Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024
14.5 C
Kastoria

    Καιρός: Η θερμοκρασία θα πέσει πάνω από 10 βαθμούς -Χιόνια, κρύο και θυελλώδεις άνεμοι -Σε ποιες περιοχές

    spot_img

    Ραγδαία είναι η αλλαγή του καιρού μέσα στο Σαββατοκύριακο με κύρια χαρακτηριστικά τη μεγάλη πτώση της θερμοκρασίας, τα χιόνια, τις βροχές, αλλά και τους θυελλώδεις ανέμους.

    Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, τα κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι:

    η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας της τάξης των 10-12 βαθμών Κελσίου
    οι βροχές σε μεγάλο μέρος της χώρας
    οι χιονοπτώσεις, ακόμη και σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της βόρειας χώρας
    οι καταιγίδες στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο
    οι θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο
    Η πτώση της θερμοκρασίας θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 10 βαθμούς Κελσίου.
    Πιο συγκεκριμένα, η θερμοκρασία θα παρουσιάσει ραγδαία πτώση το Σαββάτο 20/01 στα βόρεια και ανατολικά ηπειρωτικά τμήματα της χώρας καθώς και στο Βόρειο Αιγαίο και την Κυριακή 21/01 στην υπόλοιπη χώρα. Η πτώση θα ξεπεράσει κατά τόπους τους 10 βαθμούς Κελσίου.

    Οι βροχοπτώσεις που εκδηλώνονται από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου 20/01 στα βορειοδυτικά και στα βόρεια, θα επεκταθούν σταδιακά στα κεντρικά, ανατολικά και νοτιοανατολικά ηπειρωτικά, στο Ιόνιο και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο. Παράλληλα χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά Μακεδονίας και Θράκης οι οποίες σταδιακά έως τις βραδινές ώρες θα επεκταθούν σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές της Ηπείρου, της Θεσσαλίας και της Στερεάς καθώς σε περιοχές χαμηλού υψομέτρου της Μακεδονίας και της Θράκης. Τη νύχτα του Σαββάτου 20/01 προς Κυριακή 21/01 χιονοπτώσεις αναμένονται και στα ορεινά της Ανατολικής Πελοποννήσου.

    Πώς θα είναι ο καιρός την Κυριακή
    Μετά το πρωί της Κυριακής τα φαινόμενα θα περιοριστούν σταδιακά στα ορεινά της Ηπείρου, στα Κεντρικά και Νοτία ηπειρωτικά, στο Αιγαίο και στο Νότιο Ιόνιο. Καταιγίδες θα εκδηλωθούν από το μεσημέρι στην Ανατολική Κρήτη και στα Νότια Δωδεκάνησα. Εξασθένηση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα, με εξαίρεση τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη όπου οι βροχές και οι καταιγίδες θα συνεχιστούν.

    Στους Χάρτες 1 και 2 παρουσιάζεται η βροχή (πράσινες αποχρώσεις) και το χιόνι (μωβ αποχρώσεις) που αναμένεται το απόγευμα και το βράδυ του Σαββάτου 20/01.

    xartis meteo 1 20 1.png
    xartis meteo 2 20 1.png

    Επικαιροποιήθηκε σήμερα το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού
    Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε στις 19-01-2024/1200 εξακολουθεί να ισχύει ως έχει, σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

    Αναλυτικά:

    Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου και από τα βόρεια με αισθητή πτώση της θερμοκρασίας (της τάξεως των 8 – 10 βαθμών Κελσίου) και χιονοπτώσεις κυρίως στην κεντρική και τη βόρεια ηπειρωτική χώρα.

    Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα παραθαλάσσια.

    Πιο αναλυτικά:

    Β. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν:

    α) Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) στα ορεινά της Μακεδονίας και της Θράκης, ενώ τις απογευματινές ώρες θα χιονίσει και σε ημιορεινές περιοχές.
    Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή θα χιονίσει και σε πεδινές περιοχές της βόρειας Ελλάδος και στα ορεινά και ημιορεινά της Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Στερεάς Ελλάδος.
    β) Από τις πρωινές ώρες της Κυριακής (21-01-24) οι χιονοπτώσεις θα επεκταθούν στα ορεινά της Πελοποννήσου, της Εύβοιας και της Κρήτης ενώ θα σταματήσουν στη Θράκη και από το μεσημέρι στη Μακεδονία και την Ήπειρο.
    γ) Τη Δευτέρα (22-01-24) ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, οι οποίες από το μεσημέρι σταδιακά θα σταματήσουν.

    Α. Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν:

    α) Από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) αρχικά στο βόρειο και βαθμιαία στο κεντρικό και το νοτιοδυτικό Αιγαίο.
    β) Την Κυριακή (21-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα επεκταθούν και στο υπόλοιπο Αιγαίο.
    γ) Από τις μεσημβρινές ώρες της Δευτέρας (22-01-24) οι θυελλώδεις βοριάδες θα περιοριστούν στα 8 μποφόρ, αρχικά στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και στο υπόλοιπο Αιγαίο. Εξασθένηση των ανέμων αναμένεται από τις πρωινές ώρες της Τρίτης (23-01-24).

    Γ. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

    α. Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (20-01-24) μέχρι και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής (21-01-24) στην Ήπειρο, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
    β. Από τις πρώτες ώρες της Κυριακής (21-01-24) μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Η ΕΜΥ αναβαθμίζει την κακοκαιρία με Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων – Στη Θεσσαλία ο Κικίλιας

    Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού της ΕΜΥ που εκδόθηκε στις 18-04-2024/1230 αναβαθμίζεται σε Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων...

    Έρχεται μίνι κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες – Με τι καιρό θα κάνουμε Τσικνοπέμπτη

    Οι συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης - Πού θα σημειωθούν χιονοπτώσεις - Στους...

    Καιρός: Σε υψηλά επίπεδα η θερμοκρασία και σήμερα

    Γενικά αίθριος καιρός και μόνο στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές μέχρι το απόγευμα...

    Ανοιξιάτικος καιρός σε όλη τη χώρα – Ηλιοφάνεια και άνοδος της θερμοκρασίας

    Νέα άνοδο θα σημειώσει η θερμοκρασία σήμερα, Τρίτη 6 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με την πρόγνωση της ΕΜΥ. Γενικά αίθριος καιρός και τοπικά περιορισμένη ορατότητα τις πρωινές και...

    Διαβάστε ακόμη

    Η Ευρωπαϊκή καταδίκη του “κράτους δικαίου” της Ελλάδας (του Νίκου Ρίζου)

    Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισμα, που κατέθεσαν από...

    Έρχεται μίνι κακοκαιρία με βροχές και καταιγίδες – Με τι καιρό θα κάνουμε Τσικνοπέμπτη

    Οι συνθήκες ευνοούν τη μεταφορά αφρικανικής σκόνης - Πού θα σημειωθούν χιονοπτώσεις - Στους...

    Γιατί φοράμε Μάρτη σήμερα – Τι συμβολίζει και από πού προέρχεται το έθιμο

    Την πρώτη μέρα του Μαρτίου συνηθίζουμε να φτιάχνουμε και να φοράμε το γνωστό «μαρτάκι». Πρόκειται για ένα πολύ...

    Πρωτομαγιά 2024: Η αργία μεταφέρεται την Τρίτη του Πάσχα

    Μέσα στο Πάσχα και συγκεκριμένα τη Μεγάλη Τετάρτη «πέφτει» φέτος η Πρωτομαγιά, με την υπουργό...