21.5 C
Kastoria
spot_img

  Φορολογικό νομοσχέδιο: Σε 5 μέτωπα το «σαφάρι» της φοροδιαφυγής – Επανεξετάζονται τα πρόστιμα

  spot_img
  spot_img

  Σε πέντε μέτωπα θα εξελιχθεί το επόμενο διάστημα η «μάχη» κατά της φοροδιαφυγής με κύριο χαρακτηριστικό τις μεγάλες αλλαγές στο σύνολο των φορολογικών διαδικασιών με αιχμή τους ελέγχους και τα πρόστιμα.

  Αμέσως μετά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στη Βουλή την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου, θα οριστικοποιηθεί το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, με στόχο την περαιτέρω περιστολή της φοροδιαφυγής η οποία αποδεικνύεται «Λερναία Ύδρα», παρά την «συνδρομή» που προσφέρει η νέα τεχνολογία.

  Ο εκσυγχρονισμός του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, ο εντοπισμός και η καταγραφή του πραγματικού τζίρου επιχειρήσεων και επαγγελματιών, η υποχρεωτικότητα ηλεκτρονικών πληρωμών, η επανεξέταση των προστίμων και οι διασταυρώσεις σε συνδυασμό με την εφαρμογή έμμεσων τεχνικών ελέγχου, είναι τα πεδία τα οποία θα αποτελέσουν τους βασικούς άξονες του νομοσχεδίου.

  • Ένα από τα «κλειδιά» είναι η υποχρεωτική εγκατάσταση POS σε όλες τις δραστηριότητες που σήμερα εξαιρούνται, και η υποχρεωτική διασύνδεση τους με τις ταμειακές μηχανές και το Taxis. 
  • Όσον αφορά στην υποχρεωτικότητα ηλεκτρονικών πληρωμών, θα αποτελούν προαπαιτούμενο για την έκπτωση των δαπανών των αυτοαπασχολούμενων. 

  Στο μέτωπο των προστίμων για τυπικές και ουσιαστικές παραβάσεις, όπου κριθεί αναγκαίο, οι «καμπάνες» θα γίνουν πιο ηχηρές, έτσι ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά, ειδικά σε περιπτώσεις υποτροπής. Η προσέγγιση θα γίνει, πάντως, με μεγάλη προσοχή, καθώς δεν είναι μυστικό ότι τα μεγάλα πρόστιμα δεν συνεπάγονται αυτομάτως και συμμόρφωση ή εισπράξεις για το Δημόσιο.

  • Είναι ενδεικτικό ότι περίπου το 35% (κοντά στα 34 δισ. ευρώ) των ληξιπρόθεσμων οφειλών, αφορούν σε απλήρωτα πρόστιμα του ΚΒΣ, εκ των οποίων τα 15 δισ. ευρώ χαρακτηρίζονται επισήμως ως ανεπίδεκτα είσπραξης 

  Με τις διασταυρώσεις και την εφαρμογή έμμεσων τεχνικών ελέγχου, προφανής στόχος είναι να εντοπιστούν κατ’ αρχάς οι αναντιστοιχίες εσόδων – εξόδων, δηλούμενων εισοδημάτων – δαπανών διαβίωσης – περιουσιακών στοιχείων.

  • Το πρώτο κύμα διασταυρώσεων σε χιλιάδες επαγγελματίες με δηλωθέν εισόδημα μικρότερο των 10.000 ευρώ, θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο μήνα.

  Στο συρτάρι βρίσκονται, επίσης, σενάρια για παρεμβάσεις και στη φορολογία εισοδήματος των ελευθέρων επαγγελματιών, αν και εφόσον κριθεί αναγκαίο να συμπληρωθεί το πλαίσιο των αλλαγών, που δρομολογούνται στον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας με στόχο να περιοριστούν οι απώλειες λόγω φοροδιαφυγής.  

  Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

  spot_img
  spot_img
  spot_img
  spot_img


  Παρόμοια αρθρα

  Υποχρεωτικά ασφάλιση, MyDATA, POS – Μετρητά μόνο κάτω από 500€

  «Μέτρα ασφαλείας» κατά της φοροδιαφυγής λαμβάνει η κυβέρνηση. Μετά τις αποδείξεις που δεν εκδίδονται, «στο κυνήγι» παίρνει...

  Eurostat: Ισχνή αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,1% στην ευρωζώνη το δεύτερο τρίμηνο του 2023 – Αύξηση 1,3% κατέγραψε το ΑΕΠ στην Ελλάδα

  Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) αυξήθηκε κατά 0,1% στη ζώνη του ευρώ...

  Νέα εφαρμογή «appodixi» με αμοιβή (αυτή τη φορά) για όσους βγάζουν «λαβράκια»

  Μια νέα και αναβαθμισμένη εφαρμογή «καρφώματος» πλαστών αποδείξεων ενεργοποιείται μέσα στον επόμενο μήνα μαζί το κίνητρο της...

  Μόνο ηλεκτρονικά η πληρωμή ενοικίων

  Η υποχρεωτική πληρωμή των ενοικίων με ηλεκτρονικές μεθόδους και η φορολόγηση των Airbnb με...

  Διαβάστε ακόμη

  Ανοίγει «λαϊκό» έντοκο γραμμάτιο με εγγύηση Δημοσίου και επιτόκιο 3% plus

  Δεύτερη ευκαιρία για να πετύχουν μέχρι και δεκαπλάσιες αποδόσεις από αυτές που έχουν τα...

  Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα id.gov.gr – Η διαδικασία για τη νέα ταυτότητα

  Από σήμερα στις 08:30 αρχίζει η λειτουργία της πλατφόρμας id.gov.gr μέσω της οποία δίνεται η δυνατότητα...

  Επί τάπητος η υποχρεωτική ασφάλιση περιουσιών από φυσικές καταστροφές

  Τις προτάσεις της προς την κυβέρνηση για την υποχρεωτική ασφάλιση όλων των περιουσίων από φυσικές καταστροφές ετοιμάζει...

  «Κόκκινα» δάνεια: Δικαίωμα επαναγοράς αποκτούν οι δανειολήπτες – Ποιες οι προϋποθέσεις

  Τη δυνατότητα να αγοράσουν πίσω το «κόκκινο» δάνειό τους που μεταβιβάστηκε σε κάποιο fund, στο πλαίσιο...