Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024
20 C
Kastoria

  Π.Ε. Καστοριάς: Ενίσχυση της Επιτήρησης για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων και την Λύσσα

  spot_img
  spot_img

  Από την Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής  της Π.Ε. Καστοριάς  γνωστοποιείται ότι ενισχύεται το πρόγραμμα επιτήρησης για την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων και της Λύσσας.

  Ειδικότερα, ενημερώνονται τα μέλη των Κυνηγετικών Συλλόγων της Π.Ε. Καστοριάς, ότι εξακολουθεί να έχει ιδιαίτερη σημασία για τη χώρα η υλοποίηση των προγραμμάτων επιτήρησης, πρόληψης και ελέγχου της Αφρικανικής Πανώλης και επιτήρησης της Λύσσας.

  Σε ότι αφορά το πρόγραμμα επιτήρησης, πρόληψης και ελέγχου της Αφρικανικής Πανώλης και στα πλαίσια της ανάγκης ρύθμισης του πληθυσμού των αγριόχοιρων και των υβριδίων αυτών επιτρέπεται σύμφωνα με την ΚΥΑ 147/21886/25.01.2021 η θήρευσή τους καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους κατά παρέκκλιση από τις ισχύουσες διατάξεις και εκτός των περιόδων που καθορίζει η ετήσια Ρυθμιστική Απόφαση Θήρας καθώς και σε περιοχές που δεν επιτρέπεται η θήρα, σύμφωνα με τις διαδικασίες και προϋποθέσεις που η ΚΥΑ ορίζει. Η προσκόμιση δειγμάτων από ασυμπτωματικούς αγριόχοιρους και υβρίδια αυτών προς την υπηρεσία μας, αποζημιώνεται σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας. Σε πιθανή ανεύρεση νεκρών ζώων να ενημερώνεται η υπηρεσία μας.

  Σε ότι αφορά το πρόγραμμα επιτήρησης της Λύσσας συνεχίζεται η δυνατότητα προσκόμισης στην υπηρεσία μας θανατωμένων στο πεδίο ενήλικων κόκκινων αλεπούδων (ενεργητική επιτήρηση) δεδομένης της συνέχισης των εμβολιασμών της άγριας πανίδας στην περιοχή μας ή/και ζώων που ανευρίσκονται νεκρά ή κρίνονται λυσσύποπτα (παθητική επιτήρηση). Κατά αναλογία, η προσκόμιση ενήλικων κόκκινων αλεπούδων, σκύλων, γατών κλπ στην υπηρεσία μας, αποζημιώνεται επίσης σύμφωνα με το ισχύον πρόγραμμα οικονομικών αποζημιώσεων που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας.

  Επισημαίνεται η ανάγκη διατήρησης της περιοχής μας απαλλαγμένης από την Αφρικανική Πανώλη των Χοίρων καθώς και από τη Λύσσα, για την οποία ειδικότερα η χώρα μας πλέον περιλαμβάνεται στην επίσημη λίστα των χωρών με καθεστώς απαλλαγής από τη λύσσα.

  Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αποταθείτε στους υπεύθυνους κτηνιάτρους της υπηρεσίας μας:

  Για το πρόγραμμα της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων : Κο Αβραμίδη τηλ. 2467076014

   Κα Ράπτη τηλ. 2467076023.

  Για το πρόγραμμα της Λύσσας : Κο Γκόγκη τηλ. 2467021978.

  spot_img  Παρόμοια αρθρα

  Επαγρύπνηση για τον έλεγχο της Αφρικανικής Πανώλης των Χοίρων

  Από την Υποδιεύθυνση Κτηνιατρικής Π.Ε. Καστοριάς : Υπενθυμίζεται ότι είναι σε ισχύ η παθητική...

  Διαβάστε ακόμη

  Διαμόρφωση αγροτικής & δασικής οδοποιίας σε Μανιάκους και Χαλάρα

  Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Π.Ε. Καστοριά, με το ανθρώπινο δυναμικό και τα μηχανήματα...

  Υποψήφιοι για εκλογές του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς για ανάδειξη μελών ΔΣ, ΕΕ και αντιπροσώπων για το ΝΤ ΑΔΕΔΥ

  Ανακήρυξη υποψηφίων για εκλογές του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς για ανάδειξη μελών ΔΣ,...

  Οι υποψήφιοι εκπαιδευτικοί για αντιπρόσωποι για τη ΔΟΕ

  Ανακήρυξη υποψηφίων για εκλογές του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Α'βάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς για αντιπροσώπους για τη...

  Πρόγραμμα Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου (Δευτέρα 27 Μαΐου – Κυριακή 2 Ἰουνίου 2024)

  Πρόγραμμα Μητροπολίτου Καστορίας κ. Καλλινίκου (Δευτέρα 27 Μαΐου – Κυριακή 2 Ἰουνίου 2024) Δευτέρα, 27...