Τετάρτη, 29 Μαΐου, 2024
10.4 C
Kastoria

  «Πάγωμα» δόσεων στεγαστικών δανείων για ενήμερους δανειολήπτες – Πλαφόν στα επιτόκια για 12 μήνες – Παραδείγματα

  spot_img
  spot_img

  Το πάγωμα των δόσεων στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου για τους ενήμερους δανειολήπτες ανακοίνωσαν τρεις συστημικές τράπεζες. Το μέτρο θα έχει 12μηνη ισχύ και αφορά δάνεια συνολικού ύψους 27 δις ευρώ που έχουν εκταμιευθεί έως το τέλος του 2022.

  Σε επίπεδα λίγο χαμηλότερα από τα σημερινά “κλειδώνουν” οι δόσεις τουλάχιστον 400.000 χιλιάδων στεγαστικών δανείων. Οι τράπεζες ενεργοποιούν τα πλαφόν στα επιτόκια από τον Μάιο και θα τα διατηρήσουν σε ισχύ μέχρι και τον Απρίλιο του 2024.

  «Αν κατά τη δωδεκάμηνη αυτή διάρκεια του προγράμματος, τα επιτόκια βάσης μειωθούν από τις Κεντρικές Τράπεζες σε επίπεδα χαμηλότερα από αυτά που προβλέπονται στο συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα ισχύσει βεβαίως το χαμηλότερο επιτόκιο επ’ ωφελεία του δανειολήπτη» επισημαίνει η Κατερίνα Φραγκάκη, δικηγόρος.

  Δανειολήπτης με στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ και διάρκεια αποπληρωμής τα 15 έτη, που τον Ιούνιο του 2022 πλήρωνε 598 ευρώ, μετά την διαδοχικές αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, η δόση του έχει αυξηθεί στα 771 ευρώ. Από την 1η Μαΐου που θα ισχύσει το πλαφόν στα επιτόκια θα καταβάλλει 761 ευρώ.

  «Το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε σήμερα αναμένεται άμεσα να υιοθετηθεί και από μη συστημικές τράπεζες, καθώς επίσης και από διαχειριστές δανείων και άλλων απαιτήσεων» επισήμανε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

  Στα στεγαστικά δάνεια, το επιτόκιο προκύπτει από το άθροισμα του ευρωπαϊκού επιτοκίου και του περιθωρίου κέρδους της τράπεζας το οποίο παραμένει σταθερό για όλη την περίοδο αποπληρωμής. Από τον Μάιο, οι τράπεζες παγώνουν και το ευρωπαϊκό επιτόκιο διασφαλίζοντας ότι η δόση δεν θα επηρεαστεί από μελλοντικές αυξήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το Euribor 1 μηνός σταθεροποιείται στο 2,7 % και το Euribor 3 μηνών στο 2,85%. Αντίστοιχη προσαρμογή θα ισχύσει και για δάνεια σε ελβετικό φράγκο.

  Οι δανειολήπτες θα ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα αυτόματα, χωρίς να απαιτείται καμία ενέργεια από μέρους τους. Για να διατηρηθεί, πάντως, το νέο μειωμένο επιτόκιο, το δάνειο θα πρέπει να αποπληρώνεται κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των 12 μηνών.

  «Νομίζω η κίνηση αυτή είναι λελογισμένη και προστατεύει τα χαρτοφυλάκιά τους από την περαιτέρω αύξηση των κόκκινων δανείων. Διότι τα νοικοκυριά έχουν επιβαρυνθεί τους τελευταίους μήνες από τις αυξήσεις επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» επισήμανε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα ο διοικητής Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας.

  Παράλληλα με το πάγωμα των επιτοκίων, οι ευάλωτοι δανειολήπτες έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν και στο πρόγραμμα επιδότησης του 50% της αύξησης του επιτοκίου. Κανένα από τα δύο σχήματα δεν επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό.

  Ρεπορτάζ: Γωγώ Κατσέλη, Ραλλού Αλεξοπούλου

  Πηγήertnews.gr

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Τι αλλάζει σε δάνεια, καταθέσεις και συναλλαγές – Το νέο τοπίο για τους πελάτες των τραπεζών

  Ένα νέο τοπίο, με μικρότερο κόστος δανεισμού, υψηλότερες αποδόσεις στις καταθέσεις και χαμηλότερες προμήθειες στις συναλλαγές,...

  «Κόκκινα» δάνεια: Την ερχόμενη Δευτέρα η ψήφιση του νομοσχεδίου

  «Κόκκινα» δάνεια: Την ερχόμενη Δευτέρα η ψήφιση του νομοσχεδίου Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής, αργά το...

  «Κόκκινα» δάνεια: Δικαίωμα επαναγοράς αποκτούν οι δανειολήπτες – Ποιες οι προϋποθέσεις

  Τη δυνατότητα να αγοράσουν πίσω το «κόκκινο» δάνειό τους που μεταβιβάστηκε σε κάποιο fund, στο πλαίσιο...

  Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πότε πληρώνονται οι ενστάσεις – Ποιοι θα επιστρέψουν ολόκληρο το δάνειο

  Προθεσμία μέχρι το τέλος Μαΐου έχουν χιλιάδες επιχειρήσεις προκειμένου να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής που πήραν....

  Διαβάστε ακόμη

  ΔΕΗ blue – Visa: Νέα συνεργασία με σημαντικά προνόμια για τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων

  ΔΕΗ blue – Visa: Νέα συνεργασία με σημαντικά προνόμια για τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων Επιστροφή με άμεση πίστωση...

  Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ»: Μέχρι τις 26 Ιουνίου η υποβολή των αιτήσεων από τους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος

  Σε συνέχεια των μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, που...

  Πώς πληρώνουμε ακριβότερα τα προϊόντα των πολυεθνικών στην Ελλάδα – Τα “κόλπα” για να ανεβάζουν τις τιμές

  Η επιστολή Μητσοτάκη εστάλη στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το βασικό αίτημα δεν...

  Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα γλιτώσετε από άδικους φόρους στα ακίνητα

  Οι φορολογούμενοι που εισέπραξαν το 2023 ενοίκια από εκμίσθωση κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, όσοι παραχώρησαν δωρεάν κάποια ιδιόκτητη κατοικία...