Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
8.7 C
Kastoria

    Τι αλλάζει στα ακτοπλοϊκά: Οι εκπτώσεις, τα “ψιλά γράμματα” και γιατί δεν πρέπει να ακυρωθούν εισιτήρια που έχουν εκδοθεί

    Τα… ψιλά γράμματα των εκπτώσεων που ανακοίνωσαν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα πρέπει να μελετήσουν οι επιβάτες προκειμένου να βρουν προσφορά που να τους συμφέρει.

    spot_img

    Τα… ψιλά γράμματα των εκπτώσεων που ανακοίνωσαν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα πρέπει να μελετήσουν οι επιβάτες προκειμένου να βρουν προσφορά που να τους συμφέρει. Όσοι δεν έχουν ήδη εκδώσει τα εισιτήριά τους, να μην περιμένουν σε καμία περίπτωση επιστροφές χρημάτων.

    Μόνη λύση -που μάλλον δεν ενδείκνυται- να ακυρώσουν τις κρατήσεις, αφού μελετήσουν προσεκτικά την πολιτική ακυρώσεων που έχει η κάθε εταιρεία, ώστε να διασφαλίσουν την επιστροφή των χρημάτων- κα στη συνέχεια να προχωρήσουν στην επανέκδοση των εισιτηρίων.

    Αν φυσικά βρουν ημέρα και θέσεις. Συντάσσοντας όλο τον κατάλογο των προσφορών που ανακοινώθηκαν από τις ακτοπλοϊκές προκύπτει ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στην λεπτομέρεια. Η μία εταιρεία δίνει ένα επιπλέον 20% αλλά θα πρέπει να ταξιδέψεις Τρίτη. Η άλλη εταιρεία επαναλανσάρει πρόγραμμα που ήδη υπήρχε για συνδυασμό καταλύματος και ακτοπλοϊκών αυξάνοντας περίπου κατά 10% το ποσοστό της έκπτωσης.

    Τα μεγάλα ποσοστά έκπτωσης για τους δικαιούχους του κοινωνικού τουρισμού υπολογίζονται επί του ήδη επιδοτούμενου από το κράτος ναύλου ενώ η υπόσχεση για έκπτωση 15% στους δικαιούχους του market pass προϋποθέτει ότι θα υπάρξει συμφωνία διασύνδεσης με την ΑΑΔΕ κάτι που δεν είναι δεδομένο.

    Συμπέρασμα: Οι αναλυτικές ανακοινώσεις που εκδόθηκαν χθες ουσιαστικά αφορούν σε πρόσθετες εκπτώσεις της τάξεως του 10-15% και αυτές υπό προϋποθέσεις και δεν θα δοθούν σε όσους έχουν ήδη εκδώσει τα εισιτήριά τους. Όσο για το κόστος μια τετραμελούς οικογένειας για το ταξίδι στις Κυκλάδες (με ένα ΙΧ) θα παραμείνει στην περιοχή των 650-700 ευρώ.

    Προσφορές υπήρχαν και πριν τον χθεσινό γύρο των ανακοινώσεων (συνεργασία με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας κλπ) οπότε ο ενδιαφερόμενος θα είναι καλό να κάνει τη σχετική έρευνα αγοράς.

    Τα “ψιλά γράμματα”

    · H έκπτωση ακτοπλοϊκής εταιρείας 40% έως το τέλος Σεπτεμβρίου για όσους επιλέξουν για τις καλοκαιρινές τους διακοπές τα νησιά Λέρο, Κω, Χίο, Λέσβο και Σάμο υπό την προϋπόθεση ότι θα συνδυάσουν τα εισιτήρια με διαμονή σε ξενοδοχεία, ενσωματώθηκε χθες στην ανακοίνωση της εταιρείας αλλά δεν είναι καινούργια. Το πρόγραμμα συνδυασμού ξενοδοχείου (τουλάχιστον τέσσερις διανυκτερεύσεις στα συγκεκριμένα νησιά) και εισιτηρίων, έχει ενεργοποιηθεί από τις 12/06. Προσφερόταν έκπτωση 30% και τώρα το ποσοστό έχει γίνει 40%. Το πρόγραμμα ζητάει προσκόμιση αποδεικτικού όπως το καταθετήριο της τράπεζας με την εξόφληση ή προκαταβολή προς το ξενοδοχείο ή το ενοικιαζόμενο κατάλυμα.

    · Στα εισιτήρια των δικαιούχων του κοινωνικού τουρισμού, προβλέπονταν εκπτώσεις ούτως ή άλλως. Αν δει κανείς το περυσινό πρόγραμμα, θα διαπιστώσει την έκπτωση “ΔΥΠΑ ΑΜΕΑ 100%” για άτομα με ποσοστό αναπηρίας 50% και πάνω, την “ΔΥΠΑ ΠΑΙΔΙ 80%” για παιδιά ηλικίας 5 έως 10 ετών για τις γραμμές Κυκλάδων Δωδεκανήσων, Σποράδων, ΒΑ Αιγαίου και Αργοσαρωνικού, την έκπτωση ΔΥΠΑ ενήλικας 75% για άτομα από 11% και πάνω και τη ΔΥΠΑ πολύτεκνος 80%. Άρα, η ανακοίνωση για έκπτωση 50% στα εισιτήρια για όλους τους προορισμούς σε κυκλάδες, σαρωνικό, δωδεκάνησα, Βόρειο Αιγαίο, Σποράδες και Κρήτη, δεν δίνεται επί του συνολικού ναύλου αλλά επί του ποσού που απομένει μετά την κρατική επιδότηση. Έτσι, προκύπτει και το ότι ο ενδιαφερόμενος δικαιούχος καταλήγει να πληρώνει το 5% του ναύλου.

