Κυριακή, 7 Ιουλίου, 2024
33.4 C
Kastoria

    Από Δευτέρα 8 Ιουλίου ξεκινούν οι εκπτώσεις

    Προαιρετικά ανοιχτά τα μαγαζιά την Κυριακή 14 Ιουλίου

    spot_img
    spot_img

    Σύμφωνα με το άρθρο 15 παρ. 1 ν. 4177/2013, οι θερινές εκπτώσεις έτους 2024, θα ξεκινήσουν την Δευτέρα, 8 Ιουλίου και θα διαρκέσουν έως και το Σάββατο, 31 Αυγούστου.

    Σύμφωνα με το άρθρο 9ι ν. 2251/1994, όπως τροποποιήθηκε από το ν. 5111/2024, σε κάθε ανακοίνωση περί μείωσης τιμής υποδεικνύεται η προγενέστερη τιμή που εφάρμοζε ο έμπορος για καθορισμένο χρονικό διάστημα πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής.  Άρα οι δύο τιμές, εξακολουθούν να αποτυπώνονται υποχρεωτικά βάσει και του Κώδικα Δεοντολογίας περί ανακοινώσεων μείωσης της τιμής (ΥΑ 35935/13-4-2023) που ορίζει περί αναγραφής νέας (χαμηλότερης) τιμής μαζί με την αναγραφή της προγενέστερης (υψηλότερης) τιμής που εφαρμόστηκε.  Η προηγούμενη τιμή μπορεί να εμφανίζεται σε διαγραμμένη μορφή π.χ. «τώρα 50 ευρώ, πριν 100 ευρώ» ή «50 ευρώ 100 ευρώ».

    Παράλληλα, βάσει του ιδίου Κώδικα (κεφ. 2 παρ. 8) μπορεί συμπληρωματικά να χρησιμοποιείται ποσοστό π.χ. «20% έκπτωση».

    Ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος των 30 ημερών πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής. Όταν το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά για λιγότερο από 30 ημέρες, ως προγενέστερη τιμή νοείται η χαμηλότερη τιμή που εφάρμοσε ο έμπορος στο χρονικό διάστημα που το προϊόν κυκλοφορεί στην αγορά. Αν η τιμή μειώνεται προοδευτικά κατά τη διάρκεια των 60 ημερών, πριν από την εφαρμογή της μείωσης της τιμής, ως προγενέστερη τιμή νοείται η τιμή που ίσχυε πριν από την εφαρμογή της πρώτης από τις διαδοχικές μειώσεις τιμών.

    Πρέπει να επιδεικνύεται ιδιαίτερη προσοχή στην τήρηση των διατάξεων περί εκπτώσεων και μειωμένων τιμών, καθώς οι κυρώσεις είναι βαριές.  Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το άρθρο 21 ν. 4177/2013, σε όσους παραβαίνουν το νόμο επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ. 

    Στην επιβαρυντική περίπτωση που οι εκπτώσεις αποδειχτεί ότι είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές, επιβάλλεται πρόστιμο ίσο με το 2% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι μικρότερο των 20.000 ευρώ.

    Τέλος, σύμφωνα με την παρ. 1 άρθρου 16 ν. 4177/2013, τα καταστήματα μπορούν να ανοίξουν προαιρετικά την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, ήτοι στις 14 Ιουλίου 2024. Υπενθυμίζουμε ότι, το πλαίσιο ωραρίου για την ανωτέρω Κυριακή καθορίζεται από ώρα 11:00 έως ώρα 20:00. 

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Εμπορικός Σύλλογος Καστοριάς για περίοδο χειμερινών εκπτώσεων – Ποια Κυριακή μένουν ανοιχτά τα μαγαζιά

    Η χειμερινή εκπτωτική περίοδος ξεκινά την ερχόμενη Δευτέρα  και οι εμπορικές επιχειρήσεις του Νομού...

    Πότε ξεκινούν οι χειμερινές εκπτώσεις;

    Δεδομένου  ότι  πλησιάζει  η  χειμερινή  εκπτωτική  περίοδος  του  Ιανουαρίου  2024, θέλουμε  να  υπενθυμίσουμε  τα  κάτωθι:                                                                                          σύμφωνα με τις διατάξεις του σχετικού νόμου, στις  τακτικές  εκπτωτικές  περιόδους,  κατά  την  διάρκεια  των  οποίων  επιτρέπεται  η πώληση  εμπορευμάτων  ή  η  παροχή  υπηρεσιών  με  μειωμένες  τιμές , ορίζονται  τα  εξής: τακτικές  εκπτώσεις α) από  την  δεύτερη  Δευτέρα  του  Ιανουαρίου  μέχρι  το  τέλος Φεβρουαρίου , δηλ  οι  φετινές  χειμερινές  εκπτώσεις  θα  διαρκέσουν   από  την  Δευτέρα  8  Ιανουαρίου  2024  έως την...

    Πρόστιμα 940.000 ευρώ για πλασματικές εκπτώσεις σε μεγάλες αλυσίδες – Δείτε τα ονόματα

    Πρόστιμα συνολικού ύψους 940.000 ευρώ επιβάλλονται από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών...

    Τι αλλάζει στα ακτοπλοϊκά: Οι εκπτώσεις, τα “ψιλά γράμματα” και γιατί δεν πρέπει να ακυρωθούν εισιτήρια που έχουν εκδοθεί

    Τα… ψιλά γράμματα των εκπτώσεων που ανακοίνωσαν οι ακτοπλοϊκές εταιρείες θα πρέπει να μελετήσουν οι επιβάτες προκειμένου να...

    Διαβάστε ακόμη

    ΟΠΕΚΕΠΕ: 167 εκατ. € για την πληρωμή εκκαθάρισης του 2023

    Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει στους δικαιούχους παραγωγούς ότι ολοκληρώθηκε η πληρωμή εκκαθάρισης υπολοίπων έτους 2023.Το...

    Οι νέες τιμές ρεύματος Ιουλίου – Τι συμβαίνει με τα μπλε τιμολόγια

    Οι λογαριασμοί ρεύματος συνεχίζουν να απασχολούν το καλοκαίρι τα νοικοκυριά, καθώς οι τιμές στο πράσινο τιμολόγιο...

    Τιμές ηλεκτρισμού: ΑΧΑΛΙΝΩΤΗ η κερδοσκοπία! (του Χρήστου Κολοβού)

    Τιμές ηλεκτρισμού: ΑΧΑΛΙΝΩΤΗ η κερδοσκοπία! Στο 1ο διάγραμμα βλέπουμε τη μεταβολή της τιμής αγοράς επόμενης ημέρας...

    Παράθυρο για σύνταξη πριν από τα 62 για 90.000 ασφαλισμένους

    Περίπου 90.000 ασφαλισμένοι έχουν την ευκαιρία να συνταξιοδοτηθούν φέτος νωρίτερα από την κανονική ηλικία...