Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024
6.8 C
Kastoria

    Κέρδη και ζημίες από την Ιρανική επίθεση στο Ισραήλ (του Νίκου Ρίζου)

    spot_img

    Το Ιράν εξαπέλυσε μία άνευ προηγουμένου επίθεση άνω των 300 πυραύλων, ως αντίποινα για την πυραυλική επίθεση του Ισραήλ στην πρεσβεία τους στην Δαμασκό.

    Α. ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

    Η επίθεση κατέληξε σε πλήρη αποτυχία για το Ιράν. Το 99% των πυραύλων εξουδετερώθηκε, αποδεικνύοντας την στρατιωτική και τεχνολογική του υστέρηση έναντι του Ισραήλ. Ταυτόχρονα μειώνει την στρατιωτική του αξιοπιστία έναντι άλλων χωρών κυρίως στην Μ. Ανατολή, όπου αποτελεί σημείο αναφοράς και στρατιωτικής βοήθειας των χωρών δορυφόρων του.

    Το πολυδιαφημισμένο ιρανικό ντρόμ που εξάγει και στην Ρωσία προφανώς είναι μειωμένης αξιοπιστίας και υστερεί τεχνολογικά έναντι των οπλικών συστημάτων της Δύσης.

    Β. ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ

    Κατά την έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, το Ιράν επικαλέστηκε το άρθρο 51, του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ, που αναφέρει:

    «Καμιά διάταξη αυτού του Χάρτη δε θα εμποδίζει το φυσικό δικαίωμα της ατομικής ή συλλογικής νόμιμης άμυνας, σε περίπτωση που ένα Μέλος των Ηνωμένων Εθνών δέχεται ένοπλη επίθεση, ως τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πάρει τα αναγκαία μέτρα για να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Τα μέτρα που θα παίρνουν τα Μέλη των Ηνωμένων Εθνών κατά την άσκηση αυτού του δικαιώματος της νόμιμης άμυνας θα ανακοινώνονται αμέσως στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και σε καμία περίπτωση δε θα θίγουν την εξουσία και την υποχρέωση που έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με αυτόν το Χάρτη, να αναλαμβάνει οποτεδήποτε τη δράση που κρίνει αναγκαία για τη διατήρηση ή για την αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας»

    Προφανώς έχει δίκαιο. Αλλά βρίσκεται πλέον σε μεγάλη αντίφαση. Αναγνωρίζει το ίδιο δικαίωμα και στο Ισραήλ, για την επίθεση στην Γάζα, κατά των Παλαιστινίων. Δέχθηκε επίθεση από την Χαμάς με νεκρούς και απαχθέντες.

    Έκανε σοβαρό διπλωματικό λάθος το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Απεμπολεί πλέον την βασικότερη ένσταση που πρόβαλλε για την πολιτική και διπλωματική απομόνωση του Ισραήλ, για το άδικο του επιτεθειμένου.

    Παράλληλα φέρει σε δύσκολη θέση και τους κύριους υποστηρικτές του στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την Ρωσία και την Κίνα. Φέρει σε δύσκολη θέση όλων των χωρών την Συμφωνίας της Σαγκάης και φυσικά και την Τουρκία.

    Ήδη η Ρωσία ζήτησε αυτοσυγκράτηση. Δεν συντάσσεται με την επίθεση του Ιράν. Τα όποια πολιτικά κέρδη είχαν πετύχει Ιράν και Παλαιστίνη, κυρίως να διαρρήξουν τις σχέσεις μεταξύ των χωρών της Δύσης για την Γάζα, πλέον με την επίθεση αυτή, η Δύση εμφανίζεται ενωμένη.

    Όποια πολιτικά και διπλωματικά κέρδη είχαν πετύχει στο Συμβούλιο Ασφαλείας τα έχασαν σε μία ημέρα. Σε μία στιγμή όλα τα πολιτικά και διπλωματικά κέρδη που είχαν αποκτήσει για την Παλαιστίνη έχουν χαθεί εξ αιτίας της ιρανικής επίθεσης στο ισραήλ.

