Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024
11.4 C
Kastoria

  Αντικειμενικές σε όλη την Ελλάδα – Έρχονται αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

  spot_img
  spot_img

  Του Προκόπη Χατζηνικολάου

  Τιμές ζώνης σε 2.167 περιοχές εφαρμόζει το οικονομικό επιτελείο κλείνοντας ουσιαστικά το πρώτο μεγάλο τμήμα των μεταρρυθμίσεων στη φορολογία ακινήτων. Μετά από την ένταξη των ανωτέρω περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων το 100% σχεδόν της επικράτειας θα έχει τιμές ζώνης οι οποίες μάλιστα προσεγγίζουν τις εμπορικές.

  Το δεύτερο τμήμα της μεταρρύθμισης αφορά τις αλλαγές στους εμπορικούς συντελεστές,  και τις ζώνες οι οποίες πλέον πρέπει να τροποποιηθούν, ενώ το τελευταίο και ουσιώδες μέρος των αλλαγών προβλέπει την ενεργοποίηση του  μόνιμου μηχανισμού αναπροσαρμογής των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

  Μέχρι σήμερα στις 2.167 περιοχές τα ακίνητα φορολογούνταν κατά προσέγγιση. Πλέον αποκτούν δική τους τιμή ζώνης κάτι που σημαίνει ότι κάθε ακίνητο στην περιοχή θα πληρώσει το νέο έτος διαφορετικό λογαριασμό ΕΝΦΙΑ.

  Σύμφωνα με πληροφορίες οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών προχωρούν στη χάραξη των ζωνών για τις περιοχές αυτές και το επόμενο διάστημα οι ιδιώτες εκτιμητές ακινήτων με αυτοψίες θα καθορίσουν τις νέες τιμές και θα υποβάλλουν τις προτάσεις τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να λάβει τις οριστικές αποφάσεις. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2022 ή το αργότερο στο πρώτο τρίμηνο του 2023 αντικειμενικές τιμές με βάση τις οποίες θα υπολογίζονται όλοι οι φόροι και τα τέλη στα ακίνητα θα έχει σχεδόν όλη η Ελλάδα.

  Παράλληλα προωθούνται σε συνεργασία με Πανεπιστήμια και το Τεχνικό Επιμελητήριο αλλαγές στις τιμές ζώνης κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα με “συγχωνεύσεις”, επεκτάσεις αλλά και “σπάσιμο” των τιμών.

  Στο μεταξύ έχει ήδη ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή του ηλεκτρονικού συστήματος μαζικών εκτιμήσεων (CAMA). To σύστημα λαμβάνει και θα ενσωματώνει τις επικρατούσες συνθήκες της αγοράς ακινήτων και τις τάσεις της αγοράς. Μέχρι όμως να τεθεί σε κανονική λειτουργία θα πρέπει να διαπιστωθεί ότι οι βάσεις δεδομένων που λαμβάνει τα στοιχεία “δίνουν” την πραγματική αξία των ακινήτων.

  To έργο συγκεντρώνει στοιχεία που επηρεάζουν την αξία των ακινήτων από όλες τις διαθέσιμες πηγές, όπως π.χ. υπηρεσίες και φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα, (με έμφαση στα σχετικά στοιχεία του Κτηματολογίου και της ΑΑΔΕ), καθώς και ανοιχτά δεδομένα. Ειδικότερα:

  • α) δεδομένα αξιών ακινήτων (π.χ. αξίες συμβολαίων, μισθωτικές αξίες, εκτιμηθείσες αξίες, αξίες απαλλοτρίωσης
  • β) δεδομένα χαρακτηριστικών ακινήτων (π.χ. χρήσης γης, επιφάνεια ακινήτων, όροφος, εγγύτητα σε σταθμούς μετρό, σχολεία, πυλώνες ηλεκτρικού ρεύματος, κ.λπ.).  

  Το έργο όπως αναφέρουν από το υπουργείο Οικονομικών αποτελεί ένα πολυχρηστικό, ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα και το οποίο θα συμβάλει στον προσδιορισμό των αντικειμενικών αξιών ακινήτων, αφού θα παρέχει δεδομένα ακινήτων και αξιών (data inventory) εντοπισμένων γεωχωρικά.  

  Οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα:  

  • α) να βλέπουν πολεοδομικά τετράγωνα, οδικό δίκτυο, διοικητική διαίρεση και σημεία ενδιαφέροντος πάνω σε γεωαναφερόμενο υπόβαθρο ορθοφωτοχαρτών του Εθνικού Κτηματολογίου,  
  • β) να πλοηγούνται σε διαδραστικούς χάρτες,  
  • γ) να εισάγουν δεδομένα και  
  • δ) να λαμβάνουν πληροφορίες για την εκτιμώμενη αξία του ακινήτου που τους ενδιαφέρει.
  Πηγήcapital.gr

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  ΕΝΦΙΑ: Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

  Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων...

  Ακίνητα: Τελευταία μέρα για διορθώσεις στο Ε9 – Έως τα μέσα Απριλίου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

  Τέλος χρόνου σήμερα για διορθώσεις στο Ε9, από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν αλλαγές στην...

  ΕΝΦΙΑ: Σε 11 δόσεις φέτος, σε 12 από το 2025 – Ολες οι αλλαγές

  Οι φορολογούμενοι οι οποίοι το 2023 είχαν αλλαγές στην περιουσιακή τους εικόνα ή θέλουν...

  Επτά παρεμβάσεις στην αγορά ακινήτων – Τι αλλάζει σε ΕΝΦΙΑ και αντικειμενικές αξίες

  Επέκταση αντικειμενικών αξιών και ευθυγράμμιση με τις εμπορικές τιμές, περισσότερες δόσεις στον ΕΝΦΙΑ, αυτόματη συμπλήρωση...

  Διαβάστε ακόμη

  Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ»: Μέχρι τις 26 Ιουνίου η υποβολή των αιτήσεων από τους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος

  Σε συνέχεια των μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, που...

  Πώς πληρώνουμε ακριβότερα τα προϊόντα των πολυεθνικών στην Ελλάδα – Τα “κόλπα” για να ανεβάζουν τις τιμές

  Η επιστολή Μητσοτάκη εστάλη στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το βασικό αίτημα δεν...

  Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα γλιτώσετε από άδικους φόρους στα ακίνητα

  Οι φορολογούμενοι που εισέπραξαν το 2023 ενοίκια από εκμίσθωση κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, όσοι παραχώρησαν δωρεάν κάποια ιδιόκτητη κατοικία...

  Πρωτογενές πλεόνασμα – έκπληξη: Στο 1,9% του ΑΕΠ και μείωση του χρέους το 2023

  Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της...