6.1 C
Kastoria

  Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πότε πληρώνονται οι ενστάσεις – Ποιοι θα επιστρέψουν ολόκληρο το δάνειο

  Η προθεσμία για την κατάθεση δικαιολογητικών, οι ποινές για όσους δεν τήρησαν τους όρους, οι εντάσεις και η συμπλήρωση του Ε1

  spot_img

  Προθεσμία μέχρι το τέλος Μαΐου έχουν χιλιάδες επιχειρήσεις προκειμένου να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής που πήραν. Σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να επιστρέψουν το σύνολο του κρατικού δανείου εφάπαξ και εντόκως!

  Όπως προκύπτει από την τελευταία απόφαση του υπουργείου Οικονομικών όσοι επιχειρηματίες, δεν υποβάλουν δικαιολογητικά μέχρι τις 31η Μαΐου 2023 ή τα δικαιολογητικά δεν αποδεικνύουν, ότι, τήρησαν τον όρο της απασχόλησης εργαζομένων, τότε δεν ισχύουν οι παρατάσεις, και επί του επιστρεπτέου ποσού που βεβαιώθηκε έως τις 2 Νοεμβρίου 2022 επιβάλλονται τόκοι από την 1η Δεκεμβρίου 2022.

  Στο αντίποδα τώρα, η αρμόδια επιτροπή των ενστάσεωνέχει όλο το χρονικό περιθώριο… έως το τέλος Οκτωβρίουγια να ελέγξει τα αιτήματα όσων αποκλείστηκαν από την χορήγηση των δανείων. Η αρμόδια επιτροπή της Γενικής Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του υπουργείου Οικονομικών έλαβε πρόσφατα οδηγίες προκειμένου να λύσει τα προβλήματα στις επιμέρους περιπτώσεις ενστάσεων. Επειδή οι επιχειρηματίες υπέβαλαν υπεύθυνη δήλωση για την ορθότητα των στοιχείων που καταχώρισαν έπρεπε να γίνουν κάποιες νομικές διευκρινίσεις προκειμένου να μπορέσει να «ξεμπλοκαριστεί» η αρμόδια επιτροπή.

  Όσοι τελικά λάβουν το κρατικό δάνειο θα έχουν περίοδο χάριτος 2 μήνες προτού γυρίσουν… ότι επιστρέφεται. Για όσους έκαναν ένσταση και κατάφεραν να πάρουν τα χρήματα πριν την 1 Μαρτίου του 2023, η περίοδος χάριτος λήγει στις 31 Μαΐου του 2023.

  Ειδική πρόβλεψη υπάρχει για όσους δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την αίτηση στο αρχικό στάδιο (επειδή δεν πληρούσαν το σύνολο των κριτηρίων) και υπέβαλαν αίτημα επανεξέτασης. Υπό προϋποθέσεις οι αιτήσεις αυτές θα θεωρούνται εμπρόθεσμες.

  Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι επιχειρήσεις και οι επαγγελματίες που θα δικαιωθούν θα κληθούν να εξοφλήσουν την οφειλή της επιστρεπτέας προκαταβολής σε 96 άτοκες δόσεις με τα ποσά να είναι «κουρεμένα» έως 75%.

  Πρόσφατα η ΑΑΔΕ ανανέωσε το αρχείο των συχνών ερωτήσεων-απαντήσεων της φορολογικής δήλωσης προσθέτοντας δύο νέες ερωτήσεις-απαντήσεις σχετικά με τη συμπλήρωση ποσών της επιστρεπτέας προκαταβολής στο έντυπο Ε1:

  Σε ποιον κωδικό του εντύπου Ε1 συμπληρώνεται το συνολικό ποσό της επιστρεπτέας προκαταβολής που εισπράχθηκε από επιχειρήσεις εντός του φορολογικού έτους 2022;

  Ποσά που εισπράχθηκαν εντός του έτους 2022 ως προσωρινό μέτρο ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής σε επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωνοϊού, προσυμπληρώνονται στην αντίστοιχη περίπτωση του κωδικού 781-782 «Χρηματικά ποσά που προέρχονται από διάθεση περιουσιακών στοιχείων, δάνεια, δωρεές κλπ» του εντύπου Ε1.

  Με ποιον τρόπο και πότε δηλώνεται στο έντυπο Ε1 το ποσό της ενίσχυσης που επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο εντός του έτους 2022 από τις επιχειρήσεις που έχουν υπαχθεί στο καθεστώς ενίσχυσης με τη μορφή επιστρεπτέας προκαταβολής;

  Το ποσό της ενίσχυσης με την μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής το οποίο επιστρέφεται από τις επιχειρήσεις εντός του έτους 2022 (καταβληθέν ποσό), συμπληρώνεται στους κωδ. 727-728 του εντύπου Ε1 «…η) για την τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων οποιασδήποτε μορφής», δεδομένου ότι η επιστρεπτέα προκαταβολή αντιμετωπίζεται ως κρατικό δάνειο σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν δοθεί με τη ΣΛΟΤ 957/2020 (σχετ. Ε.2046/2022 εγκύκλιος).

  Πηγήnewmoney.gr

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Τι αλλάζει σε δάνεια, καταθέσεις και συναλλαγές – Το νέο τοπίο για τους πελάτες των τραπεζών

  Ένα νέο τοπίο, με μικρότερο κόστος δανεισμού, υψηλότερες αποδόσεις στις καταθέσεις και χαμηλότερες προμήθειες στις συναλλαγές,...

  «Κόκκινα» δάνεια: Την ερχόμενη Δευτέρα η ψήφιση του νομοσχεδίου

  «Κόκκινα» δάνεια: Την ερχόμενη Δευτέρα η ψήφιση του νομοσχεδίου Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, αργά το...

  «Κόκκινα» δάνεια: Δικαίωμα επαναγοράς αποκτούν οι δανειολήπτες – Ποιες οι προϋποθέσεις

  Τη δυνατότητα να αγοράσουν πίσω το «κόκκινο» δάνειό τους που μεταβιβάστηκε σε κάποιο fund, στο πλαίσιο...

  «Πάγωμα» δόσεων στεγαστικών δανείων για ενήμερους δανειολήπτες – Πλαφόν στα επιτόκια για 12 μήνες – Παραδείγματα

  Το πάγωμα των δόσεων στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου για τους ενήμερους δανειολήπτες ανακοίνωσαν τρεις συστημικές...

  Διαβάστε ακόμη

  Εγνατία: Από 28% έως 32% οι αναπροσαρμογές στα διόδια

  Στην αναπροσαρμογή των διοδίων της Εγνατίας Οδού από 28% έως 32% προχωρεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,...

  Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

  Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του...

  Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

  Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...

  Έρχονται κίνητρα για φορολογούμενους, επιχειρηματικότητα, καινοτομία και προσλήψεις σε ΔΕΚΟ

  Με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα...