Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
19.1 C
Kastoria

    Η Ευρωπαϊκή καταδίκη του “κράτους δικαίου” της Ελλάδας (του Νίκου Ρίζου)

    spot_img

    Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισμα, που κατέθεσαν από κοινού τέσσερις πολιτικές ομάδες Σοσιαλιστές και Δημοκράτες (S&D), Πράσινοι, Φιλελεύθεροι (Renew) και Αριστερά, για το κράτος δικαίου και την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα.

    Με το εν λόγω ψήφισμα, που ενέκριναν 330 ευρωβουλευτές, καταψήφισαν 254, εκφράζονται σοβαρές ανησυχίες για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, ενώ καλείται η Κομισιόν να αναλάβει δράση, αναφέροντας συγκεκριμένες πράξεις:

    – Απειλές και καταχρηστικές αγωγές κατά δημοσιογράφων (εκφοβισμός) από πολιτικούς

    – η παράνομη χρήση λογισμικού παρακολούθησης, όπως του Predador εναντίον πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων,

    – επικρίνει την παράνομη εργαλειοποίηση του όρου «απειλή για την εθνική ασφάλεια»

    – έλλειψη προόδου στην υπόθεση δολοφονίας του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ

    – η προβληματική λειτουργία ανεξάρτητων αρχών,

    – παρέμβαση της κυβέρνησης στην δικαιοσύνη

    – η δικαστική έρευνα για την τραγωδία στα Τέμπη στερείται πολιτικής αμεροληψίας

    – Εκφράζει παράλληλα βαθιά λύπη για το ναυάγιο της Πύλου και ανησυχία για την έλλειψη προόδου στις σχετικές έρευνες,

    – τη γενικότερη μεταχείριση μεταναστών, αλλά και την υπερβολική χρήση βίας από την αστυνομία.

    – Σημειώνεται η προβληματική λειτουργία ανεξάρτητων αρχών, όπως η ΑΔΑΕ και η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

    Πριν αναλυθεί το ψήφισμα, πρέπει να δούμε τι είναι το κράτος δικαίου.

    ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ

    Το κράτος δικαίου επιβάλλει ισότιμη προστασία για όλους βάσει του νόμου και αποτρέπει την αυθαίρετη χρήση εξουσίας από τις κυβερνήσεις. Εξασφαλίζει την προστασία και τον σεβασμό των βασικών πολιτικών και ατομικών δικαιωμάτων, καθώς και των ατομικών ελευθεριών.

    Το κράτος δικαίου στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση

    Σύμφωνα με το άρθρο 2 της ΣΕΕ, η ΕΕ βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, καθώς και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένων των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες.

    Οι αξίες αυτές είναι κοινές στα κράτη μέλη της ΕΕ εντός κοινωνίας που χαρακτηρίζεται από τον πλουραλισμό, την απαγόρευση των διακρίσεων, την ανοχή, τη δικαιοσύνη, την αλληλεγγύη και την ισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών.

    Το κράτος δικαίου, σημειώνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι ζωτικής σημασίας για κάθε πολίτη και κάθε επιχείρηση στην ΕΕ, καθώς αποτελεί προϋπόθεση για τον σεβασμό άλλων αξιών, εγγυάται την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων σύμφωνα με μια δέσμη βασικών δημοκρατικών αξιών, διασφαλίζει την εφαρμογή του δικαίου της ΕΕ και υποστηρίζει ένα επιχειρηματικό περιβάλλον φιλικό προς τις επενδύσεις. Αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ίδιας της ταυτότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Επομένως το κράτος δικαίου δεν είναι τίποτα άλλο από την ισονομία στην εφαρμογή του νόμου είτε αφορά ισχυρούς είτε της πολιτικής είτε της οικονομίας. Τότε μόνο ο νόμος είναι δίκαιος και μόνο τότε επικρατεί η έννοια του κράτους δικαίου. Σημειώνεται όμως ότι η ΕΕ, υποστηρίζει ταυτόχρονα ένα επιχειρηματικό περιβάλλον φιλικό για τις επενδύσεις, ως μέρος του κράτους δικαίου.

    Η ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ

    Είναι τόσο μεγάλη η πλειοψηφία των ευρωβουλευτών που το ψήφισαν (330 το υπερψήφισαν και 254 που το καταψήφισαν), που δεν χωρά οποιαδήποτε άποψη ότι δεν ήταν σωστό το ψήφισμα. Πιο σημαντικό και πιο ανησυχητικό είναι άλλο. Όλα τα πολιτικά κόμματα της χώρας επικεντρώνονται στην καταδίκη της Ελλάδος, ενώ αγνοούν κάτι πολύ πιο σημαντικό.

