Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
31.8 C
Kastoria

  Μητσοτάκης: “Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία – Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι μπορεί για να μην εξαϋλωθεί και το ΠΑΣΟΚ παλεύει να συριζοποιηθεί”

  Συνέντευξη του πρωθυπουργού στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και στον Νίκο Χατζηνικολάου - Τι είπε για Μεσανατολικό, ακρίβεια, αυτοδιοικητικές εκλογές, ΣΥΡΙΖΑ και μέτωπο συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ

  spot_img
  spot_img

  Συνέντευξη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

  Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τον αποτροπιασμό και την οδύνη του για το τραγικό, όπως το χαρακτήρισε, χτύπημα κατά αμάχων στο νοσοκομείο στη Γάζα, ενώ ζήτησε την πλήρη διαλεύκανση της τραγωδίας.

  “Δεν ξέρουμε ποιος έκανε το χτύπημα, δεν θα σπεύσω να βγάλω συμπέρασμα και αυτή είναι και η επίσημη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης” σημείωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα εντός των ορίων του Διεθνούς Δικαίου, καθώς, όπως είπε, οι δημοκρατίες δεν εκδικούνται.

  Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε προβληματισμένος ως προς την προοπτική μιας χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στη Γάζα και επέμεινε ότι “πρέπει να πρυτανεύσει η λογική και η αυτοσυγκράτηση”.

  Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι “δεν θέλουμε την κλιμάκωση, ούτε την πρόκληση της ανθρωπιστικής κρίσης, ενώ κινούμαστε για την ενίσχυση της εσωτερικής μας ασφάλειας, αλλά και της αυστηρότερης φύλαξης των συνόρων μας. “Ο λόγος της Ελλάδος βαραίνει, είμαστε έντιμος συνομιλητής όλων των κρατών της ευρύτερης περιοχής” σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

  “Η στάση της Τουρκίας δεν είναι ισορροπημένη”

  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

  Αναφερόμενος, μάλιστα στις δυνητικές επιπτώσεις της επικίνδυνης ανάφλεξης στην περιοχή, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε πως δεν υπάρχουν ανησυχητικές ενδείξεις για αύξηση των ροών διαβεβαιώνοντας, πάντως ότι η πολιτική αυστηρής, πλην όμως δίκαιης φύλαξης των συνόρων θα συνεχιστεί τονίζοντας ότι τα ευρωπαικά κράτη και όχι οι άθλιοι διακινητές θα αποφασίζουν για το ποιος περνά τα ευρωπαικά σύνορα.

  Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας στη νέα κρίση του Μεσανατολικού ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι “σε αντίθεση με την Ελλάδα, που η στάση της είναι ισορροπημένη, η στάση της Τουρκίας δεν είναι ισορροπημένη και η μη ανοιχτή καταδίκη της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης είναι πολύ προβληματική”.

  Για τα αμιγώς ελληνοτουρκικά, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος είναι μία από τις λίγες καλές ειδήσεις στην ευρύτερη περιοχή, τόνισε ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος εξελίσσεται σε καλό κλίμα και έθεσε ως ορόσημο την πραγματοποίηση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη τον προσεχή Δεκέμβριο. “Θα ήταν πισωγύρισμα να μη γίνει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας” είπε ο πρωθυπουργός ερωτηθείς σχετικά.

  Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε καθησυχαστικός ως προς τις οικονομικές επιπτώσεις της νέας κρίσης στη Μέση Ανατολή. “Προς ώρας δεν έχουμε δει μεγάλες διακυμάνσεις στις διεθνείς τιμές του πετρελαίου” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης και επέμεινε ότι “η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να πηγαίνει καλύτερα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, αναμένουμε να το δείξουν και οι επόμενες αξιολογήσεις, είναι πολύ σημαντική η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας”.

  Έστειλε, μάλιστα, το μήνυμα ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στηρίξει την οικονομία, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, ασφαλώς και τους πλέον ευάλωτους, ωστόσο ευχήθηκε “να μην χρειαστεί να ανατρέξουμε στις δημοσιονομικές μας εφεδρείες”.

  “Η Ελλάδα δεν είναι μπανανία”

  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

  Ερωτηθείς για την καταπολέμηση της ακρίβειας, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η μείωση στο ΦΠΑ δεν λειτουργεί, “το δοκίμασαν και άλλες ευρωπαικές χώρες και το μετάνιωσαν”, όπως είπε χαρακτηριστικά. Απαρίθμησε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις σε αυτό το μέτωπο και τόνισε πως όταν οι τιμές υποχωρήσουν οι αυξήσεις στα εισοδήματα θα παραμείνουν.

  Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε μάλιστα να στείλει και ξεκάθαρο μήνυμα προς εταιρείες, ακόμη και πολυεθνικές που αισχροκερδούν λέγοντας χαρακτηριστικά: “Εάν νομίζουν κάποιοι ότι η Ελλάδα είναι μπανανία και πωλούν τα ίδια προιόντα σε άλλες τιμές είναι βαθιά νυχτωμένοι, εάν χρειαστεί να τα βάλουμε και με αυτούς θα το κάνουμε, κάντε λίγο υπομονή και θα δείτε”.

  Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι “με ενδιαφέρει η πρόοδος της οικονομίας να έχει αποτύπωμα στον καθένα και στην καθεμία, δηλαδή καλύτερους μισθούς και στον ιδιωτικό και στον δημόσιο τομέα”.

