10 C
Kastoria

  Υπόμνημα στον Γ. Γ. Εμπορίου και Καταναλωτή του Υπ. Ανάπτυξης κ. Αναγνωστόπουλο Σωτήριο από τον Εμπορικό Σύλλογο Καστοριάς

  spot_img

  Προς :  τον  Γενικό  Γραμματέα  Εμπορίου  και  Καταναλωτή  του   Υπ.  Ανάπτυξης

              κ. Αναγνωστόπουλο  Σωτήριο

  Κύριε  Γενικέ  

  Με  αφορμή  την  επίσκεψή  σας  στην  πόλη  μας  και  ενόψει των κυβερνητικών ανακοινώσεων στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, επαναφέρουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο κάποια  από  τα πάγια αίτηματά  και ταυτόχρονα , εκ  μέρους  όλων  των  μικρών  και  πολύ  μικρών  εμπορικών  επιχειρήσεων  του  Νομού  μας , εκφράζουμε  έντονη  αγωνία  για  τα  προβλήματα  μας , αφού  λόγω  της  τεράστιας  μείωσης  του  τζίρου, των  μνημονίων  και  της  πανδημίας , οι  συσσωρευμένες  οφειλές  στα  ασφαλιστικά  ταμεία , στην  εφορία , στους  προμηθευτές  μας , κ.λ.π. , αυξάνονται  και  δεν  είναι  διαχειρήσιμες  με  αποτέλεσμα  κατά  την περίοδο  της  πανδημίας , παρ’ όλα  τα  μέτρα  στήριξης  των  επιχειρήσεων  από  την  κυβέρνηση , πολλές  από  αυτές , και  ιδίως  οι  μικρές  και  πολύ  μικρές  εμπορικές  επιχειρήσεις , δεν  μπόρεσαν να ανταποκριθούν  στις  υποχρεώσεις  που  είχαν.

  Ζητούμε :

  1).  Άμεση  θέσπιση  στοχευμένου  προγράμματος  ενίσχυσης  του  Εμπορίου , και  ειδικότερα  της  μικρής  και  πολύ  μικρής  εμπορικής  επιχείρησης , στο πλαίσιο  της  επανεκκίνησης  της  οικονομίας  μετά  την πανδημία.

  2).  Προγράμματα  επιδοτούμενης  απασχόλησης  στο  Εμπόριο.

  3).  Οριστική  κατάργηση  του  Τέλους  Επιτηδεύματος  μετά  και  την  λήξη  της  ενισχυμένης  εποπτείας.

  4).  Θέσπιση  ειδικού  ακατάσχετου  επιχειρηματικού  λογαριασμού.

  5).  Επαναφορά  του  αφορολόγητου  ορίου  και  για  τους  εμπόρους , μέσω  της  καθολικής  συλλογής  αποδείξεων.

  6).  Αμεση  νομοθετική  παρέμβαση  ώστε  να  επανέλθει ,  και  μάλιστα  χωρίς  χρονικό  περιορισμό ένταξης  από  πλευράς  οφειλετών ,  η  ευνοϊκή  ρύθμιση  των  120 δόσεων  για  να  δοθεί  η  δυνατότητα  σε  όλους  τους  οφειλέτες  να  ενταχθούν  σε  αυτήν. 

  7).  Επίσπευση  ενεργειακής  αναβάθμισης  των  ΜμΕ. («Εξοικονομώ»  για  επιχειρήσεις).

  8).  Εκ  νέου  υλοποίηση  του  προγράμματος  των  Open  Malls  (Ανοιχτά  Κέντρα Εμπορίου)

  9). Ουσιαστική  συμμετοχή  της  μικρομεσαίας  επιχειρηματικότητας  στο  ταμείο  ανάκαμψης.

  Κύριε  Γενικέ  

  Για  πολλά  χρόνια  διατυπώνονται  από  πολλές  πλευρές  απόψεις  περί  μιας  δήθεν προβληματικής  κατάστασης  στην  ελληνική  αγορά , λόγω  της  λειτουργίας  πολλών  Μμε επιχειρήσεων.  Η  άποψη  αυτή  όμως  αγνοεί  τα  οικονομικά  και  κοινωνικά  δεδομένα  της χώρας  όπως  αυτά  διαμορφώθηκαν  τις  τελευταίες  πολλές  δεκαετίες  με  ευθύνη  των  εκάστοτε  κυβερνήσεων. Στον  αντίποδα , σε  όλες  τις  χώρες  της  Ευρώπης  οι  μικρομεσαίες  και  ιδίως  οι  πολύ  μικρές  και  μικρές  επιχειρήσεις διαδραματίζουν  καθοριστικό  ρόλο  στην  οικονομία , στην  απασχόληση , αλλά  και  στην  εν  γένει αναπτυξιακή  πορεία  κάθε  κράτους – μέλους , και  φυσικά  στην  Ελλάδα  της  κρίσης  οι  Μμε  επιχειρήσεις λειτούργησαν  προς  την κατεύθυνση  άμβλυνσης  των  επώδυνων  οικονομικών  και  κοινωνικών  της επιπτώσεων.

