Κυριακή, 21 Απριλίου, 2024
9.2 C
Kastoria

  ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ, Μια ταινία για την συμπερίληψη και την αποδοχή, την Τρίτη 26 Μαρτίου στο Ολύμπιον

  Το ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ, πραγματεύεται θέματα συμπερίληψης και αποδοχής, μέσα από την ιστορία μια κωφής έφηβης. Ιδανικά την ταινία αξίζει να δουν εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές.

  spot_img

  Η ταινία ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ της Μαρίας Ντούζα

  συμμετέχει στην ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ

  Τρίτη 26 Μαρτίου 2024

  ΟΛΥΜΠΙΟΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑ στις 17:15

  Με συμβολική τιμή εισιτηρίου τα 3 ευρώ, οι σινεφίλ θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ελληνικές ταινίες πρόσφατης παραγωγής στις κινηματογραφικές αίθουσες της χώρας, συμμετέχοντας στην Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου που θα εορταστεί στις 26 Μαρτίου.

  ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ (2022, 108’) σε σενάριο – σκηνοθεσία Μαρίας Ντούζα

  Μετά από μια μεγάλη πορεία σε φεστιβάλ του εξωτερικού και την πώλησή της σε Βρετανία και Λατινική Αμερική η ταινία ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ παρουσιάζεται στην Ελλάδα στην Ημέρα Ελληνικού Κινηματογράφου στις 26 Μαρτίου. Η Καστοριά συμμετέχει με προβολές στον κιν/φο Ολύμπιον.

  ΣΥΝΟΨΗ

  Όταν η κωφή έφηβη Βαλμίρα (ΕΥΘΑΛΙΑ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑ) έρχεται να ζήσει στο νησί του πατέρα της (ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΥΡΠΑΣΟΠΟΥΛΟΣ) μακριά από το ειδικό Σχολείο για Κωφούς της Αθήνας, αντιμετωπίζει την πιθανότητα αδιαφορίας και αποκλεισμού. Ο Άρης (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΙΤΣΟΣ), ένα αγόρι από την Βουλγαρία που υφίσταται εκφοβισμό στο σχολείο, προσφέρεται να γίνει φίλος και σύμμαχός της, αλλά η ιδιότητά του ως «άλλου» τον κάνει ανεπιθύμητη παρέα για εκείνην. Αντίθετα, τα φτιάχνει με τον ξενόφοβο Μάριο (ΝΙΚΟΣ ΚΟΥΚΑΣ), πληγώνοντας τον Άρη και πυροδοτώντας σύγκρουση ανάμεσα στα αγόρια. Όταν ένα γύρισμα της τύχης αλλάξει τα δεδομένα όλων, η Βαλμίρα θα αναγκαστεί να αφουγκραστεί επιτέλους – όχι απαραίτητα με τα αυτιά της – τόσο τους άλλους όσο και τον τον εαυτό της.

  Κύριο θέμα της ταινίας είναι η επικοινωνία ως προϋπόθεση κατανόησης και αποδοχής του άλλου, ως προϋπόθεση συνύπαρξηςΜέσα από αυτό το βασικό θέμα, η ταινία αγγίζει ζητήματα bullying, ρατσισμού, απομόνωσης που γεννιούνται από την αδυναμία μας να επικοινωνήσουμε με τους άλλους.

  Τοποθετημένη σε ένα χειμωνιάτικο νησί – εξ ορισμού μια μεταφορά για την απομόνωση και την ανάγκη επικοινωνίας  – η ταινία παρακολουθεί τα βάσανα και τις περιπέτειες ανθρώπων – μικρών και μεγάλων – που δυσκολεύονται να καταλάβουν και να αποδεχτούν ο ένας τον άλλον.  Γίνεται έτσι ένας στοχασμός πάνω στον αποκλεισμό που γεννιέται από την αδυναμία, τον φόβο και την αντίστασή μας να επικοινωνήσουμε με τους άλλους. Η κώφωση της Βαλμίρας λειτουργεί ως μια μεταφορά τόσο της ανάγκης μας να ακούσουμε όσο και της επιλογής μας να μην ακούσουμε, της επιθυμίας μας να γίνουμε κατανοητοί, αλλά της απροθυμίας μας να καταλάβουμε. Ο εγωισμός μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Το αντίδοτο σε αυτόν είναι η συμπόνια και η καλοσύνη που ορίζουν την ανθρωπιά μας.

  ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ

  Το ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ έκανε πρεμιέρα στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης το 2022 και από τότε ταξίδεψε σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ (Tallinn Black Nights, Cairo IFF, Sofia IFF, Galway IFF κ.α). Στο Διεθνές Φεστιβάλ της Ντάκα απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας ενώ στο Ελληνικό Φεστιβάλ του Λος Άντζελες κέρδισε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας και Καλύτερης Ερμηνείας για την πρωταγωνίστρια Ευθαλία Παπακώστα. Η ταινία εκπροσώπησε την Ελλάδα στα Φεστιβάλ Ευρωπαϊκής Ένωσης Καναδά και Ινδίας, αλλά και στο πρώτο WoW (Women of the World), το διεθνές φεστιβάλ γυναικών δημιουργών, που έγινε το 2023 στο ΚΠΙΣΝ. Πρόσφατα αγοράστηκε από την Βρετανική εταιρεία Screenbound και στο Φεστιβάλ Βερολίνου εξασφάλισε διανομή στην Λατινική Αμερική όπου θα μεταγλωττιστεί στα Ισπανικά και Πορτογαλικά. 

  ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ CAST

  Παίζουν: Ευθαλία Παπακώστα, Δημήτρης Κίτσος, Γιώργος Πυρπασόπουλος, Νίκος Κουκάς, Yoana Bukovska-Davidova, Ευαγγελία Ανδρεαδάκη

  Συντελεστές:  Σενάριο-Σκηνοθεσία: Μαρία Ντούζα, Παραγωγός: Μιχάλης Σαραντινός, Συμπαραγωγός: Ivan Tonev, Παραγωγή: Steficon, Συμπαραγωγή: Ars Digital, Διεύθυνση Φωτογραφίας: Ζαφείρης Επαμεινώνδας, Μοντάζ: Ιωάννα Πογιαντζή, Ήχος: Γκιόργκι Φιλίποφ, Σκηνικά: Όλγα Λεοντιάδου, Κοστούμια: Αγγελική Παναγιώτου – Άννα Καραμουσλή, Μακιγιάζ: Χαρά Μαυροφρύδη. Την Μουσική & Sound Art έκανε η Άννα Στερεοπούλου.

  Η Μαρία Ντούζα είναι σκηνοθέτις και σεναριογράφος. Η πρώτη της ταινία ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ & Η ΚΟΥΝΙΑ (2013) προβλήθηκε ευρύτατα σε διεθνή φεστιβάλ, εκπροσώπησε την Ελλάδα σε πολυάριθμα European Union Film Festivals στην Ασία και την Αμερική, είχε διανομή σε Ελλάδα και εξωτερικό και πρόσφατα αγοράστηκε από το NETFLIX. Και η νέα της ταινία ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ (2022) προβλήθηκε σε πολλά διεθνή φεστιβάλ αποσπώντας βραβεία και διακρίσεις και πρόσφατα αγοράστηκε από την Βρετανική εταιρεία Screenbound Uk και βρήκε διανομή στην Λατινική Αμερική. Μεταξύ 2020 – 2023 η Μαρία δημιούργησε (και σκηνοθέτησε μαζί με την Ολίβια Τβαρντόφσκα) τις δημοφιλείς σειρές ιστορίας ΜΙΚΡΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΜΕΓΑΛΟ ΚΟΣΜΟ και ΑΝΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ με την Μαρία Ευθυμίου, για την Βουλή Τηλεόραση και την ΕΡΤ, ενώ βρίσκεται σε φάση αναζήτησης χρηματοδότησης για την επόμενη ταινία της ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ.

