Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024
7.9 C
Kastoria

    Εδώ και μια 10ετία χαμηλές τιμές στα μήλα, βγαίνουν στους δρόμους οι παραγωγοί

    Την απόφαση για συντονισμένες κινητοποιήσεις στις 15 Νοεμβρίου και διοργάνωση πανελλαδικού συλλαλητηρίου στα τέλη μήνα, διεκδικώντας την στήριξη τους εισοδήματος των μηλοπαραγωγών, πήραν οι αγρότες που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη αγροτικών συλλόγων.

    spot_img

    Την απόφαση για συντονισμένες κινητοποιήσεις στις 15 Νοεμβρίου και διοργάνωση πανελλαδικού συλλαλητηρίου στα τέλη μήνα, διεκδικώντας την στήριξη τους εισοδήματος των μηλοπαραγωγών, πήραν οι αγρότες που συμμετείχαν στην πανελλαδική σύσκεψη αγροτικών συλλόγων στην Αγιά, από πολλές μηλοπαραγωγικές περιοχές της χώρας.

    Στη σύσκεψη που έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων, συμμετείχαν οι εξής φορείς: Οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων  Λάρισας και Μαγνησίας. Οι Αγροτικοί Σύλλογοι: Αγιάς, Ανάβρας, Γερακαρίου, Μαρμαρίνης, Μεταξοχωρίου, Ποταμιάς, Σκήτης,  Σαρανταπόρου, Καλλιθέας Ολύμπου,  Αμπελώνα, Τυρνάβου, Ζαγοράς, Ανατ. Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Ροδοχωρίου, Λουρίου, Δρακειάς. Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί: Ανάβρας, Κισσάβου, Μελιβοίας, Ορεινά. Οι Σύλλογοι γυναικών: Ανάβρας, Ποταμιάς. Οι πολιτιστικοί σύλλογοι: Μεταξοχωρίου, Δήμητρας, Ανατολιτών

    Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάς «Κίσσαβος», αποφασίσαμε σε πρώτη φάση να προχωρήσουμε σε τοπικές κινητοποιήσεις στα μέσα του μήνα και στη συνέχεια να κατέβουμε στο ΥπΑΑΤ και να ζητήσουμε στήριξη των μηλοπαραγωγών. Η κατάσταση είναι απελπιστική και βρίσκονται όλοι σε πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση. Εδώ και επτά χρόνια οι παραγωγοί μήλων έχουν χαμηλές τιμές παραγωγού και μειωμένο εισόδημα.

    Σε συναντήσεις με το ΥπΑΑΤ κάνουν λόγο για ενισχύσεις de minimis αλλά είναι τόσα πολλά τα προϊόντα που υπόσχονται αυτές τις ενισχύσεις που στο τέλος θα δώσουν ψίχουλα. Από την άλλη η εγχώρια αγορά έχει μεγάλη μείωση της κατανάλωσης, αφού οι καταναλωτές έχουν περιορίσει τις αγορές φρούτων και ειδικότερα μήλων γιατί απλά δεν τους φτάνουν τα χρήματα. Όπως όλα δείχνουν το επόμενο διάστημα θα ανοίξει η αγορά της Αιγύπτου αλλά και εκεί έχουμε μείωση εισοδήματος των καταναλωτών και υποκατανάλωση, με αποτέλεσμα να «πιεστούν» ακόμη περισσότερο προς τα κάτω οι τιμές που ήδη είναι σε χαμηλά επίπεδα.

    Φέτος έφυγαν πολλά μήλα σε τιμές ανοικτές ή κάτω του κόστους, στα 12 – 20 λεπτά από τα χωράφια. Σε πολλές περιπτώσεις όμως και σε αυτές τις περιπτώσεις όταν θα γίνει εξόφληση από τον έμπορα θα πέσουν ακόμη περισσότερο οι τιμές. Ο κλάδος της μηλοπαραγωγής βρίσκεται πια σε οριακό σημείο σε όλη την χώρα και πρέπει αυτό να το καταλάβουν αυτοί που κυβερνούν».

