Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024
20.6 C
Kastoria

  Moody’s: Ισχυρή ψήφος στις ελληνικές τράπεζες

  Ευνοϊκές θα παραμείνουν οι προοπτικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κόντρα στη διεθνή αναταραχή. Οι παράγοντες στήριξης.

  spot_img
  spot_img

  Η διεθνής τραπεζική αναταραχή μπορεί να επηρέασε τις τραπεζικές μετοχές και στην Ελλάδα, αλλά δεν φαίνεται να προκαλεί καμία ανησυχία για την «υγεία» του εγχώριων τραπεζών. Αυτό είναι κάτι που πιστοποιεί σήμερα και o οίκος αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή του, στην οποία επισημαίνει ότι οι προοπτικές για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα παραμένουν ευνοϊκές, χάρη στην οικονομική σταθερότητα.

  «Διατηρούμε τις προοπτικές μας ως θετικές για το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας (Ba3 positive), λαμβάνοντας υπόψη των ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών που αναμένονται για το 2023-2024 και της συνεχιζόμενης ισχυρής πιστωτικής ανάπτυξης, που στηρίζει τις επιδόσεις των τραπεζών. Οι τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) τα τελευταία χρόνια, ενώ η ποιότητα των δανείων αναμένεται να σταθεροποιηθεί παρά τις δυσκολίες που αναμένονται για τους ευάλωτους πελάτες λόγω των υψηλότερων επιτοκίων» αναφέρεται στη σημερινή έκθεση.

  Επισημαίνεται ακόμη ότι η εταιρική πιστωτική ζήτηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη βασική κερδοφορία των τραπεζών, ενώ οι προβλέψεις για ζημίες δανείων θα υποχωρήσουν. Τα επίπεδα κεφαλαίου θα παραμείνουν ανέπαφα και οριακά αυξάνονται καθώς οι τράπεζες δημιουργούν κεφάλαια εσωτερικά.

  1

  Οι αναλυτές του οίκου βλέπουν μεγέθυνση του πραγματικού ΑΕΠ κατά περίπου 1,8% το 2023, με την ελληνική οικονομία να ανεβάζει ταχύτητα στο 1,7% το 2024. Υπολογίζουν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αν και με βραδύτερους ρυθμούς το 2023 λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και των υψηλότερων επιτοκίων, ενώ πυλώνας της ανάπτυξης θα είναι για ακόμη χρονιά και ο τουρισμός. Στήριγμα σε οικονομία και τραπεζικό σύστημα θα προσφέρουν επίσης τους επόμενους 12 -18 και οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Η ποιότητα των δανείων πιθανότατα θα σταθεροποιηθεί, παρά τις πιέσεις που αναμένεται να ασκηθούν στους ευάλωτους δανειολήπτες από το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης. Οι τράπεζες μείωσαν σημαντικά τα παλαιά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων με το πρόγραμμα προστασίας περιουσιακών στοιχείων της κυβέρνησης (Ηρακλής) που βοήθησαν στην εκκαθάριση των επισφαλών περιουσιακών στοιχείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Η Moody’s αναμένει ότι όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα έχουν μεσαίο μονοψήφιο δείκτη NPE τους επόμενους 12-18 μήνες, σύμφωνα με τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Ο Πολιτισμός της Δυτικής Μακεδονίας ως φορέας βιώσιμης ανάπτυξης

  Η Παρέμβαση πραγματοποιεί δράση με θέμα «Ο Πολιτισμός της Δυτικής Μακεδονίας ως φορέας βιώσιμης...

  ΔΝΤ: Ανάπτυξη για την Ελλάδα στο 2,5% φέτος και στο 2% το 2024

  Aνάπτυξη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,5% το 2023 και κατά 2% το 2024 (από 5,9% το...

  «Πάγωμα» δόσεων στεγαστικών δανείων για ενήμερους δανειολήπτες – Πλαφόν στα επιτόκια για 12 μήνες – Παραδείγματα

  Το πάγωμα των δόσεων στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου για τους ενήμερους δανειολήπτες ανακοίνωσαν τρεις συστημικές...

  Η διεθνής τραπεζική κρίση με απλά λόγια (του Νίκου Ρίζου)

  Παρακάλεσαν αρκετοί να απλοποιήσω, αν γίνεται, την προηγούμενη δημοσίευση για την διεθνή τραπεζική κρίση,...

  Διαβάστε ακόμη

  Τιμολόγιο «ΓΑΙΑ»: Μέχρι τις 26 Ιουνίου η υποβολή των αιτήσεων από τους κατόχους συνδέσεων αγροτικού ρεύματος

  Σε συνέχεια των μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, που...

  Πώς πληρώνουμε ακριβότερα τα προϊόντα των πολυεθνικών στην Ελλάδα – Τα “κόλπα” για να ανεβάζουν τις τιμές

  Η επιστολή Μητσοτάκη εστάλη στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και το βασικό αίτημα δεν...

  Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα γλιτώσετε από άδικους φόρους στα ακίνητα

  Οι φορολογούμενοι που εισέπραξαν το 2023 ενοίκια από εκμίσθωση κατοικιών, γραφείων, καταστημάτων, όσοι παραχώρησαν δωρεάν κάποια ιδιόκτητη κατοικία...

  Πρωτογενές πλεόνασμα – έκπληξη: Στο 1,9% του ΑΕΠ και μείωση του χρέους το 2023

  Υψηλότερο του στόχου ήταν το πρωτογενές πλεόνασμα στα τέλη του 2023 σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις της...