  Το λιανικό εμπόριο είναι ο μεγαλύτερος σε αριθμό επιχειρήσεων και εργαζομένων κλάδος της ελληνικής οικονομίας. Τα εκάστοτε οικονομικά του αποτελέσματα του ανέκαθεν αποτελούν το πιο άμεσο και αξιόπιστο «καρδιογράφημα» της πραγματικής οικονομίας και το βαρόμετρο για την υιοθέτηση σημαντικών πολιτικών από τις κυβερνήσεις και πρωτοβουλιών από την επιχειρηματική κοινότητα.

  Ευρισκόμενο σε συνεχή αλληλεπίδραση με το καταναλωτικό κοινό αναλαμβάνει ρόλο πολλαπλασιαστή της ανάπτυξης στις περιόδους θετικών οικονομικών εξελίξεων.                             Είναι όμως ταυτόχρονα και ένας από τους πλέον ευαίσθητους κλάδους στις εποχές σοβαρών οικονομικών κρίσεων.

  Αυτό αποδείχθηκε επανειλημμένως στη χώρα μας από το 2010 και μετά, καθώς οι αλλεπάλληλες μειώσεις στο εισόδημα και στην αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, επηρέασαν – πριν από όλους τους υπόλοιπους κλάδους – τον κύκλο εργασιών των λιανεμπορικών επιχειρήσεων.

  Επιπλέον  τα διαρθρωτικά προβλήματα της περιφέρειας  και του Νομού μας ειδικότερα που έρχονται στην επιφάνεια λόγω του περιφερειακού παραγωγικού μετασχηματισμού με την μεγάλη και παρατεταμένη κρίση στον κλάδο της γουνοποιίας σε τοπικό επίπεδο , την βίαιη και απότομη  διαδικασία  απολιγνητοποίησης , και το πρόβλημα της διαρροής κεφαλαίων προς τις γειτονικές χώρες , αναδεικνύουν  την ανάγκη αναστροφής του διασυνοριακού εμπορίου , ώστε η αστάθεια και οι χαμηλές επιδόσεις της περιφέρειας σε επίπεδο περιφερειακής ανταγωνιστικότητας και καινοτομίας να ανατραπούν και να διαμορφωθεί ένας βηματισμός της περιφέρειας προς τη βιώσιμη και διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη , έχοντας ως βασικούς  άξονες την αγροδιατροφή και τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού  και για αυτό είναι απαραίτητο να στραφεί η Περιφέρεια και ο Νομός μας στα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα τα οποία είχαν παραμεληθεί το προηγούμενο διάστημα , με βασική προϋπόθεση  την  ύπαρξη  πόρων, ανθρώπινου κεφαλαίου και στρατηγικό σχεδιασμό.

  Κύριε  Γενικέ

  Η  αντοχή  της  ήδη  πληγωμένης  μικρομεσαίας εμπορικής  επιχείρησης  του  Νομού  μας  από  την  δεκαετή  οικονομική  κρίση  και  την  υπερδιετή  διάρκεια  της  πανδημίας  έχει  φθάσει  στα  όρια  της  και  συνεπώς  η  Κυβέρνηση  και  τα  συναρμόδια  Υπουργεία:

  • Οφείλουν  την  μέγιστη  δυνατή  στήριξη  στην  μικρομεσαία  εμπορική  επιχείρηση. 
  • Οφείλουν  πολλά  στους  μικρομεσαίους  εμπόρους , που  αδιαμαρτύρητα  δέχτηκαν  όλες  τις  οικονομικές  συνέπειες  από  τα  μέτρα  των  μνημονίων  και  τα  μέτρα  για  τον  έλεγχο  της  πανδημίας  εφαρμόζοντας  υποδειγματικά  τα  υγειονομικά  πρωτόκολλα  και συντελώντας  στον περιορισμό  της  διασποράς  του  κορωνοϊού.
  • Οφείλουν, στα  πλαίσια  της  αυτονόητης  ισότητας , να  διασφαλίσουν  κανόνες  ισονομίας  και  θεμιτού  ανταγωνισμού  στην αγορά.

