17.1 C
Kastoria

  Moody’s: Ισχυρή ψήφος στις ελληνικές τράπεζες

  Ευνοϊκές θα παραμείνουν οι προοπτικές για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, κόντρα στη διεθνή αναταραχή. Οι παράγοντες στήριξης.

  spot_img

  Η διεθνής τραπεζική αναταραχή μπορεί να επηρέασε τις τραπεζικές μετοχές και στην Ελλάδα, αλλά δεν φαίνεται να προκαλεί καμία ανησυχία για την «υγεία» του εγχώριων τραπεζών. Αυτό είναι κάτι που πιστοποιεί σήμερα και o οίκος αξιολόγησης Moody’s σε έκθεσή του, στην οποία επισημαίνει ότι οι προοπτικές για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα παραμένουν ευνοϊκές, χάρη στην οικονομική σταθερότητα.

  «Διατηρούμε τις προοπτικές μας ως θετικές για το τραπεζικό σύστημα της Ελλάδας (Ba3 positive), λαμβάνοντας υπόψη των ευνοϊκών οικονομικών συνθηκών που αναμένονται για το 2023-2024 και της συνεχιζόμενης ισχυρής πιστωτικής ανάπτυξης, που στηρίζει τις επιδόσεις των τραπεζών. Οι τράπεζες έχουν μειώσει σημαντικά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) τα τελευταία χρόνια, ενώ η ποιότητα των δανείων αναμένεται να σταθεροποιηθεί παρά τις δυσκολίες που αναμένονται για τους ευάλωτους πελάτες λόγω των υψηλότερων επιτοκίων» αναφέρεται στη σημερινή έκθεση.

  Επισημαίνεται ακόμη ότι η εταιρική πιστωτική ζήτηση θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη βασική κερδοφορία των τραπεζών, ενώ οι προβλέψεις για ζημίες δανείων θα υποχωρήσουν. Τα επίπεδα κεφαλαίου θα παραμείνουν ανέπαφα και οριακά αυξάνονται καθώς οι τράπεζες δημιουργούν κεφάλαια εσωτερικά.

  Οι αναλυτές του οίκου βλέπουν μεγέθυνση του πραγματικού ΑΕΠ κατά περίπου 1,8% το 2023, με την ελληνική οικονομία να ανεβάζει ταχύτητα στο 1,7% το 2024. Υπολογίζουν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες θα συνεχίσουν να αυξάνονται, αν και με βραδύτερους ρυθμούς το 2023 λόγω των πληθωριστικών πιέσεων και των υψηλότερων επιτοκίων, ενώ πυλώνας της ανάπτυξης θα είναι για ακόμη χρονιά και ο τουρισμός. Στήριγμα σε οικονομία και τραπεζικό σύστημα θα προσφέρουν επίσης τους επόμενους 12 -18 και οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης.

  Η ποιότητα των δανείων πιθανότατα θα σταθεροποιηθεί, παρά τις πιέσεις που αναμένεται να ασκηθούν στους ευάλωτους δανειολήπτες από το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης. Οι τράπεζες μείωσαν σημαντικά τα παλαιά μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα, κυρίως μέσω τιτλοποιήσεων με το πρόγραμμα προστασίας περιουσιακών στοιχείων της κυβέρνησης (Ηρακλής) που βοήθησαν στην εκκαθάριση των επισφαλών περιουσιακών στοιχείων από τους ισολογισμούς των τραπεζών. Η Moody’s αναμένει ότι όλες οι μεγάλες ελληνικές τράπεζες θα έχουν μεσαίο μονοψήφιο δείκτη NPE τους επόμενους 12-18 μήνες, σύμφωνα με τα επιχειρηματικά τους σχέδια.

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  «Πάγωμα» δόσεων στεγαστικών δανείων για ενήμερους δανειολήπτες – Πλαφόν στα επιτόκια για 12 μήνες – Παραδείγματα

  Το πάγωμα των δόσεων στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου για τους ενήμερους δανειολήπτες ανακοίνωσαν τρεις συστημικές...

  Η διεθνής τραπεζική κρίση με απλά λόγια (του Νίκου Ρίζου)

  Παρακάλεσαν αρκετοί να απλοποιήσω, αν γίνεται, την προηγούμενη δημοσίευση για την διεθνή τραπεζική κρίση,...

  Διεθνής Τραπεζική Κρίση: Μια διαφορετική ανάλυση (του Νίκου Ρίζου)

  ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΚΡΙΣΗ. ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ Ενώ μαίνεται η τραπεζική κρίση και μία ημέρα μετά...

  Στις αγορές η Ελλάδα: Άνοιξε το βιβλίο προσφορών για το νέο 5ετές ομόλογο

  Άνοιξε πριν από λίγο το βιβλίο των προσφορών για την νέα κοινοπρακτική έκδοση 5ετούς ομολόγου του...

  Διαβάστε ακόμη

  Από 1η Ιουνίου 2023 ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022

  Σκοπός του καθεστώτος «Μεταποίηση – Εφοδιαστική Αλυσίδα» είναι η ενίσχυση του συνόλου των επενδυτικών...

  Επιστρεπτέα προκαταβολή: Πότε πληρώνονται οι ενστάσεις – Ποιοι θα επιστρέψουν ολόκληρο το δάνειο

  Προθεσμία μέχρι το τέλος Μαΐου έχουν χιλιάδες επιχειρήσεις προκειμένου να υποβάλλουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για την ενίσχυση της επιστρεπτέας προκαταβολής που πήραν....

  “Εξοικονομώ – Ανακαινίζω για νέους”: Νέο πρόγραμμα με επιδότηση έως 32.500 ευρώ – Οι προϋποθέσεις

  Σε λειτουργία τίθεται από την επόμενη Πέμπτη 18 Μαΐου ένα πρόγραμμα στήριξης των νέων,...

  Σήμερα ξεκινούν οι αιτήσεις για το πρόγραμμα νεανικής επιχειρηματικότητας με έμφαση στις γυναίκες και επιχορήγηση 14.800 ευρώ

  Σήμερα, Τετάρτη 10 Μαΐου 2023 και ώρα 13:00, ξεκινά η υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων γιατον...