    Ο κ. Ηλίας Τσιάρας, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ορεινά», τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η συγκομιδή στα μήλα έχει ολοκληρωθεί και η παραγωγή είναι αποθηκευμένη στα ψυγεία. Οι έμποροι στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν πάρει τα μήλα από το χωράφι με ανοικτές τιμές. Στη λιανική όμως οι καταναλωτές τα πληρώνουν γύρω στα 1,60 ευρώ. 

    Από την έναρξη της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, δηλαδή από το 2010, η μηλοκαλλιέργεια έχουν πληγεί με τις τιμές παραγωγού να είναι συνεχώς σε χαμηλά επίπεδα. Ήρθε μετά το ρώσικο εμπάργκο και η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη. Φέτος είχαμε και τα προβλήματα με τις εξαγωγές στην Αίγυπτο. Όλα τα φρούτα είχαν κάποια χρόνια που οι παραγωγοί κατάφεραν να απολαύσουν μια καλή τιμή, αυτό όμως δεν έχει συμβεί στα μήλα.

    Από το 1990 μέχρι σήμερα έχουμε τριπλασιασμό του κόστους καλλιέργειας. Οι τιμές όμως του παραγωγού παραμένουν σε σταθερά επίπεδα όλα αυτά τα χρόνια. Όσο για τις ενισχύσεις στο πετρέλαιο που μας έδωσε η πρόσφατα κυβέρνηση ήταν για μένα ένα ποσό στα 2 ευρώ το στρέμμα. Κάτι αντίστοιχο περιμένουμε να γίνει με την ενίσχυση στα λιπάσματα. Γιατί ακούνε για ενισχύσεις οι καταναλωτές και νομίζουν ότι γίναμε εκατομμυριούχοι».

    Παϊσιάδης Σταύρος

    Πηγήagrotypos.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Συνάντηση Μαρίας Αντωνίου και Διονύση Σταμενίτη με μηλοπαραγωγούς της Π.Ε. Καστοριάς

    Συνάντηση της Μαρίας Αντωνίου με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύση Σταμενίτη και μηλοπαραγωγούς της...

    Καστοριά: Η Βιολογική Καλλιέργεια της Μηλιάς

    Ανάμεσα στα βουνά Βίτσι και Γράμμο, γύρω στα 700 μέτρα υψόμετρο, συναντάμε μια από...

    Βελβεντό Κοζάνης: Εκτεταμένες ζημιές στον κάμπο από ξαφνικό μπουρίνι

    Καταστροφές σε δεντροκαλλιέργειες με ροδάκινα, νεκταρίνια και μήλα προκάλεσε το ξαφνικό μπουρίνι που έπληξε το Βελβεντό. Οι αγρότες αναφέρουν ότι...

    Οριζόντια στήριξη μήλων ζήτησαν στην Καστοριά από τον πρωθυπουργό

    Σύμφωνα με αναφορές τοπικών μέσων, ο πρωθυπουργός σταμάτησε με δική του πρωτοβουλία στο μπλόκο...

    Διαβάστε ακόμη

    Ενεργοποιείται από σήμερα η Κάρτα του Αγρότη

    Από σήμερα, Τετάρτη 24 Απριλίου, μέχρι και τον Σεπτέμβριο ενεργοποιείται η «Κάρτα του Αγρότη» ...

    Αυξημένος κατά 125 εκατ. €, στα 305 εκατομμύρια ο νέος προϋπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης

    Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης & ο αρμόδιος Υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης...

    Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η αγροτική πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ χρειάζεται σοβαρό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο

    Το άρθρο της Ολυμπίας Τελιγιορίδου στη Ναυτεμπορική Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ξεκάθαρο πως έχει καθοριστικές...

    ΟΠΕΚΕΠΕ: Συνεχίζονται οι διαδικασίες για τις συνδεδεμένες, ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν τα ποσά που δικαιούνται σε επόμενη πληρωμή

    Σας ενημερώνουμε ότι, μετά και την πάροδο της τελευταίας παράτασης που είχε δοθεί, η...