7.9 C
Kastoria

    ΔΥΠΑ: Νέο 300άρι για τους ανέργους αλλά και κόκκινες κάρτες από τα μητρώα

    Στο τέλος του 2022 αναμένεται να «τρέξουν» οι νέες παροχές της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) προς τους ανέργους ανάμεσα στις οποίες είναι και το νέο επίδομα των 300 ευρώ.

    spot_img
    spot_img

    Συγκεκριμένα, η ΔΥΠΑ αναμένεται καλέσει τους μακροχρόνια ανέργους να προσέλθουν για τη σύνταξη του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης, προκειμένου να λάβουν (ταυτόχρονα) και το επίδομα των 300 ευρώ. Το εφάπαξ επίδομα εργασίας 300 ευρώ θα δοθεί στους μακροχρόνια ανέργους (σ.σ.: άνω της πενταετίας) που θα συναινέσουν στην κατάρτιση του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης.

    Επίσης για πρώτη φορά θα καταβληθεί το επίδομα εργασίας αντί για το επίδομα ανεργίας από τη ΔΥΠΑ. Συγκεκριμένα προβλέπεται ότι όσοι βρίσκουν δουλειά κατά την περίοδο καταβολής του επιδόματος ανεργίας, θα συνεχίσουν να εισπράττουν το 50% του επιδόματος μέχρι την προβλεπόμενη ημερομηνία λήξης της περιόδου καταβολής του. Παράλληλα, στις νέες αλλαγές, προβλέπεται η διαγραφή από τα μητρώα του ΟΑΕΔ (ΔΥΠΑ) των ανέργων από έξι μήνες ως και δύο χρόνια εφόσον ο άνεργος αρνηθεί εργασία ή συμμετοχή σε πρόγραμμα κατάρτισης.

    Ειδικότερα:

    Εάν ο αναζητών εργασία αρνηθεί τρεις προσφερόμενες θέσεις εργασίας, οι οποίες είναι σύμφωνες με το Ψηφιακό Ατομικό Σχέδιο Δράσης και τα ειδικότερα χαρακτηριστικά του αναζητούντος εργασία που έχουν αποτυπωθεί σ’ αυτό, διακόπτεται η καταβολή παροχών και ο αναζητών εργασία διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για δύο (2) έτη.

    Εάν ο αναζητών εργασία δεν συμμετέχει σε δράση συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης ή κατάρτισης που του υποδεικνύεται από τη ΔΥΠΑ, διακόπτεται η καταβολή παροχών και ο αναζητών εργασία διαγράφεται από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για έξι (6) μήνες. Ως συμμετοχή νοείται η παρακολούθηση της δράσης κατάρτισης μέχρι την ολοκλήρωσή της και η πιστοποίησή του για την επιτυχή περάτωση της κατάρτισης. Η παράλειψη σύνταξης του Ψηφιακού Ατομικού Σχεδίου Δράσης σε συνεργασία με τον εργασιακό σύμβουλο εντός των προθεσμιών προβλέπει διαγραφή 6 μήνες στο το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ.

    Εάν ο αναζητών εργασία δεν εκπληρώνει λοιπές υποχρεώσεις που σχετίζονται με τη συνεργασία του με τον εργασιακό σύμβουλο επέρχονται ειδικότερες συνέπειες που προβλέπονται στην απόφαση αυτή. 
    Παράλληλα, όποιος ζητήσει να εγγραφεί στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ ενώ απασχολείται με σύμβαση ή σχέση εργασίας ή, σε περίπτωση αυτοαπασχολουμένου ή ανεξαρτήτως απασχολουμένου, δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 30 ν. 4144/2013 ή της παρ. 2 του άρθρου 44 του ν. 3986/2011 ή όποιος, ενώ είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο, αρχίσει να απασχολείται και δεν δηλώσει την απασχόλησή του αμέσως στη ΔΥΠΑ διαγράφεται αμέσως από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ και δεν έχει δικαίωμα επανεγγραφής προτού παρέλθουν έξι μήνες.

