Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
14.8 C
Kastoria

    Τι αλλάζει στα τεκμήρια – Τα τελευταία μερεμέτια στο φορο-νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες

    Οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στο φορολογικό νομοσχέδιο για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

    spot_img

    Αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο που θα εφαρμοσθεί από την τρέχουσα χρήση για τους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις σχεδιάζει το οικονομικό επιτελείο με στόχο το νέο σύστημα να γίνει δικαιότερα, χωρίς ωστόσο να αλλάζει η φιλοσοφία του νόμου.

    Το οικονομικό επιτελείο, μετά την επεξεργασία των 2.000 σχολίων από φορείς, επαγγελματίες και οικονομολόγους θα ολοκληρώσει τις παρεμβάσεις στη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί σήμερα. Την Τρίτη ή την Τετάρτη με βάση τις τελευταίες πληροφορίες το σχέδιο νόμου που προβλέπει την τεκμαρτή φορολόγηση με ελάχιστο ποσό τα 10.920 ευρώ θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή προκειμένου να ψηφισθεί πριν το τέλος του έτους

    Σύμφωνα με τον υφυπουργό Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης (στην ΕΡΤ) “τρέχουμε και τα τελευταία σενάρια και βλέπουμε κάποιες αλλαγές οι οποίες δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία του νομοσχεδίου και τη στόχευση, αλλά λίγο τους τρόπους υπολογισμού (της ελάχιστης αμοιβής) ώστε να βελτιώσουμε σε όλες τις κατηγορίες την επιβάρυνση”.

    Οι αλλαγές που εξετάζονται

    1. Μέσος Τζίρος και τεκμαρτό εισόδημα. Σχεδιάζεται η μείωση των συντελεστών προσαύξησης του τεκμαρτού εισοδήματος λόγω τζίρου ώστε να περιορίζεται η επιβάρυνση για τους επαγγελματίες. Σύμφωνα με την διάταξη η ελάχιστη αμοιβή προσαυξάνεται με ένα συντελεστή όταν ο ετήσιος τζίρος του αυτοαπασχολούμενου είναι σημαντικά μεγαλύτερος από το μέσο όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ. Οι συντελεστές που θα μειωθούν προβλέπουν σήμερα:

    -35% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 100% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων

    -70% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 150% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων

    -100% για όσους ο ετήσιος τζίρος είναι μεγαλύτερος του 200% του μέσου όρου του ετήσιου τζίρου του ΚΑΔ των μεγαλύτερων εσόδων, με ανώτατο όριο τις 50.000 ευρώ.

    2. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει το τεκμαρτό εισόδημα να περιορίζεται για συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών και ατομικών επιχειρήσεων, όπως κυλικεία σχολείων, εποχικές επιχειρήσεις που είναι δηλωμένες στην ΑΑΔΕ. Για τις περιπτώσεις αυτές το τεκμαρτό εισόδημα θα υπολογίζεται με βάση τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης δηλαδή με δωδεκατημόρια. Δηλαδή αν η επιχείρηση είναι ανοιχτή 4 μήνες το χρόνο το ελάχιστο εισόδημα θα περιορίζεται αντίστοιχα.

    3. Μαχητά τεκμήρια. Όλοι οι επαγγελματίες θα έχουν τη δυνατότητα προσβάλουν το τεκμαρτό εισόδημα που τους έχει υπολογίσει η εφορία ζητώντας έλεγχο στα εισοδήματά τους προκειμένου να αποδείξουν ότι αυτά είναι χαμηλότερα από την ελάχιστη αμοιβή. Στην περίπτωση αυτή ο φορολογικός έλεγχος εκτός από τα εισοδήματα θα επεκταθεί σε δαπάνες για αγορά περιουσιακών στοιχείων, τραπεζικές καταθέσεις, πληρωμές με κάρτες, καταναλωτικές δαπάνες που έχει πραγματοποιήσει ο επαγγελματίας. Με τη διάταξη του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα μπορεί να αμφισβητηθεί από επαγγελματίες με βάση πραγματικά περιστατικά ή στοιχεία (π.χ. στρατιωτική θητεία, νοσηλεία σε νοσοκομείο, κράτηση σε φυλακή, εγκυμοσύνη ή λοχεία, αδύνατη άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας λόγω ζημιών από φυσικές καταστροφές, κ.λπ.).

    Πηγήcapital.gr
    Μέσωthetoc.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Τι αλλάζει για τους φορολογούμενους στις δηλώσεις σε φορολογία εισοδήματος, ΦΠΑ και Ε9

    Σημαντικές αλλαγές ξεκινούν από εφέτος και θα ολοκληρωθούν μέσα στα επόμενα χρόνια και οι...

    Πώς αλλάζει ο φορολογικός χάρτης των ακινήτων – Τι σχεδιάζει η ΑΑΔΕ για ΕΝΦΙΑ και βραχυχρόνιες μισθώσεις

    Σάρκα και οστά ξεκινούν να λαμβάνουν οι αλλαγές στο φορολογικό χάρτη των ακινήτων, αρχής γενομένης από...

    ΕΣΕΕ: Θέσεις και προτάσεις για το νέο φορολογικό σύστημα

    Υπόμνημα θέσεων & προτάσεων ΕΣΕΕ για το νέο Φορολογικό σύστημα των μικρών επιχειρηματιών του...

    e-ΕΦΚΑ: Επιστροφή εισφορών ύψους 6,6 εκατ. σε χιλιάδες επαγγελματίες – 11.377,65 ευρώ το ανώτατο επιστρεφόμενο ποσό

    Την Παρασκευή, 1η Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιείται η τέταρτη από τις διαδοχικές καταβολές, ποσού 6.643.246,21 ευρώ, που...

    Διαβάστε ακόμη

    Πρωτογενές πλεόνασμα – έκπληξη: Στο 1,9% του ΑΕΠ και μείωση του χρέους το 2023

    Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της...

    Εγνατία: Από 28% έως 32% οι αναπροσαρμογές στα διόδια

    Στην αναπροσαρμογή των διοδίων της Εγνατίας Οδού από 28% έως 32% προχωρεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,...

    Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

    Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του...

    Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

    Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...