18.4 C
Kastoria
spot_img

  «Βρες τη φωνή σου»: Διήμερο δράσεων αφιερωμένων στην 8η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων των Γυναικών

  spot_img
  spot_img
  spot_img

  Με αφορμή τη Παγκόσμια Ημέρα Δικαιωμάτων των Γυναικών, ο Δήμος Φλώρινας και το Συμβουλευτικό Κέντρο Δήμου Φλώρινας διοργανώνουν δύο εκδηλώσεις αφιερωμένες στις γυναίκες, υπό τον γενικό τίτλο «Βρες τη φωνή σου».

  Η 8η Μάρτη είναι ημέρα μνήμης των αγώνων των γυναικών για ίσα δικαιώματα στη δουλειά, στο σπίτι, στην οικογένεια, στην κοινωνία. Αγώνων για την εξάλειψη της έμφυλης ανισότητας, της κακοποίησης, των διακρίσεων και των στερεοτύπων εις βάρος των γυναικών. Αγώνων για την ουσιαστική ισότητα ανάμεσα στα φύλα.

  Αναλυτικά το πρόγραμμα:

  Τρίτη 7.3.2023, ώρα 18.30μμ – Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων

  Προβολή ντοκιμαντέρ:

  FEMICIDIO – Σκηνοθεσία: Nίνα Μαρία Πασχαλίδου | Ελλάδα, Ιταλία | 68′ | 2022

  Με την καταγραφή όλο και περισσότερων γυναικοκτονιών, τόσο στην Ελλάδα, όσο κα σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία , η βία κατά των γυναικών αυξάνεται. Πρόκειται για ένα φαινόμενο δίχως σύνορα. Οι φόνοι γίνονται συνήθως για τον ίδιο λόγο: Άντρες σκοτώνουν τις γυναίκες όταν εκείνες θέλουν να χωρίσουν, καθώς εκείνοι πιστεύουν ότι οι γυναίκες τούς ανήκουν.

  Στο FEMICIDIO παρουσιάζονται ιστορίες έμφυλης βίας που συγκλόνισαν την Ιταλία από τον Βορρά έως το Νότο. Η Laura Roveri, μια 28χρονη δασκάλα γιόγκα, δέχτηκε 15 μαχαιριές από τον πρώην φίλο της. Επέζησε της επίθεσης και έγινε σύμβολο ενδυνάμωσης για τις γυναίκες στην Ιταλία, όπου μία γυναίκα δολοφονείται ανά τρεις ημέρες! Η Nunzia Maiorano και η Alba Chiara Baroni δολοφονήθηκαν από τους συντρόφους τους, όπως επίσης και η Lorena Quaranta, κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Οι οικογένειες και οι φίλοι τους βιώνουν τη σκληρή απώλεια των αγαπημένων τους και συντάσσονται στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης για το λυπηρό αυτό φαινόμενο.

  Στο ντοκιμαντέρ FEMICIDIO ειδικοί, κοινωνιολόγοι και πολιτικοί καταθέτουν τις απόψεις τους για το φλέγον ζήτημα των γυναικοκτονιών, που αντιμετωπίζει όχι μόνο η Ιταλία αλλά και πολλές χώρες στον κόσμο. Η ταινία, η οποία είναι συμπαραγωγή με το κανάλι AlJazeera, έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Θεσσαλονίκης τον Μάρτιο 2022. Είσοδος ελεύθερη.

  Τετάρτη 8.3.2023, ώρα 19.30μμ – Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων

  Μουσική εκδήλωση: «Οι Γυναίκες ερμηνεύουν»

  Ο κόσμος της μουσικής εκπροσωπείται από γυναίκες που αγωνίστηκαν να βρουν την θέση τους στην μουσική βιομηχανία, προσπάθησαν να πετύχουν τα θέλω τους και σε πολλές περιπτώσεις επηρέασαν με το έργο τους την κοινωνία. Στη μουσική εκδήλωση με τίτλο «Οι Γυναίκες ερμηνεύουν», ο Δήμος Φλώρινας και το Συμβουλευτικό Κέντρο, με τη συμμετοχή σημαντικών μουσικών του Ωδείου Φλώρινας Π.Δ.Μακεδονίας, αποτίνουν φόρο τιμής σε όλες στις γυναίκες, ερμηνεύοντας μουσικά κομμάτια από τον κλασικισμό μέχρι τη σύγχρονη εποχή. – Είσοδος ελεύθερη.

  Συμμετέχουν:

  Γιούλια Κόπτεβα, Καθηγήτρια όμποε και φλογέρας

  Πανδώρα Λιασοπούλου, μαθήτρια πιάνου τάξης Παύλου Δημητριάδη

  Αναστασία Ιωάννου, μαθήτρια πιάνου τάξης Χαράλαμπου Αγγελόπουλου

  Βασιλική Στασίνη, μαθήτρια παραδοσιακού κλαρίνου και σαξόφωνου τάξης Γιώργου Τσαμπάζη

  Μαρία Μηνακάκη μαθήτρια τραγουδιού, τάξης Ανδρέεας Διδασκάλου

  Ξανθούλα Λαζαρίδου μαθήτρια τραγουδιού τάξης Ανδρέεας Διδασκάλου

  Συνοδεύουν:

  Γιάννης Παυλίδης καθηγητής πιάνου και ανώτερων θεωρητικών

  Νίκος Γεωργίου καθηγητής κιθάρας

  Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν βάσει των μέτρων για την αποφυγή εξάπλωσης του ιού COVID19.

  Εξαιτίας του τραγικού γεγονότος στα Τέμπη, οι εκδηλώσεις αφιερώνονται τόσο στους ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους, όσο και σε αυτούς που επέζησαν και με μικρά ή με μεγάλα «τραύματα», δεν θα ξεχάσουν και δεν θα ξεχαστούν ποτέ.

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img

  Παρόμοια αρθρα

  Διαβάστε ακόμη

  Φλώρινα: Πυροβόλησαν και σκότωσαν αρκουδάκι λίγων μηνών

  Ενα αρκουδάκι μόλις λίγων μηνών, που ακόμη δεν είχε αποχωριστεί τη μητέρα του, σκοτώθηκε από σφαίρες...

  Νέο όχημα πολλαπλών χρήσεων αποχιονισμού στον Δήμος Φλώρινας

  Ο Δήμος Φλώρινας παρέλαβε ένα νέο όχημα πολλαπλών χρήσεων με λεπίδα αποχιονισμού, αλατοδιανομέα και...

  Ξεκινά ένα μεγάλο έργο πνοής για τον Δήμο Φλώρινας: Υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή διυλιστηρίου στο φράγμα Τριανταφυλλιάς

  Υπεγράφη στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών η σύμβαση για την εκτέλεση του έργου με...

  Ξεκινούν νέα τμήματα εκμάθησης γραφής Braille στην Φλώρινα

  Σύλλογος Τυφλών Δυτικής Μακεδονίας Ξεκινούν νέα τμήματα εκμάθησης γραφής Braille στην Φλώρινα. Εκπαιδευτικό πρόγραμμα με την...