Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024
12.4 C
Kastoria

    Απόφαση Κεντρικής Τράπεζας της Αιγύπτου διευκολύνει τις ελληνικές εξαγωγές

    Σημαντική διευκόλυνση των ελληνικών εξαγωγών αναμένεται να είναι η απόφαση της Αιγύπτου για την σταδιακή κατάργηση των πιστωτικών επιστολών (LC) για χρηματοδότηση των εισαγωγών της χώρας.

    spot_img

    Σημαντική διευκόλυνση των ελληνικών εξαγωγών αναμένεται να είναι η απόφαση της Αιγύπτου για την σταδιακή κατάργηση των πιστωτικών επιστολών (LC) για χρηματοδότηση των εισαγωγών της χώρας. 

    Από την πλευρά του το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, σε σχετική ενημέρωση αναφέρει ότι «αναφορικά με το ζήτημα έλλειψης συναλλάγματος αναμένεται σταδιακή εξομάλυνση μέχρι το τέλος της χρονιάς, μετά την επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας δανειοδότησης με το ΔΝΤ ποσού ύψους 3 δις δολαρίων, η οποία έχει οριστικοποιηθεί σε τεχνικό επίπεδο.

    Εξάλλου, στις 27/10/2022, σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου (CBE) δια στόματος του διοικητή της κ. Χασάν Αμπντάλα, ανέφερε ότι θα καταργήσει σταδιακά το σύστημα πιστωτικών επιστολών ως υποχρεωτικό μέσο πληρωμής για τους εγχώριους εισαγωγείς πριν το τέλος του έτους. Η σταδιακή ανάκληση του συστήματος αποτελεί σημαντική είδηση για τους ντόπιους εισαγωγείς, που αγωνίζονται εδώ και μήνες να απελευθερώσουν τα αγαθά από τα λιμάνια της Αιγύπτου αλλά και για την ξένη επιχειρηματική κοινότητα που εξάγει προϊόντα στην αιγυπτιακή αγορά. Σαν πρώτο βήμα η Κεντρική Τράπεζα σε πρόσφατη εγκύκλιό της (27/10/2022) δίνει τη δυνατότητα έκδοσης ενέγγυων επιστολών για ποσά μέχρι 500.000 δολάρια ΗΠΑ, αυξημένου έναντι του πλήρως ανεπαρκούς προηγούμενου ορίου των 5.000 δολαρίων, που μετά βίας κάλυπτε το μεταφορικό κόστος».

    Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών (Incofruit Hellas), αναφέρει ότι «η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου (CBE) αύξησε το όριο εξαίρεσης των πιστωτικών επιστολών (LC) για εισαγόμενες αποστολές από 5.000 δολάρια σε 500.000 δολάρια, ανακοίνωσε η τράπεζα από την Πέμπτη (27/10/2022). Το CBE ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα ξεκινήσει τη διαδικασία σταδιακής κατάργησης μιας απόφασης του Φεβρουαρίου που όριζε τη χρήση πιστωτικών επιστολών (LC) για χρηματοδότηση εισαγωγών έως τον Δεκέμβριο του 2022. Χαιρετίζουμε αυτή η εξέλιξη που θα συμβάλλει στην διευκόλυνση διακίνησης φρούτων και λαχανικών της χώρας μας προς ένα προορισμό – πελάτη, που για κάποια προϊόντα π.χ. τα μήλα αποτελούν το 70% των εξαγωγών τους».

    Παϊσιάδης Σταύρος

    Πηγήagrotypos.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Ημερίδα με θέμα «Εξαγωγές στην πράξη για τις επιχειρήσεις της Δυτικής Μακεδονίας» την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου

    Το Υφυπουργείο Εσωτερικών, Τομέας Μακεδονίας και Θράκης, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ)...

    Καστοριά: Η Βιολογική Καλλιέργεια της Μηλιάς

    Ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο, γύρω στα 700 μέτρα υψόμετρο, συναντάμε μια από...

    Στη Ρωσία ο Ερντογάν – Συνάντηση με Πούτιν για τη συμφωνία για τα σιτηρά

    Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέπτεται σήμερα (4/9) τη Ρωσία για να συζητήσει με τον...

    Βελβεντό Κοζάνης: Εκτεταμένες ζημιές στον κάμπο από ξαφνικό μπουρίνι

    Καταστροφές σε δεντροκαλλιέργειες με ροδάκινα, νεκταρίνια και μήλα προκάλεσε το ξαφνικό μπουρίνι που έπληξε το Βελβεντό. Οι αγρότες αναφέρουν ότι...

    Διαβάστε ακόμη

    Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

    Από σήμερα, Τετάρτη 24 Απριλίου, μέχρι και τον Σεπτέμβριο ενεργοποιείται η «Κάρτα του Αγρότη» ...

    Αυξημένος κατά 125 εκατ. €, στα 305 εκατομμύρια ο νέος προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης & ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης...

    Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η αγροτική πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ χρειάζεται σοβαρό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο

    Το άρθρο της Ολυμπίας Τελιγιορίδου στη Ναυτεμπορική Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ξεκάθαρο πως έχει καθοριστικές...

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζονται οι διαδικασίες για τις συνδεδεμένες, ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται σε επόμενη πληρωμή

    Σας ενημερώνουμε ότι, μετά και την πάροδο της τελευταίας παράτασης που είχε δοθεί, η...