10 C
Kastoria

    Μυοσίτιδα και ιατρική διαχείριση μέσω της άσκησης και της κινησιοθεραπείας

    spot_img
    spot_img

    Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

    Η μυοσίτιδα είναι μία σπάνια ασθένεια, η διάγνωση της οποίας είναι γίνεται δύσκολα, ενώ τις περισσότερες φορές η αιτία που την προκαλεί παραμένει άγνωστη. Η τρέχουσα βιβλιογραφία αναφέρει ότι η μυοσίτιδα επηρεάζει κυρίως τους ενήλικες ηλικίας από 35 έως 65 ετών, ενώ έχει αποδειχθεί ότι στις γυναίκεςεμφανίζεται πιο συχνά από ότι στους άνδρες με αναλογία 2/3. Συνολικά 1 στους 100.000 ανθρώπους παγκοσμίως διαγνώσκονται με μυοσίτιδα. 

    Τι είναι η μυοσίτιδα

    Η μυοσίτιδα είναι μία χρόνια φλεγμονώδης μυϊκή νόσος, η οποία επηρεάζει τις ραβδωτές μυϊκές ίνες. Στοχεύει στο εγγύς μυϊκό σύστημα μειώνοντας το μυϊκό τόνο και τη μυϊκή δύναμη, ενώ τις περισσότερες φορές δεν υπάρχει πόνος, παρά κάποια ευαισθησία στους εμπλεκόμενους μύες.

    Με απλά λόγια η μυοσίτιδα είναι μία αυτοάνοση διαταραχή, όπου τα φλεγμονώδη κύτταρα εισέρχονταιστις μυϊκές ίνες και τις καταστρέφουν, ενώ η απώλεια του μυϊκού ιστού αντικαθίσταται από λιπώδεις ιστούς.

    Τύποι μυοσίτιδας

    Υπάρχουν 5 τύποι μυοσίτιδας:

    • Η δερματομυοσίτιδα. Η δερματομυοσίτιδα διαγνώσκεται σχετικά εύκολα, λόγω των μωβ – κόκκινων εξανθημάτων σε σχήμα άνθους του ηλιοτρόπιου, που αναπτύσσονται στα βλέφαρα, στο πρόσωπο, στο στήθος, το λαιμό και την πλάτη του ασθενή. Επίσης τα εξανθήματα αυτά αναπτύσσονται πάνω από τις αρθρώσεις του αγκώνα και των γονάτων, ενώ συνοδεύονται και από μυϊκή αδυναμία.
    • Μυοσίτιδα εγκλεισμού σώματος. Η μυοσίτιδα εγκλεισμού σώματος, είναι η μόνη μυοσίτιδα που εμφανίζεται πιο συχνά στους άνδρες παρά στις γυναίκες, ενώ τα άτομα που αναπτύσσουν αυτού του τύπου μυοσίτιδα είναι ηλικίας άνω των 50 ετών. Σε αυτό τον τύπο μυοσίτιδας η μυϊκή αδυναμία είναι ασύμμετρη και ξεκινά με αδυναμία στο βραχίονα, στους καρπούς και στους μύες των μηρών και στους μύες κάτω από τα γόνατα. 
    • Νεανική μυοσίτιδα. Η νεανική μυοσίτιδα εμφανίζεται σε παιδιά κάτω των 18 ετών. Χαρακτηρίζεταιαπό μυϊκή αδυναμία και δερματικά εξανθήματα, ενώ τα κορίτσια έχουν διπλάσιες πιθανότητες  να αναπτύξουν νεανική μυοσίτιδα από ότι τα αγόρια. 
    • Πολυμυοσίτιδα. Η πολυμυοσίτιδα ξεκινά με μυϊκή αδυναμία στους μύες που βρίσκονται κοντά στον κορμό, και στη συνέχεια επεκτείνεται και σε άλλες περιοχές του σώματος. Τα συμπτώματα της περιλαμβάνουν μυϊκή αδυναμία, μυϊκό πόνο, δυσκολία ανύψωσης από καθιστή θέση, κούραση, απώλεια βάρους κ.α.
    • Τοξική μυοσίτιδα. Η τοξική μυοσίτιδα πιστεύεται ότι προκαλείται από τη χρήση ορισμένων φαρμάκων. Τα συμπτώματα της είναι παρόμοια με εκείνα των άλλων τύπων μυοσίτιδας ,τα οποία όμως σταματάνε μόλις διακόψουμε τη φαρμακευτική αγωγή, που την προκαλεί (τη μυοσίτιδα).

    Τι προκαλεί τη μυοσίτιδα

    Οι απόψεις των ειδικών, διίστανται ως προς τα ακριβή αίτια της μυοσίτιδας. Η μυοσίτιδα πιστεύεται ότι είναι μία αυτοάνοση κατάσταση, που προκαλεί το σώμα να επιτεθεί στους μύες, χωρίς τις περισσότερες φορές να υπάρχει μια γνωστή αιτία. 

    Πως γίνεται η διάγνωση της μυοσίτιδας

    Η μυοσίτιδα, είναι δύσκολο να διαγνωσθεί καθώς τα κύρια συμπτώματα της είναι η μυϊκή αδυναμία και η κόπωση, συμπτώματα τα οποία αποτελούν συμπτώματα και σε πολλές άλλες κοινές ασθένειες.