    Σε περίπτωση δεύτερης παράβασης, εντός 12 μηνών χάνει το δικαίωμα επανεγγραφής στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για 2 έτη. Παροχές της που έχουν καταβληθεί σε μία τέτοια περίπτωση αναζητούνται ως αχρεωστήτως καταβληθείσες και, με πράξη του Διοικητή της ΔΥΠΑ, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο. Οι κυρώσεις επιβάλλονται και σε περίπτωση που η απασχόληση γίνεται χωρίς να έχει δηλωθεί ή αναγγελθεί αρμοδίως.

    Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης του αναζητούντος εργασία ως προς τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ ή παράλειψης του αναζητούντος εργασία να επικαιροποιήσει τα στοιχεία αυτά στις προθεσμίες που προβλέπει η απόφαση μπορεί να επιβληθεί, με πράξη του Διοικητή της ΔΥΠΑ, προσωρινή διαγραφή από το Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ για χρονική διάρκεια ανάλογη με τη βαρύτητα της παράβασης. Εάν, εξ αιτίας της ψευδούς δήλωσης ή παράλειψης, έχουν καταβληθεί επιδόματα, παροχές ή καταβληθούν διευκολύνσεις. Οι διοικητικές κυρώσεις επιβάλλονται μετά από πρόσκληση του διοικουμένου για παροχή εξηγήσεων, σύμφωνα με το άρθρο 6 του Κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Προσεχώς νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ με voucher 400 ευρώ

    Νέο πρόγραμμα της ΔΥΠΑ με voucher 400 ευρώ Σύμφωνα με πληροφορίες του Dnews θα αφορά την κατάρτιση 25.000...

    ΔΥΠΑ: Από Απρίλιο τα πρώτα προγράμματα κατάρτισης για εργαζόμενους και άνεργους σε πράσινες δεξιότητες

    Τα προγράμματα προβλέπουν εκπαίδευση από  80 έως 120 ώρες με voucher θα κυμαίνεται από...

    Ποιες πληρωμές θα γίνουν από σήμερα έως τις 8 Μαρτίου από ΔΥΠΑ και e-ΕΦΚΑ

    Συνολικά 108.531.973 ευρώ θα καταβληθούν σε 111.173 δικαιούχους, από σήμερα έως τις 8 Μαρτίου,...

    ΟΠΕΚΑ: Πληρώνονται αύριο επιδόματα συνολικού ύψους 185.881.154 ευρώ

    Επιδόματα συνολικού ύψους 185.881.154 ευρώ σε 680.417 δικαιούχου για τον μήνα Φεβρουάριο, θα καταβληθούν αύριο Πέμπτη 29...

    Διαβάστε ακόμη

    ΑΣΕΠ 1Κ/2024: Δείτε τις θέσεις με και χωρίς εμπειρία για τη Δημοτική Αστυνομία

    Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων συμμετοχής για την προκήρυξη στη Δημοτική Αστυνομία (1Κ/2024) του ΑΣΕΠ πλησιάζει και το workenter.gr...

    Δημόσιο – ΟΤΑ: Ανακοινώθηκε το 1ο Τεστ Δεξιοτήτων στην Ελλάδα

    Μετά τη νόμο Κεραμέως για ένταξη τεστ δεξιοτήτων σε όλο το δημόσιο ανακοινώνεται  το 1ο Τεστ Δεξιοτήτων σε όλη...

    Μέχρι 15 Ιανουαρίου οι αιτήσεις για 4276 θέσεις στο δημόσιο για τους επιτυχόντες του ΑΣΕΠ

    Γνωστοποιείται ότι εκδόθηκε η 3ΓΒ/2023 Προκήρυξη του ΑΣΕΠ (Φ.Ε.Κ. 51/13.12.2023/τ. Α.Σ.Ε.Π.) που αφορά στην...

    ΑΣΕΠ: Βγαίνει η προκήρυξη για 775 μόνιμες προσλήψεις με απολυτήριο Γυμνασίου – Λυκείου

    Γεωργία Μισεμικέ Προς έκδοση η μεγάλη προκήρυξη του ΑΣΕΠ για 775 μόνιμες προσλήψεις σε νοσοκομεία...