10 C
Kastoria

  Η καλύτερη και πιο αποτελεσματική θεραπεία, είναι αυτή που αντιμετωπίζει τη λειτουργία του ανθρώπινου σώματος και όχι τα συμπτώματα του

  spot_img

  Το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από πολλά και περίπλοκα συστήματα τα οποία θα πρέπει να συνεργάζονταιαρμονικά μεταξύ τους, ώστε να διατηρούν την ανθρώπινη υγεία σε βέλτιστα επίπεδα. 

  Όταν αυτό δεν συμβαίνει, τότε το ανθρώπινο σώμα χρησιμοποιεί έναν και μοναδικό τρόπο για να μας «δείξει» ότι κάτι δεν πάει καλά, και αυτός ο τρόπος είναι η εμφάνιση των συμπτωμάτων.

  Συμπτώματα

  Τα συμπτώματα, στο ανθρώπινο σώμα εμφανίζονται με διάφορες μορφές, όπως:

  • πόνο
  • αύξηση καρδιακής συχνότητας 
  • πονοκέφαλοι
  • αύξηση θερμοκρασίας – πυρετός
  • κρύος ιδρώτας
  • κράμπες κ.α 

  Τα συμπτώματα αυτά όμως, δεν αποτελούν την αιτία του προβλήματος αλλά είναι αποτέλεσμα κάποιας άλλης δυσλειτουργίας που συμβαίνει σε αυτό (στο ανθρώπινο σώμα). Η λεπτομέρεια αυτή είναι πολύ σημαντική για το σχεδιασμό μιας θεραπείας, ώστε αυτή (η θεραπεία) να είναι αποτελεσματική στην αντιμετώπιση των παραπάνω συμπτωμάτων. Για παράδειγμα: όλοι μας έχουμε πάρει κάποιο παυσίπονο για να αντιμετωπίσουμε ένα συγκεκριμένο σύμπτωμα π.χ πόνο στη μέση ή στον αυχένα, δεν αναρωτηθήκαμε όμως ποτέ αν τα συμπτώματα αυτά έχουν μια βαθύτερη αιτία, και αν πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό και πιο μακροπρόθεσμο τρόπο. 

  Συστήματα VS Συμπτώματα

  Για να αντιμετωπίσουμε με διαφορετικό τρόπο τα συμπτώματα που εμφανίζει το σώμα μας,  θα πρέπει να καταλάβουμε –  να αντιληφθούμε πως λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα.

  Το ανθρώπινο σώμα είναι μία ομάδα – ένα σύνολο περιοχών και «οργάνων», τα οποία επηρεάζονται σημαντικά από τη δράση των εξωτερικών δυνάμεων & φορτίων και γενικότερα από την κινητική – λειτουργία του ατόμου. Με λίγα λόγια θα πρέπει να διαχειριστούμε το ανθρώπινο σώμα ως ένα πολύ καλά οργανωμένο και λειτουργικό σύστημα.

  Μέρος του συστήματος αυτού, είναι τα συμπτώματα τα οποία εμφανίζονται για να δηλώσουν την ύπαρξη κάποιας δυσλειτουργίας του όλου συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι εάν θέλουμε πραγματικά να αντιμετωπίσουμε ένα σύμπτωμα, θα πρέπει να εντοπίσουμε ποια δυσλειτουργία του συστήματος το προκαλεί. Δηλαδή να εντοπίσουμε την πραγματική αιτία του συμπτώματος, και στη συνέχεια έχοντας υπόψη τη σωστή λειτουργία ολόκληρου του συστήματος, να σχεδιάσουμε την κατάλληλη θεραπεία. 

  Το ανθρώπινο σώμα

  Το ανθρώπινο σώμα για να είναι γερό και υγιή θα πρέπει όλα τα επιμέρους σύστημα του να λειτουργούν σωστά και αρμονικά μεταξύ τους. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, τότε εμφανίζονται τα συμπτώματα. Για παράδειγμα: όταν αισθανόμαστε κάποιον πόνο στις αρθρώσεις μας, τότε θα πρέπει να καταλάβουμε ότι ο πόνος αυτός δεν εμφανίζεται χωρίς λόγο, αλλά είναι αποτέλεσμα κάποιας δυσλειτουργίας και ότι ο πόνος είναι απλά το σύμπτωμα. Π.χ όταν έχουμε έναν πόνο στο γόνατο, η συμβατική προσέγγιση αντιμετώπισης του, είναι να το αντιμετωπίσουμε ως το κύριο πρόβλημα. Αυτό θα είχε ως αποτέλεσμα να ακολουθήσουμε τις παραδοσιακές και κοινές λύσεις όπως ανάπαυση, εφαρμογή πάγου, χρήση αντιφλεγμονωδών, νάρθηκα κ.α. Αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης όμως, δεν είναι αποτελεσματικός διότι αγνοούμε την αιτία του προβλήματος, ενώ ταυτόχρονα το γόνατο μας συνεχίζει να δέχεται υπερβολική πίεση (από κάποια δυσλειτουργία που δεν έχουμε εντοπίσει) με αποτέλεσμα ο πόνος να συνεχίζει να υπάρχει ή και πολλές φορές να αυξάνεται. Το χειρότερο όμως είναι, ότι η κατάσταση αυτή έχει ως αποτέλεσμα να επιτρέψειστον εαυτό μας να πειστεί ότι έχουμε κάποιο μεγαλύτερο πρόβλημα, το οποίο απαιτεί χειρουργική επέμβαση για να διορθωθεί.

