Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
20.6 C
Kastoria

  Eurostat: Ισχνή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% στην ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο του 2023 – Αύξηση 1,3% κατέγραψε το ΑΕΠ στην Ελλάδα

  spot_img
  spot_img

  Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και παρέμεινε σταθερό στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την εκτίμηση της Eurostat που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

  Η Λιθουανία (+2,9%) κατέγραψε τη μεγαλύτερη αύξηση του ΑΕΠ σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από τη Σλοβενία (+1,4%) και την Ελλάδα (+1,3%). Οι μεγαλύτερες μειώσεις παρατηρήθηκαν στην Πολωνία (-2,2%), στη Σουηδία (-0,8%) και στην Αυστρία (-0,7%), στην Κύπρο και στην Ιταλία (-0,4%).

  Το πρώτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην ΕΕ.

  Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,4% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2023, μετά από αυξήσεις 1,1% και στις δύο ζώνες το προηγούμενο τρίμηνο.

  Στη Γερμανία, το ΑΕΠ σημείωσε μηδενική ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο, μετά τη συρρίκνωση κατά 0,4% και 0,1% τα προηγούμενα τρίμηνα, σύμφωνα με τη Eurostat, ενώ στη Γαλλία καταγράφηκε ανάπτυξη 0,5% το δεύτερο τρίμηνο, μετά από στασιμότητα το πρώτο τρίμηνο του 2023.

  Όσον αφορά την απασχόληση, η Eurostat εκτιμά ότι ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,1% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το πρώτο τρίμηνο του 2023, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,4% στην ΕΕ.

  Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,1% στην ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο του 2023, μετά από +1,6% στη ζώνη του ευρώ και +1,5% στην ΕΕ το πρώτο τρίμηνο του 2023.

  Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Πορτογαλία (όλες +1,3%) κατέγραψαν την υψηλότερη αύξηση της απασχόλησης σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Ακολουθούν η Τσεχία (+1%) και η Ιρλανδία και η Ελλάδα (+0,6%). Η μεγαλύτερη μείωση της απασχόλησης καταγράφηκε στην Εσθονία (-1,5%), στη Ρουμανία (-0,8%) και στην Κροατία (-0,7%).

  Η Eurostat εκτιμά ότι το δεύτερο τρίμηνο του 2023, στην ΕΕ απασχολούνταν 216,3 εκατομμύρια άνθρωποι, εκ των οποίων τα 168,5 εκατομμύρια στη ζώνη του ευρώ.

  Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ – Μαίτη Αρώνη

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Eurostat: Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο – Στο 2,6% στην ευρωζωνη

  Στο …ύψος του στάθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα και τον Φεβρουάριο, όπως προκύπτει από...

  Eurostat: Στο 3,2% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιανουάριο – Στο 2,8% στην Ευρωζώνη

  Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στην Ευρωζώνη ανακοίνωσε πριν από λίγο η Eurostat. Στο 3,2%...

  Χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος από τον Ιανουάριο: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε

  Σε τρεις βδομάδες αλλάζει ο τρόπος τιμολόγησης του ηλεκτρικού ρεύματος και οι καταναλωτές έχουμε να επιλέξουμε...

  Eurostat: Δεν μένει ούτε ευρώ στην άκρη στους Έλληνες

  Σοφοκλής Αρχοντάκης Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (Eurostat) δημοσίευσε την πλήρη έκθεση με τις αποταμιεύσεις του μέσου ευρωπαϊκού νοικοκυριού για...

  Διαβάστε ακόμη

  Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ»: Μέχρι τις 26 Ιουνίου η υποβολή των αιτήσεων από τους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος

  Σε συνέχεια των μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, που...

  Πώς πληρώνουμε ακριβότερα τα προϊόντα των πολυεθνικών στην Ελλάδα – Τα “κόλπα” για να ανεβάζουν τις τιμές

  Η επιστολή Μητσοτάκη εστάλη στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το βασικό αίτημα δεν...

  Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα γλιτώσετε από άδικους φόρους στα ακίνητα

  Οι φορολογούμενοι που εισέπραξαν το 2023 ενοίκια από εκμίσθωση κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, όσοι παραχώρησαν δωρεάν κάποια ιδιόκτητη κατοικία...

  Πρωτογενές πλεόνασμα – έκπληξη: Στο 1,9% του ΑΕΠ και μείωση του χρέους το 2023

  Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της...