Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024
7.5 C
Kastoria

    Ο Γιώργος Αμανατίδης στα Παραπολιτικά: Το όραμα του νέου περιφερειάρχη για τη Δυτ. Μακεδονία – “Θέσεις εργασίας και ανάπτυξη”

    Ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης εκθέτει τον σχεδιασμό του για την επόμενη πενταετία, με στόχο τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας

    spot_img

    Για τις προτεραιότητές του ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων του στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας μιλά στο e-ota ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης, Γιώργος Αμανατίδης, ο οποίος εκθέτει τον σχεδιασμό του για την επόμενη πενταετία, με στόχο τη μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας «σ’ ένα νέο ανταγωνιστικό και βιώσιμο παραγωγικό σύστημα με θέσεις εργασίας βασισμένες στη γνώση και στην καινοτομία, με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της ισότιμης και απρόσκοπτης προσβασιμότητας και με βελτίωση της ποιότητας ζωής».

    K. Αμανατίδη, ποιο είναι συνοπτικά το όραμά σας για την επόμενη πενταετία στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας;

    Το όραμα μας για την επόμενη πενταετία είναι να καταστήσουμε τη Δυτική Μακεδονία ελκυστικό τόπο για κατοικία και εργασία, υποστηρίζοντας πρωτοβουλίες ανάπτυξης με σχέδιο και επιχειρησιακό πρόγραμμα. Αυτό θα υπηρετηθεί με τη συνεργασία των θεσμικών φορέων και των ενεργών πολιτών σε μια ανοιχτή, συνεχή και πολυσυμμετοχική διαδικασία, χωρίς αποκλεισμούς και διαχωρισμούς.

    Το όραμά μας το αποτυπώσαμε στρατηγικά σε ένα συνεκτικό πρόγραμμα για το οποίο έχουν συνεισφέρει, αποδεχθεί και υιοθετήσει οι πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση και συμπυκνώνεται όπως παρακάτω:

    “Μετάβαση της Δυτικής Μακεδονίας σ’ ένα νέο ανταγωνιστικό και βιώσιμο παραγωγικό σύστημα με θέσεις εργασίας βασισμένες στη γνώση και στην καινοτομία, με ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της ισότιμης και απρόσκοπτης προσβασιμότητας και με βελτίωση της ποιότητας ζωής – Ένας τόπος ευημερίας σε κίνηση”.

    Δεδομένου ότι το κύριο θέμα που απασχολεί τη Δυτική Μακεδονία είναι η έντονη αποβιομηχάνιση και οι διαδικασίες μετάβασης, ποιες είναι οι σημαντικότερες ενέργειες πού θα προβείτε ως νέα περιφερειακή αρχή;

    Είναι αλήθεια ότι, παρά την πρόβλεψη οικονομικών πόρων και τη δημιουργία ξεχωριστού συστήματος διακυβέρνησης για τις διαδικασίες μετάβασης, τα αποτελέσματα έως σήμερα δεν είναι τα αναμενόμενα για τους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Θεωρούμε λοιπόν ότι πρέπει να υπάρξει άμεσα ένας σοβαρός διάλογος, για ουσιαστική αναθεώρηση του προγραμματικού πλαισίου σε μια διαδικασία συμπόρευσης που θα λαμβάνει υπόψη την ανάγκη ουσιαστικών επενδύσεων στη Δυτική Μακεδονία και σε αναπτυξιακές εν γένει επενδύσεις με μόνιμες θέσεις εργασίας προς αναπλήρωση των χαμένων θέσεων.

    Τα θέματα αυτά είναι εθνικής και όχι απλά τοπικής εμβέλειας όπως ενδεχομένως κάποιοι πιστεύουν. Επιπλέον ως νέα περιφερειακή αρχή έχουμε δεσμευτεί ότι θα θέσουμε την ουσιαστική εμπλοκή των περιφερειακών αναπτυξιακών φορέων και των αναπτυξιακών τους εργαλείων στις διαδικασίες μετάβασης ώστε να επιτευχθεί η βελτίωση του μηχανισμού υποστήριξης και υλοποίησης έργων και δράσεων κάτι που όπως εκτιμούμε είναι κοινός στόχος όλων.

    Έργα υποδομής για στήριξη του παραγωγικού περιβάλλοντος, επιχειρηματικότητα, ένταξη της καινοτομίας στη διοίκηση και στην παραγωγή, διεύρυνση της παραγωγικής βάσης και ένας μηχανισμός προσέλκυσης και υποστήριξης επενδύσεων στην περιοχή αποτελούν μερικές από τις πρωτοβουλίες μας προς την κατεύθυνση αυτή.

