Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024
8.5 C
Kastoria

  Κρύβεται στα έγκατα της Γης η πηγή της καθαρής ενέργειας;

  Μια αμερικανική νεοφυής εταιρεία θέλει να τρυπήσει τη Γη αναζητώντας κάτω από τον φλοιό του πλανήτη μια πηγή απεριόριστης και φιλικής στο περιβάλλον ενέργειας.

  spot_img

  Η αναζήτηση ενός ενεργειακού Ελντοράντο, μιας πηγής που θα προσφέρει απεριόριστη ανανεώσιμη και ταυτόχρονα φιλική στο περιβάλλον ενέργεια οδηγεί σε ανάδειξη νέων τεχνολογιών που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση αλλά και νέων ιδεών για την παραγωγή τέτοιου είδους ενέργειας. Στο τραπέζι έχει πέσει για παράδειγμα, η δημιουργία τεραστίων διαστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Διάστημα, να δημιουργηθούν δηλαδή ηλιακή πάρκα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για χρήση από τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις στη Γη.

  Η νεοφυής εταιρεία Quaise Energy που εδρεύει στη Μασαχουσέτη στις ΗΠΑ στρέφει την προσοχή της σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή των διαστημικών ηλιακών πάρκων. Η εταιρεία σχεδιάζει να τρυπήσει τη Γη και να φτάσει σε βάθη περίπου 20 χλμ. κάτω από τον εξωτερικό φλοιό του πλανήτη μας. Το σχέδιο της εταιρεία είναι αν καταφέρει να φτάσει στα έγκατα της Γης να αξιοποιήσει τη γεωθερμία της Γης, την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στο εσωτερικό της γης με τη μορφή θερμού νερού, ατμών και θερμών πετρωμάτων.

  «Η ποσότητα της ενέργειας που μπορεί να παραχθεί από την θερμότητα που είναι αποθηκευμένη στο υπέδαφος ξεπερνά τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας κατά περίπου ένα δισ. φορές. Αν λοιπόν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε ένα ελάχιστο μέρος αυτής της θερμότητας θα μπορέσουμε να καλύψουμε με άνεση τις ενεργειακές μας ανάγκες για το ορατό μέλλον της ανθρωπότητας» αναφέρει ο Ματ Χουντ, συνιδρυτής της Quaise Energy.

  Η εταιρεία δεν έχει κάνει προς το παρόν γνωστό το σημείο που θα προσπαθήσει να κάνει αυτή την… αβυσσαλέα τρύπα και το κόστος που θα έχει αυτή η προσπάθεια με τις εκτιμήσεις ειδικών να κάνουν λόγο για μερικά δισ. δολάρια που θα απαιτηθούν για ένα τέτοιο εγχείρημα γεγονός που καθιστά όπως είναι ευνόητο δύσκολη την υλοποίηση του αφού μοιάζει δύσκολο μια startup εταιρεία να καταφέρει να συγκεντρώσει τέτοιου ύψους κεφάλαια από επενδυτές για ένα εγχείρημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ακούγεται περισσότερο σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

  Μέχρι στιγμής η Quaise Energy έχει συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 55 εκατομμυρίων δολαρίων και έχει εκπονήσει ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η πρώτη εγκατάσταση γεώτρησης θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει το 2024 και σε δύο χρόνια θα έχει καταφέρει να βρει μια πηγή που θα παράγει 100 Megawatts γεωθερμικής ενέργειας η οποία θα αρχίσει να διοχετεύεται σε σπίτια και επιχειρήσεις το 2028. Χρήση γεωθερμικής ενέργειας γίνεται ήδη σε τοπικό επίπεδο σε διάφορες κυρίως ηφαιστειογενής περιοχές του πλανήτη όπως η Ισλανδία. Μένει να αποδειχθεί αν η συγκεκριμένη ή κάποια άλλη ανάλογη πρωτοβουλία απόκτησης γεωθερμικής ενέργειας από τα βάθη της Γης θα ευδοκιμήσει και να δούμε αν τυχόν υπάρχουν και κάποιες παρενέργειες ή κίνδυνοι από τέτοιου βάθους γεωτρήσεις.

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Επίδομα θέρμανσης με ρεύμα: Λήγει σήμερα η προθεσμία για τις αιτήσεις

  Λήγει σήμερα η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης στο ρεύμα. Το...

  Νέο εργαλείο για προσωποποιημένη σύγκριση τιμών ενέργειας στο e-Καταναλωτής

  Νέο εργαλείο προσωποποιημένης σύγκρισης τιμών για την αλλαγή συμβολαίου ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου...

  Πράσινο τιμολόγιο: Τι προβλέπεται για την εφαρμογή του – Υπεγράφη η υπουργική απόφαση

  Οι λεπτομέρειες εφαρμογής του ειδικού, πράσινου τιμολογίου, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την 1η.1.2024, προσδιορίζονται...

  Δ. Μακεδονία: Ημέρα κινητοποιήσεων για φθηνή ενέργεια και θέρμανση την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου

  Ημέρα αγωνιστικών κινητοποιήσεων για το αυξημένο κόστος στην ενέργεια και τη θέρμανση, είναι η Τετάρτη...

  Διαβάστε ακόμη

  Μελέτη: Η ενασχόληση με τη μουσική είναι ευεργετική για την υγεία του εγκεφάλου

  Η ενασχόληση με τη μουσική και ιδιαίτερα η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής...

  Πως να επιλέξεις την κατάλληλη αντλία θερμότητας για το σπίτι σου

  Όταν πρόκειται για την θέρμανση και ψύξη του σπιτιού σας, μια αντλία θερμότητας φαντάζει ως η...

  Teddy Bear: Η θωρακισμένη μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού για την εισβολή στη Γάζα (βίντεο)

  Μπορεί το Teddy Bear να συνδέεται με τα κάθε συμπαθητικά αρκουδάκια κινουμένων σχεδίων που...

  Με μηνιαία συνδρομή σε Facebook και Instagram στην Ευρώπη απαντά η Metα στο πρόστιμο που δέχτηκε

  Η ρυθμιστική επιτροπή προστασίας δεδομένων της Ιρλανδίας DPC επέβαλε πρόσφατα πρόστιμο 390 εκατ. ευρώ...