24.4 C
Kastoria

  Κρύβεται στα έγκατα της Γης η πηγή της καθαρής ενέργειας;

  Μια αμερικανική νεοφυής εταιρεία θέλει να τρυπήσει τη Γη αναζητώντας κάτω από τον φλοιό του πλανήτη μια πηγή απεριόριστης και φιλικής στο περιβάλλον ενέργειας.

  spot_img

  Η αναζήτηση ενός ενεργειακού Ελντοράντο, μιας πηγής που θα προσφέρει απεριόριστη ανανεώσιμη και ταυτόχρονα φιλική στο περιβάλλον ενέργεια οδηγεί σε ανάδειξη νέων τεχνολογιών που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση αλλά και νέων ιδεών για την παραγωγή τέτοιου είδους ενέργειας. Στο τραπέζι έχει πέσει για παράδειγμα, η δημιουργία τεραστίων διαστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Διάστημα, να δημιουργηθούν δηλαδή ηλιακή πάρκα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για χρήση από τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις στη Γη.

  Η νεοφυής εταιρεία Quaise Energy που εδρεύει στη Μασαχουσέτη στις ΗΠΑ στρέφει την προσοχή της σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή των διαστημικών ηλιακών πάρκων. Η εταιρεία σχεδιάζει να τρυπήσει τη Γη και να φτάσει σε βάθη περίπου 20 χλμ. κάτω από τον εξωτερικό φλοιό του πλανήτη μας. Το σχέδιο της εταιρεία είναι αν καταφέρει να φτάσει στα έγκατα της Γης να αξιοποιήσει τη γεωθερμία της Γης, την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στο εσωτερικό της γης με τη μορφή θερμού νερού, ατμών και θερμών πετρωμάτων.

  «Η ποσότητα της ενέργειας που μπορεί να παραχθεί από την θερμότητα που είναι αποθηκευμένη στο υπέδαφος ξεπερνά τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας κατά περίπου ένα δισ. φορές. Αν λοιπόν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε ένα ελάχιστο μέρος αυτής της θερμότητας θα μπορέσουμε να καλύψουμε με άνεση τις ενεργειακές μας ανάγκες για το ορατό μέλλον της ανθρωπότητας» αναφέρει ο Ματ Χουντ, συνιδρυτής της Quaise Energy.

  Η εταιρεία δεν έχει κάνει προς το παρόν γνωστό το σημείο που θα προσπαθήσει να κάνει αυτή την… αβυσσαλέα τρύπα και το κόστος που θα έχει αυτή η προσπάθεια με τις εκτιμήσεις ειδικών να κάνουν λόγο για μερικά δισ. δολάρια που θα απαιτηθούν για ένα τέτοιο εγχείρημα γεγονός που καθιστά όπως είναι ευνόητο δύσκολη την υλοποίηση του αφού μοιάζει δύσκολο μια startup εταιρεία να καταφέρει να συγκεντρώσει τέτοιου ύψους κεφάλαια από επενδυτές για ένα εγχείρημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ακούγεται περισσότερο σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

  Μέχρι στιγμής η Quaise Energy έχει συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 55 εκατομμυρίων δολαρίων και έχει εκπονήσει ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η πρώτη εγκατάσταση γεώτρησης θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει το 2024 και σε δύο χρόνια θα έχει καταφέρει να βρει μια πηγή που θα παράγει 100 Megawatts γεωθερμικής ενέργειας η οποία θα αρχίσει να διοχετεύεται σε σπίτια και επιχειρήσεις το 2028. Χρήση γεωθερμικής ενέργειας γίνεται ήδη σε τοπικό επίπεδο σε διάφορες κυρίως ηφαιστειογενής περιοχές του πλανήτη όπως η Ισλανδία. Μένει να αποδειχθεί αν η συγκεκριμένη ή κάποια άλλη ανάλογη πρωτοβουλία απόκτησης γεωθερμικής ενέργειας από τα βάθη της Γης θα ευδοκιμήσει και να δούμε αν τυχόν υπάρχουν και κάποιες παρενέργειες ή κίνδυνοι από τέτοιου βάθους γεωτρήσεις.

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Νέες μειώσεις 15% στα τιμολόγια του ρεύματος – Πόσα πληρώνουμε τον Απρίλιο ανά εταιρεία – Μηδενίζονται οι επιδοτήσεις

  Μεγάλες μειώσεις στα τιμολόγια λιανικής του ηλεκτρικού ρεύματος για τον Φεβρουάριο ανακοίνωσαν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας. Η ΔΕΗ...

  Ένα βήμα πιο κοντά στην κλιματική ουδετερότητα η Κοζάνη: Ένταξη στις πιλοτικές πόλεις της Ευρωπαϊκής Αποστολής των Πόλεων

  Η Κοζάνη αποτελεί την μοναδική ελληνική πόλη, που επιλέχθηκε για να ξεκινήσει μια καινοτόμα...

  Το Άργος Ορεστικό στο σωστό δρόμο για την κλιματική ουδετερότητα

  Υπέγραψα πριν λίγο σε ειδική εκδήλωση στο υπουργείο Ενέργειας, το μνημόνιο συνεργασίας για την...

  Νέα σημαντική μείωση στα 65 ευρώ/MWh για τις τιμές του φυσικού αερίου – Οι εκτιμήσεις

  Του Χάρη Φλουδόπουλου Νέα σημαντική υποχώρηση κατέγραψε η τιμή του φυσικού αερίου, η οποία έκλεισε...

  Διαβάστε ακόμη

  TechSaloniki: Ακόμα δύο πολυεθνικές πληροφορικής έρχονται στη Θεσσαλονίκη – Ανοικτές εκατοντάδες θέσεις εργασίας

  «Στη Βόρεια Ελλάδα δεν μπορούμε να βρούμε πληροφορικάριο με κανένα τρόπο! Τους έχουν πάρει όλους...

  Καθ. Ιωάννης Πήττας: Η τεχνητή νοημοσύνη είναι ευλογία – Να σταματήσει η τεχνοφοβία, όχι η έρευνα (συνέντευξη)

  «Δεν είναι δυνατόν να σταματήσει η έρευνα στην τεχνητή νοημοσύνη ούτε καν για ένα...

  Στην Αθήνα το παγκόσμιο συνέδριο του MIT για την τεχνολογία

  Oι εργασίες του 25ου συνεδρίου του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) Global Startup Workshop θα διεξαχθούν...

  «Έξυπνο» σπίτι: Έρχεται επιδότηση με voucher έως 1000 ευρώ για σούπερ ταχύτητες ίντερνετ

  Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει η δράση SmartReadinessVoucherScheme, η οποία προβλέπει την παροχή επιδότησης συνολικού ύψους 100 εκατ....