    Οι γιατροί για να βοηθήσουν στη διάγνωση της μυοσίτιδας, χρησιμοποιούν συνήθως μυϊκή βιοψία, ηλεκτρομυογράφημα, εξετάσεις αίματος κ,α.

    Μυοσίτιδα και Άσκηση

    Επειδή δεν υπάρχει κάποια μόνιμη θεραπεία για τη μυοσίτιδα, η ανακούφισή  από τα συμπτώματα και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών με μυοσίτιδα, αποτελούν προτεραιότητα για κάθε μέθοδο «θεραπείας» – διαχείρισης της νόσου.

    Η εξειδικευμένη άσκηση, η κινησιοθεραπεία και γενικότερα η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας των ατόμων με μυοσίτιδα, βοηθάει στη μείωση των αναπηριών και γενικότερα στη βελτίωση της συνολικής ποιότητας ζωής, των ατόμων με μυοσίτιδα. 

    Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι η εξειδικευμένη άσκηση & η κινησιοθεραπεία είναι ασφαλείς και ωφέλιμες για τους ασθενείς με μυοσίτιδα, αρκεί αυτή (η άσκηση) να εξατομικεύεται.

    Ειδικά όταν η νόσος βρίσκεται σε έξαρση εκεί θα πρέπει να δίνεται έμφαση στη βελτίωση τις κινητικότητας και της λειτουργικότητας του ασθενή, και όχι στη βελτίωση της μυϊκής δύναμης η οποία μπορεί να αυξήσει τον πόνο και τα συμπτώματα της νόσου.

    Επίσης η βελτίωσητης βάδισης, της ισορροπίας , της εκπαίδευσης ανύψωσης & μεταφοράς αντικειμένων, είναι πολύ σημαντικοί παράμετροι ενός θεραπευτικού προγράμματος για τη διαχείριση της μυοσίτιδας.

    Μυοσίτιδα και Ιατρική διαχείριση

    Λόγο του ότι δεν υπάρχει κάποια συγκεκριμένη θεραπεία και κάποια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή για τη μυοσίτιδα, οι ασθενείς που θα διαχειριστούν καλύτερα τα συμπτώματα της συγκεκριμένης πάθησης, είναι αυτοί που θα εμφανίσουν μερική η πλήρη ύφεση. Η πιο αποτελεσματική ιατρική διαχείριση της μυοσίτιδας σύμφωνα με τους επιστήμονες, γίνεται μέσω της εξειδικευμένης άσκησης η οποία μπορεί να ανακουφίσει τα συμπτώματα των ασθενών και να τους δώσει περισσότερο έλεγχο της κατάσταση τους.

    Στο Functional Movement έχουμε την κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να σχεδιάσουμε εξειδικευμένα θεραπευτικά προγράμματα, τα οποία επιτρέπουν στους ασθενείς να βελτιώσουν τη λειτουργικότητα τους, αλλά και την ποιότητα της ζωής τους. Αν ταλαιπωρήστε από κάποιο χρόνιο νόσημα, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

    Παγούνης Νικόλαος

    Κινησιολόγος – Κινησιοθεραπευτής

    Εξειδίκευση στην Ιατρικής της Άσκησης

    στην Αθλητική Φυσικοθεραπεία

    International Certificate in Osteopathic &

    Chiropractic Manipulation

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Πονοκέφαλοι και ινιακή νευραλγία: Τι είναι και πως θεραπεύεται

    Η ινιακή νευραλγία είναι ένας όρος ο οποίος αναφέρεται στον έντονο πόνο στον αυχένα, που προκαλείται από...

    Ξηρή βελόνα – Dry Needling και Οστεοαρθρίτιδα Γόνατος

    Η οστεοαρθρίτιδα γόνατος είναι η πιο κοινή μορφή αρθρίτιδας και το γόνατο είναι μια από τις...

    Χρόνιος πόνος & Functional Movement

    Στο Functional movement, στόχος μας είναι να διορθώσουμε τη στάση σώματος και τις ανισορροπίες που υπάρχουν στο ανθρώπινο...

    Χρόνιοι πόνοι – δισκοκήλες & πίεση νευρικών ριζών: Πως οι ασκήσεις στάσεις ELDOA μπορούν να σας απαλλάξουν

    Οι μέθοδος ELDOA είναι μία καινοτόμος μέθοδος άσκησης, η οποία μέσω της μυοπεριτονιακής  διάτασης στοχεύει στο να διορθώσει τις δυσλειτουργίες που υπάρχουν στο...

    Διαβάστε ακόμη

    Συνεργασία Δήμου Άργους Ορεστικού και Κέντρου Υγείας για την ευαισθητοποίηση των κατοίκων σε θέματα υγείας

    Σειρά επισκέψεων σε χωριά του Δήμου Άργους Ορεστικού θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα με...

    Ο εξωτικός καρπός που «αγαπά» τον θυρεοειδή, θωρακίζει την καρδιά και ενισχύει το νου

    Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δοκιμάσει μια ποικιλία ξηρών καρπών, είτε ως ένα υγιεινό,...

    Ιλαρά: Αύξηση 79% των κρουσμάτων σύμφωνα με τον ΠΟΥ

    Τι δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας για το 2023. ΟΠαγκόσμιος Οργανισμός...

    Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα παροχής δωρεάν εξετάσεων ελαστογραφίας ήπατος «Αξίζω να Γνωρίζω Plus»

    Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα παροχής δωρεάν εξετάσεων ελαστογραφίας ήπατος «Αξίζω να Γνωρίζω...