    · Η έκπτωση 20% σε οικογένειες και παρέες 3 έως 5 ατόμων δίνεται για συγκεκριμένες θέσεις (οικονομική θέση και αριθμημένα καθίσματα με ένα ΙΧ), αφορά σε ταξίδια που θα γίνουν από την Δευτέρα 17/07 μέχρι και την Κυριακή 10/09 και φυσικά όχι σε εισιτήρια που έχουν ήδη κλείσει. H ίδια εταιρεία που προσφέρει την συγκεκριμένη έκπτωση, συνεργάζεται με εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και προσφέρει έκπτωση 50% στα εισιτήρια αναχώρησης και επιστροφής για 2 έως 4 άτομα σε οικονομική θέση ή καμπίνα. Άρα, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ρωτήσει αν οι δύο προσφορές συνδυάζονται και βεβαίως να εξασφαλίσει το αν θα μιλάμε για τις ίδιες παροχές (καμπίνα στη μια περίπτωση, οικονομική θέση στην άλλη, αν καλύπτονται τα ΙΧ κλπ).

    · Έκπτωση 30% που ανακοινώθηκε για τα εισιτήρια των Κυκλάδων από άλλη εταιρεία αφορά μόνο σε τετραμελείς οικογένειες και μόνο στα εισιτήρια επιστροφής. Προϋπόθεση η ταυτόχρονα έκδοση των εισιτηρίων και για το “πήγαινε-έλα”.

    · Ανακοινώθηκε πρόθεση χορήγησης έκπτωσης 15% στους δικαιούχους του market pass. Όπως όμως αναφέρει και η ίδια η ανακοίνωση της εταιρείας, αυτό προϋποθέτει διασύνδεση με τα λειτουργικά συστήματα της ΑΑΔΕ δηλαδή με βάσεις δεδομένων που έχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα όπως είναι τα δηλωθέντα εισοδήματα. Είναι ένα ερώτημα το αν μπορεί να επιτραπεί κάτι τέτοιο και επίσης πόσος χρόνος χρειάζεται για τη διασύνδεση δεδομένου ότι βρισκόμαστε ήδη στην καρδιά της καλοκαιρινής περιόδου.

    · Υπάρχει και η πολιτική της παροχής συγκεκριμένης έκπτωσης 20% αλλά για συγκεκριμένη ημέρα της εβδομάδας (π.χ κάθε Τρίτη).

    Πηγήthetoc.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Ενοικίαση σκαφών στη Σαντορίνη: Πώς να αξιοποιήστε κατάλληλα τις μέρες των διακοπών στο νησί

    Η Σαντορίνη είναι ένα από τα πιο σπουδαία ηφαιστειογενή νησιά, όχι μόνο της Ελλάδας...

    Εμπορικός Σύλλογος Καστοριάς για περίοδο χειμερινών εκπτώσεων – Ποια Κυριακή μένουν ανοιχτά τα μαγαζιά

    Η χειμερινή εκπτωτική περίοδος ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα  και οι εμπορικές επιχειρήσεις του Νομού...

    Πότε ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις;

    Δεδομένου  ότι  πλησιάζει  η  χειμερινή  εκπτωτική  περίοδος  του  Ιανουαρίου  2024, θέλουμε  να  υπενθυμίσουμε  τα  κάτωθι:                                                                                          σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού νόμου, στις  τακτικές  εκπτωτικές  περιόδους,  κατά  την  διάρκεια  των  οποίων  επιτρέπεται  η πώληση  εμπορευμάτων  ή  η  παροχή  υπηρεσιών  με  μειωμένες  τιμές , ορίζονται  τα  εξής: τακτικές  εκπτώσεις α) από  την  δεύτερη  Δευτέρα  του  Ιανουαρίου  μέχρι  το  τέλος Φεβρουαρίου , δηλ  οι  φετινές  χειμερινές  εκπτώσεις  θα  διαρκέσουν   από  την  Δευτέρα  8  Ιανουαρίου  2024  έως την...

    Τουρισμός για όλους: Αντίστροφη μέτρηση για τα voucher για χειμερινές διακοπές

    Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για να ανοίξει η πλατφόρμα «Τουρισμός για όλους». Πρόκειται για τον...

    Διαβάστε ακόμη

    Η ΕΜΥ αναβαθμίζει την κακοκαιρία με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Στη Θεσσαλία ο Κικίλιας

    Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230 αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων...

    Θεσσαλονίκη: Αναστέλλονται προσωρινά τα έργα κατασκευής του flyover

    Με προσωρινή διαταγή της προέδρου του Ε΄ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας Μαργαρίτας Γκορτολίδου σταματούν προσωρινά τα έργα...

    ΕΣΕΕ: Το συνέδριο Future of Retail 2024 στις 5 – 6 Απριλίου

    Future of Retail 2024 της ΕΣΕΕ: Μοναδική συνεδριακή εμπειρία με συνάντηση των «αστέρων» του παγκόσμιου Λιανικού Εμπορίου και του ελληνικού επιχειρείν στην Αθήνα στις 5 - 6 Απριλίου Τα mega-trends, οι μετασχηματισμοί, οι προβληματισμοί και οι προτάσεις...

    Φθιώτιδος Συμεών για ΛΑΡΚΟ: “Ναι, ρε. Μου πέφτει λόγος γιατί οι εργαζόμενοι είναι παιδιά μου” (βίντεο)

    Ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος, με αφορμή την ομιλία του στο STAR FORUM 2024 για το...