Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
13.4 C
Kastoria

    Όρια ταχύτητας στην Ελλάδα: Τέλος στα 130 χιλιόμετρα – Πόσο θα είναι τα νέα

    Αποφάσεις καλούνται να πάρουν οι Υπουργοί Μεταφορών των χωρών της Ε.Ε. σε ότι αφορά τα όρια ταχύτητας στους δρόμους. Τι έρχεται ακριβώς;

    spot_img

    Και αν η κλιματική αλλαγή… ορίζει μείωση των ορίων ταχύτητας για χαμηλότερους ρύπους (αυτό βέβαια είναι σχετικό), οι σύγχρονοι νέοι αυτοκινητόδρομοι επιβάλουν αύξηση και η εντός των πόλεων δρόμοι μείωση, για λόγους ασφάλειας.

    Στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα όρια ταχύτητας καθορίζονται από τους εθνικούς νόμους και μπορεί να διαφέρουν μεταξύ των κρατών μελών. Τα όρια ταχύτητας είναι σημαντικά για την ασφάλεια των οδηγών και των πεζών και επηρεάζουν επίσης την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές ρύπων.

    Συνήθως, τα όρια ταχύτητας διαφέρουν ανάλογα με τον τύπο του δρόμου και την περιοχή. Για παράδειγμα, σε κατοικημένες περιοχές, τα όρια είναι συνήθως περίπου 50 χιλιόμετρα ανά ώρα, ενώ σε εθνικές οδούς και αυτοκινητόδρομους μπορεί να φτάσουν τα 100-130 χιλιόμετρα ανά ώρα.

    Μερικές χώρες, όπως η Γερμανία, έχουν μέρη του αυτοκινητοδρόμου όπου δεν υπάρχει τυπικό όριο ταχύτητας, αν και υπάρχει μια «συνιστώμενη» ταχύτητα των 130 χιλιομέτρων ανά ώρα. Άλλες χώρες, όπως η Εσθονία και η Κύπρος, έχουν χαμηλότερα όρια ταχύτητας σε σύγκριση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

    Στην ευρωπαϊκή οδική κοινότητα, η συζήτηση για την ταχύτητα στους αυτοκινητοδρόμους παίρνει νέες διαστάσεις. Ηδη μία χώρα έλαβε αποφάσεις και μία δεύτερη θα λάβει άμεσα: Στην Ιταλία, η συζήτηση για την αύξηση της ταχύτητας στα 150 χλμ./ώρα ολοκληρώνεται ενώ στην Τσεχία με πρόσφατη έγκριση νόμου, η αύξηση της ταχύτητας είναι πλέον μέχρι τα 150 χλμ./ώρα στους αυτοκινητοδρόμους.

    Στην Ελλάδα, σύμφωνα με το newsauto, επίσημα η κουβέντα έχει ξεκινήσει, κάτι που έπρεπε να γίνει, αφού πλέον υπάρχουν οδικοί άξονες με τραγελαφικά μειωμένα όρια, όπως κάποια με υψηλά σε σημεία που δεν θα έπρεπε… Οι προτάσεις είναι να αυξηθούν σε κάποια σημεία στους αυτοκινητοδρόμους, όπως σε μεγάλες ευθείες των νέων αυτοκινητοδρόμων (της Ολυμπίας Οδού, του Αιγαίου, του Μορέα, της Εγνατίας Οδού, ακόμα και της Αττικής Οδού) και σε κάποια σημεία να μειωθούν, όπως μέσα στις πόλεις. Φυσικά με ανάλογη προσαρμογή στις καιρικές συνθήκες. Δηλαδή το όριο σε κομμάτι αυτοκινητοδρόμου, των 150km/h να μειώνεται στα 100 σε περίπτωση βρεγμένου οδοστρώματος.

    Το σίγουρο είναι ότι ακόμα και μέσα στη χρονιά θα παρθούν αποφάσεις και για την ελληνική επικράτεια.

    Πηγήnewmoney.gr

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Διαβάστε ακόμη

    Επίσημη παρουσίαση του 11ου BAJA GREECE 2024

    Επίσημη παρουσίαση του 11ου BAJA GREECE 2024 Η Οργανωτική Επιτροπή του 11ου BAJA GREECE σας...

    Τι πρέπει να περιέχει το φαρμακείο του αυτοκινήτου!

    Σε κάθε μικρή ή μεγάλη απόσταση με το αυτοκίνητο θα πρέπει να έχετε λάβει...

    «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2»: Ενισχύεται και παρατείνεται ο Β΄ κύκλος του προγράμματος

    Ενισχύεται το πρόγραμμα «Κινούμαι Ηλεκτρικά 2», που αφορά στη χορήγηση κινήτρων για την αγορά ηλεκτροκίνητων...

    Στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Υδρογόνου η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

    Η Περιφέρεια μας πρωταγωνιστής των εξελίξεων στις σύγχρονες ενεργειακές τεχνολογίες. Από τη συμμετοχή μας για...