Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
20.6 C
Kastoria

  Ερώτηση Ολυμπίας Τελιγιορίδου για την ανάγκη δημιουργίας φοιτητικών εστιών στην Καστοριά

  spot_img
  spot_img

  Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κατέθεσε η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Ολυμπία Τελιγιορίδου, για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών στην Καστοριά, που θα ικανοποιήσουν τις στεγαστικές ανάγκες των φοιτητών του Πανεπιστημίου μας, που πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια.

  Η Καστοριά, σε αντίθεση με άλλες πόλεις της Ελλάδας, δε διαθέτει φοιτητικές εστίες και πολλοί φοιτητές αναγκάζονται ακόμη και να διακόψουν τις σπουδές τους.

  Από το 2019 η Κυβέρνηση της ΝΔ είχε δεσμευτεί για την επίλυση του θέματος με τη δημιουργία φοιτητικής εστίας και την εξεύρεση, μέχρι την κατασκευή της,  μιας προσωρινής λύσης με την ενοικίαση ξενοδοχειακών μονάδων της πόλης, όμως εδώ και 3,5 χρόνια δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια.

  Η Υπουργός οφείλει να μεριμνήσει άμεσα για την ικανοποίηση του πάγιου αιτήματος για την κατασκευή φοιτητικών εστιών στην Καστοριά και να δώσει απαντήσεις για το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης όσων η ίδια, χωρίς αντίκρισμα, έως τώρα υποσχέθηκε.

  Γραφείο Τύπου

  Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

  %CE%A3%CE%A5%CE%A1%CE%99%CE%96%CE%91 %CE%9D%CE%95%CE%9F LOGO

  Αθήνα, 10 Φεβρουάριου 2023

  ΕΡΩΤΗΣΗ

  Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

   Θέμα: «Ανάγκη δημιουργίας φοιτητικών εστιών για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Καστοριά»

   Σημαντικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας. Ένα από τα σημαντικότερα είναι το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών των Πανεπιστημιακών Τμημάτων της Καστοριάς, καθώς η πόλη δε διαθέτει φοιτητική εστία σε αντίθεση με άλλες πόλεις τις χώρας μας.

  Το γεγονός αυτό αποτελεί τροχοπέδη για τις σπουδές των φοιτητών, με χαμηλά οικογενειακά εισοδήματα, που επιλέγουν τα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Καστοριάς και βρίσκονται μακριά από τον τόπο καταγωγής τους. Σε πολλές περιπτώσεις, οι γονείς των εν λόγω φοιτητών, δεν έχουν τη δυνατότητα να μισθώσουν σπίτια, αφού το κόστος των ενοικίων, των λογαριασμών ρεύματος, της θέρμανσης αλλά και των συνολικών εξόδων συντήρησης ενός σπιτιού, έχει εκτιναχθεί στα ύψη.

  Οι ίδιοι οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Καστοριάς έχουν προβεί σε αιτήματα και προτάσεις εδώ και χρόνια, ζητώντας τη δημιουργία φοιτητικών εστιών ή την εξεύρεση μιας προσωρινής λύσης μέχρι τη δημιουργία τους, με ενοικίαση π.χ. ξενοδοχείων.

  Το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων το 2019 για το ίδιο θέμα απάντησε ότι: «στο πλαίσιο της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με το Δήμο Καστοριάς για την αναβάθμιση των υποδομών του που βρίσκονται στην Καστοριά και της ικανοποίησης του πάγιου αιτήματος για τη δημιουργία φοιτητικής εστίας που θα εξυπηρετεί τους φοιτητές χαμηλών εισοδημάτων που προέρχονται από περιοχές εκτός Καστοριάς, ο Δήμος έχει ήδη δρομολογήσει τη διαδικασία για την προετοιμασία χώρου ικανού να στεγάσει μία τέτοια δομή. Στο ίδιο πλαίσιο, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με το ΙΝΕΔΙΒΙΜ σκοπεύει να αξιοποιήσει τη δυνατότητα ενοικίασης δωματίων σε ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης μετά από τη σχετική πρόσκληση».