  Γυρισμένη στην Χίο (παραγωγή Steficon) η ταινία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κιν/φου, ΕΡΤ, Βουλγαρικού Ταμείου Κινηματογράφου, ΕΚΟΜΕ, MEDIA Creative Europe, Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου, Δήμο Χίου.


  Το  ΑΚΟΥΣΕ ΜΕ, πραγματεύεται θέματα συμπερίληψης και αποδοχής, μέσα από την  ιστορία μια κωφής έφηβης.  Κύριο θέμα της ταινίας δεν είναι η αναπηρία αλλά η επικοινωνία ως προϋπόθεση κατανόησης και αποδοχής του άλλου, προϋπόθεση συνύπαρξης.  Μέσα από αυτό το βασικό θέμα, η ταινία αγγίζει ζητήματα σχολικού εκφοβισμού, ρατσισμού, απομόνωσης που γεννιούνται από την αδυναμία μας να επικοινωνήσουμε με τους άλλους. Η κώφωση της ηρωίδας λειτουργεί ως μια μεταφορά τόσο της ανάγκης μας να ακούσουμε όσο και της επιλογής μας να μην ακούσουμε. Ο εγωισμός μπορεί να πάρει πολλές μορφές. Το αντίδοτο σε αυτόν είναι η συμπόνια και η καλοσύνη που ορίζουν την ανθρωπιά μας.

  TRAILER:  https://vimeo.com/756692803

  https://listen-movie.gr

  https://www.imdb.com/title/tt16089466

  Valmira arrival

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Η Καστοριά ένα από τα 7 σημεία που θα διεξαχθεί το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου

  Το Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου θα διεξαχθεί φέτος σε επτά σημεία στην Ελλάδα ανάμεσά τους και η Καστοριά, στον...

  «Η Τουρκομερίτισσα» στο Ολύμπιον την Παρασκευή 8 Μαρτίου

  «Η Τουρκομερίτισσα» (βασισμένη στη ζωή της Μαρίκας Νίνου) έρχεται στο Ολύμπιον για μία παράσταση...

  «Ο Μικρός Πρίγκιπας» στην Καστοριά!

  Το αλληγορικό παραμύθι του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ σε μια θεατρική εκδοχή για παιδιά, η...

  Μουσικό Σχολείο Καστοριάς: Χριστουγεννιάτικη Συναυλία

  Χριστουγεννιάτικη Συναυλία όλων των Μουσικών Συνόλων θα πραγματοποιήσει αύριο Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου το Μουσικό...

  Διαβάστε ακόμη

  Δυτική Μακεδονία: Στην 1η θέση η Κοζάνη στον τουρισμό για το 2023 – Σε ποια θέση είναι η Καστοριά – Τα πρώτα στοιχεία του...

  Τα μεγέθη του ετήσιου κύκλου εργασιών στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας επεξεργάστηκε η εταιρία...

  Η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς (φωτογραφίες)

  Τελέσθηκε σήμερα Παρασκευὴ 19 Ἀπριλίου 2024, ἡ Ἀκολουθία τοῦ Ακαθίστου Ὕμνου πρὸς τὴν Ὑπεραγία...

  Τα ψηφοδέλτια των εκλογών για το νέο Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς

  Το Δ.Σ. της Ε.Λ.Μ.Ε. Καστοριάς σας καλεί στην Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Τρίτη 23 Απριλίου...

  Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ» για το διάστημα 19-21 Απριλίου 2024

  Τα δρομολόγια του Καραβιού «ΟΛΥΜΠΙΑ» για το διάστημα 19-21 Απριλίου 2024 Ο Δήμος Καστοριάς ενημερώνει ότι...