2.1 C
Kastoria

  Υπόμνημα στον Γ. Γ. Εμπορίου και Καταναλωτή του Υπ. Ανάπτυξης κ. Αναγνωστόπουλο Σωτήριο από τον Εμπορικό Σύλλογο Καστοριάς

  spot_img
  spot_img

  Προς :  τον  Γενικό  Γραμματέα  Εμπορίου  και  Καταναλωτή  του   Υπ.  Ανάπτυξης

              κ. Αναγνωστόπουλο  Σωτήριο

  Κύριε  Γενικέ  

  Με  αφορμή  την  επίσκεψή  σας  στην  πόλη  μας  και  ενόψει των κυβερνητικών ανακοινώσεων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, επαναφέρουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο κάποια  από  τα πάγια αίτηματά  και ταυτόχρονα , εκ  μέρους  όλων  των  μικρών  και  πολύ  μικρών  εμπορικών  επιχειρήσεων  του  Νομού  μας , εκφράζουμε  έντονη  αγωνία  για  τα  προβλήματα  μας , αφού  λόγω  της  τεράστιας  μείωσης  του  τζίρου, των  μνημονίων  και  της  πανδημίας , οι  συσσωρευμένες  οφειλές  στα  ασφαλιστικά  ταμεία , στην  εφορία , στους  προμηθευτές  μας , κ.λ.π. , αυξάνονται  και  δεν  είναι  διαχειρήσιμες  με  αποτέλεσμα  κατά  την περίοδο  της  πανδημίας , παρ’ όλα  τα  μέτρα  στήριξης  των  επιχειρήσεων  από  την  κυβέρνηση , πολλές  από  αυτές , και  ιδίως  οι  μικρές  και  πολύ  μικρές  εμπορικές  επιχειρήσεις , δεν  μπόρεσαν να ανταποκριθούν  στις  υποχρεώσεις  που  είχαν.

  Ζητούμε :

  1).  Άμεση  θέσπιση  στοχευμένου  προγράμματος  ενίσχυσης  του  Εμπορίου , και  ειδικότερα  της  μικρής  και  πολύ  μικρής  εμπορικής  επιχείρησης , στο πλαίσιο  της  επανεκκίνησης  της  οικονομίας  μετά  την πανδημία.

  2).  Προγράμματα  επιδοτούμενης  απασχόλησης  στο  Εμπόριο.

  3).  Οριστική  κατάργηση  του  Τέλους  Επιτηδεύματος  μετά  και  την  λήξη  της  ενισχυμένης  εποπτείας.

  4).  Θέσπιση  ειδικού  ακατάσχετου  επιχειρηματικού  λογαριασμού.

  5).  Επαναφορά  του  αφορολόγητου  ορίου  και  για  τους  εμπόρους , μέσω  της  καθολικής  συλλογής  αποδείξεων.

  6).  Αμεση  νομοθετική  παρέμβαση  ώστε  να  επανέλθει ,  και  μάλιστα  χωρίς  χρονικό  περιορισμό ένταξης  από  πλευράς  οφειλετών ,  η  ευνοϊκή  ρύθμιση  των  120 δόσεων  για  να  δοθεί  η  δυνατότητα  σε  όλους  τους  οφειλέτες  να  ενταχθούν  σε  αυτήν. 

  7).  Επίσπευση  ενεργειακής  αναβάθμισης  των  ΜμΕ. («Εξοικονομώ»  για  επιχειρήσεις).

  8).  Εκ  νέου  υλοποίηση  του  προγράμματος  των  Open  Malls  (Ανοιχτά  Κέντρα Εμπορίου)

  9). Ουσιαστική  συμμετοχή  της  μικρομεσαίας  επιχειρηματικότητας  στο  ταμείο  ανάκαμψης.

  Κύριε  Γενικέ  

  Για  πολλά  χρόνια  διατυπώνονται  από  πολλές  πλευρές  απόψεις  περί  μιας  δήθεν προβληματικής  κατάστασης  στην  ελληνική  αγορά , λόγω  της  λειτουργίας  πολλών  Μμε επιχειρήσεων.  Η  άποψη  αυτή  όμως  αγνοεί  τα  οικονομικά  και  κοινωνικά  δεδομένα  της χώρας  όπως  αυτά  διαμορφώθηκαν  τις  τελευταίες  πολλές  δεκαετίες  με  ευθύνη  των  εκάστοτε  κυβερνήσεων. Στον  αντίποδα , σε  όλες  τις  χώρες  της  Ευρώπης  οι  μικρομεσαίες  και  ιδίως  οι  πολύ  μικρές  και  μικρές  επιχειρήσεις διαδραματίζουν  καθοριστικό  ρόλο  στην  οικονομία , στην  απασχόληση , αλλά  και  στην  εν  γένει αναπτυξιακή  πορεία  κάθε  κράτους – μέλους , και  φυσικά  στην  Ελλάδα  της  κρίσης  οι  Μμε  επιχειρήσεις λειτούργησαν  προς  την κατεύθυνση  άμβλυνσης  των  επώδυνων  οικονομικών  και  κοινωνικών  της επιπτώσεων.

  Το λιανικό εμπόριο είναι ο μεγαλύτερος σε αριθμό επιχειρήσεων και εργαζομένων κλάδος της ελληνικής οικονομίας. Τα εκάστοτε οικονομικά του αποτελέσματα του ανέκαθεν αποτελούν το πιο άμεσο και αξιόπιστο «καρδιογράφημα» της πραγματικής οικονομίας και το βαρόμετρο για την υιοθέτηση σημαντικών πολιτικών από τις κυβερνήσεις και πρωτοβουλιών από την επιχειρηματική κοινότητα.

