Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
9 C
Kastoria

    Το Kastoria News βρέθηκε στο Κέντρο Ημέρας Αυτισμού με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, το Kastoria News βρέθηκε στο Κέντρο Ημέρας για παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού

    spot_img

    Δελτίο τύπου

    Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού καθιερώθηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και με σκοπό την ενημέρωση της παγκόσμιας κοινής γνώμης για τον Αυτισμό και την ευαισθητοποίηση σχετικά με την ομαλή ένταξη των αυτιστικών ατόμων στην κοινωνία.

    Στο πλαίσιο αυτό “ανοίξαμε τις πόρτες” του Κέντρου Ημέρας για παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού. Βασικός στόχος να γνωριστούμε, να αλληλεπιδράσουμε, να έρθουμε πιο κοντά. 

    Η αθρόα συμμετοχή σας πλημμύρισε τον χώρο, αλλά και τις καρδιές μας με δύναμη, αισιοδοξία, αλληλεγγύη και πείσμα για να δημιουργήσουμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ τις προϋποθέσεις για την κοινωνική ένταξη και αξιοπρεπή διαβίωση των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού.

    Με όλους εσάς στο πλευρό μας, είμαστε βέβαιοι πως η συντεταγμένη Πολιτεία θα συνδράμει στο όραμά μας για τη δημιουργία Δομών απασχόλησης, εργασίας και στέγασης για τα παιδιά μας, όταν εμείς οι γονείς δεν θα είμαστε πια εδώ.

    Ευχαριστούμε από καρδιάς! Να είστε όλοι καλά!

    Για την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό-ΔΑΔ Ν. Καστοριάς

    Ο Πρόεδρος 

    Αναστάσιος Αριστοτέλους

    Η Γραμματέας

    Ξανθίππη Μπαλλή

    Το καθημερινό πρόγραμμα των ωφελούμενων

    Το Κέντρο Ημέρας Αυτισμού φιλοξενεί σήμερα 21 ωφελούμενους με ηλικίες από 10 μέχρι και 35 έτη, εξυπηρετούνται δηλαδή παιδιά, έφηβοι αλλά και ενήλικες. Το πρόγραμμα προσαρμόζεται ανάλογα με την ηλικία και τις ανάγκες του κάθε ατόμου. 

    Αίθουσα καλλιτεχνικού εργαστηρίου

    Εδώ οι ωφελούμενοι περνούν τον χρόνο τους με τρόπο δημιουργικό. Γίνονται χειροτεχνίες και κατασκευές, όπως για παράδειγμα τα είδη που πωλούνται στα χριστουγεννιάτικα και πασχαλινά bazaar.

    IMG 5233 Large

    Υπάρχουν επίσης διάφορες δραστηριότητες αισθητηριακές – λεπτής κινητικότητας, οι οποίες αλλάζουν και προσαρμόζονται από τους ειδικούς του κέντρου ανάλογα με τις ανάγκες των ωφελούμενων.

    IMG 5232 Large

    Τέλος υπάρχει ειδικός φούρνος, όπου οι ωφελούμενοι ασχολούνται με δραστηριότητες κεραμικής, αγγειοπλαστικής, κηροπλαστικής, κ.α., πάντα με τη βοήθεια ειδικού προσωπικού που φέρει τις κατάλληλες γνώσεις.

    IMG 5234 Large

    Αίθουσα γυμναστικής – προσαρμοσμένης φυσικής αγωγής

    Εδώ είναι η αίθουσα προσαρμοσμένης φυσικής αγωγής και λέγοντας προσαρμοσμένης εννοούμε ότι ο γυμναστής ειδικής αγωγής προσαρμόζει το πρόγραμμα πάνω στις ανάγκες του κάθε ωφελούμενου.

    IMG 5227 Large

    Υπάρχουν ποικίλα προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπιστούν, όπως είναι η ορθοσωμία, η ενδυνάμωση μυϊκών ομάδων, προβλήματα καρδιοαναπνευστικής λειτουργίας, αερόβιας άσκησης, κ.α.

    Οι ωφελούμενοι κάνουν χρήση του γυμναστηρίου τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και πάντα με τις εκάστοτε ανάγκες.

    Αίθουσα κουζίνας και αναψυχής

    IMG 5252 Large

    Στην αίθουσα της κουζίνας πραγματοποιούνται δραστηριότητες αυτοεξυπηρέτησης. Ο ωφελούμενος έχει τη δυνατότητα να προετοιμάσει ένα απλό γεύμα – πρωϊνό ή μεσημεριανό – και να σιτιστεί. Σκοπός είναι η ανάπτυξη της αυτονομίας, που είναι ένα πολύ βασικό κομμάτι για την μετέπειτα ζωή τους.

    Στον χώρο αναψυχής οι ωφελούμενοι έχουν την δυνατότητα να χαλαρώσουν είτε ατομικά είτε σε ομάδες. Εδώ γίνονται και οι περισσότερες ομαδικές συναντήσεις με σκοπό τη συνεργασία, την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση.

