Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
13.4 C
Kastoria

    Στα 830 ευρώ ο κατώτατος μισθός από την 1η Απριλίου

    Ο κατώτατος μισθός αυξάνεται κατά 50 ευρώ - Η αύξηση συμπαρασύρει τριετίες και επιδόματα

    spot_img

    Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, το πρωί της Παρασκευής. «Είναι η τέταρτη φορά που αυξάνεται ο κατώτατος μισθός από το 2019» τόνισε δε ο πρωθυπουργός, μια αυξηση 50 ευρώ.

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο με εκτενή αναφορά στα όσα διαδραματίστηκαν. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «Oι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιοι είναι ειλικρινείς – ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ διαγωνίζονται στην τοξικότητα, με πόση ευκολία αγκαλιάζονται με εξωθεσμικά κέντρα . Δεν συγκυβερνούμε με κανένα συμφέρον ο καθένας στον ρόλο του. Στην αναμέτρηση του Ιουνίου μας περιμένουν μάχες σε πολλά επίπεδα, στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί η πολιτική σταθερότητα και η συνέχιση μιας πορείας».

    Συγκεκριμένα αναφορικά με τον κατώτατο μισθό είπε:

    «Ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 830 ευρώ. Θα συμπαρασύρει τριετίες και επιδόματα. Το 2019 ο κατώτατος μισθός ήταν 650 ευρώ. Μετά τις αυξήσεις στο Δημόσιο και τις συντάξεις γίνονται πράξη οι προγραμματιστικές μας δεσμεύσεις. Στόχος μας το 2027 ο μέσος μισθός να είναι 1.500 ευρώ και ο κατώτατος μισθός 950 ευρώ. Η σημερινή απόφαση είναι σωστά μελετημένη και δεν θίγει τις αντοχές της οικονομίας. Στηρίζει το εισόδημα και δεν επιβαρύνει την παραγωγή. Για το ύψος της αύξησης λάβαμε υπόψιν εισηγήσεις επιστημονικών και κοινωνικών φορέων. Οι μισθοί αυξάνονται και η ανεργία έχει πέσει σε μονοψήφιο ποσοστό μετά από 15 χρόνια. Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει πως η πορεία της οικονομίας κινείται προς την σωστή κατεύθυνση. Παρά τις δυσκολίες παραμένουμε προσηλωμένοι στην μάχη της καθημερινότητας. Υψώνουμε αναχώματα στις ανατιμήσεις».

    Τα σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργου:

    Η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή αλλά κυρίως η συζήτηση που προηγήθηκε νομίζω ότι για όσους την παρακολούθησαν έδωσε απαντήσεις

    Οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να ακούσουν την αλήθεια για την τραγωδία στα Τέμπη μακριά από την διαστρέβλωση της πολιτικής δημαγωγίας

    Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μεθόδευσαν την επίθεση κατά της κυβέρνησης

    Πιστεύω ότι οι πολίτες αντιλαμβάνονται ποιος είναι ειλικρινής και από την εκφορά του λόγου

    ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ θα διαγκωνίζονται σε τοξικότητα. Πόσο αδίστακτα μίλησαν για νοθεία στις εκλογές και με πόση ευκολία αγκαλιάστηκαν με εξωθεσμικά κέντρα.

    Δεν συγκυβερνούμε με κανένα εξωθεσιμό κέντρο. Ο καθένας στον ρόλο του

    Μας περιμένουν σημαντικές μάχες σε ευρωπαικό επίπεδο για το μεταναστευτικό ή τους αγρότες, Χρειάζονται ευρωβουλευτές με δυνατή εθνική φωνή

    Στην ίδια κάλπη θα ζυγιστεί η συνέχεια μιας πορείας που παρά τις δυσκολίες μας πάει μπροστά.

    Ακολουθεί η εξειδίκευση των μέτρων από την υπουργό Eργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, όπου θα αναφερθεί στα νέα ποσά και πόσο επηρεάζουν την τσέπη των χαμηλόμισθων εργαζόμενων, τις τριετίες και τα επιδόματα της ΔΥΠΑ.

    Yπενθυμίζεται ότι όπως έχει δηλώσει η υπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με τους κοινωνικούς εταίρους, οι εισηγήσεις κυμάνθηκαν από το 3,5% – από τους εργοδότες σε μικρότερες επιχειρήσεις – και έφτασαν έως και 12%.

    Με τον κατώτατο μισθό αμείβονται περίπου 600.000 εργαζόμενοι αλλά ταυτόχρονα η αύξηση του κατώτατου μισθού επηρεάζει το επίδομα ανεργίας που λαμβάνουν περίπου 140.000 άνεργοι. Το νέο επίδομα θα αυξηθεί στα 510 ευρώ από 479 ευρώ που είναι σήμερα.

    Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι ο κατώτατος μισθός θα ανέλθει στα 950 ευρώ το 2027, στόχος που για να επιτευχθεί θα πρέπει κατ’ έτος να αυξάνεται τουλάχιστον κατά 5%.

    Πηγήnewmoney.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

    Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...

    Πιθανή «ευχάριστη» ανατροπή στον νέο κατώτατο μισθό

    Οι συσκέψεις εξάλλου στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν ξεκινήσει από προχθές και τόσο η εισήγηση...

    Και επίσημα τέλος στο έκτακτο δώρο Πάσχα

    Κόβει κάθε συζήτηση για έκτακτο δώρο Πάσχα ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σήμερα το πρωί...

    Στο Μαξίμου οι αγρότες – Κρίσιμη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

    Σήμερα στις 12:00 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεχθεί αντιπροσωπεία των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να συζητήσουν τα...

    Διαβάστε ακόμη

    Πρωτογενές πλεόνασμα – έκπληξη: Στο 1,9% του ΑΕΠ και μείωση του χρέους το 2023

    Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της...

    Εγνατία: Από 28% έως 32% οι αναπροσαρμογές στα διόδια

    Στην αναπροσαρμογή των διοδίων της Εγνατίας Οδού από 28% έως 32% προχωρεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών,...

    Ποια επιδόματα αυξάνονται με κατώτατο μισθό στα 830€ – Ανεβαίνει και το κόστος πλασματικών ετών

    Του Κώστα Κατίκου Αυξήσεις μαζί με τον νέο κατώτατο μισθό που θα ανακοινωθεί πιθανότατα αύριο...

    Έρχονται κίνητρα για φορολογούμενους, επιχειρηματικότητα, καινοτομία και προσλήψεις σε ΔΕΚΟ

    Με την κατάθεση στη Βουλή του νομοσχεδίου που περιλαμβάνει αλλαγές στον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών ξεκινάει την ερχόμενη εβδομάδα...