  Ευρισκόμενο σε συνεχή αλληλεπίδραση με το καταναλωτικό κοινό αναλαμβάνει ρόλο πολλαπλασιαστή της ανάπτυξης στις περιόδους θετικών οικονομικών εξελίξεων.                             Είναι όμως ταυτόχρονα και ένας από τους πλέον ευαίσθητους κλάδους στις εποχές σοβαρών οικονομικών κρίσεων.

  Αυτό αποδείχθηκε επανειλημμένως στη χώρα μας από το 2010 και μετά, καθώς οι αλλεπάλληλες μειώσεις στο εισόδημα και στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, επηρέασαν – πριν από όλους τους υπόλοιπους κλάδους – τον κύκλο εργασιών των λιανεμπορικών επιχειρήσεων.

  Επιπλέον  τα διαρθρωτικά προβλήματα της περιφέρειας  και του Νομού μας ειδικότερα που έρχονται στην επιφάνεια λόγω του περιφερειακού παραγωγικού μετασχηματισμού με την μεγάλη και παρατεταμένη κρίση στον κλάδο της γουνοποιίας σε τοπικό επίπεδο , την βίαιη και απότομη  διαδικασία  απολιγνητοποίησης , και το πρόβλημα της διαρροής κεφαλαίων προς τις γειτονικές χώρες , αναδεικνύουν  την ανάγκη αναστροφής του διασυνοριακού εμπορίου , ώστε η αστάθεια και οι χαμηλές επιδόσεις της περιφέρειας σε επίπεδο περιφερειακής ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας να ανατραπούν και να διαμορφωθεί ένας βηματισμός της περιφέρειας προς τη βιώσιμη και διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη , έχοντας ως βασικούς  άξονες την αγροδιατροφή και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού  και για αυτό είναι απαραίτητο να στραφεί η Περιφέρεια και ο Νομός μας στα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα τα οποία είχαν παραμεληθεί το προηγούμενο διάστημα , με βασική προϋπόθεση  την  ύπαρξη  πόρων, ανθρώπινου κεφαλαίου και στρατηγικό σχεδιασμό.

  Κύριε  Γενικέ

  Η  αντοχή  της  ήδη  πληγωμένης  μικρομεσαίας εμπορικής  επιχείρησης  του  Νομού  μας  από  την  δεκαετή  οικονομική  κρίση  και  την  υπερδιετή  διάρκεια  της  πανδημίας  έχει  φθάσει  στα  όρια  της  και  συνεπώς  η  Κυβέρνηση  και  τα  συναρμόδια  Υπουργεία:

  • Οφείλουν  την  μέγιστη  δυνατή  στήριξη  στην  μικρομεσαία  εμπορική  επιχείρηση. 
  • Οφείλουν  πολλά  στους  μικρομεσαίους  εμπόρους , που  αδιαμαρτύρητα  δέχτηκαν  όλες  τις  οικονομικές  συνέπειες  από  τα  μέτρα  των  μνημονίων  και  τα  μέτρα  για  τον  έλεγχο  της  πανδημίας  εφαρμόζοντας  υποδειγματικά  τα  υγειονομικά  πρωτόκολλα  και συντελώντας  στον περιορισμό  της  διασποράς  του  κορωνοϊού.
  • Οφείλουν, στα  πλαίσια  της  αυτονόητης  ισότητας , να  διασφαλίσουν  κανόνες  ισονομίας  και  θεμιτού  ανταγωνισμού  στην αγορά.

  Με  εκτίμηση

             Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Ο   ΓΕΝ.   ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ  Ι.  ΠΑΝΤΑΖΗΣ                                                ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΤΣΑΔΗΛΑΣ

  spot_img
  Παρόμοια αρθρα

  Ποιο θα είναι το χειμερινό ωράριο των καταστημάτων Καστοριάς

  Ο Εμπορικός Σύλλογος Καστοριάς για το χρονικό διάστημα των χειμερινών μηνών(από την Τρίτη 20...

  Επίσκεψη του κλιμακίου της ΝΔ στο Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας

  Το Κέντρο Γούνας Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά, επισκέφτηκε την Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου κλιμάκιο της...

  Διαβάστε ακόμη

  Με 21 κιλά κάνναβης συνελήφθη 29χρονος από αστυνομικούς της Καστοριάς

  Συνελήφθη το Σάββατο σε περιοχή της Κοζάνης, από αστυνομικούς του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης...

  Η ομιλία του Ακή Τσούκα στη διημερίδα της Π.Ε. Καστοριάς “Η Καινοτομία στον κλάδο της Γουνοποιίας”

  Η ομιλία του Προέδρου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Γούνας & του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς Άκη...

  Η Δυτική Μακεδονία της Δημιουργίας και της Καινοτομίας…

  Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα της διημερίδας καινοτομίας από την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς...

  Σήμερα Κυριακή 27 Νοεμβρίου στις 11:30 η παρουσίαση του νέου παιδικού βιβλίου της Καλλιόπης Μόσχου

  Η Εκπαιδευτική Σύμβουλος – Συγγραφέας Δρ Μόσχου Δ. Καλλιόπη παρουσιάζει το νέο λογοτεχνικό παιδικό βιβλίο της...