  “Βλέπω έναν ΣΥΡΙΖΑ που κάνει ό,τι μπορεί για να μην εξαϋλωθεί”

  ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

  “Η αξιολόγηση όλων είναι συνεχής, έχω αποφασίσει σε αυτήν την 4ετία να είμαι τόσο αυστηρός με τους συνεργάτες μου όσο είμαι και με τον εαυτό μου” διεμήνυσε ο πρωθυπουργός μέσω συνέντευξης του στον ΑΝΤ1 κληθείς να επεξηγήσει την αποστροφή στη σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου ότι “καλό θα είναι να βουτάμε τη γλώσσα στο μυαλό μας και μετά να μιλάμε”.

  Ερωτηθείς, πάντως, αρκετές φορές διέψευσε ότι επίκειται ανασχηματισμός, τόνισε ότι δε συμμερίζεται τις αιτιάσεις ορισμένων ότι “το νέο κυβερνητικό σχήμα δεν τραβάει” και διερωτήθηκε “τι θα μου λέγατε εάν μετά τις εκλογές είχα αφήσει τους ίδιους Υπουργούς στις θέσεις τους”.

  Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της μεταρρυθμιστικής ορμής της κυβέρνησης επικαλούμενος την ατζέντα του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου. “Δεν πιστεύω στην ήσσονα προσπάθεια, ούτε στην υποκριτική μετριοπάθεια, όταν μπαίνεις στη μάχη μπαίνεις για να κερδίσεις, ιδίως όταν έχεις δώσει πολιτικό χρώμα στις εκλογές, τι να έλεγα δηλαδή ότι θέλω να κερδίσει τρεις Περιφέρειες” σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ενώ ερωτηθείς για το εάν έκανε λάθος επιλογές στα πρόσωπα, που κατέβασε στις Αυτοδιοικητικές εκλογές, απήντησε χαρακτηριστικά ότι “εάν γνωρίζαμε τότε, αυτά, που γνωρίζαμε τώρα πιθανώς δεν θα κάναμε αυτές τις επιλογές”.

  Χαρακτήρισε τον πρώην Δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη έναν καλό Δήμαρχο και διεμήνυσε στον διάδοχο του ότι “κάμερες θα μπουν στην Αθήνα, το Μετρό θα γίνει στα Εξάρχεια, δεν είναι υπό την αίρεση της νέας δημοτικής αρχής, ο Παναθηναικός θα αποκτήσει γήπεδο, πιστεύω ότι μπορούμε να συνεργαστούμε”.

  Ερωτηθείς τέλος για το νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι “δεν μπορώ να μη σχολιάσω το εντυπωσιακό γεγονός ότι επέλεξε να φύγει για ΗΠΑ την ημέρα των Αυτοδιοικητικών εκλογών” επισημαίνοντας ότι “έχει ακόμη χρόνο να συγχρονιστεί με την ελληνική πραγματικότητα”.

  Προσέθεσε, πάντως, ότι δεν τον υποτιμά, αλλά ότι είναι πρόβλημα για την κοινοβουλευτική δημοκρατία ότι δεν είναι βουλευτής. “Θα κριθεί στην πράξη”είπε για τον Στέφανο Κασσελάκη ο πρωθυπουργός.

  Ερωτηθείς, τέλος, για τα σενάρια συγχώνευσης ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός τόνισε δηκτικά ότι “εγώ βλέπω έναν ΣΥΡΙΖΑ που παλεύει να μην εξαϋλωθεί και ένα ΠΑΣΟΚ που παλεύει να συριζοποιηθεί”.

  Πηγήthetoc.gr

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Ευρωεκλογές 2024: Αυτά είναι τα «γαλάζια» ονόματα που έμειναν εκτός Ευρωβουλής

  Η ενσωμάτωση της σταυροδοσίας στις Ευρωεκλογές 2024 ολοκληρώθηκε, με αποτέλεσμα να «κλειδώσουν» τα 21 ονόματα που...

  Π.Ε. Καστοριάς: Αναλυτικά τα τελικά αποτελέσματα κομμάτων στις Ευρωεκλογές

  Οι Ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 ανέδειξαν πρώτο κόμμα στην Π.Ε. Καστοριάς τη Νέα...

  Ο Υφυπουργός Εσωτερικών Στάθης Κωνσταντινίδης σε Άργος και Καστοριά – Αναλυτικό πρόγραμμα

  Πρόγραμμα Επίσκεψης Υφυπουργού Εσωτερικών Στάθη Κωνσταντινίδη Καστοριά - Κυριακή 26 Μαΐου 9:00 – 11:00  Άργος Ορεστικό                          Συνάντηση με...

  Στην Καστοριά ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ

  Στην Καστοριά περιόδευσε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, Γραμματέας ΚΠΕ και υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ο υποψήφιος...

  Διαβάστε ακόμη

  Βόρεια Μακεδονία: Επιμένει ο αρχηγός του VMRO – DPMNE στον όρο «Μακεδονία»

  Ο αρχηγός του δεξιού κόμματος VMRO- DPMNE και εντολοδόχος πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, στο πλαίσιο της εκδήλωσης στην...

  Ευρωεκλογές 2024: Η «μάχη» του σταυρού – Ποιοι εκλέγονται ευρωβουλευτές από όλα τα κόμματα

  Ευρωεκλογές 2024: Η «μάχη» του σταυρού – Ποιοι εκλέγονται ευρωβουλευτές από όλα τα κόμματα Τα...

  Ευρωεκλογές 2024: Αυτά είναι τα «γαλάζια» ονόματα που έμειναν εκτός Ευρωβουλής

  Η ενσωμάτωση της σταυροδοσίας στις Ευρωεκλογές 2024 ολοκληρώθηκε, με αποτέλεσμα να «κλειδώσουν» τα 21 ονόματα που...

  Αποχή: 1η η Φλώρινα στην Ελλάδα

  Ρεκόρ αποχής σημείωσε η Π.Ε Φλώρινας με ποσοστό που άγγιξε το 73,37% ! Στην...