18.8 C
Kastoria

  Copernicus: Ο Οκτώβριος του 2022 ήταν ο πιο ζεστός που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη

  Οι μέσες θερμοκρασίες ήταν «κοντά στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από την περίοδο αναφοράς 1991-2020»

  spot_img

  Ο Οκτώβριος του 2022 ήταν ο πιο ζεστός Οκτώβριος που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ευρώπη, ανακοίνωσε σήμερα η ευρωπαϊκή υπηρεσία Copernicus για την παρακολούθηση της ατμόσφαιρας και την κλιματική αλλαγή, έπειτα από ένα καλοκαίρι με θερμοκρασίες ρεκόρ.

  Οι μέσες θερμοκρασίες ήταν «κοντά στους 2 βαθμούς Κελσίου πάνω από την περίοδο αναφοράς 1991-2020», διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η Copernicus.

  Η ευρωπαϊκή υπηρεσία, η οποία δεν διαθέτει συγκρίσιμα δεδομένα πριν από την περίοδο 1991-2020, είχε ήδη ανακοινώσει πως το καλοκαίρι του 2022 ήταν το πιο ζεστό που έχει καταγραφεί ποτέ (με θερμοκρασίες κατά περίπου 1,34 βαθμό Κελσίου πάνω από τις φυσιολογικές).

  «Οι σοβαρές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής είναι σήμερα φανερές και έχουμε ανάγκη μια φιλόδοξη κλιματική δράση στη διάρκεια της COP27 για να εγγυηθεί τη μείωση των εκπομπών ώστε να σταθεροποιηθούν οι θερμοκρασίες σε ένα επίπεδο κοντά στον στόχο του 1,5 βαθμού που ορίζεται από τη συμφωνία του Παρισιού», σχολίασε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια της Υπηρεσίας Copernicus για την Κλιματική Αλλαγή (C3S).

  Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή υπηρεσία, «ένα κύμα ζέστης προκάλεσε θερμοκρασίες ρεκόρ στη δυτική Ευρώπη και έναν Οκτώβριο με θερμοκρασίες ρεκόρ στην Αυστρία, την Ελβετία και τη Γαλλία, καθώς και σε μεγάλο τμήμα της Ιταλίας και της Ισπανίας».

  Η ευρωπαϊκή ήπειρος είναι αυτή, όπου η θερμοκρασία αυξάνεται περισσότερο στη Γη.

  Στη διάρκεια των 30 τελευταίων ετών, η Ευρώπη έχει καταγράψει άνοδο των θερμοκρασιών περισσότερο από διπλάσια από το μέσο όρο του πλανήτη, με άνοδο της θερμοκρασίας κατά περίπου 0,5 βαθμό Κελσίου ανά δεκαετία, σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας (OMM) και της C3S που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 2 Νοεμβρίου.

  Τον Οκτώβριο, σε ορισμένα τμήματα της ηπείρου, αυτή η αφύσικη ζέστη προστέθηκε στην ανομβρία, όπως είχε γίνει και στη διάρκεια του καλοκαιριού. «Ο καιρός ήταν πιο ξηρός από το μέσο όρο στο μεγαλύτερο μέρος της νότιας Ευρώπης και στον Καύκασο», σύμφωνα με την Copernicus.

  Αντίθετα, «στο βορειοδυτικό τμήμα της Ιβηρικής χερσονήσου, σε περιφέρειες της Γαλλίας και της Γερμανίας, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Ιρλανδία, στο βορειοδυτικό τμήμα της Σκανδιναβίας, σε ένα μεγάλο τμήμα της Ανατολικής Ευρώπης και στο κέντρο της Τουρκίας, ο καιρός ήταν πιο υγρός από το μέσο όρο».

  Στον υπόλοιπο κόσμο, η Copernicus αναφέρει πως «ο Καναδάς γνώρισε ζέστη ρεκόρ και θερμοκρασίες πολύ πιο υψηλές από το μέσο όρο παρατηρήθηκαν επίσης στη Γροιλανδία και τη Σιβηρία».

  Αντιθέτως, «οι πιο ψυχρές θερμοκρασίες σε σχέση με το μέσο όρο καταγράφηκαν στην Αυστραλία, στο ανατολικό άκρο της Ρωσίας και σε ορισμένα τμήματα της δυτικής Ανταρκτικής».

  Από το τέλος του 19ου αιώνα, η θερμοκρασία της Γης έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 1,2 βαθμό Κελσίου και περίπου η μισή από την αύξηση αυτή σημειώθηκε στη διάρκεια των 30 τελευταίων ετών. Η φετινή χρονιά αναμένεται ότι θα είναι η πέμπτη ή η έκτη πιο ζεστή που έχει καταγραφεί ποτέ, παρά το γεγονός ότι από το 2020 έχουμε την επίδραση του Λα Νίνια, ενός περιοδικού φυσικού φαινομένου στον Ειρηνικό που ψυχραίνει την ατμόσφαιρα.

  Πηγήnewmoney.gr
  spot_img
  Παρόμοια αρθρα

  Ένα βήμα πιο κοντά στην κλιματική ουδετερότητα η Κοζάνη: Ένταξη στις πιλοτικές πόλεις της Ευρωπαϊκής Αποστολής των Πόλεων

  Η Κοζάνη αποτελεί την μοναδική ελληνική πόλη, που επιλέχθηκε για να ξεκινήσει μια καινοτόμα...

  Το Άργος Ορεστικό στο σωστό δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα

  Υπέγραψα πριν λίγο σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Ενέργειας, το μνημόνιο συνεργασίας για την...

  Μαθητικός & Φοιτητικός Διαγωνισμός Προγραμματισμού «Κοζάνη 2030: Στο δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα»

  Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας, ο Δήμος Κοζάνης και το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών & Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστημίου...

  Ολοκληρώθηκε η 1η μέρα των εκδηλώσεων με θέμα την “Προσαρμογή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας στην κλιματική αλλαγή”

  Ολοκληρώθηκε η 1η μέρα των εκδηλώσεων με θέμα την "Προσαρμογή της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας...

  Διαβάστε ακόμη

  Φωτοβολταϊκά στη Στέγη: Εντός Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα – Αναλυτική προδημοσίευση του προγράμματος

  Μέσα στον Απρίλιο ανοίγει η πλατφόρμα για την υποβολή των αιτήσεων του νέου προγράμματος...

  Κ. Μητσοτάκης για εκλογές: Οι πρώτες κάλπες τον Μάιο, οι δεύτερες τον Ιούλιο

  Το Μάιο θα στηθούν οι πρώτες κάλπες όπως αποκάλυψε ο πρωθυπουργός χωρίς να προσδιορίζει...

  «Καλάθι των νονών»: Από τις 29 Μαρτίου με λαμπάδες, παιχνίδια, σοκολατένια αυγά

  Την 21η εβδομάδα λειτουργίας του καλαθιού του νοικοκυριού σημειώνεται αύξηση σε 60 προϊόντα, μείωση...

  Η Ολυμπία Τελιγιορίδου μιλά στο Δίκτυο1 και στην Ολομέλεια της Βουλής για το νερό (βίντεο)

  Ομιλία Ολυμπίας Τελιγιορίδου στην Ολομέλεια της Βουλής κατά τη συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου...