Δευτέρα, 24 Ιουνίου, 2024
24.5 C
Kastoria

  Οι τιμές του αερίου επέστρεψαν στα προ πολέμου επίπεδα

  Ο ζεστός χειμώνας και οι ήπιες καιρικές συνθήκες βοηθούν στη διατήρηση των αποθεμάτων στις αποθήκες της Ευρώπης. Η τιμή υποχώρησε έως και τα 71,66 ευρώ/MWh.

  spot_img
  spot_img

  Του Χάρη Φλουδόπουλου

  Οι τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν στα επίπεδα που βρισκόντουσαν πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς ο ζεστός χειμώνας και οι ήπιες καιρικές συνθήκες βοηθούν στη διατήρηση των αποθεμάτων του καυσίμου στις αποθήκες της Ευρώπης.

  Πιο συγκεκριμένα η τιμή του αερίου υποχώρησε την περασμένη Παρασκευή έως και τα 71,66 ευρώ/MWh στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 μηνών. Η τελευταία φορά που είχαμε αυτήν την τιμή ήταν πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Σημειώνεται ότι τελικά η τιμή έκλεισε στα 72,5 ευρώ/MWh.

  Υπενθυμίζεται ότι η εργαλειοποίηση του φυσικού αερίου από τη Μόσχα, σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες του καλοκαιριού, οδήγησαν τον Αύγουστο την τιμή του καυσίμου πάνω από τα 300 ευρώ/MWh, με αποτέλεσμα η ΕΕ να εφαρμόσει μια σειρά από μέτρα προκειμένου να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, όπως η υποχρεωτική αποθήκευση αερίου και η θέσπιση στόχων μείωσης της κατανάλωσης αερίου. 

  Η τελευταία πτώση της τιμής έρχεται μετά τις υψηλότερες του αναμενομένου θερμοκρασίες στη βορειοδυτική Ευρώπη. Καθώς ο ζεστός καιρός περιορίζει τις ανάγκες για θέρμανση η Ευρώπη έχει καταφέρει να χτίσει ξανά τα αποθέματά της σε αέριο, μετά τις μειώσεις που σημειώθηκαν στις αρχές Δεκεμβρίου και το Νοέμβριο όταν ο καιρός είχε επιδεινωθεί.

  Είναι χαρακτηριστικό ότι την εβδομάδα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς η Ευρώπη κατάφερε να στέλνει περισσότερο αέριο στις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις από εκείνο που καταναλωνόταν με αποτέλεσμα την περασμένη Δευτέρα τα επίπεδα αποθήκευσης να αυξηθούν κατά 0,28% με πληρότητα στο 83,2%. Το τρέχον επίπεδο είναι κατά 30% υψηλότερο σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, μια χρονιά κατά την οποία η Ευρώπη είχε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης, 10% πάνω από το μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας. 

  Η μειωμένη ζήτηση επίσης βοήθησε τα αποθέματα, με την Ευρώπη να εμφανίζει μείωση της κατανάλωσης κατά περίπου 25%. 

  Πάντως οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η Ευρώπη αναμένεται να βρεθεί σε δύσκολη θέση την ερχόμενη άνοιξη όταν θα προσπαθήσει να αποκαταστήσει τα αποθέματά της με σημαντικά χαμηλότερες ροές από τους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου. 

  Σε κάθε περίπτωση υπενθυμίζεται ότι οι χώρες της Ε.Ε. αποφάσισαν τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων για την αποτροπή ξανά του εκτροχιασμού των τιμών του φυσικού αερίου, με την επιβολή πλαφόν στα 180 ευρώ/MWh σε περίπτωση που η τιμή αυτή διατηρηθεί για περισσότερες από 3 ημέρες και εφόσον είναι μεγαλύτερη κατά 35 ευρώ/MWh από το μέσο όρο των τιμών του LNG παγκοσμίως.

  Πηγήcapital.gr

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Με φυσικό αέριο το κτήριο της Π.Ε. Καστοριάς

  Εγκρίθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας η «Σύνδεση του κτιρίου της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς με...

  Κέρδη και ζημίες από την Ιρανική επίθεση στο Ισραήλ (του Νίκου Ρίζου)

  Το Ιράν εξαπέλυσε μία άνευ προηγουμένου επίθεση άνω των 300 πυραύλων, ως αντίποινα για...

  Νέο εργαλείο για προσωποποιημένη σύγκριση τιμών ενέργειας στο e-Καταναλωτής

  Νέο εργαλείο προσωποποιημένης σύγκρισης τιμών για την αλλαγή συμβολαίου ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου...

  ΔΕΗ: Βάζει «μπουρλότο» στην μπλε κιλοβατώρα με χρέωση 17,5 λεπτά για έναν χρόνο

  Ποδαρικό με ανταγωνιστικές χρεώσεις και στα σταθερά προγράμματα ηλεκτρικής ενέργειας κάνει η ΔΕΗ, προσφέροντας μέχρι στιγμής το...

  Διαβάστε ακόμη

  Τιμές ηλεκτρισμού: ΑΧΑΛΙΝΩΤΗ η κερδοσκοπία! (του Χρήστου Κολοβού)

  Τιμές ηλεκτρισμού: ΑΧΑΛΙΝΩΤΗ η κερδοσκοπία! Στο 1ο διάγραμμα βλέπουμε τη μεταβολή της τιμής αγοράς επόμενης ημέρας...

  Παράθυρο για σύνταξη πριν από τα 62 για 90.000 ασφαλισμένους

  Περίπου 90.000 ασφαλισμένοι έχουν την ευκαιρία να συνταξιοδοτηθούν φέτος νωρίτερα από την κανονική ηλικία...

  Αυγενάκης: Νομοσχέδιο φραγμός σε παράνομες δράσεις στην αγορά – Ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο για προστασία ΠΟΠ/ΠΓΕ και ΕΠΙΠ προϊόντων – Φρένο στις παράνομες ελληνοποιήσεις

  Αυγενάκης: Νομοσχέδιο φραγμός σε παράνομες δράσεις στην αγορά- Ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο για προστασία...

  «Ηλεκτροπληξία» από τα τιμολόγια ρεύματος: Εκτινάσσονται οι χρεώσεις έως και 70% τον Ιούνιο

  Έκρηξη αυξήσεων στις τιμές του ρεύματος που φτάνει το 70% έφερε η εκτίναξη κατά 35% της τιμής της...