  Ακόμα όμως και ο τραυματισμός να διορθωθεί, τα μοτίβα κίνησης συνεχίζουν να πιέζουν την άρθρωση του γονάτου και το πιθανότερο είναι ο πόνος να ξαναεμφανιστεί και μετά τη χειρουργική επέμβαση και με λίγα λόγια να ξαναβρεθούμε στο ίδιο σημείο.

  Προσέγγιση – Θεραπεία στο χρόνιο πόνο

  Το μεγαλύτερο ποσοστό των χρόνιων πόνων στο ανθρώπινο σώμα, οφείλονται σε λανθασμένη κίνηση και λανθασμένη στάση σώματος, τα οποία προκαλούν υπερβολική και λανθασμένη πίεση σε διάφορες περιοχές του.

  Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερο υποστηρίξουμε αυτό το σύστημα, δηλαδή το ανθρώπινο σώμα, τόσα περισσότερα προβλήματα θα αποφύγουμε ή θα καταφέρουμε να διορθώσουμε. 

  Βέβαια αυτός ο τρόπος θεραπείας των χρόνιων πόνων, μπορεί να μην αντιμετωπίζει τα συμπτώματα του πόνου όσο το δυνατόν γρηγορότερα αλλά παρέχει μια μόνιμη λύση και αυτό συμβαίνει επειδή απευθύνεται πρώτα στο σύστημα – στο ανθρώπινο σώμα. 

  Ο θεραπευτής ο οποίος γνωρίζει και κατανοεί πως λειτουργεί το ανθρώπινο σώμα, μπορεί να ακολουθήσει αυτόν τον τρόπο θεραπείας απαλλάσσοντας τον ασθενή μόνιμα πλέον από κάθε χρόνιο πόνο, βοηθώντας τον ταυτόχρονα να σταματήσει να προσπαθεί ανεπιτυχώς να θεραπεύσει τα συμπτώματα του. 

  Παγούνης Νικόλαος

  Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

  Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

  στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

  International Certificate in Osteopathic &

  Chiropractic Manipulation

  spot_img
  Παρόμοια αρθρα

  Πονοκέφαλοι και ινιακή νευραλγία: Τι είναι και πως θεραπεύεται

  Η ινιακή νευραλγία είναι ένας όρος ο οποίος αναφέρεται στον έντονο πόνο στον αυχένα, που προκαλείται από...

  Ξηρή βελόνα – Dry Needling και Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος

  Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας και το γόνατο είναι μια από τις...

  Χρόνιος πόνος & Functional Movement

  Στο Functional movement, στόχος μας είναι να διορθώσουμε τη στάση σώματος και τις ανισορροπίες που υπάρχουν στο ανθρώπινο...

  Χρόνιοι πόνοι – δισκοκήλες & πίεση νευρικών ριζών: Πως οι ασκήσεις στάσεις ELDOA μπορούν να σας απαλλάξουν

  Οι μέθοδος ELDOA είναι μία καινοτόμος μέθοδος άσκησης, η οποία μέσω της μυοπεριτονιακής  διάτασης στοχεύει στο να διορθώσει τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στο...

  Διαβάστε ακόμη

  Αλτσχάιμερ: Η ελπίδα που έρχεται από τον «Δημόκριτο»

  Την ελπίδα ότι στο μέλλον θα υπάρχουν θεραπευτικά μέσα για την ορθότερη αντιμετώπιση των...

  Πτολεμαΐδα: Στο 60-65% τα ποσοστά της πλήρους ίασης του καρκίνου του μαστού

  Οι νέες θεραπείες για τον καρκίνο που αντικαθιστούν σταδιακά τις χημειοθεραπείες υπόσχονται, με την...

  Πονοκέφαλοι και ινιακή νευραλγία: Τι είναι και πως θεραπεύεται

  Η ινιακή νευραλγία είναι ένας όρος ο οποίος αναφέρεται στον έντονο πόνο στον αυχένα, που προκαλείται από...

  Ξηρή βελόνα – Dry Needling και Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος

  Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας και το γόνατο είναι μια από τις...