6.1 C
Kastoria

  Appodixi: Πώς θα κατεβάσετε την εφαρμογή που δίνει «μπόνους» έως 3.000 ευρώ

  Στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής ακόμη ένα εργαλείο - Πού θα το βρείτε - Πώς λειτουργεί

  spot_img

  Μέσω του GooglePlay και στο AppleStore οι πολίτες μπορούν να προμηθευτούν τη νέα έκδοση της εφαρμογής της ΑΑΔΕ «appodixi» η οποία έχει ιδιαίτερη απήχηση στους πολίτες και ήδη η ΑΑΔΕ έχει «πιάσει» τα πρώτα λαβράκια.

  Πρόκειται για την ψηφιακή εφαρμογή της ΑΑΔΕ μέσω της οποίας οι πολίτες έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τις αποδείξεις που λαμβάνουν στις συναλλαγές τους και να διαπιστώσουν εάν δεν έχει διαβιβαστεί ή τα στοιχεία της αποκλίνουν, να τη στείλουν στην ΑΑΔΕ – ανώνυμα ή επώνυμα – για περαιτέρω έλεγχο. Με βάση τις αλλαγές που έχουν γίνει, ένας πολίτης που κάνει χρήση της εφαρμογής, μπορεί να αποκομίσει χρηματικό «μπόνους» από 100 έως και 3.000 ευρώ στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η απόδειξη δεν είναι νόμιμη.

  Με διάταξη που περιλαμβάνεται στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο ψηφίζεται την Πέμπτη, καθορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις για τους λόγους που μπορεί να γίνει αποδεκτή η καταγγελία και ο καταναλωτής να λάβει το χρηματικό μπόνους.

  Τα πρόστιμα

  Για περιπτώσεις παραβίασης ή παραποίησης ή επέμβασης στη λειτουργία των ταμειακών μηχανών επιβάλλονται πρόστιμα ανά ελεγχόμενο έτος ως εξής:

  α) όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι ο κάτοχος-χρήστης του Φ.Η.Μ., επιβάλλεται πρόστιμο από 100 έως 1.000 ευρώ

  β) όταν ο υπαίτιος της παράβασης είναι η επιχείρηση που έχει λάβει έγκριση  software και hardware από τα αρμόδια όργανα ή οποιοδήποτε πρόσωπο έχει μεταπωλήσει λογισμικό ή παρέχει τεχνική υποστήριξη για την παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση με οποιονδήποτε τρόπο στη λειτουργία φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, επιβάλλεται πρόστιμο 100.000 ευρώ.

  Επώνυμη καταγγελία

  Στην περίπτωση που η καταγγελία είναι επώνυμη, μέσω της εφαρμογής σάρωσης «QR code appodixi» της ΑΑΔΕ που αφορά σε στοιχεία λιανικής πώλησης, διενεργηθεί φορολογικός έλεγχος και επιβληθεί πρόστιμο, για παραβίαση ή παραποίηση ή επέμβαση στη λειτουργία των Φ.Η.Μ., ο καταναλωτής που προχωρά σε καταγγελία θα λάβει χρηματική επιβράβευση μετά από απόφαση του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε. Από το «μπόνους» εξαιρούνται οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ καθώς και οι υπάλληλοι της Διεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα.

  Η επιβράβευση

  Η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος ΦΠΑ. Σε  καμία περίπτωση δεν υπολείπεται των 100  ευρώ και δεν ξεπερνά τις 3.000 ευρώ. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία. Έτσι, αν ένας καταναλωτής λάβει δυο αποδείξεις, η μία 200 ευρώ και η δεύτερη 300 ευρώ, το χρηματικό μπόνους θα ανέρχεται σε 600 ευρώ, δηλαδή το  διπλάσιο της δεύτερης απόδειξης που είχε τη μεγαλύτερη αξία.

  Το μπόνους δεν υπόκεινται σε  φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου, Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης, Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου ή τρίτων και είναι ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης διάταξης, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς το Δημόσιο, τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  ΕΝΦΙΑ: Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο Απριλίου η ανάρτηση των εκκαθαριστικών

  Μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ξεκινήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων...

  ΑΑΔΕ: Χωρίς επιστροφή φόρου 185.000 φορολογούμενοι λόγω… ΙΒΑΝ

  Η ΑΑΔΕ αναζητά 185.000 φορολογούμενους. Όχι για να τους ελέγξει αλλά για να τους...

  Στα κινητά το myAADEApp: Πώς λειτουργεί

  myAADEApp, ένα φορολογικό ημερολόγιο και ξυπνητήρι, στο οποίο οι πολίτες μπορούν να έχουν πρόσβαση...

  Ακίνητα: Τελευταία μέρα για διορθώσεις στο Ε9 – Έως τα μέσα Απριλίου τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ

  Τέλος χρόνου σήμερα για διορθώσεις στο Ε9, από τους ιδιοκτήτες ακινήτων που είχαν αλλαγές στην...

  Διαβάστε ακόμη

  Μέτρα στήριξης γονέων: Αυξάνεται το επίδομα γέννησης από 2.000 στα 2.400 ευρώ – Η αύξηση μπορεί να φθάσει έως και 1.500 ευρώ

  Τα μέτρα στήριξης των νέων γονέων, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με υπέρμετρα έξοδα, παρουσίασαν...

  Ποια είναι η κοινωνική προσφορά ενός οίκου ευγηρίας

  Η ζωή σε ένα γηροκομείο δίνει στους ηλικιωμένους την ευκαιρία να παραμείνουν ενεργοί ως...

  Ευχαριστήριο Δήμου Καστοριάς προς Ερυθρό Σταύρο

  Ευχαριστήριο Δήμου Καστοριάς προς Ερυθρό Σταύρο Ο Δήμος Καστοριάς εκφράζει δημόσια τις θερμές του ευχαριστίες...

  Πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων τα Χριστούγεννα

  Προτάσεις για την πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων στις γιορτές των Χριστουγέννων Χριστούγεννα! Μέρες γεμάτες λάμψη!...