    Η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχουν ξεκαθαρίσει ότι θα συνεργαστούν με όλους τους νεοεκλεγέντες, ανεξαρτήτως των προσώπων που στήριξε στις πρόσφατες εκλογές. Εσείς έχετε ξεκινήσει τις επαφές σας με στελέχη της κυβέρνησης, προκειμένου να προωθήσετε τα ζητήματα της Περιφέρειας;

    Από την πρώτη μέρα της εκλογής μας δώσαμε μεγάλη βαρύτητα στην πολύ καλή ενημέρωση που πρέπει να υπάρχει ώστε να διαμορφώσουμε άμεσα ένα υλοποιήσιμο επιχειρησιακό σχέδιο, σε συνεργασία με τους θεσμικούς φορείς, περιφερειακούς και κεντρικούς. Η δήλωση του Πρωθυπουργού, σε αντίθεση με όσα σκοπίμως διάφοροι κύκλοι που στερούνταν προγραμματικό λόγο προσπαθούσαν να διαρρεύσουν, είναι αυτονόητη και τιμά τον ίδιο τον Πρωθυπουργό ως θεσμό δεδομένου ότι το συμφέρον του τόπου και της πατρίδας μας είναι πάνω από όλα. Αυτό είναι το σημείο σύγκλισης όλων μας και η συνισταμένη δύναμη για ώθηση στο μέλλον.

    Θα μου επιτρέψετε και μια προσωπική ερώτηση. Πώς σας φαίνεται η μεταπήδηση από την κεντρική πολιτική σκηνή, ως βουλευτής, στην τοπική αυτοδιοίκηση ως νέος Περιφερειάρχης;

    Η ιστορία κάθε ανθρώπου πιστεύω ότι είναι εφόδιο και για το μέλλον του. Πριν εκλεγώ Βουλευτής υπηρέτησα για 25 και πλέον χρόνια έως επιτελικό στέλεχος αναπτυξιακού οργανισμού της Περιφέρειάς μας συνεισφέροντας τόσο στους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης όσο και στους πολίτες της Δυτικής Μακεδονίας. Μετέπειτα, η συνεισφορά μου ως Βουλευτή αποτυπώθηκε με πληθώρα πετυχημένων παρεμβάσεων και νομοθετικών ρυθμίσεων, σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, που αφορούσαν στη Δυτική Μακεδονία.

    Ως πολίτης έχω επιλέξει την ενεργή συμμετοχή στην επίλυση των προβλημάτων, πολλές φορές με κόστος, σε αντίθεση με την απλή παθητική ακρόαση ή συμμετοχή. Το ίδιο θα συνεχίσω ως νέα Περιφερειακή Αρχή, τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, δηλαδή την ενεργή συμμετοχή με παρεμβάσεις και σχέδιο για τα προβλήματα και τις προοπτικές του τόπου μας αναβαθμίζοντας το ρόλο του Περιφερειακού Συμβουλίου στη λήψη αποφάσεων με διάλογο και συμμετοχή των θεσμικών φορέων και των πολιτών.

    Δημοσιεύθηκε στο ένθετο e-ota της εφημερίδας Παραπολιτικά το Σάββατο 18/11

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Με Ταχιάο, Αμανατίδη και Σαββόπουλο στη σήραγγα της Κλεισούρας η Μαρία Αντωνίου

    Με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών (αρμόδιο για τις Υποδομές) Νίκο Ταχιάο, κατά την...

    Υπογραφή σύμβασης ενεργειακής αναβάθμισης νοσοκομείου Καστοριάς (βίντεο)

    Την Τρίτη 16 Απριλίου 2024 υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση για την ενεργειακή αναβάθμιση του Γενικού...

    Η Μαρία Αντωνίου στη σύσκεψη με τον Αυγενάκη στην Κοζάνη

    Στην ευρεία σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, για τα ζωτικής σημασίας θέματα που απασχολούν...

    Αυγενάκης από Κοζάνη:  Ο διάλογος με τους αγρότες συνεχίζεται

    Αυγενάκης από Κοζάνη:  Ο διάλογος με τους αγρότες συνεχίζεται - Στόχος οι αλλαγές στην...

    Διαβάστε ακόμη

    Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η αγροτική πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ χρειάζεται σοβαρό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο

    Το άρθρο της Ολυμπίας Τελιγιορίδου στη Ναυτεμπορική Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ξεκάθαρο πως έχει καθοριστικές...

    Δυτική Μακεδονία: Στην 1η θέση η Κοζάνη στον τουρισμό για το 2023 – Σε ποια θέση είναι η Καστοριά – Τα πρώτα στοιχεία του...

    Τα μεγέθη του ετήσιου κύκλου εργασιών στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας επεξεργάστηκε η εταιρία...

    Η ελίτ του μηχανοκίνητου αθλητισμού στο BAJA GREECΕ

    Με τη συμμετοχή κορυφαίων ονομάτων των αγώνων Cross Country Rally θα πραγματοποιηθεί το BAJA...

    Το BAJA GREECE ετοιμάζεται να υποδεχθεί την παγκόσμια ελίτ του μηχανοκίνητου αθλητισμού στη Δυτική Μακεδονία (βίντεο)

    Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για την πολυαναμενόμενη έναρξη του BAJA GREECE, μιας από τις πλέον εντυπωσιακές...