    Στην καθημερινότητα μπορεί ένας ωφελούμενος να χρησιμοποιήσει τον χώρο από μία φορά την εβδομάδα, μέχρι και κάθε μέρα. Πάντα βέβαια με τις ατομικές ανάγκες. Για αυτό το σκοπό υπάρχει εξατομικευμένο σχέδιο φροντίδας το οποίο ανανεώνεται κάθε 6 μήνες. Το πρόγραμμα είναι δομημένο. Προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ωφελούμενου και σε συνεργασία με την οικογένειά του.

    Γραφείο Ψυχολόγου

    Στο γραφείο της ψυχολόγου γίνονται συνεδρίες συμβουλευτικής με γονείς αλλά ταυτόχρονα γίνονται και συνεδρίες ειδικής αγωγής, για αυτό το λόγο το γραφείο είναι εξοπλισμένο με το κατάλληλο υλικό.

    IMG 5257 Large

    Ο χώρος του υπνοδωματίου

    Στον χώρο του υπνοδωματίου μπορεί να έρθει ένας ωφελούμενος για να χαλαρώσει, ακόμα και αν θέλει μπορεί να ξαπλώσει και να αποφορτιστεί. Βοηθητικά υπάρχει η καρέκλα του μασάζ η οποία μπορεί να δώσει την πίεση που ενδεχομένως να χρειάζεται στο αισθητηριακό κομμάτι. Επίσης μπορούν να γίνουν συνεδρίες με σκοπό την ενίσχυση των δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης. Για παράδειγμα ένας ωφελούμενος μπορεί να εκπαιδευτεί στο να στρώνει το κρεβάτι του, να τακτοποιεί την ντουλάπα του, να διπλώνει τα ρούχα, να τα απλώνει, κ.α. Όλα αυτά γίνονται ώστε να μπορεί ο ωφελούμενος να είναι όσο το δυνατό περισσότερο αυτόνομος στο σπίτι του και κατ’ επέκταση στην κοινότητα.

    IMG 5259 Large

    Γραφείο Ειδικής Αγωγής και Λογοθεραπείας

    Εδώ γίνονται συνεδρίες είτε ατομικές ή ομαδικές σε δυαδικό συνήθως πλαίσιο. Πολύ σημαντικό ρόλο παίζουν τα συστήματα εναλλακτικής επικοινωνίας. Γίνεται εκτεταμένη χρήση οπτικού υλικού, το οποίο βοηθάει στην ενίσχυση της πρωτοβουλίας. Ένα άτομο το οποίο είναι δύσκολο να εκφράσει τί θα ήθελε, έχει τη δυνατότητα να «μεταφράσει» τις σκέψεις του μέσω των εικόνων. Αυτό καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ σημαντικό αν σκεφτούμε ότι ένα παιδί μπορεί να έχει μια άμεση ανάγκη ή απλά να χρειάζεται κάποια βοήθεια, τουαλέτα ή νερό.

    IMG 5261 Large

    Φυσικά πάντα με την ατομική ανάγκη του κάθε ωφελούμενου το πρόγραμμα διαμορφώνεται και προσαρμόζεται. Το σημαντικό είναι να υπάρχει μια δομημένη καθημερινότητα στο Κέντρο Ημέρας ώστε να αποφεύγονται οι εμπειρίες που προκαλούν σύγχυση στους ωφελούμενους. Ωστόσο η καθημερινότητα δεν είναι έτσι, δεν μπορούμε δηλαδή σε όλη μας τη ζωή να λειτουργούμε με κουτάκια γιατί πολύ απλά η κοινωνία δεν μας το επιτρέπει. Οπότε ένα ακόμα πράγμα που δουλεύεται με τους ενήλικες κυρίως, είναι η επίλυση καθημερινών προβλημάτων. Το τι θα γίνει εάν προκύψει κάτι απρόοπτο και πώς θα το διαχειριστεί. Ποιες είναι οι επιλογές που έχει; Είναι κάτι που προφανώς όταν συμβεί ο ωφελούμενος μπορεί να αγχωθεί. Θα πρέπει να ξέρει πώς να διαχειριστεί το άγχος του, να διαχωρίσει τις επιλογές που έχει και να τις πραγματώσει. 

    Αίθουσα Εργοθεραπείας

    Στην αίθουσα της εργοθεραπείας γίνονται και αισθητηριακές δραστηριότητες. Ένα χαρακτηριστικό του αυτισμού είναι ότι παρατηρούνται διαταραχές στον τομέα της αισθητηριακής επεξεργασίας και για αυτό το λόγο τα παιδιά έχουν ανάγκη να αποσυμφορίζονται. Εάν για παράδειγμα ένα παιδί χρειάζεται απομόνωση από τους ήχους, η αίθουσα μπορεί να προσαρμοστεί προκειμένου να το προσφέρει αυτό. Μπορεί να χρειάζεται περισσότερες πιέσεις, οπότε να μπει μέσα στην πισίνα με τις μπάλες. 

