρώνονται αύριο και ποιες την Δευτέρα 30 Οκτωβρίου

  Αύριο Πέμπτη 26 Οκτωβρίου θα γίνει η καταβολή των κύριων και των επικουρικών συντάξεων του...

  Συντάξεις: Αναδρομικά μόνο σε όσους προσέφυγαν

  Κλείνει οριστικά και αμετάκλητα η πόρτα, λόγω έλλειψης δημοσιονομικού χώρου, για την καταβολή των αναδρομικών 11μήνου...

  Διαβάστε ακόμη

  ΔΥΠΑ: Παράταση για τις αιτήσεις voucher Πολιτισμού και Θεάματος

  Παρατάθηκε μέχρι τις 23:59 σήμερα, Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023, η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων δικαιούχων...

  Ενεργοποίηση του Ταμείου Μικρών Δανείων Αγροτικής Επιχειρηματικότητας – Αυξημένο κατά 40 εκατ. €

  Κοινό Δελτίο Τύπου Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών   Ενεργοποίηση του...

  Εννέα καινούρια προγράμματα για όλες τις ηλικίες φέρνει η ΔΥΠΑ το 2024: Δεκάδες χιλιάδες δικαιούχοι

  Οι δράσεις αυτές έχουν συνολική αξία άνω του ενός δισεκατομμυρίου και θα χρηματοδοτηθούν με...

  Αύξηση κύριων συντάξεων από 1-1-2024

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ Μετά τη δημοσίευση της ΚΥΑ για την αύξηση συντάξεων...