    Επι πλέον δίνει ακόμη μια στρατιωτική δικαιολογία στο Ισραήλ να εξαπολύσει σφοδρή επίθεση εναντίον της Γάζας λόγω των πυραυλικών επιθέσεων που έγιναν ταυτόχρονα και από την Χαμάς.

    Με την δήλωση του εκπροσώπου του Ιράν, ότι ενημερώσαμε τις ΗΠΑ, τρείς ημέρες πριν την επίθεση, ουσιαστικά χάνει και το τελευταίο ίχνος της πολιτικής ισχύος του. Φοβάται τις ΗΠΑ και ζητάει μέσω της ενημέρωσης να μην δεχθεί πολιτικές και οικονομικές κυρώσεις.

    Είναι βέβαιο πως το Ιράν και η Χαμάς έχουν δεχθεί τεράστιο πολιτικό, διπλωματικό και στρατιωτικό πλήγμα. Διότι ένωσε τις χώρες της Δύσης, ενώ ταυτόχρονα διέσπασε την στρατιωτική και πολιτική συνοχή των χωρών του Συμφώνου της Σαγκάης. Θα είναι πολιτικό λάθος για το Ισραήλ να ανταποδώσει το χτύπημα. Τα όποια πολιτικά, διπλωματικά και στρατιωτικά κέρδη που έχει αποκτήσει από την επίθεση του Ιράν, θα κινδυνεύσει να τα χάσει.

    Νίκος Ρίζος

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Η Ευρωπαϊκή καταδίκη του “κράτους δικαίου” της Ελλάδας (του Νίκου Ρίζου)

    Με ευρεία πλειοψηφία πέρασε από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισμα, που κατέθεσαν από...

    Το Ισραήλ ενέκρινε συμφωνία για 4ήμερη κατάπαυση του πυρός – Σταδιακά η απελευθέρωση των ομήρων

    Το Ισραήλ ενέκρινε συμφωνία για 4ήμερη κατάπαυση του πυρός – Σταδιακά η απελευθέρωση των...

    Teddy Bear: Η θωρακισμένη μπουλντόζα του ισραηλινού στρατού για την εισβολή στη Γάζα (βίντεο)

    Μπορεί το Teddy Bear να συνδέεται με τα κάθε συμπαθητικά αρκουδάκια κινουμένων σχεδίων που...

    Ισοπεδώνεται η Γάζα: Συγκλονιστικές εικόνες από δορυφόρο – Συντρίμμια και θάνατος παντού (φωτογραφίες | βίντεο)

    Φλέγεται η Μέση Ανατολή για έκτη ημέρα καθώς οι εχθροπραξίες μαίνονται ενώ προ των...

    Διαβάστε ακόμη

    Η κοινωνία μας “πνέει τα λοίσθια” (του Γεώργιου Παπαδόπουλου και της Αγγελικής Άννας)

    Η κοινωνία μας "πνέει τα λοίσθια" του Γεώργιου Παπαδόπουλου και της Αγγελικής Άννας Χαίρετε πάντοτε, Είμαστε...

    Ολυμπία Τελιγιορίδου: Η αγροτική πολιτική στο πλαίσιο της ΕΕ χρειάζεται σοβαρό Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο

    Το άρθρο της Ολυμπίας Τελιγιορίδου στη Ναυτεμπορική Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ξεκάθαρο πως έχει καθοριστικές...

    Ο Κολωνός – Ποιος Κολωνός (της Ουρανίας Μπάγγου)

    Ο  Κολωνός γύρω μας Το Κοριτσάκι αυτό γεννήθηκε γεροφτιαγμένο,  με το σωστό σωματικό βάρος, έκλαψε αμέσως μόλις...

    Πατριάρχης Γρηγόριος Ε’: Άγιος και Εθνομάρτυρας (του Παναγιώτη Μυργιώτη)

    Κατά την επανάσταση του 1821 σύμπας ο Ελληνικός Λαός ξεσηκώθηκε και πολέμησε για την...