Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024
10.3 C
Kastoria

    Ποια είναι η κοινωνική προσφορά ενός οίκου ευγηρίας

    spot_img

    Η ζωή σε ένα γηροκομείο δίνει στους ηλικιωμένους την ευκαιρία να παραμείνουν ενεργοί ως μέρος μιας κοινότητας, απολαμβάνοντας τη σύνταξη τους πλήρως, μακριά από ανησυχίες και άγχος. Σε ένα ασφαλές και άνετο περιβάλλον, οι ηλικιωμένοι μπορούν να έχουν λίγο χρόνο για τον εαυτό τους, ενώ βρίσκονται σε ασφαλές περιβάλλον και λαμβάνουν την φροντίδα που χρειάζονται. Αυτό γίνεται τόσο από το εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό της μονάδας όσο και από εξωτερικούς επαγγελματίες φροντίδας, δημιουργώντας έτσι μια ζωντανή κοινότητα στην οποία όλοι διαδραματίζουν κάποιο ρόλο. Σε ένα τέτοιο γηροκομείο, κάθε ηλικιωμένος μπορεί να βιώσει τα πραγματικά οφέλη της κοινωνικής ζωής. Παρακάτω θα δούμε το θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η διαβίωση σε έναν οίκο ευγηρίας στους ηλικιωμένους.

    Οι κοινωνικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ξεκάθαρα ότι η κοινωνική επαφή και η αλληλεπίδραση με τους άλλους είναι μία αναγκαιότητα που έχουν όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας. Δυστυχώς, στον ηλικιωμένο πληθυσμό, το φαινόμενο της κοινωνικής απομόνωσης είναι πιο συχνό και μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στην ψυχική τους υγεία.

    Η διαβίωση σε έναν οίκο ευγηρίας μπορεί να προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα από αυτή την άποψη, όπως η συναναστροφή με άλλους, η ανάπτυξη καινούργιων φίλων ή στενών σχέσεων, η συμμετοχή σε ομαδικές δραστηριότητες ή απλώς το να είσαι περιτριγυρισμένος από άλλους κατά τη διάρκεια των γευμάτων. Όλες αυτές οι στιγμές στην καθημερινότητα της ζωής παρέχουν ευκαιρίες για συζητήσεις, οι οποίες είναι επίσης ευεργετικές για την ψυχολογία και την ευημερία των ηλικιωμένων.

    Εκτός από τη συμβολή στην πρόληψη προβλημάτων που σχετίζονται με τη μοναξιά, η ζωή στους οίκους ευγηρίας προσφέρει επίσης μια θετική, αλλά και αμοιβαία υποστήριξη μεταξύ των κατοίκων. Επειδή μοιράζονται μια πραγματικότητα που είναι συχνά παρόμοια με τους γύρω τους, οι ηλικιωμένοι που ζουν σε έναν οίκο ευγηρίας μπορούν να αναπτύξουν ισχυρούς κοινωνικούς δεσμούς μεταξύ τους καθώς και την αίσθηση ότι γίνονται πιο αποδεκτοί από τους άλλους.

    Αυτό το πνεύμα φροντίδας μεταξύ των κατοίκων, όπου όλοι φροντίζουν ο ένας τον άλλον, είναι σίγουρα καθησυχαστικό όχι μόνο για τους ηλικιωμένους που ζουν εκεί, αλλά και για τις οικογένειές τους. Προτεραιότητα φυσικά δίνεται πάντα στην εξασφάλιση ενός άνετου, ευχάριστου και ασφαλούς περιβάλλοντος για κάθε ηλικιωμένο.

    Η τακτική σωματική δραστηριότητα μεταξύ των ηλικιωμένων που γίνεται σε καθημερινή βάση έχει θετικές επιπτώσεις στην υγεία τους. Προλαμβάνει ή καθυστερεί την εμφάνιση ορισμένων χρόνιων ή εκφυλιστικών ασθενειών. Η μείωση του στρες με την γυμναστική συνεισφέρει στη διατήρηση μιας υγιούς ψυχικής κατάστασης, μιας καλής μυϊκής δύναμης και στην βελτίωση της κινητικότητας.

    Στο περιβάλλον ενός οίκου ευγηρίας, κάθε ηλικιωμένος κατέχει μια σημαντική θέση και λαμβάνει μέρος σε δραστηριότητες της επιλογής του, παίζοντας έτσι ενεργό ρόλο στην ζωή της κοινότητας. Αυτό συμβάλλει στην αίσθηση του να ανήκει σε μία ομάδα και ελαχιστοποιεί το συναίσθημα της μοναξιάς και της κοινωνικής απομόνωσης.

    Εκτός από τα κοινωνικά οφέλη που υπάρχουν σε έναν οίκο ευγηρίας, η επιλογή αυτή προσφέρει επίσης ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα, όπως γρήγορη και εύκολη πρόσβαση σε μια μεγάλη ποικιλία υπηρεσιών ιατρικής περίθαλψης, όπως την δυνατότητα συνάντησης με διαφορετικούς επαγγελματίες υγείας, χωρίς να χρειαστεί να φύγει ο ηλικιωμένος από την μονάδα.

    spot_img







    Παρόμοια αρθρα

    Διαβάστε ακόμη

    Η κοινωνία μας “πνέει τα λοίσθια” (του Γεώργιου Παπαδόπουλου και της Αγγελικής Άννας)

    Η κοινωνία μας "πνέει τα λοίσθια" του Γεώργιου Παπαδόπουλου και της Αγγελικής Άννας Χαίρετε πάντοτε, Είμαστε...

    Μέτρα στήριξης γονέων: Αυξάνεται το επίδομα γέννησης από 2.000 στα 2.400 ευρώ – Η αύξηση μπορεί να φθάσει έως και 1.500 ευρώ

    Τα μέτρα στήριξης των νέων γονέων, οι οποίοι είναι αντιμέτωποι με υπέρμετρα έξοδα, παρουσίασαν...

    Ευχαριστήριο Δήμου Καστοριάς προς Ερυθρό Σταύρο

    Ευχαριστήριο Δήμου Καστοριάς προς Ερυθρό Σταύρο Ο Δήμος Καστοριάς εκφράζει δημόσια τις θερμές του ευχαριστίες...

    Πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων τα Χριστούγεννα

    Προτάσεις για την πρόληψη των Παιδικών Ατυχημάτων στις γιορτές των Χριστουγέννων Χριστούγεννα! Μέρες γεμάτες λάμψη!...