Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024
13.7 C
Kastoria

    Το «μπλε φεγγάρι» δεν είναι το μόνο σπάνιο θέαμα στον νυχτερινό ουρανό αυτή την εβδομάδα

    spot_img

    Ο Αύγουστος ξεκίνησε με μια λαμπρή υπερπανσέληνο και θα τελειώσει με τον ίδιο τρόπο, καθώς μια άλλη υπερπανσέληνος θα φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό αυτή την εβδομάδα. Ο δακτυλιωμένος πλανήτης Κρόνος έκανε επίσης την πιο κοντινή και φωτεινή εμφάνισή του φέτος κοντά στο φεγγάρι.

    Στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος την Τετάρτη, γύρω στις 20:42 μ.μ. ώρα Ελλάδας, η φωτεινή λάμψη του Κρόνου εμφανίστηκε περίπου 5 μοίρες πάνω δεξιά από το φεγγάρι. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, ο Κρόνος φαινόταν να κινείται δεξιόστροφα γύρω από το φεγγάρι, σύμφωνα με τη NASA. Στο πλησιέστερο σημείο τους, οι δύο φαίνονταν να απέχουν μεταξύ τους περίπου το πλάτος τεσσάρων πλήρων φεγγαριών, σύμφωνα με το EarthSky.

    Και οι δύο πανσέληνοι του Αυγούστου μπορούν να θεωρηθούν υπερπανσέληνοι, σύμφωνα με το EarthSky. Οι ορισμοί της υπερσελήνης μπορεί να ποικίλλουν, αλλά ο όρος γενικά υποδηλώνει μια πανσέληνο που βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ό,τι συνήθως και έτσι εμφανίζεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη στον νυχτερινό ουρανό. Το φεγγάρι θα απέχει από τη Γη 357.344 χιλιόμετρα, σχεδόν 28.968 χιλιόμετρα πιο κοντά από τη μέση απόστασή του.

    Ορισμένοι αστρονόμοι λένε ότι το φαινόμενο εμφανίζεται όταν το φεγγάρι βρίσκεται σε απόσταση 90% από το περίγειο – την πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη σε τροχιά.

    Η δεύτερη πανσέληνος μέσα σε ένα μήνα είναι επίσης γνωστή ως μπλε φεγγάρι, όπως και η φράση «μία φορά σε ένα μπλε φεγγάρι», σύμφωνα με τη NASA. Απλά μην περιμένετε να πάρει μπλε απόχρωση.

    Συνήθως, η πανσέληνος συμβαίνει κάθε 29 ημέρες, ενώ οι περισσότεροι μήνες στο ημερολόγιό μας διαρκούν 30 ή 31 ημέρες, οπότε οι μήνες και οι φάσεις της σελήνης δεν ευθυγραμμίζονται πάντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα μπλε φεγγάρι περίπου κάθε 2,5 χρόνια, και το τελευταίο συνέβη τον Αύγουστο του 2021.

    Πηγή: CNN

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Διαβάστε ακόμη

    Μελέτη: Η ενασχόληση με τη μουσική είναι ευεργετική για την υγεία του εγκεφάλου

    Η ενασχόληση με τη μουσική και ιδιαίτερα η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής...

    Πως να επιλέξεις την κατάλληλη αντλία θερμότητας για το σπίτι σου

    Όταν πρόκειται για την θέρμανση και ψύξη του σπιτιού σας, μια αντλία θερμότητας φαντάζει ως η...

    Teddy Bear: Η θωρακισμένη μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού για την εισβολή στη Γάζα (βίντεο)

    Μπορεί το Teddy Bear να συνδέεται με τα κάθε συμπαθητικά αρκουδάκια κινουμένων σχεδίων που...

    Με μηνιαία συνδρομή σε Facebook και Instagram στην Ευρώπη απαντά η Metα στο πρόστιμο που δέχτηκε

    Η ρυθμιστική επιτροπή προστασίας δεδομένων της Ιρλανδίας DPC επέβαλε πρόσφατα πρόστιμο 390 εκατ. ευρώ...