    Η τελευταία δημοσίευση του Ευρωβαρόμετρου για την διαφθορά στις χώρες μέλη της ΕΕ, παρουσιάζει την εξής εικόνα, με βάση το τι πιστεύουν οι πολίτες της κάθε χώρας για την διαφθορά στην χώρα τους (πηγή Ευρωβαρόμετρο μέχρι το 2022):

    Η Ελλάδα είναι πρώτη χώρα στην διαφθορά με ποσοστό 97% !!!!. Ακολουθούν οι χώρες Πορτογαλία, Κύπρος, Ισπανία από 93% μέχρι 89%. Δηλαδή στην Ελλάδα το σύνολο του πληθυσμού (ακόμη και τα νεογέννητα η πρώτη λέξη των δεν είναι μαμά αλλά διαφθορά), αναγνωρίζει ότι είμαστε το πιο διεφθαρμένο κράτος της ΕΕ.

    Δεν είναι επομένως τυχαίο ότι αυτές οι χώρες της ΕΕ που φιγουράρουν πρώτες στην στατιστική λίστα, έχουν χρεοκοπήσει και λειτουργούν κάτω από μνημόνια. Αυτό είναι το μεγαλύτερο ζήτημα το οποίο είναι διαχρονικό και η βασική αιτία των μνημονίων.

    Το δεύτερο ζήτημα αφορά την επιλεκτική επιλογή των παραδειγμάτων. Απουσιάζουν πλήρως παραδείγματα όπως το ολοκαύτωμα στο Μάτι, το ολοκαύτωμα της τράπεζας Μαρφίν. Απουσιάζουν επίσης περιπτώσεις της δικαιοσύνης που αφορούν την επιχειρηματική ελευθερία. Παραδείγματα: Χρυσός στην Χαλκιδική, Μετρό Θεσσαλονίκης, τουριστική επένδυση στην Κασσιόπη της Κέρκυρας.

    Για να μη πάμε και πιο πίσω στην επένδυση του Βοτανικού του Παναθηναϊκού, που οδήγησε σε χρεοκοπία ελληνικές επιχειρήσεις, ακόμη και τράπεζα. Οι χειρισμοί τόσο από πλευράς κυβερνήσεων όσο και της απονομής δικαιοσύνης για τις επιχειρήσεις αποτελούν κατάφορη παράβαση του άρθρου 2 της ΣΕΕ της ΕΕ, που αναφέρεται στο φιλικό περιβάλλον για τις επενδύσεις.

    Όπως επίσης περνάει στα ψηλά ότι η προηγούμενη κυβέρνηση της Ν.Δ, απέταξε 30 ανώτερους δικαστές για πλημμελή άσκηση των καθηκόντων τους.

    Και το πιο σημαντικό. Μόλις χθες 4/3/24, δηλώνει (εφημερίδα Liberal) ο τ. Κοντονής για Novartis: Υπήρξε προσπάθεια εμπλοκής πολιτικών προσώπων που δεν ήταν αρεστά στον ΣΥΡΙΖΑ. Δηλώνει: «Έπαθα σκοτοδίνη όταν είδα τον φάκελο γιατί υπήρχαν πρόσωπα που εκ των πραγμάτων δεν μπορούσαν να έχουν κάποια ευθύνη». Σε ερώτηση γιατί αναφέρθηκαν τα συγκεκριμένα ονόματα, ο κ. Κοντονής απάντησε ότι «θεωρώ ότι υπήρξε μια προσπάθεια εμπλοκής πολιτικών προσώπων τα οποία δεν ήταν αρεστά στον ΣΥΡΙΖΑ».

    Να σημειωθεί επίσης ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε τόσο από τις τότε κυβερνήσεις όσο και από τα Ελληνικά δικαστήρια ο κ. Γεωργίου ο προϊστάμενος της Ελληνικής Στατιστικής υπηρεσίας. Διασύρθηκε τιμωρήθηκε ότι δήλωσε, υπόγραψε και κοινοποίησε ψευδή στατιστικά στοιχεία. Έπρεπε να φθάσει στα Ευρωπαικά δικαστήρια για να δικαιωθεί.