    IMG 5266 Large

    Ο εργοθεραπευτής γνωρίζει ακριβώς πως να προσαρμόσει τις δραστηριότητες ανάλογα με τις ανάγκες του ατόμου εφόσον τις αξιολογήσει. Κατ’ αυτό τον τρόπο, συνδυάζοντας ηχητικές και οπτικές πηγές μπορεί να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. 

    IMG 5267 Large

    Δηλώσεις προέδρου κ. Αναστάσιου Αριστοτέλους

    Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για τον αυτισμό στις 2 Απριλίου, πραγματοποιήσαμε την εκδήλωση “Open Day” στο κέντρο ημέρας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων στο φάσμα του αυτισμού με σκοπό να ανοίξουμε τις πόρτες του κέντρου και του σωματείου μας ώστε να μας γνωρίσει όλη η Καστοριά. Όλοι Καστοριανοί πολίτες όλων των ηλικιών ήταν σήμερα ευπρόσδεκτοι. Ήταν μια εκδήλωση πάρα πολύ όμορφη και διασκεδαστική για όλους, με διαδραστικά παιχνίδια, προβολή βίντεο, με εύκολη και διασκεδαστική ενημέρωση για τον αυτισμό. Όλο αυτό κατέστη δυνατό με τις υπηρεσίες, τις παροχές και το ανθρώπινο δυναμικό του σωματείου μας. Η ροή του κόσμου ήταν πάρα πολύ μεγάλη και ευχαριστούμε όλους τους πολίτες για αυτό – είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι. 

    IMG 5297 Large

    Υπήρχαν διαδραστικά και αισθητηριακά παιχνίδια, παιχνίδια γνώσεων και κουίζ που έδιναν πληροφορίες για τον αυτισμό και για τη σημερινή ημέρα. Γενικά ζήσαμε μια πάρα πολύ όμορφη ατμόσφαιρα, νομίζω ότι όλοι το χάρηκαν, όλοι περάσαμε πάρα πολύ καλά εδώ σήμερα και αυτό που εισπράξαμε εμείς ήταν τα πάρα πολλά χαμόγελα και η πάρα πολύ θετική ενέργεια.

    Ευχαριστούμε και πάλι όλη την Καστοριά και όλους τους πολίτες που βρέθηκαν εδώ σήμερα και θα φροντίσουμε να μην είναι μόνο μια μέρα τον χρόνο ανοιχτό το κέντρο ημέρας για τον κόσμο, θα φροντίσουμε να το κάνουμε όσο περισσότερες φορές μπορούμε και όσο δύναται σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κέντρου ημέρας.

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Αγώνας μπάσκετ για την παγκόσμια ημέρα αυτισμού (φωτογραφίες)

    Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό η Εταιρεία Προστασίας...

    Η εκδήλωση του Δήμου Άργους Ορεστικού για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού (φωτορεπορτάζ)

    Με παιδιά πλημμύρισε σήμερα το πάρκο Εθνικής Αντίστασης με αφορμή ανοιχτή εκδήλωση για την...

    Δήμος Άργους Ορεστικού: Ανοιχτή εκδήλωση για την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού

    Ο Δήμος Άργους Ορεστικού διοργανώνει αύριο Τρίτη 2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, ανοιχτή εκδήλωση...

    Σεμιναρίο των Αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Καστοριάς, για την αναγνώριση των χαρακτηριστικών και τους τρόπους προσέγγισης των Ατόμων, που βρίσκονται στο Φάσμα του Αυτισμού

     Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος του εκπαιδευτικού σεμιναρίου των Αστυνομικών της Διεύθυνσης Αστυνομίας...

    Διαβάστε ακόμη

    Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το τριήμερο 26-28 Απριλίου  2024

    Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ»  για το τριήμερο 26-28 Απριλίου  2024 Ο Δήμος Καστοριάς ενημερώνει...

    Στην παρουσίαση του βιβλίου του Μπάνε Πρέλεβιτς (φωτογραφίες)

    Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Παρουσίαση του Βιβλίου με τίτλο  "Η Δύναμη της Ήττας" του Μπάνε...

    Ένα ακόμα σημαντικό έργο ξεκινάει στον Δήμο Καστοριάς – Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή υδατοδεξαμενής στο Βίτσι 

    Τη σύμβαση του έργου «Κατασκευή ταμιευτήρα συγκέντρωσης νερού για τις ανάγκες δασοπυρόσβεσης της ευρύτερης...

    Καθαρισμός οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων εν όψει της αντιπυρικής περιόδου 2024

    Η Αντιδημαρχία  Περιβάλλοντος, Πρασίνου &  Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Καστοριάς, ενημερώνει ότι την 1η Μαΐου 2024...