Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
21 C
Kastoria

  Τι αλλάζει στους λογαριασμούς του ρεύματος από τον Ιούνιο – Ερχονται μειώσεις τιμών και μηδενικές επιδοτήσεις

  Αυξάνονται οι πιθανότητες, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας να ανακοινώσουν νέες μειώσεις στις τιμές λιανικής.

  spot_img
  spot_img

  Στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2021 και περίπου 30 ευρώ από τα συνήθη επίπεδα των τελευταίων ετών έχει υποχωρήσει μέσα στις πρώτες 12 ημέρες του Ιουνίου η τιμή χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό σημαίνει ότι αυξάνονται οι πιθανότητες, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας να ανακοινώσουν νέες μειώσεις στις τιμές λιανικής, οι οποίες και θα ισχύσουν για τον επόμενο “μετεκλογικό μήνα”.

  Όσον αφορά στην επιδοματική πολιτική του κράτους η οποία παραμένει -στα χαρτιά- σε ισχύ δεδομένου ότι ο λεγόμενος “μηχανισμός” θα εφαρμόζεται έως και το τέλος Σεπτεμβρίου, είναι πιθανό η επόμενη κυβέρνηση να διαθέσει από ελάχιστα έως και καθόλου κονδύλια για όλα τα νοικοκυριά και να επιδοτήσει πλέον μόνο το “κοινωνικό τιμολόγιο”.

  Στην πραγματικότητα, τα επίπεδα τιμών λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος όπως αναμένεται να ανακοινωθούν για τον μήνα Ιούλιο, θα οδηγήσουν σε de facto “απενεργοποίηση” του μηχανισμού μέσω του οποίου δίνονται όλο αυτό το διάστημα οι επιδοτήσεις στα νοικοκυριά.

  Άλλωστε, ειδικά τις τελευταίες ημέρες, ο μηχανισμός έχει σταματήσει να εισπράττει πόρους από τις εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ακριβώς λόγω της υποχώρησης των τιμών.

  Με αυτά τα δεδομένα, για τους επόμενους μήνες αναμένονται οι ακόλουθες εξελίξεις:

  1. Για τον Ιούλιο, στις 20 Ιουνίου οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας αναμένεται να ανακοινώσουν νέες μειώσεις στις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. Η τιμή λιανικής αναμένεται να τείνει προς τα 10-11 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Τις αποφάσεις για τις επιδοτήσεις θα τις λάβουν οι επόμενοι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος (σ.σ θα είναι από τις πρώτες αποφάσεις της νέας κυβέρνησης εφόσον φυσικά προκύψει από την κάλπη της 25ης Ιουνίου). Ωστόσο το πιθανότερο σενάριο είναι ότι θα έχουμε επιδοτήσεις πολύ κοντά στο μηδέν και αν δοθούν κάποιοι πόροι αυτοί θα αφορούν στα ευάλωτα νοικοκυριά δηλαδή τους δικαιούχους του κοινωνικού τιμολογίου. Λόγω του ανταγωνισμού, είναι πιθανό κάποιοι πάροχοι να ανακοινώσουν τελικές τιμές (δηλαδή μαζί με τις εκπτώσεις για τις εμπρόθεσμες πληρωμές) ακόμη και λίγο κάτω από τα 10 λεπτά. Θα χρειαστεί προσοχή από τους καταναλωτές στο να δουν προσεκτικά τους όρους υπό τους οποίους θα διαμορφώνεται αυτή η τιμή. Κυρίως, προσοχή χρειάζεται στο πώς εφαρμόζεται η έκπτωση για τις εμπρόθεσμες πληρωμές (δηλαδή αν η έκπτωση είναι συνεχής ή αν θα δίδεται μόνο για τους πρώτους 2-3 μήνες της σύμβασης.

  2. Αύγουστος και Σεπτέμβριος αναμένεται ότι θα κυλήσουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο. Ο μηχανισμός θα παραμείνει ενεργός (ακόμη και αν δεν χρησιμοποιηθεί) προκειμένου να υπάρχει ετοιμότητα για το ενδεχόμενο απότομης ανόδου των τιμών μέσα στο καλοκαίρι λόγω αύξησης της ζήτησης. Οι τελικές τιμές λιανικής θα εξαρτηθούν από το πώς θα κυλήσει η κατάσταση στα χρηματιστήρια ενέργειας. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα δεν αναμένονται “αναταράξεις”.

  Από το φθινόπωρο, οι καταναλωτές θα δουν καινούργιες τιμολογιακές προτάσεις. Η “ρήτρα αναπροσαρμογής” δεν αναμένεται να επιστρέψει ως έννοια. Ωστόσο, αναμένεται να υπάρχουν δύο “οικογένειες” τιμολογίων. Τα κυμαινόμενα -που σημαίνει ότι η τιμή θα αλλάζει κάθε μήνα καθώς θα είναι συνδεδεμένη με το χρηματιστήριο ενέργειας) αλλά και τα σταθερά τα οποία θα προβλέπουν μια ορισμένη τιμή η οποία δεν μεταβάλλεται. 

  Πηγήthetoc.gr

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  ΔΕΗ blue – Visa: Νέα συνεργασία με σημαντικά προνόμια για τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων

  ΔΕΗ blue – Visa: Νέα συνεργασία με σημαντικά προνόμια για τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων Επιστροφή με άμεση πίστωση...

  ΔΕΗ: Χρυσός χορηγός του Προολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ στην Ελλάδα

  ΔΕΗ: Χρυσός χορηγός του Προολυμπιακού τουρνουά μπάσκετ στην Ελλάδα Από τις 2 μέχρι τις 7...

  ΔΕΗ Ανανεώσιμες: Έναρξη κατασκευής νέου φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 80 MW στη Δυτική Μακεδονία 

  Ένας νέος φωτοβολταϊκός σταθμός, εγκατεστημένης ισχύος 80 MW, στη θέση «Ακρινή» της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης,...

  Τέσσερα νέα αγροτικά προϊόντα δεκαετούς διάρκειας με το όνομα «ΓΑΙΑ» σχεδίασε και προσφέρει η ΔΕΗ

  Νέα αγροτικά προϊόντα «ΓΑΙΑ» από τη ΔΕΗ Αποκλειστικά για πελάτες με αγροτική ιδιότητα  Συνολική διάρκεια 10...

  Διαβάστε ακόμη

  ΔΕΗ blue – Visa: Νέα συνεργασία με σημαντικά προνόμια για τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων

  ΔΕΗ blue – Visa: Νέα συνεργασία με σημαντικά προνόμια για τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων Επιστροφή με άμεση πίστωση...

  Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ»: Μέχρι τις 26 Ιουνίου η υποβολή των αιτήσεων από τους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος

  Σε συνέχεια των μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, που...

  Πώς πληρώνουμε ακριβότερα τα προϊόντα των πολυεθνικών στην Ελλάδα – Τα “κόλπα” για να ανεβάζουν τις τιμές

  Η επιστολή Μητσοτάκη εστάλη στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το βασικό αίτημα δεν...

  Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα γλιτώσετε από άδικους φόρους στα ακίνητα

  Οι φορολογούμενοι που εισέπραξαν το 2023 ενοίκια από εκμίσθωση κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, όσοι παραχώρησαν δωρεάν κάποια ιδιόκτητη κατοικία...