    Να μην ξεχνάμε όμως και την περίπτωση της κ. Αικατερίνης Σαββαίδου, τέως διοικητή της ΑΑΔΕ, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ, με το που βγήκε κυβέρνηση την έστειλε στα δικαστήρια, την διέσυρε, την κατασπάραξαν κυβέρνηση και ΜΜΕ, κατηγορούμενη για ανύπαρκτα κακουργήματα !!!!!. Γιατί ; για να τοποθετήσουν τον άνθρωπο της επιλογής τους τον κ. Πιτσιλή, τον οποίο με το παρόν ψήφισμα τον κρεμούν στα μανταλάκια και τον διασύρουν. Ποιόν; Αυτόν που οι ίδιοι επέλεξαν. Και που η ΝΔ, σεβάστηκε την επιλογή και ανανέωσε την θητεία του. Να σημειωθεί ότι η κ. Σαββαίδου, μετά από μακροχρόνιες περιπέτειες ΑΘΩΩΘΗΚΕ. Δεν βρέθηκε κανείς ακόμη μέχρι σήμερα, μηδέ εξαιρουμένης της ΝΔ, να ζητήσουν έστω μία συγνώμη.

    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

    Επομένως στην Ελλάδα το κράτος δικαίου δεν υπήρχε και φυσικά εξακολουθεί να μην υπάρχει. Το ερώτημα είναι ΓΙΑΤΙ;

    Διότι μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, η φιλοσοφία όλων μα όλων μηδενός εξαιρουμένου κόμματος (δεξιάς ή αριστεράς) έχει έναν και μόνο στόχο. Την νίκη και την άλωση του κράτους και μετατροπής του σε κομματικό στην συνέχεια. Στόχος είναι ένας. Η δημιουργία κομματικού στρατού για την λειτουργία του κράτους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αξιολόγηση με βάση την ευνοιοκρατία και όχι με βάση την αξιοκρατία των ικανών και των ηθικών.

    Στην χώρα μας το κράτος δικαίου έχει ταυτιστεί με το κομματικό κράτος δικαίου, το οποίο φυσικά είναι ευνοιοκρατικό και μεροληπτικό υπέρ της δεξιάς όταν κυβερνά η δεξιά και υπέρ της αριστεράς όταν κυβερνά η αριστερά.

    Όσο συνεχίζεται η φιλοσοφία της άλωσης του κράτους και μετατροπή σε κομματικό κράτος, τόσο η διαφθορά όσο και η αναποτελεσματικότητα των θεσμών θα συνεχίζεται. Η διεθνής ανταγωνιστικότητα και η παραγωγικότητα της χώρας συνεχώς θα μειώνεται. Και φυσικά έτσι έρχονται τα μνημόνια και οι κωλοτούμπες στα δημοψηφίσματα.

    Νίκος Ρίζος

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Κέρδη και ζημίες από την Ιρανική επίθεση στο Ισραήλ (του Νίκου Ρίζου)

    Το Ιράν εξαπέλυσε μία άνευ προηγουμένου επίθεση άνω των 300 πυραύλων, ως αντίποινα για...

    Η χαμένη Αρκαδία (του Νίκου Ρίζου)

    Ας κάνουμε μία προσωρινή διακοπή από τις προεκλογικές αναφορές και ας δούμε μία άλλη...

    Παλαζάρειο κληροδότημα (του Νίκου Ρίζου)

    Εισαγωγή Ήρθε η ώρα να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα. Πρώτον. Ποιος είναι ο Ζήσης Παπαλαζάρου; Δεύτερον....

    Ευεργέτες και κοινωφελή ιδρύματα δήμου Καστοριάς (του Νίκου Ρίζου)

    Ευεργέτες και κοινωφελή ιδρύματα δήμου Καστοριάς. Ο πιο γνωστός και επιφανής μεταξύ των ευεργετών είναι...

    Διαβάστε ακόμη

    Η κοινωνία μας “πνέει τα λοίσθια” (του Γεώργιου Παπαδόπουλου και της Αγγελικής Άννας)

    Η κοινωνία μας "πνέει τα λοίσθια" του Γεώργιου Παπαδόπουλου και της Αγγελικής Άννας Χαίρετε πάντοτε, Είμαστε...

    Κέρδη και ζημίες από την Ιρανική επίθεση στο Ισραήλ (του Νίκου Ρίζου)

    Το Ιράν εξαπέλυσε μία άνευ προηγουμένου επίθεση άνω των 300 πυραύλων, ως αντίποινα για...

    Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η αγροτική πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ χρειάζεται σοβαρό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο

    Το άρθρο της Ολυμπίας Τελιγιορίδου στη Ναυτεμπορική Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ξεκάθαρο πως έχει καθοριστικές...

    Ο Κολωνός – Ποιος Κολωνός (της Ουρανίας Μπάγγου)

    Ο  Κολωνός γύρω μας Το Κοριτσάκι αυτό γεννήθηκε γεροφτιαγμένο,  με το σωστό σωματικό βάρος, έκλαψε αμέσως μόλις...