5.4 C
Kastoria

  Κρύβεται στα έγκατα της Γης η πηγή της καθαρής ενέργειας;

  Μια αμερικανική νεοφυής εταιρεία θέλει να τρυπήσει τη Γη αναζητώντας κάτω από τον φλοιό του πλανήτη μια πηγή απεριόριστης και φιλικής στο περιβάλλον ενέργειας.

  spot_img
  spot_img

  Η αναζήτηση ενός ενεργειακού Ελντοράντο, μιας πηγής που θα προσφέρει απεριόριστη ανανεώσιμη και ταυτόχρονα φιλική στο περιβάλλον ενέργεια οδηγεί σε ανάδειξη νέων τεχνολογιών που κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση αλλά και νέων ιδεών για την παραγωγή τέτοιου είδους ενέργειας. Στο τραπέζι έχει πέσει για παράδειγμα, η δημιουργία τεραστίων διαστάσεων φωτοβολταϊκών συστημάτων στο Διάστημα, να δημιουργηθούν δηλαδή ηλιακή πάρκα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας για χρήση από τα νοικοκυριά αλλά και τις επιχειρήσεις στη Γη.

  Η νεοφυής εταιρεία Quaise Energy που εδρεύει στη Μασαχουσέτη στις ΗΠΑ στρέφει την προσοχή της σε ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση από αυτή των διαστημικών ηλιακών πάρκων. Η εταιρεία σχεδιάζει να τρυπήσει τη Γη και να φτάσει σε βάθη περίπου 20 χλμ. κάτω από τον εξωτερικό φλοιό του πλανήτη μας. Το σχέδιο της εταιρεία είναι αν καταφέρει να φτάσει στα έγκατα της Γης να αξιοποιήσει τη γεωθερμία της Γης, την ενέργεια που είναι αποθηκευμένη στο εσωτερικό της γης με τη μορφή θερμού νερού, ατμών και θερμών πετρωμάτων.

  «Η ποσότητα της ενέργειας που μπορεί να παραχθεί από την θερμότητα που είναι αποθηκευμένη στο υπέδαφος ξεπερνά τις ετήσιες ενεργειακές ανάγκες της ανθρωπότητας κατά περίπου ένα δισ. φορές. Αν λοιπόν καταφέρουμε να αξιοποιήσουμε ένα ελάχιστο μέρος αυτής της θερμότητας θα μπορέσουμε να καλύψουμε με άνεση τις ενεργειακές μας ανάγκες για το ορατό μέλλον της ανθρωπότητας» αναφέρει ο Ματ Χουντ, συνιδρυτής της Quaise Energy.

  Η εταιρεία δεν έχει κάνει προς το παρόν γνωστό το σημείο που θα προσπαθήσει να κάνει αυτή την… αβυσσαλέα τρύπα και το κόστος που θα έχει αυτή η προσπάθεια με τις εκτιμήσεις ειδικών να κάνουν λόγο για μερικά δισ. δολάρια που θα απαιτηθούν για ένα τέτοιο εγχείρημα γεγονός που καθιστά όπως είναι ευνόητο δύσκολη την υλοποίηση του αφού μοιάζει δύσκολο μια startup εταιρεία να καταφέρει να συγκεντρώσει τέτοιου ύψους κεφάλαια από επενδυτές για ένα εγχείρημα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που ακούγεται περισσότερο σαν σενάριο επιστημονικής φαντασίας.

  Μέχρι στιγμής η Quaise Energy έχει συγκεντρώσει κεφάλαια ύψους 55 εκατομμυρίων δολαρίων και έχει εκπονήσει ένα σχέδιο σύμφωνα με το οποίο η πρώτη εγκατάσταση γεώτρησης θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει το 2024 και σε δύο χρόνια θα έχει καταφέρει να βρει μια πηγή που θα παράγει 100 Megawatts γεωθερμικής ενέργειας η οποία θα αρχίσει να διοχετεύεται σε σπίτια και επιχειρήσεις το 2028. Χρήση γεωθερμικής ενέργειας γίνεται ήδη σε τοπικό επίπεδο σε διάφορες κυρίως ηφαιστειογενής περιοχές του πλανήτη όπως η Ισλανδία. Μένει να αποδειχθεί αν η συγκεκριμένη ή κάποια άλλη ανάλογη πρωτοβουλία απόκτησης γεωθερμικής ενέργειας από τα βάθη της Γης θα ευδοκιμήσει και να δούμε αν τυχόν υπάρχουν και κάποιες παρενέργειες ή κίνδυνοι από τέτοιου βάθους γεωτρήσεις.

  spot_img
  Παρόμοια αρθρα

  Χρηματοδότηση 5,5 δισ. ευρώ στη Δυτική Μακεδονία για το πρώτο πρόγραμμα πράσινου υδρογόνου (βίντεο)

  Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας εξασφάλισε ευρωπαϊκή χρηματοδότηση ύψους περίπου 5,5 δισ. ευρώ για το...

  Δήμος Γρεβενών: Εξοικονόμηση ενέργειας σε δρόμους και γειτονιές – Νέα φώτα led αποκτά η πόλη των Γρεβενών

  Στο πλαίσιο της στρατηγικής για την εξοικονόμηση ενέργειας, που πιστά ακολουθεί εδώ και χρόνια...

  Γενική απεργία: Η συγκέντρωση στην Καστοριά (βίντεο | φωτογραφίες)

  Ακρίβεια και χαμηλοί μισθοί το θέμα της σημερινής γενικής πανελλαδικής απεργιακής κινητοποίησης με την...

  Δήμος Νεστορίου: Πρόσκληση σε διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα “Βιώσιμες και σχεδόν μηδενικών εκπομπών Κοινότητες και ο ρόλος των δημόσιων κτηρίων – nZECom”

  Ο Δήμος Νεστορίου σας προσκαλεί να συμμετάσχετε στο Σεμινάριο που θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά στις...

  Διαβάστε ακόμη

  Παρθενώνας: Το τεχνικό θαύμα και πώς έγινε πριν από 2.000 χρόνια

  Είναι σύμβολο του παγκόσμιου πολιτισμού. Αποτελεί ένα μοναδικό έργο 2.000 και πλέον ετών που...

  Αυτά είναι τα 20 εντυπωσιακά ρολόγια που πήραν τα βραβεία “Οσκαρ” της Ωρολογοποιίας

  Η τόλμη και η πρωτοτυπία έλαμψαν στη Γενεύη. Στην 22η τελετή απονομής του Grand...

  NASA: Απίστευτη θέα του πλανήτη μας στα πρώτα πλάνα της αποστολής «Artemis I» στο… φεγγάρι! (βίντεο)

  Oι πρώτες εντυπωσιακές εικόνες του πλανήτη μας από το σκάφoς της NASA κάνουν τον...

  Σταμάτης Κριμιζής: “Ανακαλύψεις και Γνώση στην Εποχή του Διαστήματος” – Ομιλία στην Καστοριά

  Το 1ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Καστοριάς διοργανώνει ομιλία με θέμα: "Ανακαλύψεις και Γνώση στην...