16.1 C
Kastoria

  Αντικειμενικές σε όλη την Ελλάδα – Έρχονται αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

  spot_img

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Τιμές ζώνης σε 2.167 περιοχές εφαρμόζει το οικονομικό επιτελείο κλείνοντας ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο τμήμα των μεταρρυθμίσεων στη φορολογία ακινήτων. Μετά από την ένταξη των ανωτέρω περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων το 100% σχεδόν της επικράτειας θα έχει τιμές ζώνης οι οποίες μάλιστα προσεγγίζουν τις εμπορικές.

  Το δεύτερο τμήμα της μεταρρύθμισης αφορά τις αλλαγές στους εμπορικούς συντελεστές,  και τις ζώνες οι οποίες πλέον πρέπει να τροποποιηθούν, ενώ το τελευταίο και ουσιώδες μέρος των αλλαγών προβλέπει την ενεργοποίηση του  μόνιμου μηχανισμού αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

  Μέχρι σήμερα στις 2.167 περιοχές τα ακίνητα φορολογούνταν κατά προσέγγιση. Πλέον αποκτούν δική τους τιμή ζώνης κάτι που σημαίνει ότι κάθε ακίνητο στην περιοχή θα πληρώσει το νέο έτος διαφορετικό λογαριασμό ΕΝΦΙΑ.

  Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχωρούν στη χάραξη των ζωνών για τις περιοχές αυτές και το επόμενο διάστημα οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων με αυτοψίες θα καθορίσουν τις νέες τιμές και θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2022 ή το αργότερο στο πρώτο τρίμηνο του 2023 αντικειμενικές τιμές με βάση τις οποίες θα υπολογίζονται όλοι οι φόροι και τα τέλη στα ακίνητα θα έχει σχεδόν όλη η Ελλάδα.

  Παράλληλα προωθούνται σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο αλλαγές στις τιμές ζώνης κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα με “συγχωνεύσεις”, επεκτάσεις αλλά και “σπάσιμο” των τιμών.

  Στο μεταξύ έχει ήδη ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος μαζικών εκτιμήσεων (CAMA). To σύστημα λαμβάνει και θα ενσωματώνει τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς ακινήτων και τις τάσεις της αγοράς. Μέχρι όμως να τεθεί σε κανονική λειτουργία θα πρέπει να διαπιστωθεί ότι οι βάσεις δεδομένων που λαμβάνει τα στοιχεία “δίνουν” την πραγματική αξία των ακινήτων.

  To έργο συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, (με έμφαση στα σχετικά στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ), καθώς και ανοιχτά δεδομένα. Ειδικότερα:

  • α) δεδομένα αξιών ακινήτων (π.χ. αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης
  • β) δεδομένα χαρακτηριστικών ακινήτων (π.χ. χρήσης γης, επιφάνεια ακινήτων, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος, κ.λπ.).  

  Το έργο όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών αποτελεί ένα πολυχρηστικό, ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα και το οποίο θα συμβάλει στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, αφού θα παρέχει δεδομένα ακινήτων και αξιών (data inventory) εντοπισμένων γεωχωρικά.  

  Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα:  

  • α) να βλέπουν πολεοδομικά τετράγωνα, οδικό δίκτυο, διοικητική διαίρεση και σημεία ενδιαφέροντος πάνω σε γεωαναφερόμενο υπόβαθρο ορθοφωτοχαρτών του Εθνικού Κτηματολογίου,  
  • β) να πλοηγούνται σε διαδραστικούς χάρτες,  
  • γ) να εισάγουν δεδομένα και  
  • δ) να λαμβάνουν πληροφορίες για την εκτιμώμενη αξία του ακινήτου που τους ενδιαφέρει.
  Πηγήcapital.gr
  spot_img








  Παρόμοια αρθρα

  ΕΝΦΙΑ: Ποια είναι τα συχνότερα λάθη – Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι κωδικοί οδηγούν σε έκπτωση φόρου

  Τέλος Απριλίου αναμένονται εφέτος τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Η πληρωμή θα είναι σε 10...

  Τι αλλάζει στη φορολογία ακινήτων με νέο νομοσχέδιο

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου Η δήλωση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το περασμένο καλοκαίρι από την Αστυπάλαια ότι:...

  Πως μπορούμε να δούμε ηλεκτρονικά μέσω εφαρμογής την αντικειμενική αξία ακινήτου

  Ο πολίτης επιλέγει μέσω ψηφιακού χάρτη τον δρόμο στον οποίο βρίσκεται το ακίνητο που...

  Διαβάστε ακόμη

  Νέες μειώσεις 15% στα τιμολόγια του ρεύματος – Πόσα πληρώνουμε τον Απρίλιο ανά εταιρεία – Μηδενίζονται οι επιδοτήσεις

  Μεγάλες μειώσεις στα τιμολόγια λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Φεβρουάριο ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ...

  Έκπτωση φόρου 3% στην εφάπαξ καταβολή του φόρου – Τι θα προβλέπει το φορολογικό νομοσχέδιο

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου Στη Βουλή κατατίθεται εντός της εβδομάδας, εκτός απροόπτου, το τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο...

  Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τις δράσεις ύψους €700 εκατ. για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

  Προκηρύχθηκε η Δέσμη Δράσεων «Πράσινη Μετάβαση ΜμΕ», προϋπολογισμού 700.000.000 €, η οποία ενθαρρύνει επενδυτικά...

  ΕΝΦΙΑ: Ποια είναι τα συχνότερα λάθη – Φορολογικές δηλώσεις: Ποιοι κωδικοί οδηγούν σε έκπτωση φόρου

  Τέλος Απριλίου αναμένονται εφέτος τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ. Η πληρωμή θα είναι σε 10...