Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
22.2 C
Kastoria

  Το «μπλε φεγγάρι» δεν είναι το μόνο σπάνιο θέαμα στον νυχτερινό ουρανό αυτή την εβδομάδα

  spot_img
  spot_img

  Ο Αύγουστος ξεκίνησε με μια λαμπρή υπερπανσέληνο και θα τελειώσει με τον ίδιο τρόπο, καθώς μια άλλη υπερπανσέληνος θα φωτίσει τον νυχτερινό ουρανό αυτή την εβδομάδα. Ο δακτυλιωμένος πλανήτης Κρόνος έκανε επίσης την πιο κοντινή και φωτεινή εμφάνισή του φέτος κοντά στο φεγγάρι.

  Στο τέλος του βραδινού λυκόφωτος την Τετάρτη, γύρω στις 20:42 μ.μ. ώρα Ελλάδας, η φωτεινή λάμψη του Κρόνου εμφανίστηκε περίπου 5 μοίρες πάνω δεξιά από το φεγγάρι. Κατά τη διάρκεια της βραδιάς, ο Κρόνος φαινόταν να κινείται δεξιόστροφα γύρω από το φεγγάρι, σύμφωνα με τη NASA. Στο πλησιέστερο σημείο τους, οι δύο φαίνονταν να απέχουν μεταξύ τους περίπου το πλάτος τεσσάρων πλήρων φεγγαριών, σύμφωνα με το EarthSky.

  Και οι δύο πανσέληνοι του Αυγούστου μπορούν να θεωρηθούν υπερπανσέληνοι, σύμφωνα με το EarthSky. Οι ορισμοί της υπερσελήνης μπορεί να ποικίλλουν, αλλά ο όρος γενικά υποδηλώνει μια πανσέληνο που βρίσκεται πιο κοντά στη Γη από ό,τι συνήθως και έτσι εμφανίζεται μεγαλύτερη και φωτεινότερη στον νυχτερινό ουρανό. Το φεγγάρι θα απέχει από τη Γη 357.344 χιλιόμετρα, σχεδόν 28.968 χιλιόμετρα πιο κοντά από τη μέση απόστασή του.

  Ορισμένοι αστρονόμοι λένε ότι το φαινόμενο εμφανίζεται όταν το φεγγάρι βρίσκεται σε απόσταση 90% από το περίγειο – την πλησιέστερη προσέγγισή του στη Γη σε τροχιά.

  Η δεύτερη πανσέληνος μέσα σε ένα μήνα είναι επίσης γνωστή ως μπλε φεγγάρι, όπως και η φράση «μία φορά σε ένα μπλε φεγγάρι», σύμφωνα με τη NASA. Απλά μην περιμένετε να πάρει μπλε απόχρωση.

  Συνήθως, η πανσέληνος συμβαίνει κάθε 29 ημέρες, ενώ οι περισσότεροι μήνες στο ημερολόγιό μας διαρκούν 30 ή 31 ημέρες, οπότε οι μήνες και οι φάσεις της σελήνης δεν ευθυγραμμίζονται πάντα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ένα μπλε φεγγάρι περίπου κάθε 2,5 χρόνια, και το τελευταίο συνέβη τον Αύγουστο του 2021.

  Πηγή: CNN

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Διαβάστε ακόμη

  Συνέντευξη Mάριου Παπαευσταθίου στον ALPHA KΥΠΡΟΥ για ηλεκτρονικές απάτες και προστασία του καταναλωτή

  Συνέντευξη του Mάριου Παπαευσταθίου, Καθηγητή Οικονομίας & Νέων Τεχνολογιών στον Τηλεοπτικό Σταθμό ALPHA KΥΠΡΟΥ: Αποκαλύπτοντας τον Κόσμο...

  Μελέτη: Η ενασχόληση με τη μουσική είναι ευεργετική για την υγεία του εγκεφάλου

  Η ενασχόληση με τη μουσική και ιδιαίτερα η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής...

  Πως να επιλέξεις την κατάλληλη αντλία θερμότητας για το σπίτι σου

  Όταν πρόκειται για την θέρμανση και ψύξη του σπιτιού σας, μια αντλία θερμότητας φαντάζει ως η...

  Teddy Bear: Η θωρακισμένη μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού για την εισβολή στη Γάζα (βίντεο)

  Μπορεί το Teddy Bear να συνδέεται με τα κάθε συμπαθητικά αρκουδάκια κινουμένων σχεδίων που...