  Από τότε όμως, καμία ενέργεια δεν έχει δρομολογηθεί και το πρόβλημα παραμένει άλυτο. Πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να προσέρχονται στο Πανεπιστήμιο μόνο για την παρακολούθηση των υποχρεωτικών μαθημάτων, αφού αδυνατούν να νοικιάσουν κάποιο σπίτι για τη διαμονή τους. Άλλοι εγκαταλείπουν τα σπίτια που είχαν νοικιάσει, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο δυσθεώρητο κόστος συντήρησής τους. Το χειρότερο όμως είναι ότι πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να διακόψουν τη φοίτησή τους ή αντιλαμβανόμενοι την κατάσταση που επικρατεί δεν την ξεκινούν καν.

  Επειδή, η ακρίβεια στο κόστος ζωής έχει γίνει υπέρογκη και επιβαρύνει ασφυκτικά τις οικογένειες των φοιτητών,

  Επειδή, το Υπουργείο είχε δεσμευθεί από το 2019 ότι είχε δρομολογήσει ήδη τη διαδικασία για τη προετοιμασία χώρου ικανού για να στεγάσει φοιτητικές εστίες και ακόμα δεν έχουμε δει κάποιο αποτέλεσμα,

  Επειδή, το Υπουργείο είχε δεσμευθεί, επίσης, ότι θα αξιοποιήσει τη δυνατότητα ενοικίασης δωματίων σε ξενοδοχειακές μονάδες της πόλης μέχρι την κατασκευή φοιτητικής εστίας,

  Επειδή, οι φοιτητές της Καστοριάς έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ανάγκες με όλους τους υπόλοιπους φοιτητές της χώρας που σπουδάζον μακριά από τον τόπο καταγωγής τους,

  Επειδή, η έλλειψη φοιτητικών εστιών αναγκάζει πολλούς φοιτητές να εγκαταλείπουν τις σπουδές τους,

  Επειδή, είναι υποχρέωση της πολιτείας να λύσει άμεσα το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών της Καστοριάς,

  Ερωτάται η αρμόδιος Υπουργός: 

  1. Για ποιο λόγο, παρά τις υποσχέσεις εδώ και 3,5 χρόνια, δεν έχει προχωρήσει η διαδικασία κατασκευής φοιτητικών εστιών στην Καστοριά; 
  2. Σκοπεύετε να λύσετε, έστω και προσωρινά, το πρόβλημα στέγασης των φοιτητών του Πανεπιστημίου Καστοριάς;
  3. Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των υπεσχημένων σας;

  Η Ερωτώσα Βουλευτής 

  Τελιγιορίδου Ολυμπία

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Την Τετάρτη 15 Μαΐου η ομιλία της Ολυμπίας Τελιγιορίδου στη Θεσσαλονίκη

  ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ Η Ολυμπία Τελιγιορίδου, Υποψήφια Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σας καλεί σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση: "Η πολιτική στο...

  Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η αγροτική πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ χρειάζεται σοβαρό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο

  Το άρθρο της Ολυμπίας Τελιγιορίδου στη Ναυτεμπορική Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ξεκάθαρο πως έχει καθοριστικές...

  Ολυμπία Τελιγιορίδου: “Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη η εμπιστοσύνη σας”

  Ευχαριστώ από καρδιάς όλους και όλες που συμμετείχαν στην καινοτόμα εκλογική διαδικασία για την...

  ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρώτοι υποψήφιοι για τις Ευρωεκλογές – Ποιοι είναι από Δυτική Μακεδονία

  Τους πρώτους υποψηφίους για τις προκριματικές εκλογές της 14ης Απριλίου, παρουσιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο...

  Διαβάστε ακόμη

  Πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης «Παπαρρόδεια» στο Δισπηλιό Καστοριάς (φωτογραφίες)

  Πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο 25 Μαΐου 2024 οι εκδηλώσεις Τιμής και Μνήμης «Παπαρρόδεια»,  προς τιμή...

  Τέσσερις θρύλοι της ελληνικής ροκ σκηνής το Σάββατο 6 Ιουλίου στο Ρυθμό Της Λίμνης

  Τέσσερις θρύλοι της ελληνικής ροκ σκηνής, για πρώτη φορά μαζί, το Σάββατο, 6 Ιουλίου...

  Συνάντηση εργασίας Γιάννη Κορεντσίδη με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελο Τουρνά 

  Συνάντηση εργασίας του Δημάρχου Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής...

  Ευχαριστήριο Προέδρου Μεταμόρφωσης προς Κορεντσίδη

  Θα ήθελα να εκφράσω ευχαριστίες  μου προς τον Δήμαρχο Καστοριάς Γιάννη Κορεντσίδη, τον Αντιδήμαρχο Συντήρησης...