  Με  εκτίμηση

             Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Ο   ΓΕΝ.   ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

  ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ  Ι.  ΠΑΝΤΑΖΗΣ                                                ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  ΤΣΑΔΗΛΑΣ

  spot_img








  Παρόμοια αρθρα

  Το νέο Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς

  Μετά  τις  πρόσφατες  εκλογές  του  Εμπορικού  Συλλόγου  Καστοριάς , το  νεοεκλεγέν  Δ.Σ.  που  προέκυψε  συγκροτήθηκε  σε  σώμα  ως  εξής : 1.ΠΡΟΕΔΡΟΣΒΑΪΝΑΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ 2.Α΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣΠΑΠΟΥΛΙΔΗΣ  ΠΕΡΙΚΛΗΣ 3.Β΄ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣΘΩΜΑΪΔΗΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΊΝΟΣ 4.ΓΕΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣΖΕΡΒΑ  ΜΑΡΙΝΑ 5.ΤΑΜΙΑΣΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ  ΜΑΡΙΑ 6.ΜΕΛΟΣΧΑΤΖΗΛΕΟΝΤΙΑΔΟΥ  ΑΝΝΑ 7.ΜΕΛΟΣΙΩΣΗΦΙΔΟΥ  ΑΝΝΑ 8.ΜΕΛΟΣΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ  ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ 9.ΜΕΛΟΣΧΑΛΑΓΙΑΝΝΗΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ  Αντιπρόσωποι  στην  Ομοσπονδία  Εμπορικών  Συλλόγων  Δυτικής  και  Κεντρικής  Μακεδονίας  οι : ΒΑΪΝΑΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ  ΜΙΧΑΛΟΠΟΥΛΟΥ  ΜΑΡΙΑ   ΖΕΡΒΑ  ΜΑΡΙΝΑ              Ο   ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                               Η   ΓΕΝ.   ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ           ΒΑΪΝΑΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                                                    ΖΕΡΒΑ  ΜΑΡΙΝΑ

  Σκληρή απάντηση από το ΚΤΕΛ προς τον Εμπορικό Σύλλογο Καστοριάς: ΔΕ θα έπρεπε να προβεί σε στοχοποίηση συγκεκριμένης επιχείρησης του Νομού

  Με μεγάλη μας λύπη και απογοήτευση πληροφορηθήκαμε το Δελτίο Τύπου του Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς...

  Ανησυχία Εμπορικού Συλλόγου Καστοριάς για την μετακίνηση Καστοριανών καταναλωτών προς μεγαλύτερες πόλεις

  Ο Εμπορικός Σύλλογος Καστοριάς εκθέτει σε δελτίο τύπου που εξέδωσε την ανησυχία του για...

  Χειμερινές εκπτώσεις 2023: Πότε θα ξεκινήσουν στην Καστοριά

  Ο Εμπορικός Σύλλογος Καστοριάς μας ενημέρωσε για την χρονική διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων 2023. Δεδομένου  ότι  πλησιάζει  η  χειμερινή  εκπτωτική  περίοδος  του  Ιανουαρίου  2023, θέλουμε  να  υπενθυμίσουμε  τα  κάτωθι: σύμφωνα...

  Διαβάστε ακόμη

  Ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυροχωρίου “Έμπνοος” στις 6 Απριλίου

  Ημέρα εθελοντικής αιμοδοσίας το αίμα σου... ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ! Πολιτιστικός Σύλλογος Μαυροχωρίου "Έμπνοος" Πέμπτης 6 Απριλίου 9:00 - 13:00 Στέκι...

  Το ευχαριστώ της Μαρίας Αντωνίου για την παρουσία του κόσμου στην εκδήλωση «Γυναίκα και Πολιτική»

  Ένα μεγάλο ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς μου για την συγκλονιστική παρουσία σας...

  Μπαζάρ του Συλλόγου Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Καστοριάς

  Ο Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας Καστοριάς διοργανώνει μπαζάρ την Τετάρτη 29 Μαρτίου...

  Φωτορεπορτάζ από την εκδήλωση της Μαρίας Αντωνίου με θέμα «Γυναίκα και Πολιτική»

  Φωτογραφίες από την εκδήλωση της Επικεφαλής του Γραφείου Μακεδονίας του Πρωθυπουργού κα. Μαρίας Αντωνίου που...